Jak na skoro dospělou dceru?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1244
21.6.24 16:39
@andelka83 píše: Více

Přesně tak.
Jako v 18ti je většina lidí dospělá pouze na papíře, skutečná dospělost až na výjimky přichází později, ale určitě je v tomto věku normální člověk mentálně tak daleko, aby chápal, že jaksi není v pořádku, aby můj koníček/zvířata/ obtěžoval celou rodinu /smrad/.Na tom, že zakladatelka dceři říká, že pokud tahle situace potrvá půjdou zvířata z domu opravdu nevidím, nic tak hrozného a ani nereálného. Pochybuju, že kdyby zainzerovala na nějakých chovatelských webech nenašel by se nikdo, kdo by se zvířat ujal, nebo Zverimex…určitě způsoby jak se havěti zbavit jsou.
Za to výhružky dcery, že půjde i se zvířaty naprosto nereálné jsou. A nikdo mě nepřesvědčí o tom, že 18ti letá holka si neuvědomuje, že jít tzv. pod most je s tímto počtem zvířat a jejich příslušenstvím nemožné stejně tak jako ufinancovat samostatně život svůj i těch zvířat.
Takže mě kdyby tohle řekla, že půjde i se zvířaty, tak bych se jí s ledovým klidem zeptala jestli chce nějak pomoct se stěhováním, že můžu třeba na jí vybraný termín objednat stěhováky, jen ať mi řekne kam to bude.
O sobě si myslím, že jsem ve výchově dost liberální a s dětmi mám hodně partnerský vztah, sama jsem zažila jako dítě takovou tu buzeračně ponižující výchovu v podstatě bez normální komunikace a úplně to nesnáším.
Ale aby moje 18ti leté dítě obtěžovalo a omezovalo svým koníčkem celou rodinu a při požadavku nápravy místo toho, aby se chytilo za nos, ještě vyhrožovalo něčím, co stejně nemůže uskutečnit, to by se mi teda opravdu nestalo. A když tak jenom jednou.
Pro informaci děti mám 3 věk 31,19,12. A rozhodně to nejsou ukázkoví vzorňáci. Taky jsme už řešili spoustu věcí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
21.6.24 16:48

@inkakřivák třeba do toho počítá i krmení - cvrčky :mrgreen: a myši, jinak to přece není možný :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
21.6.24 16:53

@Apolena05 souhlasím…
oni si v 18 myslí, že jsou super dospělí a můžou co chtějí - já si to taky myslela… ;) realita je ovšem úplně jiná, obzvláště v dnešní době, kdy děcka déle studují, cestují.. rodiny zakládají mnohem později než moje generace. Já se v 18 v zásadě i díky práci postarat uměla, ale třeba vařit jsem se učila dobře dva roky, než jsem chytla všechny základy - a to jsem (narozdíl od pečení sladkého) na vaření talent, ale prostě ty základy chyběly.. stejně tak jsem se musela naučit hospodařit s výplatou/výplatami, což bylo taky těžké, protože po výplatě jsem si přišla děsně bohatá :mrgreen: a před výplatou se odevzdávaly láhve a kupovaly se za to rohlíky… :mrgreen: v 18 prostě člověk dospělý není - ani náhodou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
928
21.6.24 16:57

Já myslím že z toho děláte některé moc velkou vědu.
Každý člen domácnosti má přece nějaké povinnosti, nemůže jeden dělat za druhé.

No z mého pohledu pokud si někdo neplní svoje povinnosti, nemá nárok na výhody a je fuk jestli je tomu dítěti 10 nebo 18 let.

Stopni jí kapesné a přestaň platit mobil, internet… U většiny puberťáku to stačí k tomu, aby začali normálně fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34388
21.6.24 17:35
@Anonymní píše: Více

Tak si s ni promluv. Ze ji bude 18 znamena hlavne to, ze uz bude zodpovedna sama za sebe, a kdyz neco provede, tak ponese i nasledky. Ale i kdyz bude plnoleta, tak bydli s vama a ani vy si nemuzete delat co se vam zlibi. Musite chodit do prace, platit co se ma, starat se o rodinu. Takze je nutna komunikace, hadani nikam nevede. Ano, muze se sebrat a odstehovat se, ale jeste chodi do skoly, a je potreba ji dodelat. Timhle jsme si asi prosli vsichni, ta naivita ze plnoletosti zacina svoboda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
21.6.24 17:40

