Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mám dotaz. Máme dvouletého chlapečka, ale mimo reklamy nekouká vůbec na nic. Ostatní děti koukaj na pohádky od roku a půl a já maminkám závidím, že jim zapnou pohádku a mají chvilku pro sebe. Náš malej vůbec na pohádku nekoukám - teď stahuji pohádku na flashku a zkusím mu ji pustit, ale je mi jasné, že ho to nebude zajímat. Jak na to??? ![]()
Zkušenost s tím nemám, ale co třeba se párkrát dívat s ním a zkusit mu vysvětlovat a popisovat, co se v té pohádce děje? Aby pochopil proč se na to dívat. ![]()
Skus pustat jednu a to istu pohadku a on si ju isto oblubi
. Divaj sa s nim…niekedy za zasmej…mozno ho to motivuje.
Nasej malej sa pohadka zacne pacit az na 10× ![]()
A proč ho to chceš učit? Mě se mladší syn, momentálně tříletý, vůbec na pohádky nenaučil, prostě ho to nebaví. Radši jde se mnou uklízet nebo vařit. Vydrží chvíli jedině u pořadů o přírodě - rybaření, podmořský svět, divočina v Africe atd.
Pokud nebude televizní typ, tak s tím nic neuděláš. Můžeš jedině zkusit různé typy pohádek - o zvířátkách, o technice - vláčky, traktůrky, klasiku Pat a Mat, novější Pošťák Pat, Timmy, Mašinka Tomáš atd.
A co jsi mu zatím pouštěla? Některé děti pohádky nebaví, když jsou moc ukecané, dlouhé, hrané… U staršího jsme začínali s teletubbies (soukromě jim říkám teleblbís
)
Jinak reklamy bych dítěti nepouštěla, u nás se okamžitě vypíná zvuk, když začne reklama, nemusí se dětem vymývat mozek hned od malinka.
No asi na to není já když pustím naší dračici (1 rok), pohádku na počítači, tak kouká klidně půl hodiny, a potom řve, když jí to vypnu.
@Milli píše:
A proč ho to chceš učit? Mě se mladší syn, momentálně tříletý, vůbec na pohádky nenaučil, prostě ho to nebaví. Radši jde se mnou uklízet nebo vařit. Vydrží chvíli jedině u pořadů o přírodě - rybaření, podmořský svět, divočina v Africe atd.
Pokud nebude televizní typ, tak s tím nic neuděláš. Můžeš jedině zkusit různé typy pohádek - o zvířátkách, o technice - vláčky, traktůrky, klasiku Pat a Mat, novější Pošťák Pat, Timmy, Mašinka Tomáš atd.
Proč ho to chci naučit??? No, jednak proto, že můj malej se ode mě nehne ani na krok, na záchod se mnou chodí, věšet prádlo, když vařím, tak u mě stojí a mrčí a já vařím ve spěchu a stresu, snažím se mu neustále vymýšlet zábavu. Když je venku hnusně, tak nic neudělám, protože se mu musím pořád věnovat, když jdu do vany, jde se mnou a nehledě na to, že se nám nejspíš za 9 měsíců narodí druhé dítě…když to vidím u těch jiných maminek, že svejm ratolestem pustěj pohádku a mají pohodu, mohou si odpočinout, eventuelně spoustu věcí udělat. Tak si říkám - jééééé, já chci taky. A mám pocit, že všechny děti koukaj na pohádky a jen toho našeho to absolutně nezajímá! ![]()
Nevidím dôvod, prečo na rozprávky učiť.. ale teda ak chceš, tak skús úplne krátke, začať možno len nejakými videoklipmi detských pesničiek..Alebo zvučku z večerníčku…a také krátke rozprávočky.. Naši miluju Pingu, alebo Včielka Mája
@roli píše:
Proč ho to chci naučit??? No, jednak proto, že můj malej se ode mě nehne ani na krok, na záchod se mnou chodí, věšet prádlo, když vařím, tak u mě stojí a mrčí a já vařím ve spěchu a stresu, snažím se mu neustále vymýšlet zábavu. Když je venku hnusně, tak nic neudělám, protože se mu musím pořád věnovat, když jdu do vany, jde se mnou a nehledě na to, že se nám nejspíš za 9 měsíců narodí druhé dítě…když to vidím u těch jiných maminek, že svejm ratolestem pustěj pohádku a mají pohodu, mohou si odpočinout, eventuelně spoustu věcí udělat. Tak si říkám - jééééé, já chci taky. A mám pocit, že všechny děti koukaj na pohádky a jen toho našeho to absolutně nezajímá!
