Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
a konkrétně s ní řešíš co?
to co píšeš, jsou neadresné výkřiky do tmy
Dcera mi to taky říká (15)
přitom maturovat bude až v 19… mám v plánu ji odeslat na brigošku hned jak to bude možné, aby tušila, že peníze se nelíhnou v bankomatou a že bude muset sakra dobře počítat, až se bude chtít osamostatnit…
jinak se tomu spíš usmívám, prostě je to rebelie, věřím, že to časem přejde..
a když ne, ať si to zkusí, bránit jim v tom nestejně nemůžeme, stejně jako je před maturou v 18+ násilím do školy chodit nepřinutíš.. prostě sklidíme, co jsme zaseli, tak doufám a věřím, že máme zaseto dobře, aktuálně to tak s jednou totiž moc nevypadá.. druhá funguje hezky a ok… děti jsou různé, no.
Tak třeba řeknu, že pokud si nebude uklízet v pokoji zvířata, půjdou z domu a ona mi na to řekne…půjdu s nima, místo, aby řekla…já to uklidím…cokoli vytknu…slyším, bude mi 18, je to moje věc…
Syn měl 18 v lednu a nevím jak by se měl chovat jen proto že je dospělý? Studuje a chová se normálně, někdy mu říkám že je jak kdyby mu bylo 10 let. před práv dny manžel jak to bylo krásný když byl malinký v kočáru a jak se usmíval a syn že asi už chce nějaké vnoučátko
není co měnit, když stále studuje. On ani pubertu neměl nijak extra, občas to jak mluví
ke mne ne, prý co řekne máma je skoro svaté
Ale když se mu něco řekne tak to tak je, to že je bordelář není nic nového
Takže ve výsledku výchova asi byla ok, syn teda říká že jsme měli být přísnější a sám asi vidí že u spolužáků to není tak v klidu jako tady.
Nevyhrožuj něčím, co pak nemůžeš splnit. To je opravdu tak nutné, aby plnila do puntíku co jí řekneš? Co se stane tak hrozného, když neuklidí? Pokud jí často dáváš takováto ultimáta, tak už z tebe nemá žádný respekt a akorát ji si z ní děláš nepřítele. Nebuď taková ta typická matka, která pochopila že už nemá malou poslušnou holčičku, tak vzteky kope kolem sebe. Jdeš jí akorát příkladem
Příspěvek upraven 21.06.24 v 12:59
Když neuklidí zvířata, smrdí po celém bytě, to je snad pochopitelné, že to ostatním vadí?
U nas se zmenilo hlavne to, ze si omlouva skolu sam a kdykoliv kamkoliv odjede autem. Jinak se toho moc nezmenilo. Pokoj si uklizi, penize navic si vydelava, kdyz potrebuju tak s cimkoliv pomuze a mame dohodu, ze chci vedet kde se priblizne nachazi.
Tak rozhodně nekopu kolem sebe, jsem ráda, že začíná být samostatná
Tak nám odpověz jaká zvířata má, jak se jich chceš zbavit a jak konkrétně to prospěje vztahu s dcerou. Jakože najednou všechno bude zalité sluncem?
Jestli chce jít se zvířaty z domu, zřejmě k ní nemáte vřelý vztah a je možné, že až jí těch 18 bude, vypadne z baráku klidně na ulici
.
Raději anonym…za měsíc bude naší dceři 18 let, puberta u ní začala dosti později, tudíž pořád v ní je…vždy jsem si říkala, že svému dítěti nikdy nebudu říkat větu: Dokud bydlíš s námi a my tě živíme, nemáš dodělanou střední školu, budeš dodržovat doma nějaká nastavená pravidla…to jsem slýchávala velmi často za mých mladých let…jenže já v 18 letech měla maturitu a měla jsem práci…dceři ještě není 18 let a už vyhrožuje, že až jí bude 18, bude si dělat co chce, že nám do jejích rozhodnutí nic nebude…atd…
Jak to máte doma Vy s dětmi plnoletými, ale ještě nedostudovanými???díky za Vaše zkušenosti a rady