Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jenesis píše:
To jsem ráda, že jsem narazila na takovouhle diskuzi, protože bohužel kolem mě nikdo ryhlíka nemá a neměl. Malá začala lézt dopředu, po předchozím couvání. otořila se poprvé v půlce třetího měsíce a kamarádky sedmiměsíční mimčo teprve otáčet se učí, tak si člověk řiká, že je to torchu divné…ale jsem ráda že se něco dozvím on maminek rychlíků. Jak jste to tedy měli s mluvením? malé je půlka šestého měsíce, kdy můžu očekávat první vedomá slůvka? Když jí dám na nočník vždycky tam něco vyrobí a je vidět, že má z toho radost, ale po příkrmech kaká 8 x denně, kdy můžu očekávat že si „řekne o nočník“.
Zajímaly by mě odpovědi jen těch maminek od rychlíků.
Hrozný je že když máte miminko takhle napřed, nemužete se ani pochlubit, protože vás hned všichni sprahnou, že se chlubíte a že jste matka olympionička a že dítěti nejspíš na ukor svého vycgoubání děláte velké příkoří. pritom každý se přeci rád pochlubí svým miminkem a jeho šikovností a nemuže za to, že některé děti jsou prostě pomalejší.
Hele motorický vývoj opravdu nemá absolutně nic společného s vývojem řeči apod.
ba naopak se říká, že motoricky rychlejší a sikovnejsi děti později a hůř mluví. ![]()
Nás malej se otočil na bříško cca ve třech mesicich, když mu bylo 5,5m tak se začal plazit, po 6m začal lézt po čtyřech a TRI DNY NA TO se začal stavět u nábytku. Takže stal u nábytku krátce po půl roce a cca měsíc a pul na to i obcházel. Jak se naučil stát, chtěl pořad jen stát a to byl celkem problém, pac neuměl sedět
takže krmení apod probíhalo za stoje.. No každopádně byl, co se pohybu týče, šikovný celkem dost. Ale na nocnik absolutně nechtěl, ani si mi nesedl, prostě řval jak tur a nesedl si, takže jsem ho nemohla nechat ani vysazovat, aby tam třeba náhodou něco udělal. Začal chodit zázračne až když začal chtít sám, tj.ve 26m!! Od té doby chodí bez nehod a bez připomínání sám.. No a mluvení? Jako v roce spolehlive rozeznal spoustu věci, hodně druhů zvířat a to ne jen těch domácích a dopravní prostředky… v roce a půl uměl barvy (ty mimochodem i pojmenovaval a to anglicky
vetsinu rika anglicky do ted, naucil se to z videi na yottube. Maji tam supr animovane pisnicky ale temer jen v anglictine a on je mel desne rad
) když jsem říkala ukaz, tak ukázal skoro vždy na vše správně, hlavně na ty různá zvířata az mě samotnou to překvapilo, jak to vše ví
delal hodne zvuky.. Prvni slova byla asi v 7m (říkal nenene a táta, tatata..) v roce řekl pár slov..(kam, tadaa, mnam, táta..) hlavně napodoboval ty zvuky kolem roka, houkal jako sirena apod..no v roce a pul rekl o pár slov víc než v roce, ale žádná hitparáda prostě
Teď je mu 2 a půl roku. Poslední dobou se celkem rozkecava, konečně! Ale ještě ve dvou letech tomu teda moc nedával..jako snažil se říkat slova, ale většinou jsme mu rozuměli jen my jako rodiče..rikal to tou svou dětštinou..teď uz jde aspoň konečně poznat co říká
takže tady mas popis našeho vývoje
v něčem rychlík, v něčem pomalejší. Tak to už bývá ![]()
Starsi syn byl vicemene tabulkovy, jen zacal pozdeji mluvit.
Mladsi syn byl motoricky vzdy napred, od narozeni je „prerostly“, ale zas zacina pozdeji mluvit, nocnik apod… v okoli ti co byli pozadu s lezenim/chozenim apod. tak nas predehnali v tom ostatnim ![]()
@Svistice píše:
@Jenesis Motorický vývoj nemusí mít nic společného s rychlým vývojem řeči nebo uvědomnění si potřeby na nočník.
právě, spíš naopak.. Malá motoricky vždy napřed, až o několik měsíců. V půl roce lezla a seděla jako profík, v devíti měsících běhala za kočárkem, v deseti zcela samostatně. Válela sudy už tak od čtvrtého, ani nevím
Mluvit začala až před školkou, takže tak ve 2,5 letech. A to jen slova a krátké věty, do půl roku mluvila složité věty. Do roka uměla už i R a ostatní těžké hlásky. Takže tak, o co déle začala, o to lépe ![]()
Uplne jako kdybych ten prispevek psala ja!! Mame taky Emicku. Budou ji dva mesice a je presne tak dopredu ![]()
@Jenesis kluk lezl v 6m, v 7m stal. v 15m rikal 4 slova, ve dvou letech asi 10, plenku mel do tri ![]()
druhy kluk byl vyrazne pomalejsi pohybove, ale vsichni obdivovali, jak mluvi. Treti je pomaly v obou smerech.
