Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To jako myslíš, že se pracuje jen v Praze? Bydlíme na vesnici a přítel se vrací z práce tak 7 večer, když ráno vstává v půl šesté.
@andelka83 píše:
@mousinka @mousinka zašla bych na ospod, ale zázraky nečekej, kolikrát vědí velké kulové a radí úplně blbě. Ale vždycky je lepší se domluvit a mít od otce souhlas. V opačném případě může začít dělat problémy (čemuž se popravdě nedivím, sama se radši nestěhuju, protože otec by to dal k soudu, chtěl děti do péče a nepřipustil by aby se změnilo něco na tom, jak to chce on a soudní tahanice nejsou můj koníček, to radši vydržím být v jeho blízkosti a beru si z toho to pozitivní, přítel se bude muset přestěhovat za mnou)
Ale v kazdem pripade souhlasim-mit souhlas otce je idealni, a protoze dite je vas obou a ackoli mate problemy, ohledne ditete se evidentne umite shodnout, pobavila bych se o teto variante s otcem.Je to proste otec ditete a bude vzdy, musis ho tak brat. (to uz je k zakladatelce)
@Zabatko píše:
To jako myslíš, že se pracuje jen v Praze? Bydlíme na vesnici a přítel se vrací z práce tak 7 večer, když ráno vstává v půl šesté.
Casto je to tak, jak pisi
Pochazim z maleho mesta, a velmi, velmi casto tam kramy (mimo Tesco apod) zaviraji v pet/sest, a lidem to nevadi, protoze ano, vetsina stiha.Na druhou stranu taky nezacinaji v devet, jako v Praze
Nebud tak vztahovacna, proboha ![]()
@ptacak to je fakt, snad se domluví nějak rozumně, nějaké ústupky z obou stran. Nějaký šprajc ale možný je, ale málo chlapů by to dovedlo až k soudu. Ale zas o to víc dělají problémy jen tak mimichodem. Pokud by byl sviňa, tak podá návrh na změnu vídání (když fakticky bývá s malým i v týdnu) a žádost o střídavku (pokud jako otec funguje, bydlí blízko, zatím, dítě chodí do školky..měl by šanci). Ale málokdo to dotáhne takto daleko, ale vyhrožovat tím můžou a často se to i děje.
U nás by odstěhování 45minut znamenalo že otec s dětmi v týdnu nebude. Sem dorazí z práce v 17h, za dvě hodiny už se děti koupou, pak ukládají spát. Kdyby to ke mně měl 45minut, nezbude skoro nic.
@andelka83 Jasny,rozumim…na druhou stranu, ne kazdy otec o stridavku stoji.Je to pak hoodne o komunikaci meti rodici… (no, je fakt, ze ja moc priznivec stridavky v castych pripadech nejsem).Ale co jsem pochopila, tak tento otec jako otec funguje a naschvaly dela zakladatelce, coz asi utekem na jine bydliste nijak nevymizi…
Ale jak pisu, muze to byt i tak, ze ona sama vyjde vstric a pres tyden nekdy zajede k rodicum a rim styk umozni i v tydnu.
Jak nad. Tim tak uvazuju, u nas by styk v tydnu nesel ciste jen proto, ze muz se domu vraci cca hodinu pred synovym spankem…
@ptacak hodně záleží na tom jak to podá a co nabídne. Myslím že by to šlo, že by otec mohl ustoupit a vzít to dobře.
@andelka83 Souhlas,ale presne-zalezi, jak si to vykomunikuji oni dva.
