Jak naučit manžela hospodárnosti

Anonymní
31.8.15 07:32

Jak naučit manžela hospodárnosti

Zdravím, prosím o zachování anonymu kvůli financím.

Manžel má mnohem větší plat, než já (nejsou to miliony, ale zhruba pětinásobek průměrné mzdy, moje hrubá mzda je slabší průměr :,( ), a z jeho peněz pokryjeme veškeré naše náklady: nájem, poplatky, jídlo, benzín, kino, telefon, pojistky atp. Z mých peněz se platí elektřina, kroužky a jinak šetřím.

Úspory máme, ale problém je ten, že šetřím jen já: zaplatím kroužek na půl roku, elektřina se mi odečítá z účtu každý měsíc, a jinak strkám peníze na spoření, a jsou to prakticky veškeré úspory, co máme- je to po těch letech slušně peněz, ale kdyby manžel neutrácel, máme mnohem větší úspory. On má na účtu pořád určitý „minimální zbytek“, ne uplně špatný, ale ten neroste.

U nich v rodině se nešetří, tudíž on to neumí a já z toho lezu po zdi: nechodí chlastat nebo s kámošema pařit, ale kde utrácí:

Obědy v restauraci denně (v práci nemají závodku). Minimálně 150,–

Nesnáší ježdění dopravou, všude jezdí taxíkem (já jezdím všude městskou). Stovka minimálně každá jízda.

Když se mu něco rozbije nebo to ztratí, hned si to koupí nové (rozbije se bota, neodnese ji do opravy, ale koupí si nové za 2 tácy aspoň, kvalitní, kožené)

Denně cafe latté 1× až 2× za 80 a více korun v drahé kavárně. Ono to nevypadá, ale fakt to během měsíce naskáče.

Kupuje si dost často nové oblečení (já mám i věci ze sekáče, nakupovat chodím 1× za rok)

Nakupování kravin, třeba i v samoobsluze (k nezaplacení :roll: ), prostě uvidí nějaký produkt, koupí ho, i když ho pak vyhodíme.

Prostě nevím, jak ho donutit šetřit, zkoušela jsem to po dobrém, po zlém, a nic… lamentuji, a pořád nic. Někdo rada?

Prosím, neřešte, jestli z takového příjmu má zůstat tolik tisíc nebo jiná částka, jde spíš o ten postoj, jak ho změnit: dokud peníze má, tak je nepočítá. Díky moc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32877
31.8.15 07:42

Pokud mu to nedocvakne a nepochopi, tak asi nic. Je to jeho životní styl, má na to, v tomto se prostě mijite.
U nás to bylo podobné, i když finance jiné, lehce nad průměrný plat, já RP. Nepochopil, ani když jsme se rozvedli a má víc výdajů.
Jedině si sednout, promluvit, že bys chtěla víc šetřit a že jsou k tomu potřeba i jeho peníze. Proberte na co se šetří, důvody, budoucnost..jinak ale nevím, pokud je zvyklý takto žít a vydělá na to, tak se mu nebude chtít omezovat. Max ti řekne, ať si taky něco koupis, a že to že jezdis MHD je tvoje volba. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
31.8.15 07:45

Tak ja nevim, mozna jsem rozmazlena, ale ja ho chapu. promin, ale kdyz ma chlap plat pres 100tis, tak si myslim, ze je normalni, ze chodi na obedy a kupuje si kvalitni boty (mimochodem 2tis mi neprijde moc za kvalitni kozene boty).
stejne tak si myslim, ze potrebuje kvalitni obleceni. pokud se pohybuje v urcitych kruzich, tak nemuze chodit v obleceni ze sekace nebo z Tesca.

jasne, muze usetrit na taxicich a kavickach. ale tak se proste domluvte, aby mesicne poslal treba 15tis nekam na sporici ucet. mi prijde spis zvlastni, ze si zijete kazdy jakoby jiny zivot. ty litas mhd po sekacich a on jezdi taxikem po kavarnach.
muj manzel ma taky nadprumerny prijem, ja nemam zadny, ale nas bezny kazdodenni zivotni styl je v podstate stejny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13749
31.8.15 07:50

Zkus se s ním domluvit, že bude z jeho platu každý měsíc odcházet určitá částka na spořící účet… Pak tam ty peníze nebudou, tak je nebude moct utratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3861
31.8.15 07:56

Mě přijdeš divná trochu ty :-D S takovým platem chodit oblečená ze sekáče a nakupovat jednou ročně oblečení? Kdybyste měli nízký přijem ok, ale takhle? A proč nemáte společný účet jako manželé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
31.8.15 07:57

Zřídila bych spořící účet, kam ty i on budete posílat určitou částku. Pro něj by to neměl být problém a když ty peníze nebude mít na svém účtu, neutratí je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
31.8.15 08:04

Mě to nijak hrozný nepřijde.. pokud bere kilo měsíčně, tak bych mu fakt kafíčka a nový boty nevyčítala, v hadrech ze sekáče by asi dělal dost ostudu… spíš bych zajímala, abych ve svých hadrech vedle něj nevypadala jako hadrnice a on se za mě krapet neytděl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
31.8.15 08:04

První co mě napadlo bylo proč nemáte auto?? :mrgreen: :think: A hned druhý, že mi přijdeš dost divná ty :nevim: To jako žijete spolu ale každý podle svého platu?? 8o 8o U něj mi všechno co dělá přijde normální (jen já bych nejezdila taxíkem, ale vlastím autem). Domluvte se, ať každý měsíc pošle určitou část na spořící účet a je, ne? :think:
Jinak my s manželem nemáme ani jeden tak moc nadprůměrný plat, ale boty taky vyhazujeme, na obědy chodíme, auto máme vlastní (a jezdíme s ním dost), oblečení nakupujeme každý měsíc(max. 1× za dva měsíce) v obchodě (rozhodně né v sekáčích), chodíme i na kafe nebo s přáteli posezet a dokážeme ušetřit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
31.8.15 08:06

Vydělá si na to, tak proč by si ty věci nekoupil, když úspory máte?
Navíc, pokud má takový příjem, tak pravděpodobně pracuje na manažerské pozici, takže nějakým způsobem reprezentovat musí.
Spíš nechápu, že máte tak rozdílný životní styl a že nemáte společné peníze.

