Jak přestat kojit - tipy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1283
24.3.14 16:56

Jak prestat kojit - tipy

Zdravim, maminky :)
Potrebovala bych konkretne poradit- dcera, bude ji 13 mesicu, je kojena 3-5 denne, mimoto docela hezky ji, ale neusne jinak nez pri kojeni.

Chtela bych s kojenim prestat, ale nevim, jestli dobre to utnout najednou (pak predpokladam, ze se laktace sama zastavi behem par dnu :?:?
UM odmita, to neni sance, ze by se napila, ale cetla jsem, ze u takhle starych deti uz ani to UM neni potreba a staci, kdyz sni treba jogurt, kus syra, apod. Pije jen vodu.
Jakmile je unavena, priserne rve, takze ji uklidnim jen tim prsem a pak postupne usina…Kvuli tomu revu si prave nedokazu predstavit, jak to bude probihat. Jak jinak naucit dite usnout? Muzu ji houpat na kolenou, ale to bude rvat nez se uplne vycerpa.. Kojeni pred usnutim vyzaduje dopoledne, odpoledne a vecer pred hlavnim spanim.
Uz se k tomu chystam asi 2 mesice, ale mam z toho nejak strach :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32865
24.3.14 17:03

Najednou určitě ne. To by se laktace sice zastavila, ale pro tebe velmi nepříjemně. Spíš bych odstavovala postupně. Akorát že jestli kojíš jen před spaním, tak by bylo dobré nekojit před žádným spaním a to vlastně znamená odstavit naráz.
Ale můžu říct, že já taky kluky uspávala kojením, staršího po obědě do 1,5m a mladšího taky často. Pak se naučil, se řevem, ale naučil usínat během dne bez kojení (už spal jen 1× denně ve 13m) a kojila jsem jen v noci a ráno. Asi po měsíci jsem přestala kojit v noci (taky řev, jeden den, třetí s evzbudil jen 1× na vodu) a poslední jsem rušila kojení ráno, ani o ěj neměl už moc zájem. A i když jsem takhle hodně postupně odstavovala a pila šalvěj, stejně mi třetí den jedno prso ztvrdlo nepříjemně..musela jsem masírovat, odstříkávat do úlevy..celkově se laktace zastavila a všechno bylo v pořádku do 14dnů.
A z vlastní zkušenosti..dokud nebudeš připravená na řev, tak to nezkoušej. Musíš být jistá. Sama jsem chtěla kojit tak do roka, a nakonec to bylo 15měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
24.3.14 17:10

Já přestávala kojit tak, že jsem učila na flašku se Sunarem, pak jsem snižovala počet kojení za den tak, až sám chtěl flašku. celé to trvalo asi měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
24.3.14 17:11

@andelka83 mela bych ji nechat vyrvat a neustoupit. Kdyz se pokousim dat flasku s vodou nebo dudlik, tak akorat prska a uklidni ji jen to prso..Uz asi 2 tydny kojim teda jen z jednoho, mleka uz moc neni, ale je to proste na to uspani…ten rev bych i vydrzela (co se da jineho taky delat), ale ona vydrzi dlouho, cela zrudne, takovy ten nepricetny rev :oops: mozna jen zkouset strkat ten dudlik, dokud se uplne neunavi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
24.3.14 17:13

Hm, tak to nebude tak jednoduché, musíš ji naučit usínat bez toho, protože zjevně má kojené spojené s usínáním. Zase to zastavení laktace není takové jednoduché a dost to bolí…pokud to budeš dělat přírodně a mléka máš dost…mě to trvalo cca 14 dní - to nejhorší :think: Ale u nás jsem byla utnutá já.
Nejlépe je, když pramen vyschne :lol:

Na ukončení jsem brala Ricinus communis 30ch a pila šalvějový čaj, nestahovala jsem se, odstříkávala do úlevy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
24.3.14 17:13

Jinak teda s flaskou nemam vubec zadnou sanci - v prubehu toho roka jsem zkousela 5 ruznych znacek, jednou se napije a pak uz jen prska a odvraci se..akorat jsem to pak propasovala do kase, ale na piti ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
24.3.14 17:15

@KlaraBoch Já bych vytrvala u té flašky s UM. Zkusila bych možná jinou savičku. Naše poslední dítě zcela odmítalo Avent dudlíky, takže jsme zkusili Nuk a ten zabral. Protože počítám, že až přestaneš kojit, tak jí UM budeš chtít ještě chvilku dávat. Nebo bych zkusila rovnou nějaký hrneček s pítkem a do něj to mlíčko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
24.3.14 17:16

@KlaraBoch mě vzal UM, když mě odstavil, fakt do té doby ani „slyšet, vidět“, pak to najednou utnul sám a od té doby mi stejně jako do flašky strkal do prsa a vzal tu flašku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
24.3.14 17:20

