Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den maminky,
mám dcerku 3,5 roku cca od 2let se naučila, že dojde ze své postele k nám do postele. Ráda bych ji naučila aby spala ve své postýlce. Máte prosím některá zkušenost? Bojím se ji nechat plakat, aby to nemělo nějaké následky. Mám malé mikinko, takže je to o to náročnější.
Děkuji za rady 🙂
Pokojicek jsme vymalovali a od te doby spi nas podobne stary syn u sebe v tom krasnem pokojicku. Ted zase v nemoci prisel k nam, ale jak mu je lip, tak je zase u sebe. Muzes zkusit nocni svetylko, otevrene dvere, velkyho plysaja.. Ale zas to neni takova traga. Chce byt u rodicu. To je normalni. Asi tu blizkost potrebuje.
Budes ji to pracne odnaucovat, vymyslis vselijake figle a uplatky…no a prijde prvni nemoc a mas ji zase u sebe v posteli, dobrovolne a rada. Tak k cemu to je?
Proste az se bude citit, ze chce spat sama, nebo spolecne se sourozencem v pokojicku, tak bude. I 11 lete dite prijde spat ke mne. Nevyhanim, mam pouze podminku, ze si vezme svoji perinu a svuj polstar a nemluvi na me.
U nás fungovalo noční světýlko a sprej proti příšerám. A trochu poplak jsme museli nechat. Tedy spíš vyvztekat.
@Zvonielka ono ne s každým dítětem se dá spát. Jsou děti přílepky, takže se nemůžeš ani pořádně otočit. Anebo kopači, to máš pak ráno spousty modřin
Jak říká moje máma: „Buď ráda dokud tě chce. Velmi brzy tě chtít nebude.“ Takže tak…
Děkuji za rady. Je hezké ji mít vedle sebe, ale kope všude a fakt se nevyspíme ![]()
@Novaček001 Je reálné dát jí její postel do ložnice? Třeba by jí to stačilo?
@Novaček001 píše:
Děkuji za rady. Je hezké ji mít vedle sebe, ale kope všude a fakt se nevyspíme
Privazat k posteli?
Nechala bych ji, dala ji malou postel vedle vasi.
A ukladala bych ji rovnou u vas, aby se naucila spat celou noc v kuse a nebudit se.
Pak uz ji treba za pul roku, rok presunes.
@Novaček001 vecer jsme slíbili bonbóny když bude spát celou noc u sebe. Když přišel nevyhazovali jsme, jen rano zopakovali podmínky a dostal dle domluvy jen jedno malinký lipo. Jinak si mohl v průběhu dne sníst cely balíček z te vyndavaci hlavy. Bonbóny byly ani ne na dva týdny. Teď když začne chodit častěji, tak se jen manžel pta kde ze to má tu postel pro velký kluky a jestli ji neprodame když tam nespi. To nechce, takže zas pak zůstává u sebe. Když je nemocný, evidentně potřebuje víc mazlit nebo k nám v noci po zachode zabrousi tak zůstává bez problému u nás. Je to tak jednou za týden, možná méně kdy prijde po půlnoci nebo nad ránem, jinak na mazleni každé rano.
@Zumpa píše:
Neporadím, spát v naší posteli jsem děti nikdy neučil.
Ty si ale pomocníček v téhle diskuzi. ![]()
@kve-tinka píše:Že jo?
Ty si ale pomocníček v téhle diskuzi.
Mám pětiletou v posteli prakticky denně, mám pouze podmínky - nekopat, nemluvit, lehnout a spát. Když na mě mluví, kope okolo, mrčí a vzteká se, tak nazdar, odchod. Zvládáme i s miminem, to je buď v postýlce nebo s náma v posteli, jak kdy.