Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Synovi jsou 2 r. a 2mes..
Je v celku sikovny, zna barvy, umi na prstech ukazat kolik mu je(i to rekne. Dva=ua).
Zna z pameti sve oblibene knizky(doporucuji oi.vyd.Paseka a knizky Jaro,.Leto, Podzim, Zima).
Umi rict asi 15 slov. Pouziva ale porad stejne slabiky.Ma, ba, mi, bi,…
Jelikoz ma nejake zdravotne problemy, premyslim, jestli ho nevzit na logopedii. Nezanedbat neco.
Nevim, jestli je reseni, tvarit se, ze mu nerozumim..kdyz mu reknu at neco zopakuje, zda se nam,, ze se stydi.
Nevim, dokdy cekat..
Prosim anonym, nebo smazat. Dekuji.
Porad jsme si rikali, ze je cas, cas…ale on uz strasne dlouho „nenapreduje“..nekolik x mesicu nema zadne nove slovo…zaciname mit obavy.
Dekuji.
nektery deti zacnou vic mluvit az okolo 3 let. Stejne stara holka od kamaradky nemluvi skoro vubec, synovci ve 4.5 skoro nerozumim a muj kluk od 1r 7m co zacal opakovat (a v te dobe presel na nocnik) tak ted jede jak fretka vsechno a to bude mit v pulce kvetna dva roky (rozumi mu i cizi)… koukej masinka, tady je, rohlik, tam sviti, malovat, babi halo, kolacek, nocnik, zachod, nechci (to mu jde obzvlast dobre)… No rekla bych, ze slovni zasobu muze mit nejakych 200 - 300 slov minimalne. Umi pojmenovat bezne veci okolo od stromu pres bagr a vyrvavani ‚behej‘ kdyz okolo nas nekdo probehne. Ale on je proste ve vsem o nekolik mesicu napred uz od malicka. Ani podle fotek nam neverili, ze je to novorozenec, protoze on vypadal tak vyzehlene a jako mesicni. ALE zas chodi od 14m na dva dny v tydnu do jesli kde jsou deti do tri let a ty ho hodne tahnou.
Nepises jake ma zdravotni problemy. A myslim, ze tvareni se, ze nerozumim neni uplne dobre. Ja ty slova po nem vetsinou opakuju, aby slysel znova vyslovnost. ted uz se snazi tam cpat i hacky u c - kocicka, auticko a strasne se na tom seka, tak mu to zopakuju, on me a ja zase jemu.. jak jedlickarna ![]()
A ty zdravotni problemy nejak souvisi s reci? Za konzultaci na logopedii nic nedas, ale spis bych tomu zatim dala volny prubeh. Muj druhy syn na tom byl podobne, ve veku toho tveho jeste uplne odmital opakovat, do dvou let nerekl „tata“, vsichni byli „mama“ = univerzalni osloveni. V te dobe zacal chodit se starsim bratrem so soukrome skolky, kde k nim dochazela logopedka a podle ni byl v norme, ze do tri let by to neresila. Syn se zacal rozmlouvat az kolem 2r a 4m, v te dobe zacal byt ochotny opakovat a rozsirovat slovni zasobu. Pak uz to slo docela rychle, kolem 4r uz jsme jen dopilovali drobne logopedicke nedostatky a ted, ve 4,5 mluvi perfektne, lepe nez vetsina vrstevniku. Jak ze zacatku oslovoval vsechny „mamo“, tak jsem se trochu bala, jestli nebude trochu mentalne pomalejsi (pritom vedel, kdo je tata, babicka, bracha atd), ale byla to asi jen pohodlnost nebo lenost (to bylo poznat i na vyslovnosti, rikal treba „okonce“ misto „dokonce“, i kdyz umel „d“). Nakonec je chytry dost, ve skolce mi nedavno rikali, ze je mentalne na urovni predskolaka, on jen potrebuje najit tu spravnou motivaci, jinak ma tendenci lajdacit. Ja jsem se snazila vyuzit toho, ze je spolecensky a rad si povida i se sousedy, kamarady atd., tak jsem mu vysvetlovala, ze kdyz se bude snazit spravne mluvit, ze mu budou ostatni vic rozumet. A trvala jsem na tom, aby po me opakoval a ucil se. Jemu se to brzo zacalo libit a kdyz jsme kolem toho 4roku pilovali r a ř, tak krasne ochotne cvicil a i se sam pripominal. U nej to bylo i o tom, ze mel „liny jazyk“, takze jsme delali orofacialni cviceni. To bych mozna doporucila vam, to zvladne i dvoulete dite. Napr. vyplazujete na sebe jazyk, delate jazykem boule ve tvarich, mlaskate jako kdyz jede konicek, mrkate, zivate, spulite pusu, foukate do balonku na vode apod., google napovi. Ale urcite bych nedelala, ze mu nerozumis, pokud mu skutecne nerozumis. Ty deti to frustruje a spis je to od mluveni odrazuje. To ty nepotrebujes, ty ho naopak potrebujes v mluveni podporit.
@Anonymní píše:
Je v celku sikovny, zna barvy, umi na prstech ukazat kolik mu je(i to rekne. Dva=ua).
Zna z pameti sve oblibene knizky(doporucuji oi.vyd.Paseka a knizky Jaro,.Leto, Podzim, Zima).
Jelikoz ma nejake zdravotne problemy, premyslim, jestli ho nevzit na logopedii. Nezanedbat neco.
Nevim, jestli je reseni, tvarit se, ze mu nerozumim..kdyz mu reknu at neco zopakuje, zda se nam,, ze se stydi.
Nevim, dokdy cekat..
Porad jsme si rikali, ze je cas, cas…ale on uz strasne dlouho „nenapreduje“..nekolik x mesicu nema zadne nove slovo…zaciname mit obavy.
Dekuji.
Ahoj můžu se zeptat jak to dopadlo se synem?
máme totiž něco podobného
Nevim, dokdy cekat..
Dekuji.