Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jenesis píše:
@veronika6913 to s tím že motoricky rychlejší děti jsou pak pomalejší v ostatním si vůbec nemyslím, že by to byla přímá uměra, spíš dispozice, já jsem dle mé mámi už v roce a půl uměla rř, v 8mi měsících první věta : to je moje a bez nočníku i na noc od roka.
Co je asi pravda, že kluci jsou v tomhle na začátku línější, ale samozřejmě i zde jsou výjimky.
Každopádně já jsem obklopena, jen samími dětmi které ve dvou letech umí asi 4 slova. Proto se ptám, čeho ty děti mohou být schopné, při správné řekněme „stimulaci“.
Malá před 14 dny říkala mamamama, řekla prý i velmi čistě táta, tak by mě zajímalo, kdy se to přesune od toho nevědomého brblání k vědomému
@Jenesis ted jsem akorat docetla diskuzi a pokud dobre ctes, tak bys vedela, ze jsem se nechlubila ze umj malej anglicky. Ani netrci u videi a tv. Ty pisnicky miloval a ruzne jsme na ne tancovali a tak..byla to sranda bylo to supr, on se smal a ukazoval na zviratka ktere tam byly atd..proste sem tam jsme si ji pustili i s klipem a jemu se to tak libilo, ze to zacal rikat anglicky. Vubec si to nepochopila. On to ma proste z te doby, kdy jsme si to obcas pustili zafixovany a umi barvy spravne. Kdyz reknu cesky at ukaze, vsechny ukaze ale sam je pojmenovava proste anglicky. To ze mu to uvizlo v pameti a ze anglicke barvy jsou pro nej lehci na vysloveni to neovlivnim. Asi taky proto to zacal rikat a rozhodne to neznamena ze na to cumel od nevidim do nevidim
tady jde videt ze jeste prdlajs vis a vse zjistis az ti mala postupne poroste. Oni deti pochyti kolikrat neco co bys ani necekala a muzou to videt treba jen letmo jednou v zivote a pak budes cumet jak je mozny ze to vi, ze to umi…neznamena ze kdyz to zacal rikat v anglictine protoze je to pro nej lehci, ze to mel furt pusteny
a s tim nocnikem.
taky jde videt ze nevis no. Ono jasne, nektere matky jsou laxni a i kdyby mohlo dite chodit na nocnik daleko driv tak ony jsou proste jen line a nevsimave. Ale mas taky matky co se snazej jak trubky a na nocnik dite nedostanou ani parem volu vis. I kdyz treba vidi ze potrebuje curat tak ho na ten nocnik proste neprinuti. A pak jako co? Musela by sis to zazit. Jinak tohle v zivote nemuzes pochopit. Budes tvrdit ze rodice kazdeho dvouletaka na plinach jsou lini a nevsimavy
ze kdyby mely snahu tak by jejich dite bylo davno bez plen
dobry no, vazne si me pobavila
ale co vit treba si to nakonec zazijes sama a pak pochopis. Pak si vzpomenes.
@veronika6913 vůbec nevím proč reaguješ tak hrozně podrážděně, vůbec jsem to nepochopila špatně, pochopila jsem to naprosto správně, nikde nepíšu že tvé dítě sedělo hodiny u televize, píšu že obdivuju že používá anglický slova, že to odposlouchal, protože si myslím že je to dost náročný! To za prvé a za druhé mezi řádky řečeno jsem psala, že já jsem byla jako malá šikovná, takže by mohla být malá šikovná po mě, tak prostě netrpělivě očekávám a tady jsem chtěla zjistit, kdy řekne to první vědomé slovo.
A ještě k výše, psala jsem kdy se začala přetáčet, ve dvou a půl měsíci, sedět začala v necelých 5 ti měsících sama si sedla z lehu v pěti a půl, stoupat si začala za ruce asi od ctrtého, nezminuju to protože mi tyhle informace nepřijdou důležité.
@Jenesis pokud si ale dite stoupa za ruce a seda si prithovanim, nebo sedi po posazeni, tak to ale neni co se motoriky tyce „rychle“ dítě. Je to dítě, které naopak ten motoricky vývoj nemá " v poradku". At z nejake fyziologicke priciny nebo z nevhodneho zasahu rodiče.
