Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ne, nejsi sama.
Rozhodně jsem nedostala milion, ani desetinu, ani setinu.
Vlastně ani stavebko nebo tak něco. Žádné dědictví zatím v dohledu není a štědré dary už vůbec ne.
Ale taky znám lidi, kteří od rodičů dostali nemovitost plus milion „do začátku“. Bohužel jsem se špatně narodila.
Já předpokládám, že budu žít v nájmu, ne ve vlastním, resp. v bytě banky… ![]()
Zdedila jsem startovaci garsonku, kterou jsme casem prodali a spolecne se stavebnima sporenima a usporama jsme koupili 3+1 byt. Udalo se to jeste v dobe, kdy 3+1 zrekonstruovane byty v Praze staly pod 3 miliony
@Anonymní píše:
Nene. Táta nás opustil když mi bylo 5. Pak si máma našla nového přítele, s tím si pořídila sestru a celé ty roky jsme žili všichni spolu. Máma se k tomu nestaví nijak, všechno je jeho, její nic. Doslova mi řekla, že mi může garantovat tak akorát to, že „odejdu s holou p*elí“(ale nemyslí to zle, ona prostě jen nic nemá). Aspoň jedno dítě má zajištěné..
Otcim ma jenom tvou sestru + tebe?
@Anonymní píše:
Děkuji vám všem za reakceVšem, co něco dostali gratuluji. Všem co ne - nezoufejte, nejste v tom sami! Vzhledem k tomu, že jsem nic nedostala a ani nedostanu a ráda bych kvůli práci zůstala v Praze soudím, že budu bydlet někde v chatařské oblasti
Díky všem, zakladatelka
Zahradkarska kolonie to jisti
Hele, resis klasicky problem dnesnich mladych - nedostupne bydleni. To, ze nekdo ped x lety dostal hypoteku, nebo pred xx lety si koupil byt ze stavebka, je ti sejne v soucasnosti k prdu.
ted je situace jina a ano, kdo nedostal od rodicu, nezdedil, tak vtsinou je v najmu.
Já mám opačnou situaci. Máme velký dům rodiče počítají s tím že tady zůstanu (zůstala jsem zde poslední) Ale i když na jednu stranu bych zde zůstala a patro si opravila a zároveň pomohla rodičům, tak na druhou stranu se mi nechce že bych musela vyplatit sourozence. A na to nemám peníze když prachy potřebují dát do rekonstrukce a vztahy se sourozencami si nechci zničit
Bydlíme v Praze v RD po rodičích, kteří se odstěhovali na chalupu. V podstatě všichni známí až na jedny okolo bydlí v bytech nebo domech, ke kterým se dostali nějakým způsobem přes rodiče. Dědictví, dar, půjčky, pomoc s hypotékou. Nikdo v nájmu. ![]()
@Anonymní píše:
Já mám opačnou situaci. Máme velký dům rodiče počítají s tím že tady zůstanu (zůstala jsem zde poslední) Ale i když na jednu stranu bych zde zůstala a patro si opravila a zároveň pomohla rodičům, tak na druhou stranu se mi nechce že bych musela vyplatit sourozence. A na to nemám peníze když prachy potřebují dát do rekonstrukce a vztahy se sourozencami si nechci zničit
U nas se barak vtsinou pripisuje za doopatrovani. Takze patro, co si opravis, by melo byt tvoje a sourozence vyplacet jenom z casti domu, pokud tito proste nenechaji k uzivani za to, ze se postaras. Aspon u nas v rodine se to takhle vzdycky resilo
V 18 jsem si na úřadě podala žádost o městský byt, ve 20 (s dvouměsíčním dítětem) mi ho přiklepli a od té doby tu straším.. za 40 tisíc, co mi mamka naspořila, jsem si pořídila lednici, pračku a základní nábytek a postupně buduju.. a buduju a buduju a poslední dobou mám pocit, že budu budovat ještě dlouho..
ale já teda se svým bydlením nejsem moc spokojená, vadí mi nábytek „každý pes jiná ves“, navíc neumím udělat takové to domácí útulno..
