Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lucenka píše:
Nikdy jsem v běžné české společnosti ve městě neviděla samotné pětileté dítě na hřišti. To se děje možná někde ve vyloučených lokalitách nebo na malé vesnici, kde se všichni lidi znají.
A dítě k prarodičům nešouou, abych měla klid. Navíc dítě s prarodiči má skvělý vztah a čas s nimi tráví rádo.
No tak si asi nebyla na normálním severočeským sídlišti, tady je to normální. Ty by si chtěla vysedávat s cikánkama na sídlišti, kde by z tebe tahaly rozumy, pomlouvaly se na zájem, řešily sociálku a řvaly sprostě po dětech. No myslím, že by jsi tam taky nechodila. Jenže jak to udělat, když tam dítě chce. No pustíš ho tam samotný, ono si pohraje a za chvíli ti přijde domů a můžeš se mu věnovat. Normálka. Mě by spíše přišlo divný, kdyby tam máma chodila, to bych se fakt styděl, páč tam fakt nikdo normální, dospělý nechodí.
@lucenka píše:
A opravdu to jsou pětileté děti a na tom hřišti jsou sami?mně to přijde nezodpovědný a divný.
Jsou tam s dětmi. Pětileté a výš. Některé samo, některého dítěte rodič, prarodič sedí opodál.
Třeba my máme hřiště přímo před vchodem a v pohodě na něj vidím z balkónu.
@Matt 02 píše:
No tak si asi nebyla na normálním severočeským sídlišti, tady je to normální. Ty by si chtěla vysedávat s cikánkama na sídlišti, kde by z tebe tahaly rozumy, pomlouvaly se na zájem, řešily sociálku a řvaly sprostě po dětech. No myslím, že by jsi tam taky nechodila. Jenže jak to udělat, když tam dítě chce. No pustíš ho tam samotný, ono si pohraje a za chvíli ti přijde domů a můžeš se mu věnovat. Normálka. Mě by spíše přišlo divný, kdyby tam máma chodila, to bych se fakt styděl, páč tam fakt nikdo normální, dospělý nechodí.
Tak na takovém hřišti bych už ani omylem nenechala samotné pětileté dítě. Ale tak každý rodič má jiný vztah ke svému dítěti. Já bych ho vzala na jiné hřiště.
@free333 píše:
No nevím…![]()
Za mlada jsem chodila na kung - fu a učitel nám říkal, že umění je i odejít ve vhodnou chvíli z boje…
Tedy spíš, aby k tomu boji nedošlo, vyhnout se tomu…Používám to dodnes, když jsem třeba jela večerním vlakem a do kupé přistoupili ožralí čobolové a zapálili si, tak jsem vzala dceru a sedly jsme si jinam.
Asi jsem je měla asertivně vyhodit…Nebo když se rvou před barákem naši UK, tak jdu jinudy, abych jednu neslízla.
A když je plno na hřišti, jdu jinam, kde je volno, přijde mi ztráta času i energie nějak víc bojovat o své místo na hřišti…
Právě no.Taky nemám pocit že se musím rvát o všechno. za každou cenu.
@Matt 02 píše:
Tak je lepší mezi tyto lidi poslat pěti leté dítě samotné, zajímavý
. Jinej kraj jiny mrav. Asi se zeptam příbuzných na severu jestli to tak praktikují, ale myslím si, že ne…
@Pidulka1991 píše:
Tak je lepší mezi tyto lidi poslat pěti leté dítě, zajímavý. Jinej kraj jiny mrav. Asi se zeptam příbuzných nanseveru jestli to tak praktikují, ale myslím si, že ne…
Já si myslím, že cikáni malým dětem neublíží, akorát tam mohou pochytit sprosté slovo…
@Matt 02 hele, napadlo tě, že ne všude posedávají matky z minority, že ne všude někdo celé dny pokřikuje vulgarity, apod? To je zase tvůj zkreslený pohled na dětská hřiště.
@FlorenceF Jenkins Tak je pravda, že kdyby to nebyla nějaká těhotná, uhnaná, starší…tak asi automaticky nevyklidím po 20 min. místo. Na druhou stranu by ti to nedalo, kdyby byl okolo dav a ty si seděla dvě hodiny na jediné lavičce, ne?
Ale tak je to se všema sociálníma situacema, myslím, že člověk prostě musí tak nějak cítit, co je vhodné a co ne.
@lucenka píše:
Tak na takovém hřišti bych už ani omylem nenechala samotné pětileté dítě. Ale tak každý rodič má jiný vztah ke svému dítěti. Já bych ho vzala na jiné hřiště.
Ale taky jo, že jsme chodili na jiná hřiště, do heren, do akvaparku, na kolo, na brusle do zoo…Pozdeji na kroužky atd. Pořád něco, ale i jsme chtěli jít před barák, třeba večer, když už jsme přišli domů. Protože na nás ostatní děti zvonily. A my je znali, my s nima chodili do školky, do školy, tak proč by jsme s nima nemohli jít ven jako. Ještě na hřiště před barák, kde je vidět z okna. Nikdy se nikomu nic nestalo. Tady je to úplně normální. Jasný, že by naši byli asi radeji, kdyby nás to tam netahlo, ale nechtěli nám to zakázat, protože to byli spolužáci a chtěli, aby jsme i s nima měli zážitky, aby nás to pak ve škole nediskriminovalo. A čím jsme byli starší, tím jsme více a více času trávili mimo sídliště, s kamarády se stejnými zájmy atd. Ale v tomhle nízkém věku, jsme si hráli na sídlišti, tak jako všichni ostatní a nic se nám nestalo. Jo možná jsme znali sprostá slova víc, než jiné děti, ale to by jsme stejne pochytili ve školce. Věděli jsme, že doma to říkat nesmíme a hotovo. Víš, ty děti, co jim bylo bráněno a s námi na to hřiště nesměly, jen co trošku vyrostly a nebyly tolik pod vlivem rodičů, táhlo je to na to hřiště o to víc a o to víc měly ty děti ulice za vzory. My to zakázaný neměli, mohli jsme se bavit se všema a ono nás to později bavit přestalo. Nebylo to zakázaný, tak to nebylo lákavý.
@Dobrej_tym píše:
@FlorenceF Jenkins Tak je pravda, že kdyby to nebyla nějaká těhotná, uhnaná, starší…tak asi automaticky nevyklidím po 20 min. místo. Na druhou stranu by ti to nedalo, kdyby byl okolo dav a ty si seděla dvě hodiny na jediné lavičce, ne?Ale tak je to se všema sociálníma situacema, myslím, že člověk prostě musí tak nějak cítit, co je vhodné a co ne.
Asi tak ![]()
@Matt 02 píše:
Ale taky jo, že jsme chodili na jiná hřiště, do heren, do akvaparku, na kolo, na brusle do zoo…Pozdeji na kroužky atd. Pořád něco, ale i jsme chtěli jít před barák, třeba večer, když už jsme přišli domů. Protože na nás ostatní děti zvonily. A my je znali, my s nima chodili do školky, do školy, tak proč by jsme s nima nemohli jít ven jako. Ještě na hřiště před barák, kde je vidět z okna. Nikdy se nikomu nic nestalo. Tady je to úplně normální. Jasný, že by naši byli asi radeji, kdyby nás to tam netahlo, ale nechtěli nám to zakázat, protože to byli spolužáci a chtěli, aby jsme i s nima měli zážitky, aby nás to pak ve škole nediskriminovalo. A čím jsme byli starší, tím jsme více a více času trávili mimo sídliště, s kamarády se stejnými zájmy atd. Ale v tomhle nízkém věku, jsme si hráli na sídlišti, tak jako všichni ostatní a nic se nám nestalo. Jo možná jsme znali sprostá slova víc, než jiné děti, ale to by jsme stejne pochytili ve školce. Věděli jsme, že doma to říkat nesmíme a hotovo. Víš, ty děti, co jim bylo bráněno a s námi na to hřiště nesměly, jen co trošku vyrostly a nebyly tolik pod vlivem rodičů, táhlo je to na to hřiště o to víc a o to víc měly ty děti ulice za vzory. My to zakázaný neměli, mohli jsme se bavit se všema a ono nás to později bavit přestalo. Nebylo to zakázaný, tak to nebylo lákavý.
V pěti letech jsi s nimi chodil do školy?
ale jak říkám, každý máme jiné vztahy v rodině. Já bych dítě v tomhle věku samotný na hřiště nepustila a už vůbec ne na hřiště, kdy bych se i jako dospělá necítila dobře. Ale ono dost velkou roli bude hrát i to kulturní prostředí ve kterém člověk vyrůstá, věk rodičů atd.
@lucenka píše:
Takže by ti nevadil na veřejném prostoru cizí člověk, co by ti přes rameno koukal do mobilu/knížky,…?
To je hloupý přirovnání. Mnohem trefnejší by bylo pokud by dospělý vyřezával sochy z ledu nebo z písku a trval by na tom že ostatní tam nesmí stát a dívat se.
No a stejná blbost je pokud nějaký trumbera nedovolí aby se tříleťák koukal na to jak staví hrad. Pokud mu vadí cizí pohledy tak má zůstat doma a neotravovat svými mindráky ostatní. ![]()
@Johli píše:
To je hloupý přirovnání. Mnohem trefnejší by bylo pokud by dospělý vyřezával sochy z ledu nebo z písku a trval by na tom že ostatní tam nesmí stát a dívat se.
No a stejná blbost je pokud nějaký trumbera nedovolí aby se tříleťák koukal na to jak staví hrad. Pokud mu vadí cizí pohledy tak má zůstat doma a neotravovat svými mindráky ostatní.
Ale to dítě, co si staví hrad z písku nikoho neotravuje. Otravuje to dítě, co se k němu cpe.
@lucenka píše:Čím ho otravuje? Že se chce dívat?
Ale to dítě, co si staví hrad z písku nikoho neotravuje. Otravuje to dítě, co se k němu cpe.
@Anna766 píše: Čím ho otravuje? Že se chce dívat?
Třeba tím, že chtěl stavět taky. Prostě se to kluci báli, že jim jejich stavbu cizí malé dítě rozboří. Normální matka, co má soudnost, by své dítě vzala a nenechala dál otravovat děti, co o jeho přítomnost nestojí.