• Citovat
  • Upravit
32877
31.8.15 08:06

Jako ty taxíky jsou dost zbytečné, ale jinak..vydělává hodně, žije v tom, asi i jeho okolí to takto má.. Jak by jinak v práci řešil obědy..proč by čekal měsíc na boty, když si může koupit nové, proč by nakupoval v sekáči, pro chlapy toho moc nemají a asi musí reprezentovat. Sice je ti to proti srsti, ale máš právo na stejnou úroveň. Ty na jeho, ne on na tvoji nižší. Musíte se domluvit na společném životním stylu. Nebo mít každý svůj, ale vzájemně si ho nevycitat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
31.8.15 08:07

Taky ho chápu. Možná bys měla být ráda, pokud občas koupí něco i tobě a nestrádá a ty sama ze svýho platu ušetříš, tak mi to přijde ok. Taky bys mohla mít chlapa, co má 15 000 čistýho a nezbylo by vám vůbec nic, natož na nějaký šetření..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
31.8.15 08:09

Jediné, co by se mi asi nelíbilo, je to vyhazování potravin, to nemám ráda, nakupovat zbytečné věci a pak to doma vyhodit.

• Citovat
  • Upravit
2513
31.8.15 08:09

Ně to nepřijde divný, respektive žijeme s přítelem stejně, chodíme na večeře, boty do opravny taky nedávám, na kafe taky zajdem, teda než jsem otěhotněla to byla vína..nadruhou stranu, ale vždy něco uložíme na spořící, abysme měsíčně tak 15 tisíc naspořili, jinak se zas moc neomezujeme, je to prostě životní standart tvého muže no, nevím co dělá, ale jestli se pohybuje mezi lidma co jsou na tom stejně, tak to je jedno k druhému, když všichni kolegové jdou na obed, aby si vytháhl svačinu, když má na to jít na oběd..

já bych ho v tomhle neomezovala, nemluv s ním o tom at nedělá to a to, ale spíš si s ním pronmluv, že by bylo dobré, aby část peněz dal i stranou, když by se něco stalo..

a tobě manžel s takovým přáíjmem nic nepořídí? že musíš nakupovat v sekáči? nevidím na tom nic špatného, ale když druhý má tak diametráně odlišný příjem, přijde mi to divné, když vidí, že z toho mála co máš ještě platíš kroužky a škudlíš a nic si nepořídíš, vy nemáte společný účet? fakt si s ním promluv, že se bojíš, že kdyby onemocněl nebo se cokoliv stalo, že chceš mít rezervu a stanovte si nějakou částku, na kterou se nesáhne, pro něj by to neměl být problém..on to třeba neřeší, protože má sjednané nějaké životko či jiné pojištění, které by mu pokrylo kdyby se mu něco tslo a má za to, že jste zabezpečeni a jestli nikdy nebyl veden k tomu ještě navíc šetřit, tak mu to jen třeba nedochází..vše je o komunikaci..

mně spíš přijde divný, že jeden si žije jako grant a druhý škudlí každou korunu a nekoupí si ani oblečení, když ho potřebuje, navíc v manželství, sorry..je to divný..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
31.8.15 08:10

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
31.8.15 08:18
@andelka83 píše:
Jako ty taxíky jsou dost zbytečné, ale jinak..vydělává hodně, žije v tom, asi i jeho okolí to takto má.. Jak by jinak v práci řešil obědy..proč by čekal měsíc na boty, když si může koupit nové, proč by nakupoval v sekáči, pro chlapy toho moc nemají a asi musí reprezentovat. Sice je ti to proti srsti, ale máš právo na stejnou úroveň. Ty na jeho, ne on na tvoji nižší. Musíte se domluvit na společném životním stylu. Nebo mít každý svůj, ale vzájemně si ho nevycitat.

tady bych ráda věděla kam jezdí s taxiky, já s nimi jezdím také, ale ne vždy, ale když člověk pospíchá a ví, že tágem to bude rychlejší, či pospíchá na nějakou pracovní schůzku, tak mi to špatné nepřijde, já jezdím mhd, když si vyrazím ven, když se vracím později, beru si taxík, stejně tak si ho beru, když mám nějakou důležitou pracovní schůzku a nechci se mačkat, když vidím přeplněnou tramvaj a vím, že tágem tam budu rychleji, neříkám, že vždy, ale občas jo, rozhazování by mi to přišlo, když bych si domluvila kafe s kamarádkou a vzala si tago, ale třeba má důvod zorvna v tu chvíli jet tágem a není to jen o tom, že by se mu nechtělo mhd..nebo když cestou musím něco vyřídit, je pohodlenější taxik než přecpaná tramvaj, že neslyším ani telefon, vezmu taxik a vyřídím si cestou telefonáty co potřebuji, nebo rychle něco dodělám na notebooku, což by v mhd prostě nešlo, tak by mě jen zajímalo, jak to má manžel, třeba to bere z tpodobného důvodu a zakladatelka vidí jen to, že si bere taxík..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat