Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký den, zajímalo by mě, jestli jste se nějakým způsobem připravovaly na plánované otěhotnění? Myslím tím třeba změna stravovacích návyků, vyšší příjem některých vitamínů, pitný režim, různé čaje a podobně
Případně jak dlouho před tím, než jste se o dítě začali snažit? Děkuji za každou zkušenost.
Asi 3 měsíce před sem brala vitamíny. Jinak nic extra. Třetí těhotenství byla trochu nehoda, takže tam vůbec nic.
Přestala jsem kouřit ![]()
Hele zdravý životní styl je neco, co by měl každý provozovat bez ohledu na dítě v břiše. Můžeš brát kyselinu listovou.
Ale jsou ženský, co kvůli snažení preventivně nepiji vůbec alkohol už par let
to mi přijde na hlavu. A pak otěhotníš a první měsíc budeš rada, ze pozřeš tri vybrana naprosto nezdravá jídla. ![]()
@Pišťucha95 píše:
Hezký den, zajímalo by mě, jestli jste se nějakým způsobem připravovaly na plánované otěhotnění? Myslím tím třeba změna stravovacích návyků, vyšší příjem některých vitamínů, pitný režim, různé čaje a podobněPřípadně jak dlouho před tím, než jste se o dítě začali snažit? Děkuji za každou zkušenost.
Dopředu se ma brát kyselina listová, aspoň 3 měsíce. Zbytek záleží, zda čekáš nějaké problemy.
No a pak jsme se připravovali finančně, abychom měli nasetreno pokud bych musela na neschopenku a do toho třeba onemocněl i manžel. Tak mít uspory na roční náklady, což nám pak pokryje i snížený příjem během RD.
Já nečekala, že do toho vlítnu hned první měsíc po vysazení HA, takže jsem nestihla absolutně žádnou „přípravu“
Ale já nekouřila, jedla celkem zdravě, hýbala se, takže jediná změna pak byla v utnutí alkoholu a přidání kyseliny listové ![]()
Brala jsem kyselinu listovou. Jinak nic. Teď mi pořád internet nabízí nějaký uchylny kurz vedomeho početí, kdy se matkám doporučuje se svym početim spirituálně zabývat, ale nevím, no.
@Lily-of-the-valley píše:
Tak já nekouřím ani nepiju ani běžně, tak to je pohoda
Jinak je pravda, že zdravý životní styl by měl být pro všechny bez ohledu na věk, gender či snahu otěhotnět. Já jsem si pořídila Femibion 1, plus mám nyní doma GS Mimi Star Forte, tak to zobu. Je mi jasné, že s případnými nevolnostmi bych stejně možná skončila na suchém rohlíku nebo Coca Cole, to nemám žádných iluzí ![]()
@Pruhovaný_mýval píše:
Vědomé početí? To slyším prvně. Ale takhle, pokud někomu k otěhotnění a psychické přípravě pomáhá každý den leštit zrcadla, objímat stromy nebo chodit na kurzy, je to jen dobře, každému pomáhá a funguje něco jiného. Ale hádám, že moje cesta tohle asi nebude ![]()
@Pišťucha95 píše:
Vědomé početí? To slyším prvně. Ale takhle, pokud někomu k otěhotnění a psychické přípravě pomáhá každý den leštit zrcadla, objímat stromy nebo chodit na kurzy, je to jen dobře, každému pomáhá a funguje něco jiného. Ale hádám, že moje cesta tohle asi nebude
@Pišťucha95 píše:
Vědomé početí? To slyším prvně. Ale takhle, pokud někomu k otěhotnění a psychické přípravě pomáhá každý den leštit zrcadla, objímat stromy nebo chodit na kurzy, je to jen dobře, každému pomáhá a funguje něco jiného. Ale hádám, že moje cesta tohle asi nebude
Stačí sex a bude to jisté.
Já brala jen kyselinu listovou a jinak nic. Snažení přes rok.
@Pišťucha95 píše:
Moje zkušenost zas říká, že je lepší se tím všeobecně moc nezabývat a spíš nespiritualne souložit ![]()
Jako věřte nebo ne, ale sex mě napadl, jakože… Vážně jo
Ale vzhledem k tomu, že jsme s manželkou spolu už 8 let a stále nic, tak si nejsem jistá, jestli to u nás bude stačit ![]()
@unuděná píše:
Ano, to bude asi standardně to nejvíce doporučované, taky bych to tak viděla ![]()