Jak na eco/zero waste domácnost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
61
5.8.20 10:35

jak na eco/zero waste domácnost

Ahoj, žijeme s přítelem v domě a chtěli by jsme začít eco a zero waste život, něco už jsem našla na internetu, každopádně co vy? Máte nějáké tipy, stránky kde co koupit, nebo jak začít od nejmenších krůčků? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1540
5.8.20 10:43

Zkus na fb skupini bez odpadu (zero waste) cz/sk. No a do začátku? Snažit se najit věcem prostě další využití, nakupovat v bezobalových obchodech, pokud máte zahrádku, tak péstovag svoji zeleninu a ovoce a to zavářet. Snažit se co nejméně snízit využívání plastů - látková taška, pytlíky. Ale doporučuju začít postupně a ne najednou, nebo se z toho zblázníš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20821
5.8.20 11:11

@mladamam1nka uplne jednoduchy, zacni s tim, ze si projdes co vyhazujete a premyslej nad tim, jak to eliminovat. Jde o tvoje/vase odpady a ne co maji ostatni :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13705
5.8.20 11:24

Myslím, že na internetu najdeš milion tipů… A každopádně zerowaste není o tom co dalšího a kde koupit, ale spíš co už nekupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
5.8.20 12:42

Podívat se do odpadkového koše (komunál i tříděný odpad) co v něm u vás doma končí. A to zkusit nějak omezit/eliminovat.

Snad největší blbost je udělat nálet na eko obchod a nakoupit za pár tisíc „nezbytnou výbavu“. A taky je nerozum vyházet půlku domácnosti jen proto, že je to plast.

Pokud máte sprchové gely, dopotřebujte je a poté se poohlédněte po tuhém mýdle. Plastové dózy, které už máte taky mohou ještě dobře sloužit a nijak nebrání mít ZW domácnost :)

Máte ve městě bezobalový obchod?
Běžte se podívat, co má v nabídce.

Deogerii tam můžete nakoupit do prázdných obalů od přípravků, které používáte teď.
Potraviny do dóz, zavařovacích sklenic, šroubovacích lahví od vína, lahví od moštů nebo od kečupu..takovou základní zw výbabu má každý doma :)

Do běžného obchodu chodit s vlastní taškou nebo někde v regálu najít prázdnou krabici. Omezit pytlíky, pokud si nenesu vlastní - trs banánů, cuketa nebo 2 jablka nepotřebují sáček.

Tipů mám dost, klidně piš konkrétní dotazy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
6.8.20 02:22

Začala bych komposterem - stačí úplně obyčejný, když máte zahradu, tak adekvátně velký pro odpadky z domu i travu. A pak promysli, z čeho nejvíc máte plastového odpadu (papír bych řešila až jako poslední). Nekupovat žádné nápoje v plastu, když někam jdete tak si brát vlastní lahev, já se snažím redukovat i kelímky od jogurtu - kupují mléko v láhvi a dělám vlastní jogurt, máslo kupují v papírovém obalu, do obchodu nosím vlastní tašku a sáčky, v místním řeznictví si nechávám balit věci do papíru (oni sami se podle mě snaží redukovat plasty) a dávám do skleněných nádob s víčkem. Zatím se mi nepodařilo najít řeznictví, kde by mi dali cokoliv do vlastního obalu, protože se bojí hygieny. Snažím se kupovat velká balení a usnazim se nekupovat nové věci a zbytecnosti. Bezobalovych obchodu je bohužel stále malo, ceny u některých výrobků mají pořád hodně vysoké, takže ne vše se dá jednoduše vyresit, ale zredukovat odpad určitě jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný