Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Me nešlo R tak jsem jako mála strejdovi říkala teto a bylo
později me pry radeji přeučili na jeho jméno
@zuzanar01 píše:
Ahoj, můžu se zeptat jak jste učili své děti říkat strejdovi? Teta toje lehčí. Můj bratr se jmenuje Václav, takže mě nenapada ani žádná zkratka a Voo (což mi poradila babička) se mi zdá divné. Bydlí u nás, tak uz bych syna v 8m chtěla začít učit. děkuji
Co ho chceš učit? Hlavně nekomol, nebo nedělej zkratky, říkej mu Vašku, dítě si to přebere jak chce. Moje dcera, je jí 13 měsíců říká svému velkému bráchovi Jájo. Jmenuje se Jirka ![]()
Já si jen představuju tu mámu nad osmiměsíčním prckem jak mu dokola opakuje Václav, V Á C L A V ![]()
Naše mladá říká všem strejdům UI ![]()
@Idril Jé, já měla tetu Dendu! Dodnes se strejdovi Zdeňkovi tak říká
Prý se mě v zoufaství snažil naučit aspoň „ujo“, ale bohužel, teta Denda prostě ![]()
Mladší syn říkal svému bráchovi Baku (Vašku) nebo Bakíku (Vašíku) ![]()
Být Tebou, říkám normálně Vašek, před malým strýc Vašek, malý si něco vymyslí sám ![]()
Tak snad mu bude říkat tak, jak mu říkají lidé okolo, ne? Proč něco vymýšlet? ![]()
U nás se vždy říkalo jménem. Jsme alergičtí na oslovení teto, strejdo
Vždycky jsem jim říkala jen křestním jménem. A učit něco 8 měs. dítě je na nic ![]()
@Tereza1986 Přesně, mně by to bylo divné, říkat teto, nebo strejdo.
A ještě divnější mi přijde oslovení „teto“ pro cizí ženské, třeba matky kamarádek a tak, to jsem nikdy nechápala, ani jako dítě ![]()
Děkuji za rady, to mě nenapadlo, že si vlastně něco vymyslí sám. Je to totiž šikula:) Brachovi řikam Vendo, tak budu říkat strejda Venda a on si to prebere. To me zas vyplasila babička, furt mi do vseho keca. Ted zas zacala at maliho davam na nocnik i kdyz to je blbost. ![]()
My mame Vaclavy tri, deda Vaclav, strejda Vasik a manzel je Venca, ale ja mu rikam lasko. Dcera blbe vyslovuje, takze mame dedu „hahaaa“, strejdu „teta hahiii“ a tatovi rika „tata hahaa“ Cili mi prijde, ze treba u nas je to uplne sumak ![]()
@zuzanar01 dítě si to vymyslí samo - mýho bráchu před klukem oslovuju strejda + jméno (celkem jednoduchý) a stejně mu říká jinak (sáhne si na hlavu a řekne tutu huí, překlad: brácha je výpravčí, takže má čepici a byli jsme se na něj podívat vlakem city elephant).
A synovec mi dost dlouho (vlastně mi to zůstalo) říkal teto hruško místo Lucko