Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny,
Jsem v 6tt a musím říci, že jsem nečekala takhle na začátku, bude boj s nevolností. Zkoušela jsem snad skoro všechno lízátko GraviPop, čaj pro těhotné, ráno sníst pár piškotky než vstanu, čistý vzduch apod. Najím se jenom fakt prakticky málo a vím, že je to špatně, ale když se najím. Stejně pak zas vyleze ven a tekutiny? Nedokážu ani udržet v sobě, je vhodné zavolat sanitku nebo ještě mám přečkat? (Měla jsem i nanuka, ale i tak)
a totéž mě pálí žáha. Prosím vaši jakkoliv radu je to mé první těhotenství
Tohle není na sanitku. Případně Tě tam může někdo odvézt nebo si vzít taxíka, pokud to nezvládneš sama, promiň, ale sanitku potřebují jiní lidi fakt víc.
S nevolnostmi neporadím, neměla jsem. Kamarádkám zabírala sladká coca-cola, jinak vydržet. Kdybys do sebe fakt nedostala vodu, tak raději na kontrolu.
ty začátky, asi každá má svoje. Já nemohla jíst. Byla jsem prvních pár týdnů na lizatkach, ledové vodě s citronem nebo kole. Opravdu ledové. Taky mi pomáhali jíst to na co jsem měla zrovna chuť. Jinak ostatní jídlo jsem jedla na 3× třeba jogurt, Termix nebo 🍌. Ono to přejde.
@Atisia když si na to vzpomenu
ráno se stačilo pohnout a už jsem letěla. Snídaně a už jsem letěla. Pokus o vyčištění zubů a znovu. ![]()
Já první trimestr skoro nejedla, ono neboj, to doženeš pak ![]()
Já nevím, každá je z toho překvapená, jak kdyby to bylo nějaký tajemství, že je u většiny první trimestr o blití ![]()
Blila jsem v obou těhotenstvích jak amina, hubla jsem, nejedla, snášela jsem jen hodně ledovou colu, zmrzlinu a toustovej chleba, občas namazanej. Kolem půlky těhotenství to přešlo. Švagrová ležela při každým těhotenství ve špitále na kapačkách, neudržela ani lok vody, ale sanitkou se tam fakt nevozila.
@Elea9 píše:
@Atisia když si na to vzpomenuráno se stačilo pohnout a už jsem letěla. Snídaně a už jsem letěla. Pokus o vyčištění zubů a znovu.
Já spíš byla přesvědčená, že k tomu mám ještě žaludeční vředy.
to se nekonalo. Nebo mi přišlo, že mám kocovinu. 4mesicem byl konec, přešlo to.
@Jani3ss Nepomohlo nic, jen to přečkat a vydržet bohužel a že jsem si užila 😖
Já tedy nezvracela vůbec, šoufl mi teda bylo, musela jsem naopak jist celkem často aby mi nebylo zle. Nejlepší byly chlazené banány, studené mandarinky, vodové nanuky, perlivá studená voda, coca cola a vetrove zvejkacky…a vecerela jsem obvykle pho bo 😅 ale kazda si musí najít to svoje, mne bylo nejhůř večer. Ráno jsem ještě před tim než jsem vstala z postele musela sezobnout aspoň dvě polomacenky a pak jsem teprve vstavala ☺️️😇 ale asi tohle není fakt na sanitku, pokud je ti zle a chceš se nechat prohlédnout na pohotovosti, budeš tam asi muset dojet po své ose 🤷🏼♀️ Nezdá se mi to jako život ohrožující stav.
Mně zvracení budilo i v noci. A strašně se měnilo, co jsem zrovna snesla. Chvíli to byla jahodová dřeň, kompotovany broskve, jednu dobu zase čínský polívky, na to hrdá vubec nejsem. Ale paradoxně ty jsem nevyblila nikdy
Jídlo jsem měla rozdělené na zvrací se dobře/špatně. Dlouho jsem taky nic nepřibrala a celkově jsem měla necelých 5 kg nahoře. Hodně se to zklidnilo v průběhu 6. měsíce, to už jsem měla někdy i celý den, kdy jsem nezvracela a definitivně to přešlo porodem
Těhotenství považuji za jednu velkou příšernou kocovinu.
@Jani3ss píše:
Zdravím všechny,
Jsem v 6tt a musím říci, že jsem nečekala takhle na začátku, bude boj s nevolností. Zkoušela jsem snad skoro všechno lízátko GraviPop, čaj pro těhotné, ráno sníst pár piškotky než vstanu, čistý vzduch apod. Najím se jenom fakt prakticky málo a vím, že je to špatně, ale když se najím. Stejně pak zas vyleze ven a tekutiny? Nedokážu ani udržet v sobě, je vhodné zavolat sanitku nebo ještě mám přečkat? (Měla jsem i nanuka, ale i tak)![]()
a totéž mě pálí žáha. Prosím vaši jakkoliv radu je to mé první těhotenství
Sanitku si zavoláš ve vážnějším případě, nevolnosti k tomu nepatří
Pokud se to nedá zvládnout, tak ať tě někdo zaveze na gyndu. Mi bývalo na začátku hrozně zle, jedla sem pouze bílý jogurt a banán či hrozno. A muselo to být studený. Pak se to srovnalo kolem 20tt. Žáha pálila, až to třískalo dveřma a nic nezabíralo 🤷🏻♀️
Ahojky, také s tím bojuji, neustálý hlad ale dostat do sebe něco nadlidský úkol. Včera mě na gynde doktorka říkala, že pokud už by to bylo špatný, tak to hlavně nehnat do extrému a nestydet a sjet do nemocnice, že by mě tam dali dokupy přes kapacky a ještě ten den nebo den druhý by mě propustili. Já už několik dní také jim jen ovoce a zeleninu, trochu zmrzliny…dnes upijim colu s ledem. No je to masakr, takže vím, jak se cítíš…drž se!!!🌹 🌷
Zdravím všechny,
Děkuji za tipy a rady, včera jsem jela k nemocnici, předepsaly mi prášek na zmírnění nebo proti zvracení, s tím mám ale počítat, že to budu furt zvracet 😅 mě jenom překvapuje kolikrát za denně pozvracim. Po návratu z nemocnice dala jsem si alespoň půlku coly z 330 ml, po doušky. Stejně to šlo ven 🤦🏻♀️ale všechno.
Takže cola, lízátka, čaj pro těhotné můžu rovnou zapomenout 🤦🏻♀️ dala jsem i nanuka, nevím jestli to šlo i ven nebo ne. 🤷🏻♀️ Ještě budu vyzkoušet, abych v sobě vůbec udržela nějaké živiny 🤷🏻♀️