Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zkus si nahrát „bílý šum“ (stáhni na netu) a pouštěj mu to místo hudby. Jistě to na něj zabere, nemá rád ticho.
Prostě ho nech vyřvat, časem se unaví a vzdá to… jak sis ho naučila, tak ho máš, teď to holt musíš pracně odnaučovat a bez pláče to asi nepůjde. Všechny děti brečí. Mně usíná prcek od narození v postýlce sám. Když brečí, počkám chvilku, pak na něj promluvím, pohladím ho (nezvedám), dám dudlíka a zase jdu. Nebere to jako újmu, prostě to tak je, vždycky to tak bylo a aspoň se oba vyspíme. Už jsem slyšela o lidech, kteří uspávali v kočárku, jezdili s dítětem přes práh, aby usnulo. Tohle s tou digestoří je taky dobrý. Proč jsi to vlastně začala takhle dělat?
Mámy vícero dětí nebo matky pracující nemají čas s dětmi takhle šaškovat. A jejich děti asi emočně nijak nestrádají. Naše máma s náma tyhle blbinky taky nedělala…
Ahojky, meli jsme to podobne, byla jsem z toho vystresla a nestihala doma nic.Po tom 4mesici se to zlepsilo. Zacnou se vic zajimat o veci a hracky a sve telo a dovednosti.Nas malej 7mesicu, se teda rad chova do dnes, ale je to uz lepsi.Rad lezi na brisku, tak se zabavi. Hlavne to chce pomalu taky trosku odbouravat, pomoct tomu.Tak at si chvilku poplace, kdyz je to pak moc, tak vzit.Ale nas malej neni plakavy, on spis vydava takovy protivny plac, ne primi brek. Nevim jak to popsat. Jinak s tim uspavanim, ja davala do postylky ze zacatku a stala u nej a delala pšššpšš a treba ho jen trosku pohupovala rukou. Postupne jsem na chvili odchazela, kdyz byl plac tak za nim dla a tak to zkousela furt dokola a dnes uz ho dam do postylky, dam mu pusu, pohladim, zhasnu a jdu pryc. A usne sam, zacal mit rad svuj klid. Nekdy tedy pred spanim řádí, jaki ze blbne, tak ho necham vyblbnout a pak usne. Omlouvam se jestli tu mam nejake prekepy, pisu ted pres mobil a jde to hur.
@adam755 píše:
Prostě ho nech vyřvat, časem se unaví a vzdá to… jak sis ho naučila, tak ho máš, teď to holt musíš pracně odnaučovat a bez pláče to asi nepůjde. Všechny děti brečí. Mně usíná prcek od narození v postýlce sám. Když brečí, počkám chvilku, pak na něj promluvím, pohladím ho (nezvedám), dám dudlíka a zase jdu. Nebere to jako újmu, prostě to tak je, vždycky to tak bylo a aspoň se oba vyspíme. Už jsem slyšela o lidech, kteří uspávali v kočárku, jezdili s dítětem přes práh, aby usnulo. Tohle s tou digestoří je taky dobrý. Proč jsi to vlastně začala takhle dělat?
Mámy vícero dětí nebo matky pracující nemají čas s dětmi takhle šaškovat. A jejich děti asi emočně nijak nestrádají. Naše máma s náma tyhle blbinky taky nedělala…
nechat vyřvat dítě, kderý když brečí, se dusí??? ![]()
zakladatelko, zkusila bych to postupně, když bude plakat, tříst méně améně a ten šum je fajn, stačí i pračka, lux atd…jinak chápu, taky máme afektové apnoe…
@aničkakytička píše:
nechat vyřvat dítě, kderý když brečí, se dusí???
zakladatelko, zkusila bych to postupně, když bude plakat, tříst méně améně a ten šum je fajn, stačí i pračka, lux atd…jinak chápu, taky máme afektové apnoe…
A třepání s miminem je lepší?? To si teda nemyslím…
Moje dítě taky občas řve, až se zalyká (třeba když se zpozdím s jídlem), ale to snad dělají všechny děti, ne? Alespoň všechny děti, co znám.
Ahoj, u nás zabral gymnastický míč, chvíli jsem ji naněm houpala, pak většinou usla, ale hlavně neřvala,
když jsem si s ní sedla ![]()
Trepani, digestor
??? Zkus ho chovat jen kratce (minutu) a mluv na nej, pak ho nekam poloz aby na tebe videl, a dal si s nim povidj - treba popisuj co delas, skladej u neho pradlo a kazdy druhy kousek mu ukaz, tohle jsou tatovy ponozky atd, samozrejme nebude rozumet ale snaz se uklidni. Nebo si ho zkus v tureckem sedu polozit na koleno hlavickou. Nezapomen na ocni kontakt. Mamy vicero deti muzou zaprahnout starsi ![]()
@adam755 píše:
Moje dítě taky občas řve, až se zalyká (třeba když se zpozdím s jídlem), ale to snad dělají všechny děti, ne? Alespoň všechny děti, co znám.
Holky nehadejte se.Proc hned utocit
ja sem u prvniho ditete delala to same a u druheho uz je to jine. Chybama se clovek uci. A ja taky nemam zrovna povahu, na to nechat dite řvat jak tur.
@adam755 píše:
pokud sem to dobře pochipila, nezalyká se, a le dusí. můj malinkej má totéž, když řve, norm áoně vydechne auž se neumí nadechnout. po nějaké chvilce je potřeba fialové, bezvládné dítě nějak nahodit. je třepání a třepání, dle karpa zavinutí a třesení uklidňuje a nutně to nezna, enmá, že mu způsobím otřes mozku.. a ta digestoř předpokládám supluje ten bílej šum…
@aničkakytička píše:
pokud sem to dobře pochipila, nezalyká se, a le dusí. můj malinkej má totéž, když řve, norm áoně vydechne auž se neumí nadechnout. po nějaké chvilce je potřeba fialové, bezvládné dítě nějak nahodit. je třepání a třepání, dle karpa zavinutí a třesení uklidňuje a nutně to nezna, enmá, že mu způsobím otřes mozku.. a ta digestoř předpokládám supluje ten bílej šum…
Taky bych odbourávala postupně, hlavně to natřásání není nic moc. Zvuk digestoře bych si nahrála a pustila v ložnici. Druhorozený byl na šum dost vybíravý a akceptoval pouze a jen běžící vysavač, nic jiného.
Až ho zvykneš na to, že se nenaklepává, tak můžeš na uspávání nebo zkrátka na dobu, kdy bude bdělý a chtít se nosit, použít třeba šátek na nošení nebo ergonomické nosítko (z nosítka se teda uspané dítě vyndavá lépe jak ze šátku), nebudou tě pak tolik bolet ruce a i záda snášejí nošení na tle líp jak nošení na rukou.
Jinak u nás se uspává v posteli u prsa, tak moc neporadím, ale jinak je prtě na tom obdobně, vydrí chviličku, takže to vypadá tak, že se vzbudí, přebalím, dám třeba do lehátka, pustím písničky, vydrží cca 10min, pak začne natahovat, tak trochu ponosím na tygříka, aby cvičil svaly, občas ještě akceptuje ohrádku na 5min ležení, pak jdu nakojit a zase chrní. Ještě jsou malí, aby nějak extra drželi pozornost, časem se to zlepší ![]()
Každé dítě je jiné a každé unese něco jiného. Ve 4 měsících se dá dítě jen těžko něco naučit, respektive rozmazlit, jak naznačuje nepřihlášený Adam755.
Nenech se těmito chytrostmi a vytahováním zvyklat. Tvůj maličký potřebuje více jistoty a pocitu bezpečí. Podle literatury není možné dítě do půl roku až do roka (podle různých autorů) rozmazlit. Dej mu, co potřebuje. Holky ti tu radí i jiné metody. My jsme s manželem také chovali (až do usnutí) a maličký teď v roce rozmazlený rozhodně není.
@aničkakytička Tak to je samozřejmě něco jiného, ale nevím, jestli se tohle zakladatelce děje. My třeba máme v ložnici zvlhčovač vzduchu a až posléze jsem to ocenila i jako zdroj bílého šumu. Jinak kvalitní stahovací zavinovačka je základ klidného spánku ![]()
Možná jsem drsná matka (já sama se spíš považuju za důslednou), ale když si jednou dítě nějak naučíme, tak je pak těžké ho to odnaučovat a i pro dítě to je traumatizující, stejně jako každá jiná změna to je pro něj nejistota. Když už k tomu dojde, volila bych co nejrychlejší (=drastické) odnaučení, dítě o tom za dva dny nového režimu nebude ani vědět a bude klid. Čím „jemnější“ způsob odnaučení se zvolí, tím déle se ten očistec pro všechny strany bude protahovat a v důsledku je to horší.
Toť můj názor.
@LadyLada Dobře, ať to tedy zakladatelka dělá dál a neptá se, jak ho to odnaučit. Neříkám, že je špatně strkat dítě pod digestoř, jen si myslím, že pokud ho to chce odnaučit, tak co nejrychleji a do stavu, který bude dlouhodobě udržitelný pro všechny. Někdo jí tu poradí - houpej na míči a zakladatelka si za měsíc vzpomene, že ji štve houpání na míči a bude dítě zase přeučovat.
Pokud zkrátka jednou svolila k tomu, že tohle všechno bude podstupovat, neměla by to nebohé dítě mást tím, že si to najednou rozmyslela a chce to dělat jinak.
Ahoj maminky, zkuste mi prosím poradit. Prcek má 4m a je hrozně naučený na chování a k tomu silné třepání..Nechci ho to odnaučit úplně, ale je těžké ho celý den chovat..Když si sednu, začne se hrozně ztekat že se mu to nelíbí..Musím mít puštěnou hudbu aby mu chvilku nevadilo že sedíme. V léhátku si vyhraje max 10 minut, bouchá do hrazdičky, pohraje si a začne plakat že chce chovat..Ráda ho chovám, ale má 7,5kg a už se fakt pronese. Chtěla bych s ním sedět, hrát si, mít ho chvilku položeného vedle sebe, ale to se mu nelíbí. Prostě fakt musíme jen a jen třepat ve stoje, nebo s ním pochodovat po pokoji..Jak ho to můžu odnaučit? Když pláče dýl jak půl minuty už ho zvedám(většinou během pláče přestane dýchat a dusí se)..Tak jak ho to odnaučit, aniž by plakal?
A ještě otázka, kdy se vám mimča naučila spinkat sami a bez pomoci? On začně vždycky hrozně plakat že chce spinkat, takže musíme pod digestoř a silně třepat, aby vůbec usnul..Někdy unavou odpadne během krmení z láhve, ale fakt někdy.

Děkuji Vám za rady a omlouvám se za anonym