Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera nechtěla vůbec do velké postele, přes den si tam hrála, schovávaly jsme se pod deku, „proháněla“ zvířátka po zábradlí, ale jak přišel večer, tak se vzpříčila už ve dveřím
![]()
nakonec pomohla taková taková ta svítící želva, co promítá na strop hvězdičky, to se jí líbí a když je puštěná želva, tak vleze do postele v pohodě - a zůstane tam
![]()
Nedat mu jinou možnost
. Když budeš pořád skládat a rozkládat cestovní, bude si myslet, že v normální spát nemusí, že to je jen sranda. A jestli opravdu chceš, aby ti tam spal, tak mu nedej jinou možnost.
Určitě si zvykne, celý život ho nebude bavit s tím prudit ![]()
U nás byly začátky taky zajímavé. Lepší v tom, že se do postele těšil, natahal si tam plno hraček, ale jakmile jsme odešli, byl venku. Dolézal i dvacetkrát za večer, usínání trvalo hodinu a půl, pořád jsme ho vraceli a on chodil a chodil. chce to vydržet, jiná rada není ![]()
A co je špatného na tom, že chce spinkat v malé postýlce? možná se tam cítí bezpečněji
já bych to tedy nehrotila a nechala ho tam.
Jinak teda jsem si teď uvědomila, že ale naše malá nespí v malé postýlce už dlouho - kolem roku a půl ji začala vyloženě bojkotovat, dávala jsem ji tam už spící a posledního půl roku už spala s námi v posteli… a teď už spí u sebe v pokojíku…
Syn má dva roky za měsíc a včera jsme mu dali velkou postel
Večer vylezl asi milionkrát, tak jsem ho tam zase milionkrát dali
Dnes po obědě to vypadalo podobně, už teda nevylezl milionkrát, ale jen devětsettisíckrát, ale my to nevzdáváme a věřím, že brzy bude lépe. Nechci ho učit usínat se mnou, v postýlce usínal pěkně sám, protože už opět pracuji a někdy člověk potřebuje doma trocha pouklízet, případně jen tak koukat do zdi. A postýlku mu též už nechceme vrátit - začal nám s ní po prubuzení vylézat a to tam nelze dát dolů bočnici ani odstranit některé šprušle. Pokud na velké posteli opravdu trváte, budete muset vydržet
Držím palce, ať se zadaří co nejdříve.
Malá má 4 a do velké postele zatím nechce, tak ji nenutím. Zatím se do postýlky vejde, i s hromadou plyšáků ![]()
V pokoji spí sama od 10 měsíců.
@laducha píše:
Malá má 4 a do velké postele zatím nechce, tak ji nenutím. Zatím se do postýlky vejde, i s hromadou plyšáků
V pokoji spí sama od 10 měsíců.
mám tříleťáka a taky spí v postýlce, má sundanou bočnici a v pohodě, kdyby milionkrát vylezl má ji zpátky
postel bude, snad do měsíce, dvou a půjde k holce do pokojíčku. Ale když se mu tam nebude líbit bude dál v postýlce ![]()
Já jsem spala v postýlce do 6, ségra do 5, pak už to bylo nepohodlné, čouhaly mi ze šprušlí nohy
Naši nám pak koupili nový pokojíček ![]()
@K.Black
My už velkou postel máme, zatím ji okupují plyšáci nebo synovec
, když dojede na návštěvu.
@K.Black píše:
A co je špatného na tom, že chce spinkat v malé postýlce? možná se tam cítí bezpečnějijá bych to tedy nehrotila a nechala ho tam.
Tohle jsem chtěla taky napsat
Syn spal v postýlce téměř do čtyřech let a nikdo jsme v tom neviděl problém. Uměl z toho normálně vylézt, jen prostě zabíral míň místa, než teď s postelí ![]()
Kdyby nám z té postýlky nezačal vylézat, asi bycho to taky ještě neřešili. Ale nespí už s náma v ložnici a bojím se, že ho ráno neuslyšíme a mohl by si dost natlouct. Jinak on teda postel chce, večer si tam pěkně lehne, jen počká až zmizím a je venku… má tam zaplé světýlko, takže začne vytahovat hračky apod., případně nás přijde pozdravit. Stačí ale nakouknut do pokojíčku, oslovit ho jménem a hned se škrabe zase do postele, u toho je pochopitelně vysmátý jak sluníčko. Myslím, že si jen chce vyzkoušet ten nový pocit svobody.
Ahoj,
my sme malemu kupili postel so smykalkou a sam sa do nej zacal pytat ![]()
momentalne ho tam davam len na denny spanok, nocny ma este vo svojej detskej postielke.
dnes je to druhy krat, co tam zaspal.
prve dni sa tam len prehadzoval a nechcelo sa mu.
zaspal tam az v den- vcera- ked bol riadne unaveny, lebo sa rano skoro zobudil, takze vytuhol hned. dnes uz tam zaspal v pohode, aj ked rano vstal normalne.
najprv som to skusala ako Ty, ze som mu tam natahala kopu hraciek, ale tie ho zbytocne rozptylovali. teraz spi tak, ze ma len jedneho oblubeneho plysaka, vankus a perinu, to je vsetko.
tak to mozes tiez tak skusit- najprv ukladat len na denny spanok a kludne opakovane vracat, a az potom ked si zvykne tak aj na nocny.
Naše děti maj dva roky a dva měsíce, a velký postýlky jim zatím ani neplánujem kupovat..dokud se vlezou do malý, tak je prostě budem dávat tam..krásně tam spinkají, usnou hned a kdyby cokoli potřebovali jsme jim po ruce, teda spíš přes dveře, ale slyšíme je
já bych to nehrotila..až se do tý malý nevleze a bude tam chtít, tak teprve potom bych to řešila! ![]()
Tak naše Ela ještě spí v malý postýlce, ale má tu, co se dá oddělat celá přední stěna, má tam zábranu, aby nespadla. Má to už několik měsíců a pohoda. Nedávno jsem jí přesunuli do dětskýho pokoje a normálně tam spí. Takže doufám, že ten přechod do velký postele na podzim zvládne. Lucku jsme dali do velký postele rovnou, ale byly jí už tři roky, dřív to nešlo z důvodu prostoru. Takže buď ještě vyčkat nebo tu malou prostě zbalit a už nedat.
My jsme to meli podobne - spal v cestovni a rad se proti ni tlacil hlavou a ruzne sprajcoval. Mela jsem ale dost pochyby, jestli to neni uz moc nezdravy, jak tezknul, mel tam sice docela dobrou madracku, ale i tak nerovnou. Parkrat jsme rozlozili a pak v zoufalstvi pred pulnoci zas slozili, aby spal. Nez se stalo, ze ji uplne protrhl. To jsem mu rekla, ze uz se to musi vyhodit a bylo. Ve velke posteli jsem mu to nachystala tak, ze ma jeden polstar opreny o zed a na druhem spi - aby se zas mohl tou hlavou jakoby zasprajcnout - az kdyz jsem provedla tuto upravu, zacal usinat rychle a v pohode - jako v cestovni. ![]()
Ahoj maminky, prosím o pomoc. Mám 2,5 letého chlapečka a pořád spinká v postýlce(cestovní) už bych chtěla, aby spinkal v normální posteli…ale jemu se jaksi nechce
Už sem postýlku párkrát složila..a pěkně mu připravila na spinkání velkou postel..a nic..hned z ní uteče..a říká že bude spinkat v malý.:-)
i sem skoušela ze bych si tam s nim nachvilku lehla..ale nechce..:-/
nevím jak ho to naučit…krásně mu jí vždycky připravím, dám kolem plno plyšáků..ale vždycky zdrhne..:-) když ho dám do „jeho“ postýlky.,tak ho jen položim, přikreju a hnedka spinká…ale ve velký prostě ne..:-/
Jak ste to vaše děti naučili vy???děkuji.