Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, když říkáš že má zvětšnou nosní madli, nepřemýšleli jste o tom nechat mu ji vyndal? Já jsem jako malá, také trpěla těmito rýmami a nechali mi ji vyndat a o dost se to zlešilo a myslím si že i ta operace není náročná, a to mi můžeš věřit protože já mám s doktorů a injekcí hooodně velký strach ![]()
Můj kluk celoročně kašle - tedy půlročně, prostě od podzimu do jara chrchlá, až se dáví. Stačilo donést potvrzení od dr, že není infekční, nikoho tím nemůže nakazit ani ohrozit, učitelce jsem vysvětlila a bylo to. Jinak pro Tebe jediná rada, trénovat smrkání, nic víc. Nechápu, proč učitelce vadí, že dítě chrápe ![]()
@martina.se píše:
Můj kluk celoročně kašle - tedy půlročně, prostě od podzimu do jara chrchlá, až se dáví. Stačilo donést potvrzení od dr, že není infekční, nikoho tím nemůže nakazit ani ohrozit, učitelce jsem vysvětlila a bylo to. Jinak pro Tebe jediná rada, trénovat smrkání, nic víc. Nechápu, proč učitelce vadí, že dítě chrápe
Děkuju za radu, asi to zkusíme..On chráme více než můj manžel, takže než dospělý chlap.Tak to se jí ani nedivím ![]()
Kdybych s ním měla být kvůli rýmě doma, tak v podstatě nemusím chodit do práce a můžu zůstat doma
Zakl.
@Anonymní píše:
Děkuju za radu, asi to zkusíme..On chráme více než můj manžel, takže než dospělý chlap.Tak to se jí ani nedivím
Kdybych s ním měla být kvůli rýmě doma, tak v podstatě nemusím chodit do práce a můžu zůstat domaZakl.
můj to samé, jen s kašlem. na začátku na nás sice koukali divně, ale pak už bylo po problému. prostě má dítě nějaký problém, kvůli kterému tu rýmu (kašel) má, pro ostatní je to neinfekční.. Přeci nebudeš doma jen proto, že on soplí.. To samé alergici, taky nejsou doma, přitom smrkají, prskají
Zkus to, nám to dr napsala v pohodě.
Jaké volno myslíš? A k jakému účelu?
Pokud rýmu má a je infekční, tak učitelka nepřehání a prostě už neví, jak ti to říct.
Pokud je rýma neinfekční - něco takového si dokáži představit jen u alergií (jinak nevím), tak si zajisti potvrzení, že není infekční. To je k tomu co s tím.
Asi stejně budete řešit to chrápání a může to být způsobeno tou zvětšenou nosní mandlí, tak tě to vytáčí zbytečně. Chrápáním může rušit ostatní děti. Napíšu ti to zcela upřímně, chrápání mi vadí moc, nedokáži usnout, když mě takto někdo vyrušuje. Chrápání nezaručuje ani plnohodnotný spánek chrápajícímu.
Smrkání doladíte, to se nedá nic dělat.
Tak mu nech mandli vyndat, ne? Vis jak to pro nej musi byt neprijmne? Porad ryma, spatne se mu dycha nosem. Mozna i hur slysi…
To víš, je to pro učitelky práce navíc, utírat soplík a opakovaně s dítětem smrkat. Můj skoro 2letý syn chodí do jeslí a když nastupoval, upozornila jsem je na to, že kvůli rýmě ho nebudu nechávat doma, protože bych nemusela vůbec pracovat. Jen kdyby šlo vyloženě o hnisavou rýmu nebo by měl teplotu.Na jaře měl rýmu asi 4 měsíce v kuse, byli jsme na ORL, dr. neshledal ani zvětšenou nosní mandli ani cizí těleso v nose, příčinu prostě nenašel. Pediatr to nevydržel a dal mu celkově antibiotika, po té co měl i lokální Pamycon bez efektu, a stejně to nepomohlo. Také se na mě dívali skrz prsty, tak jsem ho nechala 5 dnů doma, poléčili jsme Pamyconem poctivě 3-5 xdenně celý týden, páč už to nevypadao hezky, ale za 4 dny v jeslích ji měl znovu. A ani se nedivím, v umývárně a na wc mají neustále otevřené okno, děti tam za dopoledne 3× běhají s holým zadečkem na nočník, a ve třídě je nechávají jen v triku bez nátělníku, i když náhradní má malý ve skříňce. Samy mají triko s dlouhým rukávem a flísovou vestu, tak ať se pak nediví. Mně už to opravdu přijde, že snad chtějí, aby tam měli co nejmíň dětí…
Takže za mě rýma není nemoc, chce to vydržet s nervem a slušně bych učitelce řekla, že kvůli rýmě přece nebudeš na OČR ![]()
Přesně jak píše @martina.se dones potvrzení od lékaře, že syn není infekční. Pokud infekční je, pak chápu učitelku, že to vadí. U nás ve školce by to potvrzení od lékaře vyžadovali hned, je to ve školním řádu. Možná přehání a možná se jí zdá tvůj přístup až moc laxní
. Taky je možné, že na ní tlačí ostatní maminky, protože se bojí, že se nakazí jejich děti, učitelka si tak může jen jistit záda.