Otec pracuje na ranni, odpoledni a nocni v nedalekem meste, takze kdyz ma odpoledni, maleho vidi az o vikendu. Stridava pece by asi nesla, kdyz bydli sam a kdo by byl s ditetem kdyz jede v pet rano makat a nebo kdyz ma nocni a v noci neni doma. Je pravda, ze hodne hodne vyhrozuje a nadava, to on umi…a dela to i kdyz vlastne nema proc, jelikoz ja jsem vstricny clovek a chci aby i s nim syn byval. Vyhrozoval mi, ze se prestehuje k rodicum a zazada o stridavku, ze kdyz bude mit odpoledni nebo nocni, byli by s malym prarodice. Ale ja bych stridavku nezvladla…aby maly chodil do dvou skol atd…to by spis delal naschvaly vic nez me, tak diteti.Je to o tom, ze on umi byt proste hnusny, a dela to naschval me, protoze zas takovy zajem o dite nema. Posledni dobou ma porad nejake akce a kdyz ma u nej syn byt o vikendu, tak spi bud u prarodicu a ne o u svy sestrenky, misto s otcem. Zacal si uzivat single zivota bez ditete, stale si neco planuje a pak chodi za mnou, ze uz ma o vikendu neco, kdyz s nim ma byt syn, at si to prohodime atd…je to stale neco
Navic porad a neustale mi rika, jak jsem zminovala, at „tahnu nekam“ ze se mnou v jedny obci bydlet nechce…a o malem se nezminil.
jinak si myslim, ze je nejaky divny, ze bych se s ditetem mohla odtmstehovat jen se souhlasem otce…to bych potom nemohla bydlet treba ani o kilometr dal, jelikoz otec by si to nepral?? Ja jsem prijizdela i google a nekde jsem narazila na to, ze souhlas otec musi udelit jedine tehdy, kdy se matka s ditetem stehuji za hranice CR…jinak samozrejme po CR muze, ale informovanost musi byt, jako kde bydlime atd…
@mousinka záleží jestli ses dívala na nový občanský zákoník. Ano, informovat musí, ale taky otec má možnost vyvodit z toho důsledky.
Zkus to s ním probrat, důvody, pozitiva pro dítě, jak přesně by to vypadalo, co by to znamenalo pro něj, a nech mu čas aby si to promyslel. Třeba hned bude naštvaný a nadávat a vyhrožovat, ale pak se mu to rozleží. Počkej a uvidíš. A je vždycky lepší ten souhlas mít, aby na sociálce věděli že jste se dohodli, a on pak nemohl tvrdit že nevěděl, že se odstěhovala bez jeho vědomí apod. (teda ne ty, ale dítě).
Na nejake pravni poradne jsem nasla toto:Otec nemá právo zasahovat Vám do rozhodování ohledně stěhování, na druhou stranu má ale právo na pravidelný osobní styk s dítětem…
A to psala paní, ze se stehuje na druhy konec republiky atd…
Samozrejme ze to s otcem zkusim po dobrem, uz jsem psala i email na ospod, tak uvidim… Ale chci se necim haji, chapete? Vzdy jsem vse chtela po dobrem…i soud probehl nastesti po dobrem, ale musela jsem se hodne podvolit ex, ale meli jsme fajn pani soudkyni a ta tam rekla svoje…
Kazdopadne holky diky za rady, snad to dobre dopadne. Nestehuji se brzy, chci na to pripravit dite no a hlavne otce, takze to bude asi beh ma dlouhou trat…
@mousinka píše:
Na nejake pravni poradne jsem nasla toto:Otec nemá právo zasahovat Vám do rozhodování ohledně stěhování, na druhou stranu má ale právo na pravidelný osobní styk s dítětem…
Ano rodič se může přestěhovat kde chce, ale nesmí to mít negatívní vliv na péči druhého rodiče.
Již jsem zde příslušné paragrafy dávala, ale do jiné části tohoto fóra. Vše bude z nového občanského zákoníku, který mnoho věcí změnil. Ale jak jsem v rozhovoru s odstupující ministryní spravedlnosti tak nová právní úprava ještě nepřešla soudcům a lidem do povědomi, takže soudci soudí často podle 50 let staré (a dnes již nevyhovující) normy. Nový občanský zákoník mimo jiné nahradil i Zákon o rodině, který dnes již neplatí. Koncepčně zůstal stejný, jen posílil práva dětí.
§ 858
Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.
§ 865
(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.
§ 875
(1) Rodičovskou odpovědnost vykonávají rodiče v souladu se zájmy dítěte.
