Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To že si deti berou hračky z ruky považuji za úplně normální a většinou to ani neresim, ať si to děcka vyřeší mezi sebou, ve školce to za ně taky nebudu řešit.
Ale mlácení, to je jiná:/ je potřeba naučit syna, aby se branil, šel pryč, zavolal Tě.. co dělají jiné deti neovlivnis, jen můžeš zapracovatna reakci toho svého.
@Velryba černá píše:
@Oriseka vždyť je malej, nejsou mu ani dva roky.
Predpokladam, ze je dite celkem vyspele, kdyz podekuje, poprosi, hodne veci chape. Branit se je take dulezite treba se to nauci postupne a asi nikdy s tim zacit neni brzo. Zas tak bych ty deti nepodcenovala. Mladsi syn je velmi spolecensky zdatny a moc dobre si pamatuji, jak se dokazal branit uz v dobe, kdy sotva chodil. Dite se mu snazilo vytrhnout hracku a on ji schoval za zada a jasne dal najevo(beze slov a bez oplatek), ze takto nee. Nepamatuji si, ze by ho nekdo cizi na hristi bouchl.
@Oriseka ona psala, že malý ještě ani nemluví a to, cos napsala, ho učí. To je trochu rozdíl.
@Oriseka a že jste nikdy nepotkali nějaké ty dětské agresory, je asi štěstí na rodiče. Zažila jsem jednu takovou potvoru už před devíti lety v mateřském centru, holce přes dva roky a bylo to peklo. A čí to byla vina? No samozřejmě matky, která na jakoukoli její krutost vůči okolí reagovala způsobem, že z ní děcko mělo akorát srandu.
Mně přijde úplně normální, že malé děti nemají zvládnuté vlastní pudy, emoce, hovězí nápady atd. Malé (je jí teda rok a kousek teprve) jsem neustále v patách, abych zabránila jak tomu, té někdo buchne jí (přičemž to těm dětem fakt nemám za zlé, prostě jen dávám pozor), tak aby ona stále nebrala starším hračky, nepřekážela jim přespříliš atd. Jistěže děti jsou agresivní, jsme agresivní živočišný druh a malé dítě se vše teprve učí a dělá chyby. Blbé je, když nezasáhnou jejich rodiče (ale to se pak zlobím na ty rodiče, ne na ně).
@Velryba černá píše:
@Oriseka a že jste nikdy nepotkali nějaké ty dětské agresory, je asi štěstí na rodiče. Zažila jsem jednu takovou potvoru už před devíti lety v mateřském centru, holce přes dva roky a bylo to peklo. A čí to byla vina? No samozřejmě matky, která na jakoukoli její krutost vůči okolí reagovala způsobem, že z ní děcko mělo akorát srandu.
Ja vubec nerikam, ze jsem nepotkala agresory. Mam s tim bohate zkusenosti. Proto rikam, ze deti musi reagovat a branit se. Nestat se obeti. Agresori se zameruji na urcity druh deti.
@Velryba černá píše:
@Oriseka ona psala, že malý ještě ani nemluví a to, cos napsala, ho učí. To je trochu rozdíl.
Tak by ho mela ucit se i branit. Je to taky dulezite. Mluvit nemusi. Staci dat jasne najevo, ze takto tedy ne. Matka nemuze taky ohlidat vse.
@Katka1609 píše:
@Lucie_Sx to asi jo. Jen nechci, aby si to pak malý špatně vyložil a dělal to pak jako ostatní. Prostě jen tak, nechce mi to dát, tak mu fláknu. Já nejsem žádná zakřiknutá matka, ale spíš řeším slovně než fyzicky
Ale jak nechce mi to dat? O tom se prece nebavime.
Bavime se o situaci, kdy ho nekdo napadne. To ho prece musis ucit uz odmala! „Fanousku, kdyz do tebe nekdo zacne mlatit, tak se zvedni a poradnou mu flakni.“
Muzes to s nim i natrenovat, ty budes hrat agresora a on te prepere.
@Oriseka no jasně, některým stačí, že je poblíž dítě mladší, některé děti pak útočí na všechno v okolí, jako ta dvouletá v mateřském centru. Protože kde není žádná rodičovská regulace a sebereflexe, stává se z dítěte rychle hovádko. Když pětileté jede po dítěti výrazně mladším, ono moc šancí nemá. Jo, jedinou, utíkat za rodiči.
