Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Trochu blba otazka, ale potrebovala bych poradit od tech, co momentalne take trpi. Objevila se mi alergie na pyly, hlavne brizu, lisku… Nesmim zadne ovoce, celer, orechy… Nejhorsi to ale je s tim, jak ted vse kvete. Staci kdyz jen vyvetram a uz me skrabe v krku, tezce se mi dycha… Vyjit ven? Hruza… Mam predepsane leky, jim teprve tri dny, zaberou uplne? Nejhorsi je ten strach, ze se zacnu dusit, nebudu se moct nadechnout… Chci se zeptat - jak dodrzujete opatreni proti alergii? Mam 3 mesicni miminko, je zvykle chodit hodne ven do kocarku, na prochazky. Problem vsak nastava uz na zahrade - briza, liska, dub, buk… Vsechno je to v blizkosti…
Napr. zitra mame oslavu na zahrade… Jak to zvladnout, kdyz pobyt venku je katastrofa? Jak normalne chodit ven a nebat se?
Nemáš náhodou i astma když se nemůžeš nadechnout? Jinak já mám taky alergii na břízu, lísku a olši - to nejvíc, takže tohle období je prostě masakr, vyjdu ven, vypadám jak angorák, ale chodím ven kvůli malému, mám ventolin pro případ záchvatu a ještě dejchadlo, kterým dýchám ráno a večer.
Větrat hlavně po dešti, doma nemít koberce, často prát závěsy, záclony, povlečení apod., nesušit prádlo venku, ideální je sušička. Venku mi pomáhá často si dojít opláchnout obličej a ruce studenou vodou, s kočárkem jsem sebou kromě kapek do nosu a očí nosila i minerálku ve spreji a stříkala si na obličej. Po třech dnech léků nedělej žádné závěry.
@Ageleine máš nějaké léky i na dušnost? Ty by ti určitě pomohly, že bys byla psychicky v klidu, že se nebudeš dusit. Já jsem alergik na podobné pyly jako ty a před léčbou mi teklo furt z nosu, naštěstí jsem se nedusila. Takže ven s kapesníčkama a furt smrkat.
Pak jsem podstoupila léčbu s injekcemi a mám klid. Sem tam když jsem hodně blízko stromů tak se vysmrkám, ale proti tomu co to bylo pohoda.
Ještě co ti může pomoc, po příchodu domů, převlíknout všechno a umýt si obličej ať se alergenů zbavíš. Při větrání mokré prostěradlo do okna, to taky může část pylů pochytat. Pravidelně brát léky.
Netuším teda proč ti zakázali ihned ovoce, celer a ořechy. Vím že tam jsou křížené alergie, ale většinou se to bere stylem pokus omyl a něco smíš něco ne. Já třeba nesmím ořechy, ale ostatní bez problémů.
Přeju ať se to brzo přejde a zkus se po sezóne zeptat na injekce. Sice to není až tak levná sranda, ale pomáhá to a to je hlavní.
@Irinka0210 Doktorka říkala, že na astma to nevypadá, ale ještě před třemi dny, kdy jsem u ní byla, to se mnou nebylo tak hrozné, až včera a dneska se to tak zhoršilo, že jsem z toho tak zoufalá!
A chtěla jsem se zeptat, Ventolin mám taky, ale ještě jsem ho nepoužila, až při akutních stavech prý, tak se chci zeptat, jestli vážně pomáhá? ![]()
@zrcadlo Já právě nemám ani moc rýmu ani mi neslzí oči, spíš se mi jen fakt špatně dýchá
Byla bych teda radši, kdybych měla tu rýmu jen
Prádlo suším raději doma na sušáku, dnes jsem vyprala z postele co se dalo, takže snad to bude o něco lepší
Jen mě dost štve to větrání, jsme zvyklí větrat dost, třeba celé odpoledne mít dveře, okna dokořán, teď se tu cítím jak zavřená v hladomorně, fakt
A co síťě do oken, pomáhají, nemáte odzkoušeno? ![]()
@Aspera Děkuji za rady, no to ovoce a tak mi nezakázala doktorka, na to jsem alergická začala být před dvěmi roky, ale ty pyly byly v pohodě. No a letos se to k tomu přidalo, takže paráda
Co se týče psychiky, na té mi teda nepřidalo, jsem z toho dost vytřeslá… ![]()
Mam něco podobného jak Ventolin a opravdu mi to pomáhá roztahnout prudusky. Me sezóna teprve čeká. Loni to bylo daleko lepší diky akupunkture. Předchozí rok masakr.
