Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, chtěla jsem se zeptat a zároven uklidnit
Mé drahé dítko mě velice překvapuje, je to mé první dítě a tak jsem počítala s tím že je všecko nové a skoro nic o vývoji miminek neznám. Ale snad všichni mi říkají, že je moje holčička strašně moc napřed až překvapivě moc. Nyní jí je 8týdnů. Už od 6dní drží sama hlavičku a na dvou týdnech krásně pásla koníčky jak se říká. Minulí týden se mi sama přetočila na bříško a od té doby už to udělala třikrát. Je hodně aktivní pořád kope směje se breptá, ale je to všecko prý hrozně brzy. Nevím kdy by to měli děti správně dělat, a hlavně nevím jestli se mám bát nebo ne, když se začne v postýlce vztekat najdu jí většinou úplně na jiné straně postýlky než jsem jí položila spinkat
Máte s tímhle někdo zkušenost? má cenu se bát? nebo se nad tím radovat?
tak za A: : rychlÝ,minulÝ
atd …
Za B: tak bud´ráda,že máš takovou šikuli,hlavně ji nedus v postýlce,dávej ji na deku,pod hrazdičku,rozbal plíny a nech ji ,at´se vyřádí podle svého gusta,je možné,že bude napřed v pohybu celkově,ale nic tedˇ není jisté.
Uvidíš časem. ![]()
mame to podobne, hlavicku zveda skoro od narozeni. z briska na zada se mi otocil ve 2 mesicich a v necelych 3 i naopak. po postylce cestuje uz taky skoro mesic. nevydrzi jen tak chvilinku pozorovat hracku, kope u toho nozickama, mava ruckama. moc klidny miminko to neni. ale pripada mi, ze ted, kdyz uz si po ni sahne a udrzi ji, tak se zklidnuje, asi ho to pred tim dost stvalo ![]()
Můj malej poprvé začal zvedat hlavičku když mu byly 3 týdny a ve dvou měsících už taky krásně pásl. Přetáčet se teda začal až ve 4 měsících a teď dva dny před půl rokem se začal stavět na čtyři a dělat houpy houpy. Neleze, ale couvá
Dle dr. jsme trochu napřed, ale on je zkrátka taky dost aktivní
Na plavání, kde jsou stejně staré děti jsou z něj všichi hotoví. Je tam holčička o týden starší a ta se ještě ani nepřetočí
nech to být a užívej si to, třeba bude pozadu zas v něčem jiném
![]()
Čeho by ses bála? Naše malá je taky hodně akční. Tak obecně platí, že nezáleží v kolika týdnech/měsících dělá dítko to či ono, ale hlavně je důležité, jestli to dělá správně. Taky jsem byla paf, když semimalá ve třech nedělích obrátila vnoci na bříško, vysoukala se ze zavinovačky a „odplazila“ se do opačného rohu postýlky,ale teprve ve 4 měsících jsem poznala co to je, když dítě cestuje po bytě takovou rychlostí,že si kolikrát jen dojdu na wc a Domča je pod stolem ![]()
zvedala hlavičku už v porodnici,přetočila se ve 3 měsících pak už ani jinak být nechtěla,jak jsem ju dala na záda už byla na břiše(kvůli tomu hodně zvracela,to byla asi jedina nevýhoda),lezla po 4 v 5 měsících a chodila v 10 měsících(nikdy jsem jí netahala za ruce,začala sama), skloňovat jako mamííí,babííí,tatííí začala v 10 měsících,od 18 měsíců hovoří ve větách,ted skoro ve 2 letech umí řadu celých písniček(prší,prší,Andulko šafářová,Kočka leze dírou…) a snad každou říkačku na kterou jí ukážu v knížce…
Mně Nikolka držela hlavičku hned od příchodu z porodnice, jinak od 6 měsíců opravdu pěkně leze, začíná si sedat a postaví se u postýlky, taky dost žene
Mám 7 měsíční dceru, sedí od 4 a půl měsíce, lozí od 5 (plazení jsme přeskočili), před třemi týdny se začala stavět o nábytek a teď už kolem něj suveréně „pobíhá,“, zubů už máme plnou pusu (teď nám rostou horní a dolní dvojky) ale u nás to je horší s tím mluvením..... Pořád na ní mluvíme, věnujeme se na 300% ale moc se jí nechce do žádných zázraků… Tak čekáme a snad nám do 3 let nebude ukazovat a věci a dělat ééééééé
ahoj, chtěla bych to tu trošku oživit…Jak jste na tom Vy? Malé je dnes přesně 10 týdnů, takže něco přes 2 měsíce a dnes i Dr. na kontrole pravila, že psychomotoricky je na tom jako 4 měsíční (a mimochodem váhově taky - 6,7kg
) mám pocit, že jsem ani mimi neměla, ze zavinovačky lezla snad už od porodu, dala jsem ji v ní na bok do postýlky a ráno byla napůl vylezlá, zavinovačku za prdelkou, jako šnek
a tak dostala pytel a pokládám ji na záda, ale ona se stejně pokaždé sama přetočí na bok… a taky mám pocit, že když jí dám do kočárku, tak na mě kouká pěkně vyčítavě, páč se nemůže hýbat, jak by chtěla, asi už mi hrabe, co?
