Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na radu. Plně kojíme, už v porodnici to malé šlo výtečně, krásně přibývala a prso si uměla vyít hned. Bradavky bolely, ale já měla pocit, že je to spíš tím, že si musí zvyknout než tím, že by bylo něco špatně. Teď ve třech týdnech mě nebolí bradavky, ale dvorce a nejsem si jistá, ještli si malá nebere málo prsa, protože příliš neotvírá pusinku a kdy už ji otevře víc a já jí prso šoupnu do pusinky, tak si ho sama povytáhne z pusinky a vesele saje a hltá. Je normální, aby touhle dobou byly dvorce hodně citlivé a ještě si zvykaly na ten tlak? Přijde mi, že malá má velkou sílu při sání, když jí strčím do pusy prst, div že mě ho nerozdrtí, jakou má sílu.
Prostudovala jsem už snad milion stránek, přijde mi, že jinak děláme všechno dobře.
Nějaká rada? Díky moc.
Mx
No ja mela teda prsa citliva snad 6 tydnu, takze bych jeste chvili vydrzela, urovna se to:-) A taky mi pomahal bepanthen, matlala jsem ho na prsa furt:-)
@verunkka2 píše:
No ja mela teda prsa citliva snad 6 tydnu, takze bych jeste chvili vydrzela, urovna se to:-) A taky mi pomahal bepanthen, matlala jsem ho na prsa furt:-)
Děkuju, taky doufám, že se to urovná. Kojit přestat nehodlám, pro malou je to nejlepší, tak to prostě vzdržím, jenom bych nerada, aby mě takhle bolely dvorce i po 6-ti měsících ![]()
Bepanthenem mažu, teď jsem si koupila v DM ten jejich Babylove krém na bradavky, je spíš takový vazelinový struktury a přijde mi lepší než Bepanthen, tak to budu nějak střídat, abychom to přežili…
Mx
@MonMil píše:
Děkuju, taky doufám, že se to urovná. Kojit přestat nehodlám, pro malou je to nejlepší, tak to prostě vzdržím, jenom bych nerada, aby mě takhle bolely dvorce i po 6-ti měsících
Bepanthenem mažu, teď jsem si koupila v DM ten jejich Babylove krém na bradavky, je spíš takový vazelinový struktury a přijde mi lepší než Bepanthen, tak to budu nějak střídat, abychom to přežili…
Mx
jojo:-) Mne to bylo ze zacatku dost neprijemny to kojeni..urovnalo se mi i tvorba mlika a tak nejako vsechno po tech 6-7tydnech, takze vydrz ![]()
Já jsem měla tenhle problém asi před týdnem, malá už od porodnice pila hezky, techniku mi sestry několikrát kontrolovaly a prý v pořádku, nicméně asi před týdnem začala trochu „žmoulat“ a po pár dnech jsem si pomalu nemohla ani obléct tričko, jak to bolelo
takže jsem ji začala hlídat a kdykoliv mám pocit, že jí bradavka povyjela z pusy, tak ji „odpojím“ a nechám znovu přisát, když už přestává pít a začíná žmoulat, tak jí to taky hned vezmu, a mažu se Purelanem od Medely… a zabralo to, už se to dá přežít ![]()
@chaarleene píše:
Já jsem měla tenhle problém asi před týdnem, malá už od porodnice pila hezky, techniku mi sestry několikrát kontrolovaly a prý v pořádku, nicméně asi před týdnem začala trochu „žmoulat“ a po pár dnech jsem si pomalu nemohla ani obléct tričko, jak to bolelotakže jsem ji začala hlídat a kdykoliv mám pocit, že jí bradavka povyjela z pusy, tak ji „odpojím“ a nechám znovu přisát, když už přestává pít a začíná žmoulat, tak jí to taky hned vezmu, a mažu se Purelanem od Medely… a zabralo to, už se to dá přežít
Jj, malá pije intenzivně tak 10 minut a to je síla, to je jak když si k prsu připojím vysavač
, pak se pustí, tak jí dám odříhnout a po dalším přiloženíuž pomalu začíná jak říkáš „žmoulat“. Horší, že když jí odtrhnu, tak začně strašně vyvádět. Je vidět, že ještě trošku pije, občas polkne, ale na druhou stranu si přijdu jak dudák (který mimochodem vůbec nechce, ten ji vždycky akorát odstartuje k pláči). Ale mám strach, že po deseti minutách toho má málo, tak jí chci ještě chvíli u prsa nechat. Je to zmatek, už se těším, až to budeme mít líp zajetý.
Malé bude za pár dní měsíc a také mě bolí bradavky a dvorce obzvlášt u jednoho prsa tam je to horší, tak malou odtáhnu a zkusím přisát znovu dokud je mi to pohodlné a nebolí to. Jinak mohu doporučit na rozkousané bradavky Purelan a chrániče bradavek od Medely, to mě zachránilo Bepanthen mi až tak nepomohl, hlavně větrat ať jsou prsa suché. Jinak mám stejnýho savce jako ty:-) má sílu za dva v tom sání už od začátku co mi ji poprvé přiložili. A je to dobře:-)
Ja mela prsa citliva celkem dlouho, vyborna masticka, ktera mi pomohla, je Purelan.
Nakonec jsem ale stejne skoncila cca 3dny s klobouckem na jednom prsu, nez se uzdravilo…
@MonMil deset minut sání je bych řekla normální co jsem načetla. Já teď řešila problém, že malá nepříbirala a tak jsem studovala kde co na kojeni.net a také jsem si myslela že málo saje a to zadní mlíko už si nevysaje když jí to trvá tak krátce, ale není to tak každé miminko má jinou sílu a rychlost a některému to trvá 5minut a je najezené a některému 15min i více. Jinak to dudlání a sem tam polykání to je také normální a malá mi to také dělá nechám ji a většinou za chvíli prso sama pustí
Pokud neotvírá dostatečně pusu, tak se zřejmě přisává blbě. Má spodní ret ohrnutý dolů, pusinku doširoka otevřenou? Jestli ne, zkus jí to jemně upravovat i v průběhu kojení, třeba trochu zatlačit na bradičku směrem dolů, aby byla pusa víc otevřen nebo prstem víc vyhrnout ret.
Má dudlíka? Občas to dělají dudlíkové děti, protože jsou zvyklé držet dudlík mezi dásněmi.
Nicméně je to často i tím, jak je mimčo malé a prso je na něj moc velký, obzvlášť pokud je nalitý. Takže je možné, že z toho zkrátka vyroste, u nás se to teď u třetího upravilo nevím, někdy po šestinedělí, ve 2 měsících.
Tak se jenom hlásím s aktuálními informacemi. Tak technikou to asi nebylo, protože na kojení se nic nezmněnilo, ale bradavky a dvorce přestali bolet. Asi si opravdu museli zvyknout. Teď je to pět týdnů co kojíme a občas je přiložení trošku nepříjemný, když mám hodně plný prso, zejména v noci, kdy máme delší přestávky v kojení a v mlíkárně se toho nahromadí víc
Jinak je to už naprosto v pohodě.
Tak děkuju všem za rady a povzbuzeni a kojení zdar ![]()
Přeju všem pohodové mateřství…
Mx