@Jenesis hele kazdej se rad pochlubi a nikdo nema rad vejtahy, tak asi proto. Snaz se to trochu regulovat, treba alespon ty debaty o detskych vykonech nezacinej sama.
@Svistice - neříkám že ten urychlený vývoj má být souměrný, jen mě to zajímalo pro porovnání, popřípadě si poslechnout rychlíky právě v mluvení nebo tom nočníkování
@e008 - o tom jsem tedy neslyšela nikdy a to jsem toho přečetla mraky a dokonce jsem o tom měla speciál předmět na vejšce…
@veronika6913 to s tím že motoricky rychlejší děti jsou pak pomalejší v ostatním si vůbec nemyslím, že by to byla přímá uměra, spíš dispozice, já jsem dle mé mámi už v roce a půl uměla rř, v 8mi měsících první věta : to je moje a bez nočníku i na noc od roka.
Co je asi pravda, že kluci jsou v tomhle na začátku línější, ale samozřejmě i zde jsou výjimky.
Každopádně já jsem obklopena, jen samími dětmi které ve dvou letech umí asi 4 slova. Proto se ptám, čeho ty děti mohou být schopné, při správné řekněme „stimulaci“.
Malá před 14 dny říkala mamamama, řekla prý i velmi čistě táta, tak by mě zajímalo, kdy se to přesune od toho nevědomého brblání k vědomému ![]()
@Jenesis Já Ti nechci brát tvé nadšení prvomatky. Nimcéně řeči babiček kdy kdo začal co dělat/mluvit/chodit bych brala opravdu na lehkou váhu, pokud to nemají zapsané v nějakém deníku. Moje máma na dotaz, od kdy jsem byla bez plen přes dne posouvá od „někdy brzo po roce“ přes „V roce a čtvrt jsi si říkala“ až po " No v roce a půl už jsi je snad neměla". Takže bych tohle fakt brala s rezervou. Ono měsíc sem, měsíc tam v paměti nehraje roli, ve vývoji batolat ale obrovskou.
Syn říkal v deseti měsících papa, baba, baf, bác ale o nějakém mluvení se pokouší až teď ve dvou a půl letech. Cíleně máma/táta/bába řekl ve 20 měsících.
A obě děti se mi přetočily krátce po 3 měsíci, ale pak dost zbrzdily do tabulkového vývoje (syn na čtyřech v 6 měsících, lezl od 8 měsíců, samostatná chůze od 13 - zato uměl rovnou běhat, dcera ho zatím velmi statečně kopíruje, jen je tak o týden rychlejší).
A nějakou stimulací to ty ovlivnit extra nemůžeš. Je to jen na nich a na tom, jak se s tím ta jejich nervová soustava bude umět popasírovat, co ho bude zajímat.
Mám kamarádku, jejíž dítě bylo motoricky naprosto průměrné, do roka rozhodně žádné „geniální mimino“, ale v necelých dvou letech říkala básničky a poznávala barvy (i když jí nebylo moc rozumět). Jiný dvouleťák umí písmenka a jiný je plně na plínách a má problém s plněním pokynů. Nic z toho ty jako matky v tomhle věku z toho dítěte prostě stimulací nedostaneš.
Nemyslela jsem predrazdenost zpusobena matkou… uz si to presne nepamatuju, ale rozebiralo se tam, ze hodne veci zalezi na vyvoji v tehotenstvi a v dnesni dobe ty chemicke hnusy vsude kolem nas muzou zpusobovat hyperaktivitu atd…
@Svistice neboj, informace mám skutečně z knížky naše miminko, kam moje mamka zapisovala, každé uprdnutí včetně cybně říkaných slov u mýho bráchy, že jí přišli roztomilý
. Já jsem mimochodem taky chodila na roce, miminka mají chodit až když mají vše na to připravené, stejně jako všechno ostatní. ![]()
A i když ti příjdu jako prvomatka, starala jsem sem se s přítelem o jeho mimčo, takže jsem se tak nějak přesvedčila u jeho výchovy co dělat, co ne, takže bych ze mě nedělala natěšenou prvomatku, která si nabije čumec
.