Tak to je jak přes kopírák u toho našeho
. A fakt mu to vydrželo, tv ho spíš odpuzuje.
Nejhorší to je, když chci jen do sklepa doběhnout pro brambory. Řve na schodech, že mu nejdou nazout crocsíky, aby mohl jít se mnou. Tak se musím vrátit, obout ho, sejít s ním dolů, vzít pět brambor a zase zpátky. Za tu dobu už bych je měla oškrábaný a na plotně
.
Poradím ti jen, abys to dál zkoušela, třeba narazíte na něco oblíbeného. Nebo ho spoluzaměstnat, když něco děláš - teda u prací, kde to jde. Při vaření jsem dávala do misky piškoty a vařečku, ať míchají nebo lupen ze salátu a krájet příborovým nožem. Při skládání prádla dostali pár kapesníků, ať taky skládají, nebo párovali ponožky. Vyklízeli příbory z myčky, jako zametali smetáčkem drobky a tak. Má to výhodu - starší v šesti letech sám udělá ledový nebo okurkový salát, prostře na stůl, spáruje mi ponožky, mladší vytřídí spodní patro myčky (akorát talíře mi dává na hromádku, nahoru nedosáhne), pomáhá s věšením prádla na nízký sušák.
Jak to máte se školkou, bude chodit?
Příspěvek upraven 25.06.12 v 10:31
@roli Nas malej taky na pohadky nekouka. Ani sam, ani s nikym jinym, proste ho to nebavi… Jediny, co ho aspon chvilku zabavi (+- 15 min.) a udrzi v klidu jsou videa traktoru nebo kratky spoty z autosalonu na youtube ![]()
No to je důležitá otázka - co mu pouštíš za pohádky? Čtete mu z knížek? Já bych si teda přála, aby moje dítě nevejralo na bednu, ještě ho k tomu „nutit“. Když už bych mu něco pustila, mělo by to bejt krátký, veselý a hlavně bych se koukala s nim, abych ho naučila, co v tom má hledat…ptala bych se ho na plno věcí z tý pohádky, ale jenom formou společný hry.
No já teda malou na pohádky neučím a jsem ráda, že televizi ignoruje a raději si vedle ní hraje a „čte“ si.
Švagrová malou naučila na televizi od roku a teď v 18m je to malý závisláček, kterému jak nehraje pohádka tak se řev a nic okolo ji nezajímá.
Zkus pustit Teletubies - na to se chytla švagrovic malá
Ale zas na druhu stranu, ja som púšťala rozprávky pri žehlení, aby sa mi tam nemotal a nepopálil..ale to neskôr už nezaberalo, musel dostať starú žehličku akože hračkársku…
Aspoň tí moji chceli robiť vždy to, čo ja..
keď dačo potrebujem spraviť sama, tak im dám na hranie štipce, nádobu s gombíkmi… také malé drobnosti, ale z toho je len zas neporiadok..tak ale to sa rýchlo upratuje..
No na jednu stranu bych moc neucila, dcera je uplnej televizni maniak
, spis bych potrebovala aby koukala min a delala neco jineho. Kolikrat ji od toho nemuzu dostat. Ale uznavam, ze casto se to dost hodi a celodenni prisavkovani bych asi tezko nesla.
asi bych proste hledala co zaujme. U nas nejdriv frcel maxipes fik, pak vceli medvidci, kremilek s vochomurkou, ted krtek. Koukame na to na youtube, da se navolit playlist.
nekoho bavi zpivanky, ty jsou tam taky, nebo proste neco co najdes.
co ji nebavi jsou dlouhe pohadky nebo filmy, jedine co se ji libi, je mysak stuart little.
vychazela bych asi z toho, co ho normalne bavi, co ma rad, jestli auta, nebo o autech, jestli konktetni zviratko, tak o nem.
Inak my sme zacinali na pesnickach The Gigglebellies…tak mu to skus pustit, mozno sa mu to zapaci.
http://www.youtube.com/…iggleBellies… tak v strede stranky je „prehrat vse“