Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jednoduchá otázka, jak hrajete doma člověče? my jsme s přítelem každý zvylí ho hrát jinak, tak tu máme věčný dohady, většinou hraju jen já se synem, a když hraje on s námi, akorát se nám to všechno plete.
konkrétní dotazy: když hodíte 6+ něco, jak to máte? když jedete celý tah jednou figurkou, tak paltí i to políčko 6, nebo jen celý součet(tzn. když na 6 polí před vámi stojí figurka, a vy hodíte 6+3, tak tu figurku na 6 vyhazujete, nebo přeskočíte? já jsem odmala zvyklá, že figurku na 6. políčku vyhodíme, a pak táhneme trojku. druhý dotaz, házíte 3krát jen na začátku, nebo kdykoliv někdo nemá ve hře žádnou figurku? já jsme odmala zvyklá na variantu A, ale teď hrajeme spíš variantu B. a za 3., po nasazení musíte nasazenou figurkou popojet i následující hod, nebo na šestku můžete nasadit, a následující dejme tomu čtyřku popojet úplně jinou figurkou? my hrajeme variantu B.
je mi jasný, že každý to hraje jinak, ale jen pro zajímavost..halvně ta 1: otázka mě dost zajímá, chlap mi tvrdí, že rozhodně se jede 9 v kuse, a figurka na 6.poli se nevyhazuje, a ž to tak hraje každý, kromě mě ![]()
Ano, hrajeme 9 v kuse a na 6nevyhazujeme. A nikdy jsem to tedy nehrála s nikým, kdo by vyhodil i na šestce a následně na devítce
@terinka4444 tak my vyhazujeme po 6, protože nejprve popojedu a pak hodím znovu. 3× házíme kostkou i uprostřed hry, pokud nemáme žádnou figurku a potřebujeme nasadit, musím s ní pak hned popojet, nesmí zůstat stát na tom nasazovacím políčku.
Když máme rozjeté 2 figurky, tak na šestce můžeme vyhodit, ale ty 3 pak dojet tou jinou figurkou. Když máme jen jednu, tak jedeme 9 v kuse.
3× hážeme před každým nasazováním, když nemáme ve hře jinou figurku.
A po nasazení, pokud máme jinou figurku už ve hře, klidně dojedeme to číslo po šestce jinou figurkou.
My jdeme s figurkou nejprve šest, figurku na šest tedy vyhodime, a teprve pak hazime znovu kostkou.
3× hazime na zacatku a když jsou zbylé figurky v domečku seřazené, tzn., když není možný vůbec žádný tah jinou figurkou v poli.
Po nasazení figurky se hází kostkou a hrajeme s tou prave nasazenou
![]()
Tak figurku na 6. poli uprostřed hodu rozhodně nevyhazujeme a ani jsem to nikdy neslyšela. To bych dala tvému příteli skoro zapravdu
To bys mohla pomalu povyhazovat všechny, co přeskakuješ
Když táhneš 6+3, tak táhneš podle mně 9 a to je jeden tah.
3× házíme vždy, když má někdo všechny 4 figurky v původním domečku.
PO nasazení se musí nasazenou figurkou vždy dál popojet, pokud je ještě jiná v domečku, takže pokud se jedná o poslední, tak ne.
To jsem zvědavá, jak ostatní ![]()
Ikdyž teď přemýšlím nad tím prvním bodem, možná vyhodíme po 6 a ty 3 pak dojedeme tou původní. Tím si nejsem jistá, jak jsem se nad tím zamyslela… ![]()
@slavuska1 hrajeme 6+3 a to dokonce tak, že hodíme 6 a nejdřív odehrajeme 6 a pak teprve hodíme znovu a nemusíme ani táhnout stejnou figurkou. Stejnou figurkou táhneme jen v případě, že se jedná o nasazení nové figurky.
3× házíme vždy, když nemáme nasazenou žádnou figurku.
My taky máme doma „konflikty“, doma jsme hráli tak, že na 6 se muselo nasadit (pokud bylo co) a po nasazení se muselo táhnout stejnou figurkou, chlap to tak nehrál. ![]()
Já to znám stejně jako ty. Hodím šestku, vyhodím figurku, pak házím znovu a posouvám se dál.
Když nasadím, tak v dalším kole jedu jakoukoli figurkou. Při nasazování házím vždycky jenom jednou.
Během hry po hozené šestce hází hráč kostkou ještě jednou a posune jednu zvolenou figurku o součet bodů při obou hodech.
toto se píše na wikipedii, takže jednoznačně se nejprve sečtou bodu a pak se táhne jednou figurkou konečně číslo. Takže v tomto případě podle „pravidel“ má pravdu manžel.
Odjedu figurkou 6 vyhodim a az pak hazu znovu. Tu trojku muzu jet i jinou figurkou mam-li nasazeno. Trikrat hazu jen pokud nemam na hracim poli zadnou figurku
My jedeme 6 a potom 3, a vyhodím klidně toho co stojí na 6 i na tři - jsou to přeci jednotlivé hody…třikrát hažu jen pokud mám doma všechny 4 figurky…a vždycky musím jet z domečku i za cenu toho ze vyhodím svoji vlastní figurku…a ještě taky hrajeme to, že v domečku se nesmí přeskakovat..
My se nevyhazujeme vůbec, ale sestka je jeden tah, takže případně vyhodit, pak hazet a tahnout znovu. Třikrát hazime i během hry, kdyz nemáme figurku v poli. Po nasazení hrajeme jakoukoliv figurkou, ne nutně tou, která byla zrovna nasazena.
1. my hrajem odmala variantu A i B.. Pokud jedu jednou figurkou, tak na 6. místě nevyhazuju, ale jedu rovnou 6+něco, pokud chci druhý tah jet jinou figurkou, tak na 6. místě vyhodím a jedu dál jinou.. Nikdy jsme pravidlanějak přísně nedrželi ![]()
2. 3× hážem pokaždé, když nemáme v poli žádnou figurku.
3. na šestku nasadím a vždycky táhnem tou nasazenou. Myslím, že v pravidlech je, že na startovacím poli by neměla stát figurka - to pro případ, že by se ti podařilo hodit 6 a chtěla jsi nasadit další figurku..
Jednou figurkou vsech devet, nebo kdyz mas ve hre vic figurek, tak jednou vyhodis na 6 a druhou musis dojet 3.