Taky jsem nic nedostala. Mamka s bratrem se odstěhovali, když jsem ještě studovala. Mamka mi pomáhala s nájmem, protože jsme měli velký byt. Pak jsem nastoupila do práce a plat byl skoro stejný jako můj nájem. Chtěla jsem, ať mi mamka už nic neplatí, tak jsem vzala kamarádku do nájmu. Vydržela jsem to rok, ale pak kamarádství skončilo a já s ní trpěla, tak jsem ji poprosila, ať se vystěhuje. Chvíli mi zase s nájmem pomáhala mamka a pak jsem se rozhodla pro hypotéku, protože to bylo levnější než nájem. Koupila jsem teda větší byt, plat už se taky zvýšil, takže už zvládám vše platit sama. Za platbu půlky nájmu zhruba dva roky jsem mamce nesmírně vděčná.
@PaníBovaryová píše:
U nas se barak vtsinou pripisuje za doopatrovani. Takze patro, co si opravis, by melo byt tvoje a sourozence vyplacet jenom z casti domu, pokud tito proste nenechaji k uzivani za to, ze se postaras. Aspon u nas v rodine se to takhle vzdycky resilo
Podobnou situaci máme u nás v rodině. Dotyčná co bydlí s rodiči v baráku má teď samozřejmě zálusk na barák. Problém je, že se nikdy o rodiče nestarala, spíš byla celoživotně dítě, ikdyz má vlastní rodinu. Nemá třeba ani lednici, na oběd a večeře chodí dolů, babička vaří pro všechny… Barák za 50 let, co tam bydlí, naprosto zchátral, protože oni do domu nedali ani korunu. Její sourozenci si museli samozřejmě koupit svoje byty a ona jim má teď za zlé, že se nechtějí vzdát baráku ![]()
Na hypotéku. Taky jsem od patnácti měla stavební spoření a cpala do něj všechny peníze. Manžel přidal svoje stavební spoření a máme na hypotéku velký dvougenerační dům s obrovskou zahradou. ![]()
Splacime. Po svatbe jsme si koupili stary barak ve meste. Ten jsme opravili (za pomoci otce, je zednik) a za 5r. jsme ho prodali a mame novy barak, ze jsme chteli na vesnici.
U nas v rodine nikdo nezije v najmu. Vetsina rodiny zije v domech. Jen sestra zatim zije v byte a tchani jsou mestaci. Mladsi cast rodiny splaci a rodice, prarodice, tety atd. maji sve davno.
Prvni tri roky chozeni, tak to jsme byli v baraku u nasich. Maji vice generacni barak. Tak jsme meli startovaci byt 2+kk u nich v baraku.
Myslím, zakladatelko, ze mas trochu smůlu na lidi, které mas v okolí. Já mám jednu kamarádku, která dostala od rodičů celkem velký byt v centru Prahy (ale koupili ho ještě v době, kdy ty ceny nebyly tak příšerné, jako teď) a pak jednu kamarádku, která se dobře vdala a má manžela, který má dost nadprůměrný příjem. To je ale všechno, jinak určitě není běžné, ze mladí dostanou od rodičů byty nebo domy. Dost lidí v okolí dostalo třeba spoření, diky čemuž si mohli vzít hypotéku, ale určitě ne hotový byt /dům a určitě ne v Praze, ale na malem městečku /vesnici.
Já vyrostla v dětském domově, dostala jsem při odchodu 15 tisíc, tašku s oblečením a vůbec žádné znalosti co, jak a kde… Bydlím pět let v nájmu. Šetřím na koupení bytu. ![]()
Děkuji vám všem za reakce
Všem, co něco dostali gratuluji. Všem co ne - nezoufejte, nejste v tom sami! Vzhledem k tomu, že jsem nic nedostala a ani nedostanu a ráda bych kvůli práci zůstala v Praze soudím, že budu bydlet někde v chatařské oblasti 
Díky všem, zakladatelka