@SlečnaDahlia no ale že by třeba strašilky nebo pavouci smrdeli?
Dočetla jsem, ok. Ale pak nechápu, že by rodiče dovolili takové kvantum. Prostě mi to přijde jako fake. Hadat se nebudu. A jestli - jestli - je to pravda, tak je chyba i na straně rodicu. Protože dovolit děcku bez rozmyslu pořídit si takové množství zvířat, dát mu obrovskou místnost, a pak se divit, že to smrdí a holka se nestará, svědčí o madlem duchu.
Taky si myslím, že těch pavouku se holka chytla, že je tu někdo nadhodil. Na ty zase nepotřebuje obrovskou místnost, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
21.6.24 18:09

Tak at jde :mrgreen:
Rekla bych ji ok, jestli to chce vest takhle, tak od 18 ocekavam třetinu na najem a stravu, a zvířata bude mit ve svem pokoji. Pokud ji to nevoní, muze jit s kamoskama do spolubydleni.
Ja tohle vydirani dospelymi detmi nesnáším a asi bych byla jak certik z krabicky :oops:
Ja mela od patnacti brigádu a uz pred maturou sla po svých.
Synovi bych to nepodavala tedy stylem „dokud seš pod moji strechou“, takze ani on nebude mit pravděpodobně potrebu stavet se na zadní. Tedy doufam. Proste ze se k sobě budeme snazit chovat navzajem s respektem. Ja k nemu, on ke mě. Taky s tim ale souvisi zodpovednost. Synovi uz ted v pokoji vicemene neuklizim, co neni v kosi na pradlo, nevyperu, zadek mu neutiram.
Ale jestli po me pujde, tak se nenecham vydírat :nevim:

Příspěvek upraven 21.06.24 v 18:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34388
21.6.24 18:16

A co ji na to odpovis? Rekla bych ji, ze do urcity doby budou mit uklizeno, jestli ne, tak smula. Bude ji 18 a je vse jeji vec? Ok, tak at se i jako dospela chova. Dospelost neznamena ze nic nemusi a muze si delat co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1890
21.6.24 20:25

Když dítě vytáhne svou dospělost a že od osmnácti si dělá, co chce, v klidu ji to odkývu a zeptám se, kdy se bude stěhovat. Že si svůj nábytek a zvířata může vzít komplet s sebou a já pokoj zařídím nově a konečně tam budu mít uklizeno. A že já jsem dospělá dávno a že mě taky nebaví se pořád o něco doma starat a být zodpovědná vůči druhým, tak že plánuju delší výlet. Datum ji oznámí, trasu nikoliv, Doma bych nenechala nic k jídlu ani žádné peníze. Já bych ji dokázala, že se nepostará ani sama o sebe doma. Kdybych od kamarádky měla do práce jezdit, tak to vydržím. A až bych si to po třech týdnech přihasila domů, byla by jak beránek. Děvenka. Tady už výchovné řeči nezaberou. Tady pomůžou činy a nastavení zrcadla. Už vidím majitele bytu k pronájmu, jak s otevřenou náručí vítá mladou holku s fůrou havěti, neukončenou střední školou, nosem nahoru a vysypanou kapsou. Při dnešních cenách pronájmů. Ona si asi dcera představuje, že maminka bude vařit, prát, sypat kapesné a bude ráda, když se mladá dáma občas objeví doma. Najíst se, převléct se, natáhnout ruku pro prachy. A maminka si ani netroufne se zeptat, kde slečna byla. Tak to ale nefunguje. Dospělost rovná se odpovědnost. Za to, jak se chovám a jak žiju. Dcera má potřebu matku vytočit. Je potřeba ji chytře ukázat, kdo z těch dvou je skutečně dospělý. Znala jsem jednu takovou. Aby rodičům ukázala, že si bude dělat, co chce, odešla v osmnácti ze střední školy. Maturitu nemá dodnes. Zato má dvě děti, každé s jiným, a dluhy. Nepracuje. Kde by ji asi zaměstnali. Zřejmě jen soucit s těmi malými pohnul rodiče k tomu, aby se mohla vrátit. To musel být pohled, když přitáhla zpátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí