Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Máme 11letého Jiřího doma. Říkáme mu Jiři (s krátkým i na konci), Jirko, Jiříčku (hlavně když byl mladší), Jiřulko (moje mazlivé oslovení a jeho sestry provokace), Jiří (to už začíná být vážné), Juro (když zlobí), mazlivě či ze srandy Juriáši, Jiřislave (nevadí mu to, přijde mu to srandovní), Jiříku (občas mu tak říkám já a hlavně pan učitel v hudebce). Jedna teta mu říká Jurášku a druhá Jiřulo (ani jedno se mi moc nelíbí).
Hodně lidí říká, že je to nejčastější jméno. To asi ano, ale mezi dospělými. Mezi dětmi je ojedinělé. Na prvním stupni ve škole (celkem šest tříd) je jediný Jiří! ![]()
Jo a ještě mu občas říkám Jiřinku, což v první třídě nesl nelibě mladší bráška, protože Jiřinka přece byla JEHO paní učitelka. ![]()
Omlouvám se, ale z většiny zdrobnělin tady mi trnou zuby. Dítěti Jiříku a dospělému Jirko. Deset oslovení snad není třeba
@Hugi284 píše:
Máme 11letého Jiřího doma. Říkáme mu Jiři (s krátkým i na konci), Jirko, Jiříčku (hlavně když byl mladší), Jiřulko (moje mazlivé oslovení a jeho sestry provokace), Jiří (to už začíná být vážné), Juro (když zlobí), mazlivě či ze srandy Juriáši, Jiřislave (nevadí mu to, přijde mu to srandovní), Jiříku (občas mu tak říkám já a hlavně pan učitel v hudebce). Jedna teta mu říká Jurášku a druhá Jiřulo (ani jedno se mi moc nelíbí).
Hodně lidí říká, že je to nejčastější jméno. To asi ano, ale mezi dospělými. Mezi dětmi je ojedinělé. Na prvním stupni ve škole (celkem šest tříd) je jediný Jiří!
A je se svym jmenem syn spokojeny? Take ho zvazujeme pro syna, ale prijde mi, ze se v dnesni dobe prilis nedava ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, narodil se nam ted do rodiny chlapecek Jirik a mne prilis nenapadaji zdrobneliny pro toto jmeno. Znam v okoli jen same dospele Jirky. Jak rikate Jirikum chlapeckum vyjma Jiriku a Jiricku? Pouzivate jeste nejake dalsi zdrobneliny/tvary?
Jura, Jurášek
Když mě chtěla máma naštvat, tak mi říkala Jiřko. Chlap mi občas řekne Jájo
![]()
@Snehurka28 píše:
A je se svym jmenem syn spokojeny? Take ho zvazujeme pro syna, ale prijde mi, ze se v dnesni dobe prilis nedava
Právě proto bych ho dala, nebude bůhví kolikátý Matyáš nebo Tobiáš v řadě ![]()
Taky mám syna Jirku teď už je mu 18 let. Všichni mu říkáme Jiřo. Malá sestra mu říká Lizo. 😂
Jiřík, Jiříček, Jura, Jurášek,… ale znám i takového, kterému se říká Jiřino, Jiřko (mladý kluk - 30 let)
Ahoj holky, cekame na konci leta chlapecka a docela se mi zalibilo jmeno Jirik, nicmene ted je vsude plno Tadeasu a Matyasu, a kdyz se nekdo zepta na jmeno a reknu Jirik, tak na mne vsichni udivene koukaji, jak jsem na to prisla
Prijde vam toto jmeno do dnesni doby deti neobvykle? Moc deti kolem sebe nemam, tak nevim ![]()
Ve školce máme dva, já sem tam nějakého malého Jirku potkám. Pěkné jméno.