Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, poraďte, jak naučit spát ráno ranní ptáče? Dávám malého spát mezi 19-20hod (a to už padá únavou), spí tak do půlnoci, pak se vzbudí na krmení, spí zas do 4-5, nakrmím a je vzhůru…nespí ani kdybych se zbláznila, usne až tak kolem 8-9 ráno a prochrápe celé dopoledne, pokud jsme teda v kočáře, v postýlce spí max tak 30minut a to je pak celej den protivnej…ať spí přes den hodně nebo málo - noc je vcelku stejná.
U nas pomohlo jedine spolecny spani. Od pulnoci jsme spali spolu, casem od tech 4, kdy se budili na prvni kojeni. Nakojila jsem vleze a rovnou jsme usnuli.
Co ho zkusit probudit na krmení v 11hod. a pak před 3hod. Zkusit ho krmit po 3,5hod. Snažila jsem se, aby poslední kojení bylo ráno tak v dobu, kdy ještě bude chtít usnout. v 11hod. jsem nakojila před spaním a vlastně jsem ho probudila tak ve 3hod. a pak až ráno on mě. Tím jsem kvůli kojení vstávala v noci jednou. Je pravda, že později jsme kojili už po 2hod. a jindy zase neustále hledali v noci dudlík, ale to je už o něčem jiném.
Držím palečky, ať se vyspíte.
A zkoušela jsi si ho vzít do postele? Vím že se to nemá, ale třeba u nás to v takových případech zabíralo, když ležel u maminky podařilo se mu usnout
Jinak radím vytrvat, takhle malým miminkům se noční spací režim dost často mění a za měsíc už může být všechno jinak a může chrupčit až do 8
Držím palce a pevné nervy!
Nebo jsem si dala postýlku k posteli a hladila ho než usnul - no ale až uměl stát, tak už to nepomáhalo a na postel si zvykl (stačila bolest zoubků a už byla jeho postýlka postel maminky a tatínka
)
Amalka1 píše:
A zkoušela jsi si ho vzít do postele? Vím že se to nemá, ale třeba u nás to v takových případech zabíralo, když ležel u maminky podařilo se mu usnoutJinak radím vytrvat, takhle malým miminkům se noční spací režim dost často mění a za měsíc už může být všechno jinak a může chrupčit až do 8
A proc se to nema?
Ja tam mela vsechny tri, ani jeden nemel problem s prestupem do vlastniho pelechu ![]()
asha píše:Amalka1 píše:A proc se to nema?
A zkoušela jsi si ho vzít do postele? Vím že se to nemá, ale třeba u nás to v takových případech zabíralo, když ležel u maminky podařilo se mu usnoutJinak radím vytrvat, takhle malým miminkům se noční spací režim dost často mění a za měsíc už může být všechno jinak a může chrupčit až do 8
Ja tam mela vsechny tri, ani jeden nemel problem s prestupem do vlastniho pelechu
My to samozřejmě taky děláme do dneška
To že se to nemá jsem myslela že to odborníci často radí, právě proto že si na to děti zvyknou a nechtějí pak spát samy. My s přestupem do vlastního pelechu problém sice neměli, ale každou noc kolem 2. hodiny máme malého u nás v posteli a nedostaneme ho tam odsud ani heverem
Teď čekáme druhé a jsme zvědaví, jak se tam pak všichni poskládáme ![]()
Amalka1 píše:asha píše:My to samozřejmě taky děláme do dneškaAmalka1 píše:A proc se to nema?
Ja tam mela vsechny tri, ani jeden nemel problem s prestupem do vlastniho pelechu
To že se to nemá jsem myslela že to odborníci často radí, právě proto že si na to děti zvyknou a nechtějí pak spát samy. My s přestupem do vlastního pelechu problém sice neměli, ale každou noc kolem 2. hodiny máme malého u nás v posteli a nedostaneme ho tam odsud ani heverem
Teď čekáme druhé a jsme zvědaví, jak se tam pak všichni poskládáme
Chces to videt?
