Jak naučit manžela hospodárnosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Kikuška90 mě to s tím autem taky napadlo, ale pak mi zase docvaklo, že třeba manažeři v praze se hodne pohybují po centru, každou chvilku jinde a pak honem zase někam, parkovat se nedá v podstatě nikde, to je s autem k uzoufání…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chlapa nezměníš! Ani ty, ani kdokoliv na e-miminu, ani jeho rodiče, ani pes, ani nikdo jiný! Chlap se může změnit pouze a jedině sám od sebe!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co si s ním zkusit promluvit o důchodu? O tom, že se třeba každý měsíc pošle nejdřív částka na spoření a pak se může utratit ten (rozumný) zbytek? Rezerva se taky hodí, může onemocnět, přijít o práci. Jinak boty a obědy celkem chápu, nevím, co má manžel za práci, ale ne všude lze chodit v oblečení ze sekáče a jíst každý den rohlík s točeňákem, je potřeba chodit na obědy/kafe s kolegy, klienty. Ale taky souhlas, že není dobrý „prožrat“ celý výdělek, pokud je slušný. Když ty něco chceš, tak to koupíte? Nebo jsi prostě šetřivější?
U nás jsem šetřivější já, nákupy řešíme tak, že je prostě dělám většinou já. Taky mám na to teď víc času, když jsem doma. Občas jde manžel a to máme hned luxusnější maso atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono je to těžké, ze začátku jsem počítal a šetřil, potom jsem zjistil že je pro mě snadnější víc vydělávat a nepočítat.
A když už prostě člověk ví že vydělává přes 100 000kč tak proč by si nedopřál co chce. Jako opravovat boty a nakupovat v sekáči, to si snad děláš srandu. Žena je v domácnosti a posílám jí na účet tolik co vydělala v práci, ona toho taky moc neutratí (většinou platí mojí kreditkou)a tak je to v podstatě takové spoření.
A autobusem jsem jel naposledy když mi silničáři zavalili garář 1,5m sněhu který do rána zmrznul.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj muž teda MHD jezdí, ale co si koupi a kolik utratí za obědy fakt neresim
něco je utrácení, ale nechapu proc ty děláš socku a on granta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Krrysa píše:
@Kikuška90 mě to s tím autem taky napadlo, ale pak mi zase docvaklo, že třeba manažeři v praze se hodne pohybují po centru, každou chvilku jinde a pak honem zase někam, parkovat se nedá v podstatě nikde, to je s autem k uzoufání…
kup mu kolo a elastáky…a sváču mu bal sebou do pytlíku, kafe do termosky… a penízky se jen pohrnou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PAN66 jo no, já jela taxikem párkrát v životě. Chápu že někdy je to lepší. Ale bylo napsané že jezdí vždycky taxíkem, a to mi přijde přehnané. I to nakupování bez rozmyslu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jakanas píše:
kup mu kolo a elastáky…a sváču mu bal sebou do pytlíku, kafe do termosky… a penízky se jen pohrnou
No nevím. Můj manžel má největší útraty zrovna za kolo a jiný sportovní vybavení ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tak prvně bych ti chtěla říct, že máš pravdu v tom, že je lepší šetřit si určitou část, protože jeden nikdy neví..Třeba si za čas budete chtít pořídit lepší bydlení, nebo já nevím co a našetřená hotovost se vždy hodí, určitě tisíckrát lepší než úvěr. Zkus mu nabídnout, že by třeba určitou část poslal na společný účet, kde by jste společně spořili
Na druhou stranu, ale bych na něj nebyla moc hr..Nevím ale já bych při 100tisících za měsíc taky nechodila po sekáčích a už vůbec bych nenosila boty do rozpadnutí. Já si kupuji boty sice u „větkongu“ nebo v Deichu., sice ano špatná kvalita, ale jakmile mají buď větší vadu, žraloka, nebo i horší opotřebení, tak buď rovnou vyhazuji, nebo dávám stranou na zahradu. A tak jsem to dělala i dříve u značkových a kvalitnějších, po několika zkušenostech s opravnami a rozbitými botami..Stejně ta bota pak už moc nevydrží a než si dělat ostudu s rozbitou botou, to si raději koupím nové a 2000 není až tolik a pochybuji, že by toto dělal každý měsíc..A kvalitní oblečení chápu také, nejspíše to jeho plat a pozice vyžaduje..Co je přes čáru je ten taxík, tak bych mu řekla ať jezdí vlastním autem, to jsou zbytečně vyhozené peníze..A nevím tedy, jak pochodíš s latíčkem, já bych se nenechala, vydělává dost, nejspíše je to úměrné náročnosti práce a aby si nemohl dát nějaký oblíbený nápoj, nebo nemít rituál v podobě kavárny a latíčka, no nevím, pak bych si říkala, na co se tak dřu, když z toho nic nemám. Takže závěrem, šetřit ano, ale i šetřit se musí s rozumem, a ne vše seškrtat a mít pocit, že si těch peněz moc neužiji..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, ale pokud měsíčně utratí skoro stovku, tak je to teda fakt na pováženou. Přijde mi zvláštní, že to spoustě lidí přijde OK
Takže zakladatelku chápu. Finanční negramotnost je něco strašnýho a obzvlášť u člověka, který vydělává tolik ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Amys Na takovouhle úvahu bychom potřebovali nejprve znát kolik celkem dělají nutné výdaje ( jak zakladatelka psala - nájem, poplatky, jídlo, benzín, kino, telefon, pojistky atp. )…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takze vy nehospodarite dohromady, ale kazdy zvlast. No nevim, co ho chces ucit, kdyz jste si to nastavili, ze poplatite jednotlive polozky a pak si kazdy muze delat co chce. Chapu dobre, ze nemate ani sve bydleni a ani uspory? Uprimne nedivim se ti, ze ti to vadi, vadilo by mi to taky. S takovymhle platem je snad normalni sporit na horsi casy nebo na bydleni, ne? A jak ho to naucit? No asi jedine hospodarit z jednoho uctu a vzit to zkratka do svych rukou. Rozumne si promluvit, kde je mozne, aby manzel slevil ze svych pozadavku.
- Citovat
- Upravit
@Kikuška90 píše:
@Amys Na takovouhle úvahu bychom potřebovali nejprve znát kolik celkem dělají nutné výdaje ( jak zakladatelka psala - nájem, poplatky, jídlo, benzín, kino, telefon, pojistky atp. )…
Však i tyhle výdaje se dají korigovat. Ono je hezký vydělávat hodně, ale pokud člověku na kontě po měsící téměř nic nezbyde, tak je to fakt na pováženou a někde je chyba. Spousta z vás se tu pozastavuje nad latíčkem a tak. Ale já si myslím, že zakladatelka to prostě myslela tak, že to utratí v takových těch nenápadných minivýdajích (to známe všichni, stačí mi jet s dětma k doktoru do vedlejšího města a už to lítá
), nešlo přímo o latíčka a nákup v miniprodejnách, ale prostě o to, že peníze rozfrcá za kraviny. Jenže je to dospělý chlap, takže pokud s ním není rozumná řeč, asi má zakladatelka smůlu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit