Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Izzz
Syn mi kolem roku dělal totéž, taky jsem vstávala tak 2-3× za noc na jídlo. Přitom do té doby normálně spal celou noc. Pak jsem si řekla, že není možný, aby měl pořád takovej hlad, tak jsem mu dala vždycky cucnout vody a normálně usnul. Takže otázka - nemá jen žízeň? ˇPak to úplně přešlo a už zas spí normálně celou noc:)
@Manuelan tak já znám i starší, co nesnědí k večeři tolik kaše
Víc by jí už nesnědl. Dřív taky neblinkal, to až ted poslední 2 až 3 noci…
@Lejaa na vodu nebo čaj mi v noci kašle, chce prostě mlíko…není to třeba spurt? 1× v noci budiž, ale 5×??? to fakt nejde podle mě u ročního…
ode dneška jsem odhodlaná nedat ![]()
@Izzz
Ty jo, já nevím, ale v roce mi to jako spurt už nepřijde
No je to mockrát za noc.
Večeří kašu, jo? Zkus mu dát něco pevného. Třeba chleba, máslo, sýr a zapít třeba 90 mlíka.
Nebo prostě ty dávky snižovat, když je zvyklej 5×, dát třeba jen 2× a nechat poplakat. Bude to sice boj, ale chce to vydržet:(
@Lejaa pečiva sní málo, třeba k snídani rohlík, chleba, koláč…ale dá pár soust a nechce…ale možná to dneska zkusíme…
Moje malá v roce taky začala v noci dozadovat mliko, ale jen Teda dvakrát. Já blba ji ho dala, teď se mi budí v noci několikrát na čaj, je schopna za noc vypít pul litru vody nebo čaje.
Synovi je 13 měsíců (11 kg, 81cm) má 5 jídel denně, večeří 300ml kaše a vydrží do rána bez jakéhokoliv buzení (ale to tak má už od půl roku, co jsme ho přestěhovali do vlastního pokoje). Myslím, že ten váš má prostě jen hlad, ale je moc unavený, aby vypil víc. Zkuste mu nachystat víc kaše a dát mu ji dřív, anebo po vypití toho, co zvládne ho nechat normálně usnout a třeba po půlhodině spánku mu to dát dopít (takhle to dělám, když synovi v lahvi zbyde více než 60 ml a už nechce).
Roční dítě už prostě musí vydržet celou noc bez jídla, pediatři dokonce tvrdí, že by to mělo zvládnout už i šestiměsíční dítě.
Držím palce a přeju klidné noci.
@Izzz nenaučil se něco nového? Mně to dělal syn, když se něco naučil, tak se nám rozhodily noci. Vydržel řvát i několik hodin, dokud nedostal mlíko. Vzala jsem si ho k sobě a pomalu mu vysvětlovala, že je noc a musí spinkat a snažila jsem se jídlo oddálit. Prostě jsem si stanovila, že první jídlo nedostane dřív než v… a přes to nejel vlak. Postupně jsme posouvali až jedno jídlo vypadlo a tím odbourávali. Od 6 měsíců, kdy se naučil stát až do roka, kdy se naučil chodit, jsme měli podobných období aspoň 4-5.
Poslední jsme rušili mléko v šest ráno. To mu vydrželo do 2 let, ale spal pak ještě do devíti, tak jsem na to nespěchala ![]()
@Billi Podle mě se každej den naučí něco malýho novýho…ale to už trvá dlouho. Podle mě se vzbudil 5×, protože mu těch 90ml samozřejmě nestačilo, ale já nechtěla větším množstvím riskovat zvracení. Takže vim, proč vstával tolikrát…ale dřív šel spát v 7 po večeři a budil se kolem půlnoci…včera v 7 spát a v 9 řev „mlíííkoooo“ a pak co dvě hodiny…
@Izzz myslím něco velkého nového. U nás to bylo např. chůze, lezení, sezení… No a pak zuby. To nám rozhodilo noci i teď, když mu o prázdninách rostly poslední stoličky a to mu budou 3 roky. K tomu dokonce i zvracel.
OT: Gratuluju k malému. Četla jsem tu Tvůj příběh. Moc Ti to přeju.
@Billi děkuju ![]()
No už dýl obchází nábytek a vypadá to, že začne brzy chodit. Ale takhle radikálně nic novýho…
@Billi zubů má 8. Nedávno mu vyrostl ten 8. Ted se budou klubat snad pětky? Ale nevypadá to na zuby, pusu má v klidu…a když mu rostl ten poslední, tak měl horečky a bylo to peklo, ale spal s jedním až dvěma buzeníma na mlíko. Předtím slintal, ted nic.
Ahoj, moje 2 letá cácora si ho v noci ještě s chutí vypije
a já jí ho dopřávám, jinak ho nemá, tak co.. mě tím nebudí, spíše za chvíli budem muset vyřešit plíny, tak to bude trošku boj, ale co se mi osvědčilo, změnit UM, jsme na Bebě, jednou jsem jí koupila jen a zkoušku SUnar a nechtěla a vydržela bez něj i v noci.. takže třeba takhle očůrat
![]()
Už to tady někdo psal: místo slazeneho čaje nebo mléka apod. jsem začala davat čistou vodu a po týdnu se přestala v noci budit, spí od půl 7 do 6. Ale pro změnu se začala budit starší, že chce maminku.