jak přikrmovat alergiky ?

174
16.10.06 10:34

jak přikrmovat alergiky ?

Ahoj maminky alergiků,
ráda bych se s vámi poradila, jaké máte zkušenosti s prvními příkrmy a jak jste se zaváděním příkrmů a jídla vůbec postupovaly.

Amálka byla 6 měs. plně kojená, občas se jí i po kojo objevila vyrážka na obličeji, ale postupně se to eliminovalo a vše bylo ok.

Jako první příkrm jsem dala rýžovou kaši s MM, nějak super moc jí to nejelo, ale reakce v poho - žádná.
Tak jsem pokračovala mrkvičkou (zkoušela jsem Hami, Hipp i doma vařenou Bio mrkev). Třetí den už ji docela hezky papala, ale taky se jí objevila krupička na obličeji, která se po každém dalším mrkvovém příkrmu zhoršovala. Jsem docela překvapená, že se jí to objevuje po mrkvičce, měla jsem za to, že to není zrovna alergenní zelenina.

Tak jsem přestala s mrkví, zas jen kojila a po pár dnech zkusila od Hippu brokolici. Ta ji pro změnu vůbec nechutná a po pár lžičkách se jí navaluje a nechce to. Den za dnem je to stejné, brokolici prostě nechce. Hipp žádné jinné hypoalergenní jednodruhové zeleniny asi nemá (aspoň všude jsem viděla jen mrkev a brokolici) a já teď nevím, jak mám pokračovat.
Momentálně opět pouze kojíme.

Jak jste postupovaly vy ? Poraďte prosím !

Díky moc, Camilla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2733
16.10.06 12:56

Camillo,
ráda bych ti poradila, ale fakt nevím. Svůj jídelníček si asi hlídáš, že? přijde mi divné, že by se malá osypala jen po MM… a na mrkev právě bývají dobré reakce.
Ony ty kaše až tak stěžejní v jídelníčku nejsou, je to spíš na zaplácnutí hladovců, sice jsou tam nějaké vitamíny, ale spousta holek kaše vůbec nedává. Důležitější je ta zelenina, později ovoce, a později maso…
Docela by mě zajímalo, co na to tvoje dr.?
Ještě super nedráždivá zelenina je cuketa, teď ještě jsou k mání. Udělej z nich pyré a zkus. Taky by měl projít brambor. Mrkev dětewm chutná, je sladká.
Zkus aspoň tu cuketu, stačí dvě tři lžičky a pozoruj reakci. Pokudnebude žádná, tak si udělej zásobu na zimu do mrazáku-já je mám nastrouhané v pytlíkách.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
16.10.06 13:20

Ahoj, souhlasím s tím co píše kristain a ještě navíc bych Ti doporučila dýni, je jemná, sladká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
16.10.06 13:47

Ahojky,
a jseš si jistá, že se osypala zrovna po mrkvičce, že to nejsou třeba potničky? My se občas taky lehounce osypeme, ale jídlem to není a už to neřeším. Alergická reakce - např. atopický exém není pár pupínků a bohužel některá miminka mají víc citlivější pokožku a semtam nějaký pupínek se jim občas objeví. Jak moc ti to připadá jako alergická reakce, musíš posoudit sama, ale já už pár pupínků neřeším, to bych jí nemohla dávat nic, občas nám něco vyrazí v zátylku, občas něco na krku,na ramínkách apod, ale je to vesměs pár pupínků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
16.10.06 18:43

Děkuji moc za reakce.
No, abych pravdu řekla, tak nevím, jestli na ty pupínky nejsem moc přecitlivěla. Naše Dr. mně ve 4 týdnech řekla, že máme potničky a v 6ti, že je to AE. Pak jsem začala výrazně hlídat sebe v jídle a malé pozorovala každý pupínek. Vše se srovnalo celkem samo. V 6ti měsících mně Dr. doporučila začít s příkrmy se slovy, že malá nevypadá, že by měla mít problém s alergiemi. Tak si vyberte.

Teď po té mrkvi to nejdřív byla jemná krupička, která se postupně slila ve větší plošky začervenalé kůže. Ovšem když jsem tu mrkvičku vy:,–(ila a začala zase jen kojit, tak to vymizelo.

Co si o tom myslíte, moc to dramatizuju ?

Camilla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
17.10.06 11:33

Ahojky,
my máme od 2m diagnostikovanej AE. Měly jsme skoro na celým tělíčku pupínky, který se později slily do suchých červených fleků. Ale vůbec nás to nesvědilo. CCa do půl roku to zmizelo. Při příkrmech jsem taky řešila každej pupínek, ale časem jsem odhadla, že pár pupínku jsou nejspíš potničky, který do dvou dnů zmizely. Taky jsem řešila červenej flek na obličeji okolo pupínku, kterej mi přišel, že se zhoršuje, ale druhej den to bylo lepší a byl pryč. Alergická reakce by podle mě byla, kdyby se jí z pupínků vytvořil suchej červenej flek, kterej by svěděl. Ono takhle se to těžko posuzuje, jestli si nejseš jistá, došla bych si k dr.. Držím palce, ať to dobře dopadne. Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
17.10.06 20:08

Ahoj Míšo,
malou pupínky ani flíčky zřejmě nikdy nesvědily, protože nikdy neměla tendenci si to škrábat. Celé tělíčko má čisté (dřív mívala pupínky i na ručičkách a hrudníku a sušší kůži na kolínkách), jen na obličeji se jí pupínky vyráží.
Holt asi budeme zkoušet (dnes měla dýni) a pozorovat. Jsem si na 99% jistá, že Dr. by mi řekla, že to nic není. Jenže AE je pro mě strašák a já jsem nejšťastnější, když má malá pokožku jak z alabastru :wink:
Na prvním místě jí ale nechci zatěžovat organismus a způsobit nějaké budou zdravotní nepříjemnosti. Tak jako každá máma :lol:

Moc díky za tvoji zkušenost, asi se budu muset trochu uklidnit a pupínky tolik neřešit.