A jak jsem psala neříkám, že mezi motorickým vývojem a mluvením je nějaká úměra
, jen si myslím, že některé matky jsou k potřebám dětí senzibilnější, já třeba viděla, že si malej šahá na rozkrok a zeptala se jestli nepotřebuje čurat a potřeboval od té doby jsem ho začala posazovat na nočník- nikomu jinému z rodiny to nedocvaklo! Stejně tak u synovce, hrcne si na zem zakouká se a já říkám mamince ptřebuje na nočník a ona fakt myslíš a mezitím se počural, pokakal… a nebylo to jednou bylo to behem víkendu 5×. Třeba proto některé maminky nejsou u nočníku tak úspěšné jako jiné, prostě si nevšimnou náznaků co dítě dělá.
A s mluvením zase vím, že děti posadí před tv s nějakejma zvířátkama co ani nemluví a děti na to koukají x hodin denně, to bych třeba já taky nedělala, krom toho že mi to leze na nervy, to podle mě i zbržďuje právě vývoj řeči. Děti jen koukají nemusí mluvit.
A už nevím která mamka to psala jak její dítko umí anglicky to je teda pecka
.
Každopádně děkuji za tvuj názor. ![]()
@e008 aha, to asi určitě, tech stumulů je spousta, ty ečka a podobně to zpusobovat mužou, já zase slyšela a s tím se stotožnuju, že tu hyperaktivitu zpusobuje tv a notasové, jak blikají, když si vyfotíte tv jsou na ní pruhy, člověk to ani nevnímá, že to dráždí tu nervovou soustavu, proto by se ani nemělo koukat na tv před spaním.
@Jenesis Ano, pokud si dítě šahá na rozkrok nebo jinak signalizuje potřebu, tak samozřejmě tam aktivita ze strany matky hraje roli. To samé dítě, které mluvit zvládá a chce - jako matka můžeš pomoct budovat aktivní slovní zásobu.
Ale u dítěte, které na ten nočník není připravené nebo ho nepovažuje za důležitý, si o nějakém ukazování můžeš nechat zdát. To samé s mluvením - nedozrálé díte nebude opakovat, i kdyby jsi mu četla každý den 5 hodin a nonstop na něj mluvila. Sice mu vytvoříš solidní pasivní zásobu, ale kloudné slovo z něj nevydoluješ.
Je dobře, že má tvoje máma ten deníček.
Ještě pak hraje roli dědičnost - syn jde motoricky „po mně“, ale co se třeba mluvení týče, tak tam je jednoznačně opožděný „po tatínkovi“.
V mém okolí platí opravdu ve většině případů, že když je někdo v něčem výrazně napřed, na něco jiného si zase počká. Znám holčičku, která od půl roku přes den nespala, pořád se hýbala a od osmi měsíců sama běhala, v necelých dvou letech uměla s přehledem metat kotrmelce a lézt po složitých lanových drahách, ale mluvit ani ň, na tříleté prohlídce doktor konstatoval, že pohybově je na úrovni šestiletého dítěte a mluvením tak na úrovni 1,5 roku. Teď ve čtyřech s ní chodí na logopedii a pomalu se to rovná. Synovec zase v 16ti měsících ještě nechodil, ale v 18ti měsících říkal věty a ve dvou letech složitá souvětí s podmiňovacím způsobem. A můj syn si jede na tom svém lepším průměru ve všem a já jsem spokojená
Jo a dcera se mi otočila na bříško několikrát ve třech týdnech, já vyděšená, ale pak se zbrzdila, bylo to úplně špatnou technikou, takže zaplať pánbůh, správně to začala dělat až kolem toho 4.-5.měsíce.
@Jenesis píše:
@veronika6913 to s tím že motoricky rychlejší děti jsou pak pomalejší v ostatním si vůbec nemyslím, že by to byla přímá uměra, spíš dispozice, já jsem dle mé mámi už v roce a půl uměla rř, v 8mi měsících první věta : to je moje a bez nočníku i na noc od roka.
Co je asi pravda, že kluci jsou v tomhle na začátku línější, ale samozřejmě i zde jsou výjimky.
Každopádně já jsem obklopena, jen samími dětmi které ve dvou letech umí asi 4 slova. Proto se ptám, čeho ty děti mohou být schopné, při správné řekněme „stimulaci“.
Malá před 14 dny říkala mamamama, řekla prý i velmi čistě táta, tak by mě zajímalo, kdy se to přesune od toho nevědomého brblání k vědomému