Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Poraďte mi, prosím - bojujeme s kojením, malý u toho usíná a když už saje tak moc nevysaje a něco mi tam zůstane a nevím, jestli to odsávat. Když ho nechám u jednoho prsa, druhé už nechce. Má se kojit z obou při jednom kojení? Když z druhého nekojím, tak mě to tam pak tlačí a nevím, jestli to mám odsát. Někdo mi říkal, že to nemám odsávat a kojit jen z jednoho. A prý ho nemám dokrmovat, ale nechat nasát jen to málo a zkoušet zase třeba za hodinu. Že se tak naučí vypít více ![]()
Za sebe bych ti doporučila kontaktoval laktační poradkyni. Měla jsem u malého to samé a skončila jsem se zánětem prsu a nakonec i s kojením. Při druhém jsem volala LP a kojili jsme v pohodě 14 měsíců. Sice něco zaplatíš, ale pořád ti to vyjde levněji, než UM. Seznam LP je na www.kojeni.cz
urcite nedokrmuj, ale prikladaj cim najviac, ja som to mala tak isto, vzdy len 1 prso na jedno kojenie a zo zaciatku tak 2-3 minutky…prikladala som fakt casto a pomaly sa mu rozsiril zaludok mozno, alebo neviem, proste to pomalinky slo. S nabehnutym prsom - odsaj, co tlaci, inak by som asi neodsavala uplne do prazdna. Ale najlepsie kontaktovt laktacnu poradkynu, fakt…
Já tedy kojila jen z 1 prsu a další kojení pak z toho druhého, někdy jsem i prostřídala, ale to méně.
Je fakt, že z 1 vypije pak více ![]()
Já kojila z obou při jednom krmení,a malochovi to tak vyhovovalo.Někomu stačí na kojení jedno,někdo potřebuje dvě.Dala bych mu jak si řekne.
Určitě bych nedokrmovala.Proč?Jestli prospívá.
Každý to má jinak, někdo kojí z obou, někdo jenom z jednoho prsu. Já osobně pro svou pohodlnost jsem kojila vždy jenom z jednoho prsa a při dalším kojení z druhýho. Prostě koj tak jak ti to vyhovuje a jak to vyhovuje malýmu. Pokud ti u toho usíná je podle mě lepší kojit z obou, nejdřív z jednoho a po krátkým odkrknutí z druhýho. Můžeš ho jemně zkusit štípnout do tvářičky nebo pošimrat pod krčkem nebo se může zatahat za úšní lalůček. To, že nevysaje všechno je normální.
Já osobně bych neodsávala, proč?? Pokud tě to tlačí a máš hodně nalitý prsa, tak trochu do úlevy, jinak ne, pak se bude dělat mlíčka zbytečně moc.
rozhodně koj při jednom kojení jen z jednoho. Četla jsem, že v každém prsu je tzv. přední mléko, které je na žízen a zadní mléko, které je na hlad. A když prý budeš kojit z obou, dítko si vytáhne jen to přední mléko a bude mít pak častěji hlad. Z obou se má dávat, když se potřebuješ rozkojit ![]()
Pájinka25 píše:
rozhodně koj při jednom kojení jen z jednoho. Četla jsem, že v každém prsu je tzv. přední mléko, které je na žízen a zadní mléko, které je na hlad. A když prý budeš kojit z obou, dítko si vytáhne jen to přední mléko a bude mít pak častěji hlad. Z obou se má dávat, když se potřebuješ rozkojit
Souhlas.
Ještě dodám, že pokud by to v druhém tlačilo fakt hodně, odsát jen do úlevy, aby se neudělal zánět.
Ono se to časem upraví.
Pájinka25 píše:
rozhodně koj při jednom kojení jen z jednoho. Četla jsem, že v každém prsu je tzv. přední mléko, které je na žízen a zadní mléko, které je na hlad. A když prý budeš kojit z obou, dítko si vytáhne jen to přední mléko a bude mít pak častěji hlad. Z obou se má dávat, když se potřebuješ rozkojit
Já kojím z obou a bylo mi to i doporučeno. Je to opravdu individuální. Protože saje a pak začne vřískat, tak se jse na druhé kde pěkně saje.
Právě řeším, zda pořídit odsávačku. Mám půjčenou z nemocnice, ale už je to docela pálka za to půjčovné, že by se vyplatila koupit. Co myslíte?
bertík28 píše:Pájinka25 píše:Já kojím z obou a bylo mi to i doporučeno. Je to opravdu individuální. Protože saje a pak začne vřískat, tak se jse na druhé kde pěkně saje.
taky se mi stává, že přestane sát a už ho nechce, tak ho dám odkrknout a pak mu dám znova to samý prso a většinou si ho znovu vezme ![]()
Ahojky,
jestli jedno nebo obě - záleží asi na tom kolik máš mlíčka - já kdybych dávala malé jen z jednoho prsa, tak je věčně hladová ![]()
Jinak jsem taky požádala o pomoc a radu laktační poradkyni, i přesto, že malé jsou už 3 měsíce - protože s tím kojením pořád trošinku bojujeme ![]()
jane.cz píše:
Ahojky,
jestli jedno nebo obě - záleží asi na tom kolik máš mlíčka - já kdybych dávala malé jen z jednoho prsa, tak je věčně hladová
Jinak jsem taky požádala o pomoc a radu laktační poradkyni, i přesto, že malé jsou už 3 měsíce - protože s tím kojením pořád trošinku bojujeme
A pomohla poradkyně?
Ještě nevím, jsme domluvené, že přijede.
zatím bojujeme s malou samy - ale určitě poreferuju!
Pájinka25 píše:
Souhlasím, navíc přední mlíčko je sladké a může v bříšku dělat větší „neplechu“ a bříško potom bolí, mimi ti nebude tak prospívat a bude mít zelenou stoličku. Já vždy kojila jen z jednoho prsu (krom léta - to měl malý totiž i žízeň
) a obě děti mi krásně „faldíkovatí“. Druhé prso odstříkej do úlevy, pokud by jsi odstříkala více, jen zvýšíš produkci mléka. Do tří dnů by se to mělo upravit. Mimčo přikladej co nejčastěji, klidně po hodině, pokud ti neprospívá, klidně bych budila, jak povyroste bude pít víc, neboj
A určitě bych nedokrmovala, pokud teda neztrácí na váze - lepší je opravdu mimi budit.