@Svistice Píšu že si sedá sama
, čili že si lehne na bok a z něj se zvedne do sedu, přesně jak píšou příručky. ![]()
@Jenesis ja se ptala na tebe ne na vasi malou
o sobe jsi psala, zes umela rict to a tohle, ale nepsalas, kdy si treba zacla chodit apod..
jako mohlas byt rychla ve vsem, jsou i takove deti, nerikam ze ne
ale vetsinou byva dite v necem rychle a naopak mu neco pak trva dele. Znama treba co ma kluka, tak ten byl oproti memu uplne pomaly co se tyce motoriky. Po pul roce se jeste sam ani neotocil na bricho. Jako vazne co se tohoto tyce, vse mu trvalo desne dlouho. No ale za to od roka mluvi tak, ze cloveku zustava rozum stat. A nas malej to ma presne naopak
a vubec co tak sleduji a s cim.jsem se setkala, tak to tak vetsinou opravdu byva, ze rychle deti pozdeji mluvi a naopak..takze na tom asi vazne neco bude
a k tomu kdy cilene neco rekne, tak nas malej teda v tech 7m rikal nenene, prislo mi ze cilene. Kdyz nechtel treba jist, rikal nenene. Stejne jako tata taky rikal cilene..
aspon mi to tak prislo ![]()
Jinak teda ze si zacla vase mala stoupat za ruce, bych nenazyvala stoupanim, hlavne bych to ani nedelala, jelikoz to rozhodne tak brzy neni zdrave. Obecne se za ruce nema diteti pomahat. Kdybych malemu pomahala za ruce, tak by si taky stoupl za ruce ve 4m. Uplne sam si zacal stoupat v pul roce. A jeste s tim, ze malej umi anglicky barvy. Nevim teda, asi jsem to spatne pochopila, ale z toho co pises v tom prispevku na predchozi strane o tom ze moje dite umi anglicky, mi teda neprijde, ze bys to obdivovala.
spis mi z toho prispevku prijde, ze jsi ironicka a tak trochu se tomu vysmivas.
Cituji: "A s mluvením zase vím, že děti posadí před tv s nějakejma zvířátkama co ani nemluví a děti na to koukají x hodin denně, to bych třeba já taky nedělala, krom toho že mi to leze na nervy, to podle mě i zbržďuje právě vývoj řeči. Děti jen koukají nemusí mluvit.
A už nevím která mamka to psala jak její dítko umí anglicky to je teda pecka .
"
Nevim, asi jsem to blbe pochopila..
ale proste mi to z toho nezni, ze bys to obdivovala. Spis naopak. Prijde mi, ze tim davas najevo, ze malej sedi od mala x hodin u tv nebo u videi…coz tak ale neni. Pochytil to ani nevim jak, stejne jako spoustu jinych veci, ktere videl nebo slysel treba i jen jednou v zivote. Pak se clovek jen divi, co to dite dokaze pochytit. No nic. To je jedno. At jsi s malou spokojena a at dela jen samou radost. ![]()
@veronika6913 To je kouzlo internetetové diskuze, psala jsem to jak mi plynuly myšlenky, takže jsem si vzpomněla v souvislosti s tím i tou angličtinou. Bylo to neštastně napsané. Každopadně ne tak myšlené. A jinak mám tedy očekávat první slova v sedmém měsíci.
A s tím stáním, ona mi ráda ležela na klíně, když jsem byla na gauči, já nohy pokrčené takže byla v uhlu 45° a ona si začala stoupat, snažila jsem ji položit ale udělejte to když vám pak dítě začne řvát a když mu pomáháte je nadšené, to samé se sezením z tohodle uhlu se nakláněla do předu, zatínala svaly
. Nebylo to že bych ji sama posazovala, nebo obkládala polštářema, aby seděla, když na to sama neměla Vždy jen to co chtěla sama, po měsíci si začla sedat sedat sama a současně začala lést dopředu.
Ona i doktorka říkala že je čiperka.
A já jsem byla o půl měsíce pomalejší ![]()
Snad jsem to popsala srozumitelně a nikoho jsem tím nepopudila
, kdby ano nebylo to mým záměrem
@Jenesis v pohode
jo ja myslim, ze kolem toho 7m by mohla neco cilene rict
no s tim rvanim, kdyz dite chce neco delat ale nemelo by, to znam moc dobre. My chodili s malym na rehabka, kvuli paseni koniku, kdyz byl malinkej a pak uz jen tak aby dr. kontrolovala, zda se spravne vyviji a tak. No a nebyla nadsena z toho, ze se zacal tak brzy stavet a porad rikala: lezt lezt lezt. Abych ho co nejvic motivovala k lezeni a at stoji co nejmin. No ale on jak si jednou stoupl, tak tomu zkratka vicemene neslo uz pak zabránit. To proste neslo. Takze chapu
kazdopadne je vase mala teda sikula. Tak snad i brzy neco rekne. Drzim palce ![]()
@veronika6913 Souhlasím, že lezení je nej. Chce to udržet v něm dítě co nejdéle (ideálně alespoň 3 měsíce) a zbytečně mu neukazovat (a neulehčovat) další vývojové etapy v podobě stoupání se a chození.
ono upřimně, chodící 8-10 měsíční dítko (nebo dokonce ještě mladší) není žádné terno. Krom toho, že to může mít neblahý vliv na pohybový aparát, tak to dítě je v podstatě ve většině případů „chodící bezmozek“.
