Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lama Lama Když už bývám nemocná, tak se domlouvám se zaměstnavatelem. Pokud mě nechá dva tři dny doma jen tak a obyčejně to spojím s víkendem, tak si to naddělám. Pokud to tak nejde, beru si normálně dovolenou, nebo nastoupím pracovní neschopnost - pokud je to něco opravdu vážného.
Malá chodí od 7 měsíců do soukromé školky/jesliček, pokud má rýmu nebo kašel, ale nemá teplotu a není spavá, chodí do školky. Nejsem v situaci, že bych si mohla dovolit přijít o práci kvůli častým absencím kvůli rýmě. Ale je to placené hlídání, takže se vychází maminkám víc vstříc…
@Vemas píše:
@Lama Lama to je snad rozdil kolektiv malych deti co jsou porad spolu, hygienu taky tak nedodrzuji, nez dospely lidi ne.???![]()
![]()
Jaký? třeba je v tom pracovním kolektivu někdo stejně oslabený jako zde zmi-ńované děti. Infekční jsi. Lapne to dospělý ( já), ode mne moje děti a jsme na tom stejně jako když pošleš do školky s nudlí ty. ![]()
@ruzovasrnka píše:
Malá chodí od 7 měsíců do soukromé školky/jesliček, pokud má rýmu nebo kašel, ale nemá teplotu a není spavá, chodí do školky. Nejsem v situaci, že bych si mohla dovolit přijít o práci kvůli častým absencím kvůli rýmě. Ale je to placené hlídání, takže se vychází maminkám víc vstříc…
ale to není o vstřícnosti maminká. To je věčný spor matek, nechtějí, aby se jejich děti setkávali s dětmi s nudlí a matek, které nechtějí nechávat dítě doma kvuli nudli. Jedna školka vyjde vstřít nudlovým matkám, druhá antinudovým.
No jasně, akorát pronudlových zaměstnavatelů je poněkud poskrovnu
Zvlášť pokud se vyskytují co 2 týdny…
@ruzovasrnka píše:
No jasně, akorát pronudlových zaměstnavatelů je poněkud poskrovnuZvlášť pokud se vyskytují co 2 týdny…
s tím nejde nesouhlasit. ![]()
@Lama Lama Víš, asi bych tak antinudlová nebyla, když bych viděla snahu to nějak řešit.
A jde to jasně vidět i v této diskusi, někomu prostě nevadí, že má rýmové dítě - nezkoumá proč to tak pořád je a už vůbec někomu nepřijde divné, že i s rýmou by třeba neměl chodit do uzavřených prostorů kina, divadla,…
Dostávám se tady už do extrému, jenže mě točí chrchlající lidi například v tom divadle. Vadí mi, že když jdu s malou do kroužku, tak tam matka přižene zachlazené děcko se skleněnýma očima. A ještě víc mi vadí, když je na to upozorněna, poslána domů a ona se ještě urazí. Přitom po domluvě si úplně v klidu a bezplatně může cvičení nahradit, o nic by nepřišla.
@ruzovasrnka píše:
No jasně, akorát pronudlových zaměstnavatelů je poněkud poskrovnuZvlášť pokud se vyskytují co 2 týdny…
Pokud to měla být narážka na mě, tak dost mimo. Poněvadž za dobu co pracuji, cca 10 let jsem neschopence byla 2× a nadpracovávala taky jen 2×.
@Trojlístek píše:
Pokud to měla být narážka na mě, tak dost mimo. Poněvadž za dobu co pracuji, cca 10 let jsem neschopence byla 2× a nadpracovávala taky jen 2×.
nejde o nechopenky, jde o paragrafy na zanudlené dítě.
@Lama Lama píše:
nejde o nechopenky, jde o paragrafy na zanudlené dítě.
No, tak v tomto mi taky nikdo vstříc nevychází a víš co? Je to ještě mnohem horší, poněvadž si tu práci musím doma odpracovat a na konci dne odevzdat.