Kamila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.10.06 23:14

alergie na mléčnou bílkovinu

Ahojky maminky!
Je tu prosím někdo, kdo má zkušenosti s alergií na mléko? Jaké jsou prosím příznaky? Dočetla jsem se, že se to může projevit i tím, že se ve stolici objeví trocha krve v hlenu. Doktor říkal, že to alergie nebude. Ale malému se to objeví vždy, když sním více mléčných výrobků. Děkuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
174
19.10.06 10:43

Ahoj !
Alergie na kravské mléko - dle mých info bílkovina kravského mléka, kt. především způsobuje alerg. reakci, se může při vyšší konzumaci dostat i do MM - takže konzumace se doporučuje omezit na např. 0,5l mléka denně nebo menší porce mléčných výrobků. Kysané ml. výrobky a tvrdé sýry by měly být ok.
Taky jsem slyšela, že se může ve stoličce objevit krvavý hlen nebo troška krve jako reakce na větší množství bílkoviny krav.mléka v MM, ale my osobně jsme to neprožili a neřešili. Zkusila bych omezit nebo na pár dnů vynechat mléko a ml. výrobky a uvidíš, jestli hlen či krev ve stoličce nebude.
Jinak u mé kamarádky se alergie projevila, až malou začala přikrmovat a poprvé jí dala výrobek s obsahem kr. mléka. Její malinká během 10 minut oflekatěla velkými červenými fleky v obličeji.
Alergie jsou ale svinstvo v tom, že se u každého můžou projevovat jinak :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
27.10.06 18:35

Ahoj Camillo,
co se tyce tech potencialnich potnicek, tak zkus v lekarne koupit Holtuv krem (stoji par kacek) a na noc to male namazat. Nam se to vzdycky do rana zlepsi. Nez jsme ale prisli na to, ze to jsou potnicky, tak se taky delaly suche krusticky na obliceji. Taky jsem se desila, ze jde o AE (manzel byl v detstvi atopil), ale mame nastesti zkusenou pediatricku, ktera nam Holtovku predepsala.
Co se tyce tech prikrmu, tak jsem uz tady na diskusich cetla, ze nektere holky maji deti, ktere Hipp odmitaji, ale chutna jim Hami. My osobne zaciname s Hami Prvni lzicka (mrkev a brokolice, pozdeji dame jablicko a hrusku) - je to jen zelenina, voda a ryzova mouka. Kubikovi to chutna vic, nez moje produkce :-( Takze dalsi zavadene druhy zeleniny jako bramboru nebo cuketu vzdycky upatlam a zamicham mu to do toho. Zatim mi tohle sizeni vychazi ;-)
Jinak se nam taky po prvnim prikrmu (mrkev) opupinkoval, ale byly to jen potnicky. Asi je to jidlo pro ty cvrcky takova namaha, ze se zapoti :-)
No a po prvni zelenince mel taky zacpu jak blazen - vykadil se v PO a pak az za velkeho place v PA a to tak, ze by se za to nemusel stydet dospelak! Docetla jsem se ale, ze na to pomuze, kdyz budu pit kysane mlecne vyrobky - tj. treba jogurtove mleko. (Po porodu jsem vsechno mliko vyloucila, protoze jsme vypozorovali, ze ho po tom boli brisko, zacinam zase az ted).
No a pak jako alergicky rizikove dite, az dostane kasicku, budeme ji rozdelavat do HA mlicka, abychom se vyhnuli potencialnim alergickym reakcim.
Toz tolik nase zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
28.10.06 08:32

Ahoj Camillo, dcera má atopický ekzém a zjistila jsem, že se jí dost zhoršuje po kupovaných skleničkách (já jsem nejvíce dávala Sunárek), a to i když tam byli jen potraviny, které byly hypoalergenní. Takže doporučuju vařit vlastní jídla. Ale je pravda, že malá zpočátku jedla jenom skleničky, tak mi stejně nic jiného nezbývalo. Ted už dlabe jen jídlo od maminky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
28.10.06 13:44

Ahoj všichni !
Moc díky za odpovědi, tipy a zkušenosti !
Po měsíci snažení zavádět příkrmy děláme pokroky a největší úspěch máme s DÝNÍ od Hippu. Do té jí teď přidávám cuketu a chystám se na květák, brambor a pak zkusit zas tu mrkev.
Dýně jí ale fakt jede a pupínky nejsou žádné !

Marjanko, diky za tip s Holtovkou, zatim jsme ji nepouzili, ale budu si to pamatovat. Možná jsou to fakt jen potničky a já zbytečně vyšiluju :oops:

Camilla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky