Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dávám do placu odkaz na článek o vlivu kouření na dítě v těhotenství:
http://zena.centrum.cz/…clanek.phtml?…
Už se těším, jak si tu opět matky kuřačky budou plácat po rameni, jak je to v pohodě, že to miminkům neubližuje a když si pak zapálí s dětmi venku a foukají to na druhou stranu, tak jim to neublíží.
Zrovna včera mě vytočila jedna taková, co nejen kouřila na lavičce u dětského hřiště, ale přímo s dítětem na klíně a ještě asi dvouletému prckovi dávala ze srandy cigaretu k puse ![]()
Bohužel svoboda
To, že je na každé krabičce upozornění, maminky očividně nezajímá. Taky narážím na takové expertky, když jdu s dítětem někam ven. Výjimka nejsou ani maminky kouřící v třetím trimestru.
Horší jsou ty dětská hřiště, to snad neexistuje jediný, aby si tam nějaká expertka nevypalovala rypák. Asi je začnu buzerovat. Já nemám povinnost čichat ten smrad a proč bych měla odcházet já?
Tohle mne třeba dokáže hodně nadzvednout. Nechci aby moje dítě mělo pak problémy kvůli nějaký cizí č*ze. Cigareta je droga jako každá jiná. Člověk je závislý, když se mu to pokusíš sebrat, tak pyskuje. Prostě feťáci. ![]()
Je mi to uplne ukradeny. At si kouri kdo chce. Sice vsichni rikaji jak je jim lito tech deti atd., ale nikdo z nas nebude to dite zivit, satit nebo hradit pripadnou zdravotni lecbu a naslednou peci. Takze kazdy dle sveho svedomi.
@Walburga U nás je na dětských hřištích kouření zakázáno a městská policie dělá pravidelné obchůzky nejfrekventovanějšími ulicemi a sídlištěmi. Už proto, že máme ve městě spoustu nových hřišť, postavených z městského rozpočtu. U nás by si to nikdo nedovolil..Policie „buzeruje“ nejen kuřáky, ale taky starší děti, které dělají na hřišti binec a ničí zařízení.
@Jana206 Tak to máte super, to by mělo být všude, protože češi…
My bydlíme v menším městě. Není tu nic extra ![]()
Zrovna včera jsem si četla provozní řád na našem oblíbeném dětském hřišti. Je zakázáno tam pobývat s jídlem, s nápoji (sic!), se psy, ale o kouření ani zmínka. Takže nemám žádné skutečné páky, jak kouřící takymámy z hřiště vykázat. A kvůli těm prvním dvěma položkám jsme tam my ostatní na rozdíl od kouřících vlastně nelegálně, protože která máma si na hřiště nevezme pro prcka pití a něco na svačinu?
@Walburga píše:
@Jana206 Tak to máte super, to by mělo být všude, protože češi…My bydlíme v menším městě. Není tu nic extra
Tak to nadhoď radnici, u nás je taky zákaz na úplné každém hřišti. I když je někde mezi panelákama jen skluzavka, písek a lavička, vždycky je tam cedule o provozu „hřiště“ ![]()
@Stefinkah na odkaze nekoukám, ale fakt nemám ráda, když někdo hulí hned u děcka, na hřišti a pod.. pár dní zpět jsem viděla babu, minimimino v kočáru a kouř mu foukala do korby - asi aby mu nic neuteklo
jsem kuřačka, ale tohle je hnus odporus. Nikdy jsem si nezapálila v přítomnosti dítěte, v těhotenství a tak nekouřím vůbec..
@Šarlota4 píše:
Je mi to uplne ukradeny. At si kouri kdo chce. Sice vsichni rikaji jak je jim lito tech deti atd., ale nikdo z nas nebude to dite zivit, satit nebo hradit pripadnou zdravotni lecbu a naslednou peci. Takze kazdy dle sveho svedomi.