To prazdny misto je moje
A taky uz je to davno fuc…at se jdou „odbornici“ bodnout, vetsinou o tom vi houby ![]()
Určitě něco dělat jde, ale jde hlavně o to, že to vadí Tobě.
Sama zvaž, jestli to nebude do budoucna lepší - dítě bude chodit do školy, do školky, nepřeučovala bych ranní ptáče.
Sama jedno takové dítě mám, je nastavené stejně jako já a já jsem za to moc vděčná. Když jsem měla jen ho, na hřišti jsme byli zaručeně první, ráno v 7 jsem měla už uvařený oběd,mohli jsme jít ven na celé dopoledne, měla jsem spoustu času na úklid a v 19 hodin večer jsem měla už od dítěte klid pro sebe.
Je mu 5 a neponocuje dodnes. I při letních akcích bývá brzy unavený.Chodí do školky,NIKDY neměl problémy s ranním vstáváním. Téměř nikdy ve školce nespal(vždy to signalizovalo nějakou nemoc).Úderem 8 večer už spí, i ve svých 5 letech.
Malá je noční sova, ale to je jiná „pohádka“. Byly doby, kdy jsem vzteky padala na hubu a málem si dávala „sirky do očí“, abych to vydržela. No, protože se musí přizpůsobit staršímu - školka, kroužky, jediné, co na ni platí, tak budit, rušit odpolední spaní, budit ráno..Ale jakmile jsme pár dní jen doma nebo je nemocná, má tendenci se vracet ke svému - dlouhý denní spánek, noční ponocování a ranní vyspávání. Jak praktické pro život, že?
Věřím, že podobným způsobem bys částečně předělala i skřivana na sovu, ale proč?
Vždyť není důvod, až vyroste, bude to výhodnější.
Je pravda,že můj syn nikdy nebyl protivný z nevyspání, mu to, co si sám určil, stačilo a stačí. Od 9 měsíců spával přes den už jen jednou, půlhodinku odpoledne. O roku a třičtvrtě nespal přes den. Ale prospal celou noc, když byl malý, okolo 2 let, tak od 6 - 7 večer do 6 - 7 ráno..Teď už méně, chodí spát v 8, vstává mezi 6 a 7 ráno.
No Jani, myslim, ze na tyhle zavery je jeste fakt brzo, jsou mu teprve 4 mesice. A mne bys teda nepotesila radou, ze to tak mam nechat, ve 4 rano by mne to asi brzo zabilo ![]()
Asho, jednu dobu jsem s ním vstávala taky ve 4 ráno, ale brzy to přešlo. Ustálil se mezi 5 nebo 6 hodinou. Mě to vyhovovalo.
Jinak co se týče „upravování režimu dítěte“, tak mě se to osvědčilo až skoro v roce(u malé - noční sovy), dřív to moc nemělo cenu, protože byla schopna usnout za jakýchkoliv okolností - kočár, auto, postýlka, návštěva..
Myslím, že ve 4 měsících nic moc nenadělá.
Jana206 píše:
Asho, jednu dobu jsem s ním vstávala taky ve 4 ráno, ale brzy to přešlo. Ustálil se mezi 5 nebo 6 hodinou. Mě to vyhovovalo.Jinak co se týče „upravování režimu dítěte“, tak mě se to osvědčilo až skoro v roce(u malé - noční sovy), dřív to moc nemělo cenu, protože byla schopna usnout za jakýchkoliv okolností - kočár, auto, postýlka, návštěva..
Myslím, že ve 4 měsících nic moc nenadělá.
No ja nadelala jenom tim, ze jsem vzala mimino k sobe a proste ho uspala vlastnim prikladem
Zkusit se to muze.
Jé to je jako u nás - syn usne ve svém pelouchu a ve 2hod. ťapy ťap - stěhuje pití, pak letí pro knížky a za chvíli pro dudlík a někdy ještě pro autíčko do pokojíčku a šup a je u nás s taťkou. A za chvíli my spíme každý na 10cm na kraji a syn zabere celou manželskou postel. Do toho zkopnu nějakou hračku, kterou mi vloží do postele. Jsem ráda, že nemáme jediní noční stěhování ratolesti.