a abych nezapomněla, nejradší kouká na TV…Máme krásnou hrací deku, ale pokud je zapnutá TV, tak jí naprosto ignoruje, to má asi po tatínkovi ![]()
jo taky jsme byly napřed ve 3 měsících se aktivně otáčela,v 5 lezla a v 10 chodila,ono se to potom věkem srovná teď je k nerozeznání od svých vrstevníku a kamarádky klučina který začal chodit až v 16 měsících je víc pohyblivej a živej než ona
tak Vojta držel hlavičku od 3týdnů, už v porodnici se stáčel na bok. Ve 4m se otočil, v průběhu 4 dní na obě strany. v 5m péroval na kolínkách, v 6 lez, v 7 stál, 8 chodil bezpečně a rychle kolem nábytku, v 10m se postavil bez opory uprostřed místnosti a stál. chodit začal „až“ 14 dní po roce, ale tak, že se pustil nábytku a šel, jako normálně chodí děti třeba po 1/2 roce tréninku.. v 18m chodil po schodech, od 2 let sám a střídal nohy. je i nadále hrozně šikovný na pohyb. například opravdu „běhá“ na běžkách!!
to, co měl navíc u pohybu, měl pozadu v jiných věcech, jako je samostatné jídlo, mluvit začal po 2.roce, ale zato ve větách a teď mluví jak kdyby šel do školy,kreslit neumí nic, zato básničky mu jdou…
naproti tomu synovec začal chodit hrozivě pozdě, i cvičili, a teď je mu 10, je to takový pavouček, chodí na lezeckou stěnu a pohybově všechno více než dohnal. zpočátku byl nešikovnější, ale teď je nadprůměrný..
myslela jsem si, že druhý kluk bude méně akční, aspoň zpočátku vypadal, nicméně, opět nezklamal, vše dělal podobně, jako starší, i když on není tak ztřeštěný, jako první, ale je mu dneska rok a chodí..
Nevím čeho by ses tak měla bát. Co dělá sama, to je v pořádku, no a jesli ses chtěla pochlubit, tak super. Takových dětí je hodně. Někdo je línější, někdo akčnější. Věkem se to rovná. Měj radost a užívej si mimča. Máme taky akční miminko, v 10 měs. chodila, ve dvou a půl létech znala písmenka., vyslovovala r,ř, Sousedce syn ještě v roce snad ležel, chodil hodně pozdě, špatně mluvil. Dneska v pěti letech je to skoro nastejno.
Jeninko: Diskusi jsem založila hlavně proto, že jsem byla vykulená z toho že všechno dělá tak brzy ne proto abych se chlubila… Teď už vím taky, že je to normální…
Jinak nám se to teď celkem srovnalo, začala hlavně rozvíjet breptání a ten pohyb poměrně omezila, aspoň v takové míře ![]()
Já se nechci tvářit jako chytrolín, ale vždy, když jsem nevěděla, tak internet je mocný, a dala dotaz : co má dělat třeba tříměsíční kojenec. No a tam je napsaný, co může umět, co má umět, no a pak i, že prostě každé dítě je jiné, tak i trpělivost pro maminky. Proto ti tak trochu něřím, že jsi nevěděla, když na internet chodíš, ale že jsi se chtěla pochlubit, navíc píšeš, že stav je už jiný a dítě je podstatně starší, tak proč ty otázky. Ale jo, chlub se když je s čím!
Až nyní jsem si všimla, že je dotaz položený už v září 2011, tak se omlouvám.