@Svistice v tom s vami úplně souhlasím. S chůzí bych vubec nepospichala.
@Svistice JoJo, já vim a souhlasim. Taky bych na chození a stoupání si rozhodne nepospichala. Ale on si nás mladej pan pospíchal sám..
jak jsem již psala, začal lézt po čtyřech, první den lezl trochu neohrabaně, tak nějak jako robot
no a po třech dnech si hned a úplně sam stoupl u nábytku. A už to jelo. Problém byl, že jeste k tomu ani ještě neuměl sedět. jako sedal si do prekazkovyho sedu a mezi kolinka ale sám klasicky sed s nohama pred telem, neumel jeste celkem dlouho..prave se do toho nemel asi kvuli tomu, ze prvni zacal stat. Doktorka rikala, ze nema potrebu se naucit sedet, kdyz je spokojenej kdyz stoji, ale ze to orave neni dobre aby moc stal a at co nejvic leze. No snazili jsme se, ja se snazila ho ruzne lakat na zem aby si nestoupal, ale bylo to tezky. Stejne si vzdycky po chvili odlezl stoupnout a nechtel uz pak zamnou jít. Snažila jsem se ho lákat vším možným, ale vždy to zabralo jen na chvliku.
a s tím sezením on vyloženě i když už by sedět mohl a dokonce by to umet měl, nechtěl. Nevím asi mu to bylo neprijemne
jako nemohla jsem ho posadit ani v kočárku ani do stoličky, kde by byl opřený. Jak jsem se ho takhle někam pokusila posadit, tak řval a řval. Ani v polosede být nechtěl to taky řval a řval. Takže jsme právě jeden čas krmili od snídaně po veceri jen ve stoje, abych do něj aspoň něco dostala a v kočárku jezdil dlouhou dobu se ksirama, že byl na kolinkach a koukal ven. A od toho, ze nechtel sedet se odvíjel i třeba nocnik. Chtěla jsem ho začít vysazovat, aby si na to zvykl, hned jak začne sedět. Jo aby se s nocnickem co nejdriv seznamil a vedel o nem nebo jak to rict..Jenže mladej pan takto sám začal sedět až někdy v těch deseti měsících a to už nocnik bojkotoval a vztekal se, že na něj nechce.
takže už bylo pozdě a nezbývalo čekat až se umoudri a začne chodit sám. Začal ve 26m no..
bylo to s ním těžký s prdolou, jak přeskočil to sezení no..
Dobré ráno přeji!
Před dvanácti dny bylo mému drobečkovi sedm měsíců. Od pátého měsíce popolejzá takovou legrační formou. Klekne na čtyři, rozhoupe se a poposkočí vpřed. Teď, během cca deseti dnů, vidím hrozně rychlý skok kupředu.
Najednou má šikmý sed (občas se mu povede i ten pořádný sed, kdy přeručkuje), najednou se staví v postýlce a přešlapuje na místě a dokonce už zvedá i ručičky při lezení a snaží se naučit normálně lézt. Zdá se mi, že je na některé věci příliš brzy. Navíc, jak je možné, že najednou se snaží naučit to všechno najednou? Všude jsem četla jak děti na vše přijdou postupně. Přijde mi to hrozně rychlé! (A to podotýkám, že mi od narození rodina řekla, že jsou kluci děsně líní
u toho našeho to zatím ani nepozoruji.)
Navíc teď nevím jak mám postupovat. Mám ho sundavat, když se snaží posadit? Zabraňovat mu stát a pochodovat na místě? ![]()
Nejhorší je pro mě to stání a přešlapování. Stojí na špičkách. Vždy mi při tom trne srdce. Hlavně když nevím zda ho mám při tom přidržovat, chytat nebo mu pomáhat si sednout zase zpátky. Mám totiž strach, že by se mohl praštit hlavičkou o stůl, o ty žbrble v postýlce nebo o podlahu. A to nechtějte znát ještě ty hrůzný scénáře, co vidím před očima a co si představuji, jak by si mohl ublížit
![]()
@Tulačka22 ja bych to asi neresila, stejne ho nezabrzdis… Mala (10m) je taky torpedo, maximalne se ji snazim ucit slizat z gauce a postele, aby nepadala z vysky. Ted uz neni takovy tululum a je na sebe opatrnejsi, ale stejne se mi tu pred chvili pri naprosto beznem manevru prastila hlavou o zem. Nenadelas nic ![]()