Pod tohle se podepisuji. Kazdopadne nesnasim, když mi nekdo huli přímo na syna a kdyz byl malickej, tak me pekne vytacelo, kdyz jsme stali treba na tramvajove zastavce a prisel nejakej expert a zacal mi tam hulit primo do kočáru. To jsem mela vzdycky dost a jednou, kdyz jsem se ozvala, tak jsem jeste div nedostala facku. Byla to nejaka zenska, stala na druhy strane u hospody a kourila, videla me moc dobre jak jdu s kočárem na zastavku. A behem chvilky stala u me a hulila primo do kocarku.
rekla jsem ji, proc to nedokourila na druhe strane, kor kdyz videla, ze tam jsem s tim kocarkem, ze mi to fouká primo na miminko a ona na me zacla hulakat a nadavat mi. Vylozene na me utocila a fakt jsem mela chvili pocit, ze mi jednu snad i vlepi. Jako vazne supr zážitek! ![]()
@Šarlota4 to neni pravda - naslednou zdravotni peci maminka diteti prece nehradi z vlastni penezenky.
Na sidlisti mame expertku (znama firma) - jednou rukou tlaci kocarek s rocnim prckem, v druhe ruce cigaro a skoda, ze nema treti ruku. Tou by mozna hladila sve znovutehotne bricho. :-/ ale je to jejich problem.
Ja sama jsem dite kuracky a jsem astmatik. Nikde neni napsany, ze diky tomu, ale vyloucene to taky neni.
@veronika6913 píše:
Pod tohle se podepisuji. Kazdopadne nesnasim, když mi nekdo huli přímo na syna a kdyz byl malickej, tak me pekne vytacelo, kdyz jsme stali treba na tramvajove zastavce a prisel nejakej expert a zacal mi tam hulit primo do kočáru. To jsem mela vzdycky dost a jednou, kdyz jsem se ozvala, tak jsem jeste div nedostala facku. Byla to nejaka zenska, stala na druhy strane u hospody a kourila, videla me moc dobre jak jdu s kočárem na zastavku. A behem chvilky stala u me a hulila primo do kocarku.rekla jsem ji, proc to nedokourila na druhe strane, kor kdyz videla, ze tam jsem s tim kocarkem, ze mi to fouká primo na miminko a ona na me zacla hulakat a nadavat mi. Vylozene na me utocila a fakt jsem mela chvili pocit, ze mi jednu snad i vlepi. Jako vazne supr zážitek!
něco podobného se mi stalo nedávno - lilo, stojim na zastávce pod budkou, přijde pár, stoupnou si hned ke mě - mám mimino v šátku, je vidět, ještě žvatlal. Ti dva stoupnou ke mě, zapálí si. POžádala jsme je, zda si můžou jít zakouřit jinam, málem jsem dostala do huby. Tak jsem s malým radši v dešti stála já ![]()
Kouření je hnusný, kouření před dětmi a v těhotenství dvojnásob, nicméně ten článek nemá žádnou argumentacni hodnotu. Nikdo nepíše, jestli nějaké pohyby v děloze mají souvislost s nějakým poškozením - teoreticky se muze ukazat, ze deti, co si sahaj na oblicej, jsou budouci geniove… Z článku naprosto není jasné, jestli bylo pozorování provedeno nějakým vedecky hodnotitelným způsobem, coz ale muze byt zpusobeno tim, ze tomu redaktor nerozumel a tak to upravil.
Tedy abych se pridala do vseobecne lamentace, tak pod sjezdovbkou, kde se s kocarem blbe poodjizdi, jsem musela kuraky od kocaru zahanet nekolikrat. Ja obvykle nejsem dost asertivni, takze ye obvykle radeji evakuuji sama. Ale mela bych, kdyz jsem se nestydela rict si v tejhotenstvi o misto k sezeni, ze jo…zapracuji na sobe.
Primarni je uvedomit si, ze ti kuraci jsou casto normalni mili a slusni lide, jen jim neco nedoslo. A ze vetsinu staci normalne upozornit.
@Pudloslava no a nekdy opravdu opatrne „jen“ upozornis a div nedostanes pres pusu..asi ne vsichni jsou tak desne mili, kterym „jen neco nedošlo“… ![]()
Ti mili, kzerym jen neco nedolso, reknou treba „prominte, nevsiml jsem si“ nebo „ano jiste“ a jde kourit kousek dal. A nezacne hned utocit