Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Četla jsem diskuzi na téma jak naučit spát 3 lete dítě, ale já mám ten problém, který trvá už 4 měsíce (od ukončení kojení, kdy usínala u kojení) ona neumí usnout, i když je sebevíc unavená. Bude skákat po posteli, v postýlce a nic, přitom je strašně unavená. Když ji chytnu, přítulim k sobě a držím minutku i přes její protest, řvaní, tak během minuty (málokdy dýl) usne a spí krásně a spokojeně. Když ji dám spát dřív, tak neusne, když dýl, je přeřazena a už také nemuze usnout. Přes den mi nespí už víc jak rok. V pohodě usne v autě, ale pak jde spát až kdoví v kolik, kdy mi s manželem už padáme na pusu (manžel vstává ve 3 ráno a já vlivem těhotenství jsem unavená permanentně). Pohybu má fakt hodně a večer se snažím už mít klidnější režim, ale nepomáhá to… Co vám s takovým prckem pomohlo?
A co je tedy za problém ji každý večer přitulit a nenechat skákat po posteli?
Proč neobětuješ tu jednu minutu šprajcu, aby pak klidně spala? Moc nechápu. Já takhle imobilizovala děti mnohem déle, než do 3 let, taky se neuměly samy zklidnit, potulení a pomazlení před spaním je to nejlepší co platí i na školáky ![]()
Tak co resis, prosim te? Vzdyt mas super zpusob uspani. U nas kolikrat nezabere ani pulhodinove tuleni a holky usnou klidne v pul dvanacte. Ale tak mne to nijak extra nevadi, tak z toho nesilim. Proste ji tu minutu objimej a je to.
Jenže ona se hrozně vzpírá. Aha ji tak podržim tu minutu, dvě, ale manžel ji pak nedokáže uspat, pro něj je to drastické…
@sluníčk0 píše:
Jenže ona se hrozně vzpírá. Aha ji tak podržim tu minutu, dvě, ale manžel ji pak nedokáže uspat, pro něj je to drastické…
A to mu přijde méně drastické jí nechat dvě hodiny kravit v posteli? Nebo jak jí uspává teď?
Hele, garantuju ti, že pokud jí takhle párkrát uspíš, tak si zvykne na to, že prostě poté, co se vleze do postele, má ležet a usínat a nebude potřeba žádné „drastické“ držení.
Normalně jí uspi. Úplně stejně jako každej, kdo neuspává kojením. Zavést spánkové asociace, dodržovat režim, vykoupat se, vyčistit zuby, přečíst pohadku, pohladit a usne ti… nechápu, co je za problém věnovat jí těch pár minut času.
Ve třech už by tě mohla poslechnout.. prostě zavel lehnout, pritul ji k sobě, uspi a hotové. Neprala bych se násilím. Já umím přísně říct lehnout a hotové. Nebo i plesknu po dupe jak neposlechne po X upozornění
@Velo píše:
Normalně jí uspi. Úplně stejně jako každej, kdo neuspává kojením. Zavést spánkové asociace, dodržovat režim, vykoupat se, vyčistit zuby, přečíst pohadku, pohladit a usne ti… nechápu, co je za problém věnovat jí těch pár minut času.
Každý fakt neee. Já neuspavala ani kojením, ani hustanim ani ničím jiným. Od miminka lehnout do postýlky a spát…ale dítě které je naučené na uspavani kojením, bych uspavala proste přitulenim, hlazením… ale nedovolila bych skákání po posteli atd…prostě zavelel háji a hotove
@Veru1987 To máš kliku, mě moje „miminka“ začaly v postýlce kolem 8. měsíce řádit, nějaké hají jim bylo úplně fuk a mlátit je kvůli tomu mi přijde fakt zvrhlé. Tak jsem holt sedala u nich a uklidňovala, pokládala zpátky když se točili na bříško nebo zvedaly. Druhorozenou už jsem raději vzala do náruče a uspala tak, než trávit tímhle stylem hodiny u dětské postýlky.
@unuděná píše:
@Veru1987 To máš kliku, mě moje „miminka“ začaly v postýlce kolem 8. měsíce řádit, nějaké hají jim bylo úplně fuk a mlátit je kvůli tomu mi přijde fakt zvrhlé. Tak jsem holt sedala u nich a uklidňovala, pokládala zpátky když se točili na bříško nebo zvedaly. Druhorozenou už jsem raději vzala do náruče a uspala tak, než trávit tímhle stylem hodiny u dětské postýlky.
Nemluvím o mlácení!!! A už vůbec ne 8mi měsíční mimino. Ale o tříleté která už snad může poslechnout že si má lehnout a ne zmlatit ale lehce dat pres dupu!!! A mi to nějak vždy šlo. Prostě šla dělat háji a ležela. Na rukách bych osobně neuspavala vůbec.
@Veru1987 píše:
Nemluvím o mlácení!!! A už vůbec ne 8mi měsíční mimino. Ale o tříleté která už snad může poslechnout že si má lehnout a ne zmlatit ale lehce dat pres dupu!!! A mi to nějak vždy šlo. Prostě šla dělat háji a ležela. Na rukách bych osobně neuspavala vůbec.
Já vím, ale jak docílíš toho, že tě to mimino poslechne?
Psala jsi, žes to dělala od narození - nikdy nepřišla doba, kdy dítě prostě nechtělo? Začalo si v postýlce sedat, zvedat se, hrát si atd.? Pokud ne, máš kliku na dítě. Pokud ano, zajímá mě, co jsi s tím dělala?
Mě uspávání na klíně nevadilo, naopak na to vzpomínám jako na moc krásné období.
@unuděná píše:
Presne. @Veru1987 ma stesti, verim, ze moje deti by neuspala ![]()
@Janča6 píše:
Presne. @Veru1987 ma stesti, verim, ze moje deti by neuspala
No přesně, taky znám pár takových dětí, co je položíš, odejdeš a oni chrní. A maminky si rády myslí, že je to jejich zásluha, že prostě za to může jejich režim od porodnice. Ale realita je někde kapku jinde ![]()
@unuděná píše:
Já vím, ale jak docílíš toho, že tě to mimino poslechne?Psala jsi, žes to dělala od narození - nikdy nepřišla doba, kdy dítě prostě nechtělo? Začalo si v postýlce sedat, zvedat se, hrát si atd.? Pokud ne, máš kliku na dítě. Pokud ano, zajímá mě, co jsi s tím dělala?
Mě uspávání na klíně nevadilo, naopak na to vzpomínám jako na moc krásné období.
Já už ani nevím. Nevzpomínám si že by byl nějaký problém. Já ji nechávala samotnou usínat už v porodnici. Pak kolem 4m trošku pár dní brečela… a ano nechali jsme poplakat ale vždy tak minutu. Neee metoda že řve mimi 15-20 minut…chodila jsem tam a podávala dudlík… a do deseti minut spala. Pak už bez pláče vždy. Alevzdy jsem ji uložila, pár minut seděla pohladila, a pak odcházela. I jak byla větší. Vždy bez problémů, asi jsem měla štěstí. Ale je rozdíl 8m a tři létě zakladatelka. Jak říkám, tu tříletou bych prostě už přísně donutila že si má vedle mě lehnout, nedovolila aby mi skákala po hlavě v posteli.