Ja som prestala kojit ked malej bolo 9 mesiacov. Umele mlieko odmietala uplne, skusala som to postupne ale bez uspechu. Tak som pockala do konca tyzdna-mala zaspavala len na prsu, okupala som ju, urobila mlieko do flase (z flase ani nevedela pit, takze cez pitko) a manzel isiel uspavat. Od neho prijala aj to umele mlieko. V noci vsak ked vycitila moju pritomnost tsk vyzadovala prso, nedala som. Druhy den to iste, akurat mne stvrdlo jedno prso, tak som jej v noci troska dala aby sa mi ulavilo, treti den zaspala s umelym mliekom uplne v pohode. Potom mala dva vecere krizu, kedy sa po mne lepila a prisavala sa na akykolvek kusok holej koze (mala som niekolo cucakov), ale prso som jej nedala, potom uz prijala flasu s umelym mliekom aj odo mna. Od vzedy uplne bez problemov, vypije flasu mlieka a do 5 min je uplne tuha. A teda UM jej moc nechutnalo a prehanalo ju z toho tak sme po par tyzdnoch presli na kravske mlieko a uplne v pohode. Teraz vypije tak 350ml vecer (zahustujem krupicou), 210 vypije v noci a 200 este da cez den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32865
24.3.14 17:21

@KlaraBoch znám. Sice vzal flašku s vodou, ale dudlík neměl nikdy. Vřískat uměl zpočátku taky hodně..kor byl zvyklý na něco jiného. Ale naučil se, a prospělo to všem. Byla jsem celou dobu s ním, ale prostě byl v postýlce a usnul tam. Jakmile začal spát takhle, spal mnohem líp, přes den i v noci.
UM mít vůbec nemusí už.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
24.3.14 17:27

U nas takz pomohla lahev. Trvalo mesic nez ji mala prijmula, s odstrikanym mlikem to slo, ale nechtela v ni UM. Tak jsem to delali tak, ze kdyz nepila lahev, dostala jogurt. Lahev UM po tom mesici prijala najednou, ze dne na den. Jak jsem utnula denni kojeni, pomalu mi ubylo mliko, a mala postupne utnula ty ostatni sama, nebavilo ji sat, jen si cucla a musela jsem dokrmit, nejdriv jsem zacala dokrmovat rano, pak vecer a nakonec se prestala budit v noci, proste pramen vyschl sam. Ovsem, dva tydny po skonceni laktace jsem vypila tri mala piva a strasne mi zatvrdlo jedno prso. Tak tomu se doporucuju vyhnout…jinak u nas bylo odstavovani uplne bez slzicek, mozna mam takovy hodny dite, ale nikdy jsem nepraktikovala vyrvavani, vzdycky se dohodneme na nejaky jiny metode. Ale u nas hodne hodne pomaha tata, a tak me muze zastat, kdyz jsem nechtela dat prso, u nej mala samozrejme nevyzadovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101467
24.3.14 17:27

Já tedy odnaučovala usíná u prsa dříve a to tak, že jsem postupně přendavala do postýlky stále více vzhůru, seděla u ní a hladila, zpočátku do usnutí, pak méně a méně… aktuálně je ji 16 měsíců, stále kojím, i před spaním, ale už je to, že se napije, pustí a hrabe se směr postýlka, tam ji položím a usíná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25088
24.3.14 17:32

@KlaraBoch No a dudel asi nechce… a je veliká ji na něj učit. Na flašku bych neučila, je to vytloukání klínu klínem… uspávat hlazením, nějakým muchláčkem… nebo nechat vyřvat…
Co se týče UM mi řekla doktorka to, co píšeš - že stačí jogurt a mléčná kaše a UM není nutné.
Jinak každé tělo se srovná s odstavením jinak - já přestala kolem roka přes den a ve 13 měsích se mi odstavila i v noci (ale je na dudlu :oops: ) a prsa se tomu krásně přizpůsobila… tak uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
24.3.14 17:40

Nebude vadit, že se taky připojím s dotazem? Synovi bude rok a už nedávám to jeho neustále buzení v noci kvůli prsu, naučila jsem si ho takhle já a byla to hloupost, v noci se budí skoro každé 2 hodiny a „potřebuje prso“, když mu dám ale do lahvičky mlíčko s kaší od nestlé, tak to vypije a spinká i 4 hodiny v kuse, akorát je takovéhle zasycení v noci dost nákladné, když 2 krabičky výjdou na 55,– a má to na 2 noci, tak mě napadlo, že bych mu dávala do lahvičky UM od nestlé. Na krabici píšou, že se hned po připravení má vypít, bude hodně vadit, když to připravím třeba ve 23h a dám to do termoobalu, aby to zůstávalo teplejší a pil by to v noci průběžně??

edit: kojím už jen ráno, večer a v noci, jenže když se v noci budí každé 2 hodiny, tak už se mi nestíhá dělat tolik mléka, aby ho to uspokojilo, tak proto ten nápad s UM, vyspali bychom se líp oba dva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
24.3.14 17:47

Diky moc vsem :kytka: odstavit bych chtela behem pristiho tydne, tak jeste zkusim to posledni UM, ktere mi zbyva, ale jsem si z 98% jista, ze to chtit nebude. Napadlo me zkusit kojit v jinou dobu, aby to neslouzilo na to uspani a postupne omezit ze tri kojeni na 1, popijet salvejovy odvar, aby postupne doslo to mleko a mezitim zkouset uspavat jen s revem a dudlikem :think: ten si vezme prave jen tehdy, kdyz je hodne unavena- ted u toho kojeni, kdyz vidim, ze uz usina, dam dudlik a premistim do postylky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí