Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám 6 měsíčního chlapečka, dnes jsme byli cvičit vojtovku a po tom jsme šli na kontrolu k primáři. Ten byl s malým vcelku spokojen, říkal že je tak nějak na hranici - cvičit - necvičit. Pak mu ale nastavil prsty, malej se ho chytil a přitáhl se do sedu. V tu chvíli se mě s údivem zeptal: „Ještě se neudrží v sedu“? A pak rozhodl, že máme cvičit dál. Jak by se ale mohl prďola v sedu udržet, když ho neposazuji. Všude píšou, že se to nemá. Tak jsem blázen? Posazujete děti? Mám to začít dělat? ![]()
Blazen nejsi ty
Tenhle prostocvik lekari provadi, aby zjistili jak je na tom dite s vyvojem, a normalni lekar te na to i upozorni. Asi stara skola.
Klidne cvicte a nadale neposazuj ![]()
Příspěvek upraven 07.09.11 v 15:40
moje dítě dřív chodilo (začalo na 8m) než samo perfektně sedělo (cca 10m).
Málokterý 6 měsíční dítě sedí, ten doktor je trochu máklej, ne
To, že ho přitáhnul za ručičky se dělá, aby bylo vidět jak na to dítě reaguje, hlavně jestli zvedá hlavu. Na doktora se vykašli a neposazuj!
Přesně tak, málokteré dítě v 6měsících sedí a ne každé v roce chodí. Nic se nemá uspěchávat. Takže neposazovat. Mi malej taky dřív lezl, vstával, než seděl s nohama před sebou. Doktorka ho v 10měsících posadila a říkala, že sedí krásně, i když (nebo právě proto) jsem ho aktivně moc neposazovala - prostě měl svaly posílené z předešlého vývoje. Začal chodit v 15,5 měsících, ale pěkně, skoro vůbec nepadá…prostě přirozený vývoj je nejlepší.
Díky moc…dostaly jste mě zase do klidu.
Je fakt že dědula už to byl letitej, tak možná čerpá z toho jak se to dělalo dřív.
Ahoj, děláš to fajn, nenech se zviklat ![]()
Naše dětská taky v půl roce nechala malou, ať se přitáhne, aby posoudila svalový tonus a držení hlavičky a zad. Zároveň nás upozornila, že to dělá pouze ona na prohlídce, že my tohle dělat nemáme. Ani dítě posazovat na klíně, v kočárku nebo obkládat polštáři. Sed je cíl a dítě k němu musí dospět samo. Měla jsem malou od 3měs na zemi na dece a přesně, jak píšou holky, dřív se zvedala do stoje a obcházela nábytek, až pak si sama sedla. V hluboké korbě jsem vozila do roka a nepřizvedávala.
Jsem stejného názoru jako ostatní. Dominika jsem nikdy neposazovala. Někdy když mu bylo 7 měsíců se najednou sám posadil, dodnes ho vidím, vypadal jako hříbeček, ale do té doby neseděl nikdy a nikde, ani na klíně, ani v kočárku prostě nikde.
![]()
Ale do hluboké korby se mi v 7 měs už nevešel, šel do sporťáku kterej mi ale šel položit do lehu takže zase ležel. Ve fusaku byl v té hluboké korbě prostě jak sardinka. ![]()
Ahoj,přesně tak. Taky chodím s malým na rehabilitaci a tam mi říkaly,že se děti nesmí posazovat,musí k tomu dospět sami. Když se pasivně posazují tak se sami už o nic nesnaží.
Na sílu bych to určitě neposazovala. Dokud to sám nezvládne , mohla by se mu přetížit páteř
, protože nemá dost silné svaly. Některé děti sice od 6ti měsíců sedí , ale myslím, že menšina.
Ahoj koale, já jsem se synem cvičila vojtovku do 9. měsíců. To, jak doktor malého zvedal, je standardní vyšetřovací metoda. Ty ho takhle ale nenech přitahovat, ani kdyby později chtěl sám od sebe (např. se něčeho chytit a sám se ze zad napřímo posadit). Není to aktivní, ale pasivní sed. A to není dobře, dokud se sám neposadí z polohy na čtyřech nebo ze šikmého sedu.
Malej se od necelých sedmi měsíců plazil, od osmi lezl a o něco se postavil, ale sám se posadil se až v 11 měsících.
Takže žádný stres ![]()
Ahoj-my jsme před týdnem byli na půlroční prohlídce a také lékař přitahoval do sedu-ale narozdíl od vás chválil,že má pevné svaly na zádech (důsledek neustálého plazení a ležení na bříšku
) a hlavně že je dobře,že ho neposazuji. Takže tvůj pan doktor bude asi opravdu hodně stará škola.Nedávno jsem četla staré vydání knížky od prof.Švejcara -a že je to nějaká kapacita v oboru-a tam psal,že od půlroka by se mělo dítě posazovat-trénovat sed. No a za pár let konečně přijdou na to, proč nás ted v dospělosti bolí záda,máme skoliozu apod.Přesně jak píšou holky nahoře-neposazovat-sed přijde skoro až poslední.
Nikolka se v 6 měsících začáná sama posazovat,ale ještě je to takový vratký