Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
![]()
dneska chceme jít poprvé s naší týdenní holčičkou ven, ale nevím, jak moc obléct. pro kombinézku teprve jdeme, tak mě napadlo dát do fusaku rychlozavinovačku, aby v něm tak nelítala. podzimní a zimní oblečení jsem nekupovala na radu zasloužilých maminek, abych potom trefila velikost a teď si nadávám. takže čepička, bodýčko, tepláčky, ponožky, mikina, rychlozavinovačka, fusak a deka? má být kolem 13 st.
děkuju za radu, teprve se zacvičuju ![]()
Přečti si to po sobě… 13stupňů! Dala bych max. tu rychlozavinku a deku (záleží jakou, jen tenkou flísovou), fusak schovej na zimu.
Počítej cca vrstvu víc než ty, miminka sice snadno prochladnou, ale stejně snadno je můžeš uvařit.
Ja mam teprve 5.tydenni prte a ma na sobe…body s dlouhym rukavem i s nohavickama, ponozky, teplacky, mikinku, cepicku a rukavicky.Pote do flausoveho fusaku a do kocarku…ten je nahore oplasteny stejne jako ze stran.tak snad mu neni zima. neplace tak doma pak uvidim, zda je teploucky ale myslim, ze zima mu neni ![]()
Fusak bych nedávala. To by bylo moc. Ta zavinovačka+ třeba deka. Nebo dát pod tepláčky punčošky a rychlozavinočvačku ![]()
Přesně jak tu píšou holky, nepřeháněj to s těma oblečkama. Některý maminky svý děti tak strašně nabalujou, že jsou pak z toho děti nastydlí, páč jsou strašně choulostiví…Nám už je teda půl roku, ale od malička jsem to nepřeháněla s oblečením, poprvé jsme šli ven asi 10 dní po porodu, bylo taky okolo deseti stupňů a měli jsme bodýčko s dlouhým rukávem a takový teplejší overálek, čepičku, rukavičky a ponožky. V kočárku deku a to bylo všechno. Důležité je, aby mělo mimi pořád teplé bříško, ručičky může mít chladnější, když je má vystrčené náhodou, ale bříško je rozhodující a taky nožičky ![]()
U dítěte, které se nehýbe, doporučují pediatři jednu vrstvu navíc oproti dospělým. Určitě dej tenkou čepičku, přes hlavu utíká až 70% tepla. Fusak záleží jak teplý (tenký fleese? s kožíškem?). Já bych doporučila přibalit raději jednu deku s sebou, která se dá jednoduše přehodit přes dítě nebo sundat i ve spánku. Plus jsem u syna kontrolovala, jestli neprochládá nebo se nepotí - zadní strana krku, sáhnout pod oblečky na hrudník, předloktí. Pozor, dlaně, tváře, nos, oučka nejsou moc směrodatná.
Ještě jedna věc, dost často vidím, že dítě v kočárku je nabalené zvrchu, ale pozor, největší zima jde odspoda. Některý kočárky navíc zespoda moc vyteplený nejsou, tak na to bacha. V tom případě bych dala jednu deku i pod něj.
Děkuju, jste zlaté…
já mám pocit, že ju právě přehřívám… kontroluju, jestli nemá zpocený záda, ale spí mě zabalená do deky (spí na ní a jednu vrstvu má přes sebe) a pod peřinou, tak jsem odvozovala venek. má 3010g, tak jsem měla strach… no jo, prvorodička ![]()
@MartinaIrena píše:
Ještě jedna věc, dost často vidím, že dítě v kočárku je nabalené zvrchu, ale pozor, největší zima jde odspoda. Některý kočárky navíc zespoda moc vyteplený nejsou, tak na to bacha. V tom případě bych dala jednu deku i pod něj.
Přesně tak..taky kolikrát vidím dítě v kočárku a zvrchu je děcko nabalené jako pumpa ale že mrzne od spodu to nikoho nenapadne..
![]()
@ivulineček Buď v klidu, taky jsem takhle vyšilovala
(v porodnici mu totiž dávali na hlavu čepici)Doma spal v bodýčku a dupačkách ve flaušové zavinovačce pod pořinou ve 23°C. Brzo mi došlo, že to není ono. Větrám, je bez zavinovačky, takže si krásně šmrdlá nožkama a je mnooohem spokojenější. Sama to poznáš ![]()
Dneska už půjdeme ven po páté
a ty to vychytáš. Pokud se bojíš zimy, hoď si do košíku ještě jednu deku. Užijte si procházku ![]()
Ja bych ji nedavala ani tu deku na spani, jestli ma pres sebe perinu. jestli teda nemate doma 8 stupnu…
Fusak bych jeste nedavala. Chodila bych ven pres poledne, kdy je nejvetsi teplo a jak uz tu nekdo psal, klidne bych vozila dve deky. Jednu bych mela na dne kocarku pod zavinovackou a pres nic a tu druhou bych pouzila podle potreby, kdyby se mi zdalo ze je chladno. Jinak jsou i takove tenoucke fleecove male decky. Za me je to dobry kup, ja ji pro jistotu taham s sebou snad i v lete ![]()
@Elin29 píše:
Přesně tak..taky kolikrát vidím dítě v kočárku a zvrchu je děcko nabalené jako pumpa ale že mrzne od spodu to nikoho nenapadne..![]()
tak to mě jako prvorodičku „napadlo“ - když jsem ho položila na konci srpna ráno do kočárku jen v oblečení a dítě začalo modrat
taky jsem si připadala jako blbec, co nad světem neumí pořádně přemýšlet a dítě by měl radši vrátit (kuba měl 5 týdnů a necelý 3kg
)
takže všechny deky i zavinovačky šly domů a ne že vymrzají celou noc v kočáru venku. a vždycky ho zabaluju „ze všech stran“, jen poslední vrstva už teď bývá další deka z vrchu. ale ta odpovídá +- těm 10cm matrace, co má zespodu
Tohle je ale chyba porodnice, protože malá na sobě čepičku, rukavičky, pletený ponožky, zabalená do zavinovačky, přikrytá peřinkou. přebalování jedině s puštěným teplovzdušným ventilátorem, kterej šel manžel hned koupit a prej kontrolovat ručičky ![]()
dojdu domů, ručičky se kontrolovat nemají, podle doktorky se namá balit ani do té zavinovačky, ve které se jí nelíbí a já si připadám jako největší blbec. jistě, že se snažím používat selský rozum, ale ono je to těžký, když jsem nikdy neměla kontakt s tak malýma dětma