Ja mam teda deti dve, ale nikdo je na hristi nemlatil
nase deti by urcite nestaly a nenechaly se mlatit, na to jsou moc akcni. Holcicce bych rekla, ze se to nedela, pripadne bych ji chytla ruku a tatinka poslala nekam.
A tén otec řekl proč ho slečinka mlátila? Ptala jsi se co se stalo? Jaký měla důvod? Proč nezakročil? Já bych se asi zeptala.
@Velryba černá píše:
@Oriseka no jasně, některým stačí, že je poblíž dítě mladší, některé děti pak útočí na všechno v okolí, jako ta dvouletá v mateřském centru. Protože kde není žádná rodičovská regulace a sebereflexe, stává se z dítěte rychle hovádko. Když pětileté jede po dítěti výrazně mladším, ono moc šancí nemá. Jo, jedinou, utíkat za rodiči.
Tak i utek je strategie. Lepsi nez se nechat mlatit. Takove pekne zajeceni(a upoutat tim pozornost matky), tak to zvladne i dvouletak. Jinak petilete dite, co bezduvodne tluce dvoulete, tak to znam jen u deti s diagnozou. Pak je otazka, zda se maminka dokazala branit tomu tatinkovi. Jako kdyz ani rodice nic, tak to je marne. Ted to zazivam v Italii, kde mistni deti v klidu skaci(doslova) lidem na hlavu. Tak ale celkem se to podarilo srovnat. Musi se clovek primerene branit. Ja jsem fakt tolerantni a snesu hodne, ale nekde hranice byt musi
No, já s tebou soucítím, ale nelíbí se mi to škatulkování. Malé děti nejsou agresivní. Za jejich chování většinou stojí něco úplně jiného. Buď vztek, když něco nejde podle nich a jo, Egoismus je, bohužel, jejich hlavní vlastnost a nebo třeba jen pokud o komunikaci, prostě na sebe upozorňují hloupým způsobem. Reakce otce je mimo, ale na druhou stranu musíš jako máma takového dítěte prostě dávat pozor, nebo ho pomalu naučit se bránit. Já taky děti tělesně netrestám a syna jsem učila, aby si takové jednání líbit nenechal. Byl taky takový truhlík. Otočilo se to až kolem pěti let. Další věc je to,, my se ptáme pokaždé ". Ptáš se za dítě ty, což je v pořádku, ale to samé nemůžeš očekávat pokaždé od větších dětí. Zaprvé - nemají na to vyvinutou mysl a zadruhé - když náhodou vědí, komu věci patří, většina se jich stydí. Je to asi jako s pozdravy. Máš trochu tendenci z dětí dělat malé dospělé, to ony ale nejsou
@Oriseka mně takhle právě tloukla skupina pětiletých toho dvouletého a matky na to čuměly navzdory mému důraznému upozornění s pobaveným úsměvem. Děti si přece hrají. A to jim fakt nic nedělal, nic jim nebral, nepřekážel jim ve hře, nepokoušel se k nim přidat. Kupříkladu nalezly do domečku, on se jen zastavil u toho vchodu, holčičky zaječely: Co na nás čumíš? A pak do něj naběhly, že obloučkem spadl na záda, což jsem úplně nečekala, jinak bych ho aspoň chytala. Dvouletá v centru se rozeběhla, zavěsila se na dceru, kterou jsem měla v náruči, zahryzla se jí do nohy a nechtěla pustit - takhle tam v průběhu doby pokousala koho mohla a to včetně malých kojenců. Přísahám bohům, jak děti nebiju, měla jsem sto chutí, chytit tu malou potvoru za vlasy a praštit s ní o zem. Matinka? S úsměvem, ale miláčku, tohle se dětem nedělá, jsi přece hodná holčička! Jako jasně, jsou to extrémy, ale možná ukazují, kam pomalu a jistě směřujeme.
To je hrozný. Je mi moc líto malého. Mám stejně starého syna. Ale naštěstí nepotkáváme tolik agresivních dětí. Tu mrchu bych nejradši skopla z klouzačky. Ale jako nevim, co bych dělala. Ještě ke všemu, když to fotr vůbec neřešil. Proč je 5 leté dítě asi tak agresivní?! Ideálně by jí měl asi donutit se omluvit.
Když mu berou ostatní hračky, tak bych jim to prostě vyrvala z ruky a vrátila zpět malému.