A taky bych se jako rodic rozcilovala, pokud ma rymu tak nakazi zbytecne pulku skolky. Takova ryma je infekcni
@Trojlístek píše:
Jaké volno myslíš? A k jakému účelu?Pokud rýmu má a je infekční, tak učitelka nepřehání a prostě už neví, jak ti to říct.
Pokud je rýma neinfekční - něco takového si dokáži představit jen u alergií (jinak nevím), tak si zajisti potvrzení, že není infekční. To je k tomu co s tím.
Asi stejně budete řešit to chrápání a může to být způsobeno tou zvětšenou nosní mandlí, tak tě to vytáčí zbytečně. Chrápáním může rušit ostatní děti. Napíšu ti to zcela upřímně, chrápání mi vadí moc, nedokáži usnout, když mě takto někdo vyrušuje. Chrápání nezaručuje ani plnohodnotný spánek chrápajícímu.
Smrkání doladíte, to se nedá nic dělat.
Budeš se divit, taky mi synovo chrápání vadí a kolikrát nemůžu kvůli tomu usnout
A co bys ty udělala s takovým dítětem? Přece se takového dítěte nemůžu jen kvůli chrápání zbavit
Zakl.
@teretere Bych tedy tak benevolentní nebyla, jakože dokud ti děcko rýmou nepadne, tak s ním doma nezůstaneš. Ve mnoha školkách je tří měsiční zkušební lhůta a můžu ti říct, že se rodiče safra starají, aby o školku skrz rýmu nepřišli.
Příspěvek upraven 17.10.13 v 17:10
@Anonymní píše:
Budeš se divit, taky mi synovo chrápání vadí a kolikrát nemůžu kvůli tomu usnoutA co bys ty udělala s takovým dítětem? Přece se takového dítěte nemůžu jen kvůli chrápání zbavit
Zakl.
Ale to už tady padlo, pokud pomůže vytažení nosní mandle, tak je to vyřešeno. Pochopitelně bych to konzultovala s lékařem, jaké jsou možnosti. A nikde jsem nepsala o tom, že se máš dítěte zbavovat. Tak klid.
@Anonymní píše:
Budeš se divit, taky mi synovo chrápání vadí a kolikrát nemůžu kvůli tomu usnoutA co bys ty udělala s takovým dítětem? Přece se takového dítěte nemůžu jen kvůli chrápání zbavit
Zakl.
my jsme třeba s opakující se rýmou a kašlem byli doporučeni na imunologii. Rýma opravdu není příznak zdraví a opakující se potíže můžou vést až k rozvoji astmatu. Byla období kdy malá i chrupkala. Takže kompletní diagnostika, vyloučení alergie, pak následovala imunologická léčba. Celkem úspěšná a rozhodně k tomu přispěl i fakt, že v naší MŠ dítko s rýmou jiného než alergického původu do školky ten den nevezmou. Takže si to děti nerozdávají mezi sebou pořád dokola.
Náš syn je na tom uplně stejně. Též 3 roky, věčně od podzimu do jara zelená rýma s hnisákama v očích, nikdy nemá voděnku, ale rovnou zelenou a dělá bubliny. Než jsem se dostali na ORL, trvalo skoro rok. Vždy dětská léčila Pamyconem
,který ORL dr. prý přímo nesnáší. Jenže prý to nemá v takové fázi, že by operace byla nutná. Náš ještě do školky nechodí, dala jsem mu rok, aby vše dohnal motoricky a řečově, ale té rýmy se též děsím, vím jak jsou na to učitelky háklivé. Už jsem se setkala i s reakcí matky, kdy vyloženě v kupé vlaku zakázala svým dětem přibližovat se k synovi
. O smrkání nejde ani mluvit, zachrochtá jen pusou a též chrápe
. Jinak teď utírám už skoro 2 týdny. Jediné co trochu pomohlo byl Aerius, ale ten je na předpis a je na alergickou rýmu
Dobrý den, maminky.
V očích žádný sopel nemá a neměl, smutný není vůbec, právě naopak pěkně zlobí a je živý. Nemocného jsem ho už viděla a zažila, takže mohu posuzovat lépe než ona.
Chtěla bych se s vámi poradit o následující situaci.
Syn má přes 3 roky, chodí od září do školky. Od malička má zvětšenou nosní mandli, chodíme s ním k foniatrovi, hlídá se a možná půjde na operaci.Syn má skoro celoročně rýmu. Teď zrovna ji má taky. A učitelka ve školce mi to začíná hodně důrazně vyčítat.
Já ji chápu, má prvadu-rýmu má. Ale co si k tomu všechno přidává, to mě tedy hodně vadí!!Prý má sopel až v očích, je kvůli té rýmě smutný, má nemocná očička. Přitom ani jedna z těch věcí není pravda.
Také mi vyčítá, že neumí smrkat.To je napůl pravda. Smrkat umí, ale asi nevysmrká úplně všechno a to jí vadí. Vadí jí také to, že když se spinká tak syn chrápe. To mi chrápe ale i mladší syn a ten rýmu nemá vůbec.
Chápu tu učitelku, ale to přehánění mi fakt vadí
Navíc mě v práci volno na 100% nedají, tím jsem si jista, pracuju tam teprve přes měsíc.
Takže co s tím??Děkuji. A omlouvám se, ale raději anonymně, děkuji.