(2) Před rozhodnutím, které se dotýká zájmu dítěte, sdělí rodiče dítěti vše potřebné, aby si mohlo vytvořit vlastní názor o dané záležitosti a rodičům jej sdělit; to neplatí, není-li dítě schopno sdělení náležitě přijmout nebo není schopno vytvořit si vlastní názor nebo není schopno tento názor rodičům sdělit. Názoru dítěte rodiče věnují patřičnou pozornost a berou názor dítěte při rozhodování v úvahu.
§ 877
(1) Nedohodnou-li se rodiče v záležitosti, která je pro dítě významná zejména se zřetelem k jeho zájmu, rozhodne soud na návrh rodiče; to platí i tehdy, vyloučil-li jeden rodič z rozhodování o významné záležitosti dítěte druhého rodiče.
(2) Za významnou záležitost se považují zejména nikoli běžné léčebné a obdobné zákroky, určení místa bydliště a volba vzdělání nebo pracovního uplatnění dítěte.
K tomuto například vydal stanovisko i veřejný ochránce práv v minulém roce
Cituji:
„I po svěření dítěte do péče jednoho z rodičů soudem mají rodičovskou odpovědnost rodiče oba. Rodič, který nemá dítě ve své péči, je omezen pouze v tom, že má k výchovnému vlivu na dítě stanovenu kratší dobu, tj. dobu styku. Má však i nadále právo požadovat po rodiči, který má dítě svěřeno do péče, výchovnou součinnost, tj. zejména informovat se na jeho zdravotní stav, školní prospěch i chování mimo školu, sledovat jeho řádnou výchovu, spolurozhodovat o budoucím povolání dítěte apod. Přitom platí, že rodiče jsou povinni si vzájemně sdělit vše podstatné, co se týká dítěte a jeho zájmů (tzv. informační povinnost). Rodič, který má dítě ve své péči, je povinen dítě na styk řádně připravit, styk řádně umožnit a v potřebném rozsahu s druhým rodičem spolupracovat. “
Úprava styku obou rodičů s dítětem, spory mezi rodiči při jeho uskutečňování
Podobné prohlášení vydalo minulý rok i ministerstvo spravedlnosti, ale to nemohu najít.
Takze tedy z konecneho hlediska se nemohu odstehovat ani po CR, kdyz mame soudne dane vikendy, a otec by se synem mohl byt, jelikoz z prace to ma pul hodky vlakem do mista, kde bychom se stehovali, a ja bych mu nebranila ani v tydnu s nim byt jak chce on a i ja bych ho syna vozila za nim…bez jeho souhlasu proste nemohu? Kdyz bude delat cyraty?
Holky, jak je to v pripade stehovani se ditete 5 let do mesta vzdaleneho vice jak 100 km. Autem necele 2 hodiny.Styk stanoven 1× za 14 dnů SO 9:00 do NE 18:00 a v opacny tyden PATEK. Odlouceni od veskere rodiny, znamych a kamaradu.Otec se stehovanim nesouhlasi kvuli znesnadnenemu styku a zbytecne ztraceneho casu v aute, coz by tam a zpatky bylo skoro 4 hodiny.Ted to ma 5 minut autem,20 minut pesky. A co babicka, ktera ho ma PO-PA odpoledne zw skolky az do vecera.Nema to soudne.Ma k tomu co mluvit?
@Marcelka146 podle mě ano. Jak oni mají právo na dítě, tak hlavně dítě má právo na styk se svou rodinou. Mně by teda nebavilo takhle dlouho dojíždět, když doteď byl režim jiný. Pokud teda to dítěti tak vyhovovalo. I když..5 leté děti si zvyknou na kde co. Pokusila bych se mluvit s otcem a babičkou, nějak jim to nahradit. Přecejen „překážka“, komplikace je na tvé straně, z tvého jednostranného rozhodnutí. Ty chceš změnit rozsudek, který už nebude moct být naplňován.
Co na stěhování říká dítě?