Tak zrovna včera se syn vrátil do školky po docela ilným nachlazení (kašel z kterýho až zvracel a rýma). Ptala jsem se učitelek, kdy ho dávat do školky, obě mi nezávisle na sobě řekly, že když má rýmu a kašel, není unavený, mrzutý apod, má do školky jít, aby byl ve školce co nejvíc a budoval si imunitu proti virům. Lépe, když je dítě prý nachcípaný ve školce (prodělá si nemoci), než ve škole.
@Silwinka87 píše:
Mohla bych se zeptat, jestli jste při imunologické léčbě byli doma nebo dcerka chodila do školky?
Já jsem malého taky nechala objednat na vyšetření, tak mě zajímá, jak to probíhá..Děkuji
Tak ta léčba byla dlouhodobější v cyklech. Když byla ZDRAVÁ, tedy bez příznaků jako je rýma nebo kašel chodila normálně do školky. Při recidivě zůstala doma. Jako nemocná sem tam je, ale teď spíš míň než ostatní děti a to je vedená jako dítě se zvýšenou nemocností.
To s tím budováním imunity proděláváním opakovaných infektů je blbost jak vrata. Ten náš imunolog je poměrně razantní a povídal, že nejlepší by bylo, kdyby do školky nechodila vůbec, v době kdy se imunita prostě ještě vyvíjí není potřeba další zátěže, je to jako snažit se začít otužovat dítě, když je nachlazené. No na tomhle jsme se nedomluvili, je to pro mě nereálné a taky nechci mít sice odolné ale sociální pako. No jsem ráda že chodí do antichrchlací školky a to píšu jako samoživitelka bez hlídajících babiček. Ona ta nemocnost opravdu klesla, ředitelka byla tak proaktivní, že to nějak dokladovala i docházkou
. Já to pozoruju na svým dítěti v praxi a to mi stačí, rozhodně s ní nejsem půl roku kvůli rýmě.
@stazinka09 píše:
Tak ta léčba byla dlouhodobější v cyklech. Když byla ZDRAVÁ, tedy bez příznaků jako je rýma nebo kašel chodila normálně do školky. Při recidivě zůstala doma. Jako nemocná sem tam je, ale teď spíš míň než ostatní děti a to je vedená jako dítě se zvýšenou nemocností.To s tím budováním imunity proděláváním opakovaných infektů je blbost jak vrata. Ten náš imunolog je poměrně razantní a povídal, že nejlepší by bylo, kdyby do školky nechodila vůbec, v době kdy se imunita prostě ještě vyvíjí není potřeba další zátěže, je to jako snažit se začít otužovat dítě, když je nachlazené. No na tomhle jsme se nedomluvili, je to pro mě nereálné a taky nechci mít sice odolné ale sociální pako. No jsem ráda že chodí do antichrchlací školky a to píšu jako samoživitelka bez hlídajících babiček. Ona ta nemocnost opravdu klesla, ředitelka byla tak proaktivní, že to nějak dokladovala i docházkou. Já to pozoruju na svým dítěti v praxi a to mi stačí, rozhodně s ní nejsem půl roku kvůli rýmě.
Díky moc ![]()
Jsem zvědavá, jak to bude probíhat u nás..
@Lama Lama píše:
Jaký? třeba je v tom pracovním kolektivu někdo stejně oslabený jako zde zmi-ńované děti. Infekční jsi. Lapne to dospělý ( já), ode mne moje děti a jsme na tom stejně jako když pošleš do školky s nudlí ty.
Michas hrusky s jabkama.
Za prve detem se dotvari imunita az kolem 5teho roku a snad dospely, co ma rymu, tak dodrzuje zakladni hygienicka pravidla. A proto by riziko nakazy melo byt o dost mensi, ne??
A ja teda syna nikdy nenakazila nemoci, nevim jak ty.
@Vemas píše:
Michas hrusky s jabkama.
Za prve detem se dotvari imunita az kolem 5teho roku a snad dospely, co ma rymu, tak dodrzuje zakladni hygienicka pravidla. A proto by riziko nakazy melo byt o dost mensi, ne??
A ja teda syna nikdy nenakazila nemoci, nevim jak ty.
já jo.
Stejně jako jsem se už plnokrát nakazila od jiných dospělých v práci. Jenže co se dá dělat, je jasné, že na neschopenku s rýmou si to nemůže jen tak někdo dovolit.