Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, máme doma chlapečka Honzíka, který 3.9. měl tři měsíce, jsme tedy ve čtvrtém. V noci moc nespinkal skoro nikdy, jelikož ho trápily prdíky a budíval se co hodinu, někdy po dvou a někdy po hodině a půl. Pak prdíky ustaly, a Honzík se začal budit i v noci po třech hodinách. Jednou nám dokonce spinkal od osmi do půl druhé do rána. Občas ho prdíky ještě potrápily, ale je to o 90% lepší. Ale teď, poslední týden se nám budí poprvé po čtyřech hodinách, a pak je to co hodinu, někdy co dvě. Včera se dokonce i poprvé probudil v půl desáté (spát šel v osm). Nevím, co by to mohlo být, chce se otočit na bok (což už mu trošku jde), ale někdy to nedotáhne do konce a spinká v takové zvláštní poloze se zahnutou hlavičkou. Každopádně, když spí tak s ním nemanipuluji, protože jednou jsem ho chtěla upravit a vzbudil se mi tím.
Někdy když se proudí (pokaždé tedy s pláčem) jde za ním manžel a dá Honzíkovi dudlíka, na chvíli je klid, ale asi tak na pět až deset minut…než mu znova vypadne (např.). Když už Honzík začíná nabírat na intenzitě, tak se zvednu z postele, a jdu k němu, vezmu jej a dám mu napapat. Hezky se nají, a někdy mi u prsa usne, to je spíše pozdě v noci. Někdy se ale stane, že mě po celou dobu kojení kope, a až přestane papat, dám ho říhnout a do postýlky, tak pak usne. Jenže opět na hodinky nebo dvě. Přitom před spánkem dodržujeme režim, koupání, mazání, plína, papání a pohlazení s pohádkou a spinkání. To nám usne hezky. Ale pak v noci se děje viz výše. Nevím, jestli problémem je, že ho něco bolí, ale to by se podle mě hned neuklidnil, a nebo že by mu mé mlíčko nestačilo? Ve třech měsících měl 6550gramů a měří 63cm. Jeden týden přibral 400gramů, ale za poslední týden jen 50gramů. Prosím, co si o tom myslíte, čím by to mohlo být? Mám začít Honzíčkovo buzení se „ignorovat“ a nechat ho se chvíli vyplakat? Nebo mám na noc dát příkrm? Děkuji všem za názory a odpovědi. P.S. Ve dne mi spinká od devíti do jedenácti a pak odpoledne od jedné do tří, čtyř. Přes den už často moc nenaspí a papá po třech až čtyřech hodinách.
Podle mě je to jednoznačně spurt. Nedokrmuj, zkus týden vydržet, přikládej, co to půjde…Koukni na kojeni.net, jsou tam dobrý rady. Vydrž!
P.S. určitě nenechávej vyplakat…
A určitě nespěchej s příkrmem. Musí se jen vydržet. Ještě je jedna nepopulární rada, všichni odborníci by se na mě vrhli, asi i většina mamin, ale funguje spolehlivě, jen je dost nevratná. A to vzít ho do postele, uvidíš zázrak ve spaní. Míň drastické pro rodiče je, přirazit postýlku těsně vedle tvojí postele, sundat bok, tím je ti blízko, ale ve svém.
terinka4444 píše:
A určitě nespěchej s příkrmem. Musí se jen vydržet. Ještě je jedna nepopulární rada, všichni odborníci by se na mě vrhli, asi i většina mamin, ale funguje spolehlivě, jen je dost nevratná. A to vzít ho do postele, uvidíš zázrak ve spaní. Míň drastické pro rodiče je, přirazit postýlku těsně vedle tvojí postele, sundat bok, tím je ti blízko, ale ve svém.
Jojo, my máme patrovou postel, tak tam ho moc neberu, ale na gauči při kojení někdy usneme spolu. Je pravda, že to spí déle, ale nechci to moc dělat, aby si nezvyknul, a pak nebude jinak, než s ním takhle i usínat. A to bych nechtěla, protože za prvé tak velký byt nemáme, aby se mnou usínal v obýváku, a zadruhé na patrové posteli to taky nechci, leze se s ním blbě dolů
. A když už se tak naučil hezky spinkat.
Myslíte, že by to mohl být spurt? Tím jsme si prošli už jednou v šestém týdnu, ale to chtěl na prso i přes den, nejen v noci. D9ky za rady holky.
Já jsem to měla podobné s našim Tobiáškem.Myslela jsem,že má hlad proto se budí a začala jsem dávat příkrm ten, ale odmítal(nechce vůbec pít z láhve).
Nakonec se nám vyklubal první zoubek…už ve čtvrtém měsíci
a hned po něm i druhý.
A teď nám to začalo zase s horníma zoubkama a mám pocit,že už jsem týden pořádně nespala :-
Romiša píše:
Já jsem to měla podobné s našim Tobiáškem.Myslela jsem,že má hlad proto se budí a začala jsem dávat příkrm ten, ale odmítal(nechce vůbec pít z láhve).
Nakonec se nám vyklubal první zoubek…už ve čtvrtém měsícia hned po něm i druhý.
A teď nám to začalo zase s horníma zoubkama a mám pocit,že už jsem týden pořádně nespala :-
Je pravda, že mi sestra u doktorky taky říkala, že to můžou už klidně být zoubky, i kdyby jetšě nevylezly, ale může ho to svědit. Jééé, tak jsme si užili s manželem tak týden „spánku“ a zase nanovo
. Děkuju.
A všimla jsem si přes den, když spí v lehátku, tak dokáže spinkat dvě nebo tři hodiny, když usne na sedačce, nebo v postýlce, tak se mi do hodiny, někdy i za dvacet minut probudí s pištěním, které ale ustane mým šššš. Každopádně dál už spinkat nechce, a tlemí se na všechny strany
.
jednak si myslim, že je to spurt, takže bych nedokrmovala, ale kojila do bezvědomí
a pak mi nepřijde divný, že malej se budí po dvou hodinách
po dvou se budí i náš momentálně 10m prcek
když mu byli tři čtyři měsíce, měl období, že jsem kojila po 40-50minutách, ale spal teda se mnou v posteli.. rozhodně jsem se odmítla stresovat tim, že bych ho nechávala krknout a dávala ho do postýlky, prostě usnul u kojení a já obvykle usnula dřív než on
essmy píše:
jednak si myslim, že je to spurt, takže bych nedokrmovala, ale kojila do bezvědomía pak mi nepřijde divný, že malej se budí po dvou hodinách
po dvou se budí i náš momentálně 10m prcekkdyž mu byli tři čtyři měsíce, měl období, že jsem kojila po 40-50minutách, ale spal teda se mnou v posteli.. rozhodně jsem se odmítla stresovat tim, že bych ho nechávala krknout a dávala ho do postýlky, prostě usnul u kojení a já obvykle usnula dřív než on
No, mi je divné, že v lehátku ve dne vydrží spát i tři hodiny, někdy i čtyři a dnes mi papal ráno v půl osmé a pak až v půl jedné, tak tomu nerozumím.
Takyy se mi to tak jednou za noc stane, občas ![]()
To asi nebude mít hlad,když to čtu,tak to mám doma do písmene stejný ![]()
Někdy se mi stane,že se probudí jednou v noci na kojení,jindy třeba i 4krát a dneska v noci nespal skoro vůbec a dohání to přes den.
A na rovné ploše taky spává špatně přes den,musím ho mít ve skořápce na denní spaní,ale večer mi krásně sám usne v postýlce a spí v ní dá se říct celou noc ![]()
Romiša píše:To asi nebude mít hlad,když to čtu,tak to mám doma do písmene stejný
No, mi je divné, že v lehátku ve dne vydrží spát i tři hodiny, někdy i čtyři a dnes mi papal ráno v půl osmé a pak až v půl jedné, tak tomu nerozumím.Takyy se mi to tak jednou za noc stane, občas
Tak to máte dobré, když vám spí skoro celou noc. Asi začnu Honzíka dávat do postýlky i přes den, ať toho tolik nenaspí, snad to dožene v noci. Ale zatím se mi nestalo, že když přes den hodně spal, nechtěl usnout večer. Taky mi krásně usíná a sám, ale pak to buzení.
jojo přes den mi taky chrněl jak vořech, kolem dvou hodin bez problémů a v noci to pak bylo horší, nevím čím to bylo..