Od pondělí vynechavam lepek, jde zvedava, jestli pocitim změnu.
Jinak sennou rýmu mam od 10 let. Opruz ![]()
Prosím vás, a kdy vás to tak přechází? Je to třeba přes léto lepší než teď na jaře? ![]()
Mám to stejně. Jsem letitý alergik a tak nějak si zvykám. U mě je teď vrchol sezóny, vím, že jak odkvetou pampelišky, bude líp. A Ventolinu se neboj, pokud máš pocit nedostatku dechu, klidně si foukni. Já jsem si šla právě lehnout, když to moje zvíře konečně usnulo a zjistila jsem, že nemůžu ležet, jak se mi blbě dýchá. A cestou pro dejchadlo jsem nakoukla sem ![]()
Jsem alergik celoroční už 11 let a žiju s tím normálně. Občas s práškama občas bez. Mám alergii na vše možné ale…zvířat se nevzdám a tak na ty naše alergii nemám, s kobercama je mi líp než s holou podlahou, tak mám koberce. Kytičky…no už jsem jednu dovolenou volala doktorku že asi umřu, poradila že můžu vzít i dva prášky když je zle. A tak nějak celkově to ignoruju. Alergie je hodně o psychice. Když třeba slyším v počasí že kvete to a ono, tak to na mě jde. A u téhle diskuze taky. Už mě svědí celý člověk takže mizím ![]()
@Ageleine píše:
@zrcadlo Já právě nemám ani moc rýmu ani mi neslzí oči, spíš se mi jen fakt špatně dýcháByla bych teda radši, kdybych měla tu rýmu jen
Prádlo suším raději doma na sušáku, dnes jsem vyprala z postele co se dalo, takže snad to bude o něco lepší
Jen mě dost štve to větrání, jsme zvyklí větrat dost, třeba celé odpoledne mít dveře, okna dokořán, teď se tu cítím jak zavřená v hladomorně, fakt
A co síťě do oken, pomáhají, nemáte odzkoušeno?
Jsou úplně k ničemu…velikost pylového zrna břízy je 28-30 mikrometru…
@Knofletka píše:
Jsem alergik celoroční už 11 let a žiju s tím normálně. Občas s práškama občas bez. Mám alergii na vše možné ale…zvířat se nevzdám a tak na ty naše alergii nemám, s kobercama je mi líp než s holou podlahou, tak mám koberce. Kytičky…no už jsem jednu dovolenou volala doktorku že asi umřu, poradila že můžu vzít i dva prášky když je zle. A tak nějak celkově to ignoruju. Alergie je hodně o psychice. Když třeba slyším v počasí že kvete to a ono, tak to na mě jde. A u téhle diskuze taky. Už mě svědí celý člověk takže mizím
Souhlasím s tím, že psychika ma na tom velký podíl.
Taky jsem zjistila, že koberce jsou lepší - usadí se to na nich a nevíří se to pořád vzduchem.
@Ageleine Mě teda ventolin zabírá, jakmile cítím že se nemůžu nadechnout, nebo prostě se mi těžce dýchá, tak si dejchnu a hned je to lepší. Před rokem se mě astma rozjelo do středně těžkého po klidných asi 6 letech a to jsem měla záchvat i dvakrát za noc, ale to už byl u mě extrém. Tajže opokud máš Ventolin, tak buď v klidu, přijde mě, že jak se bojíš, tak se ti špatně dýchá a pak už je to jedno s druhým… ![]()