Jak se dívají na sestry s VŠ?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Co je to za volovinu, drtivá většina sester mají vysokoškolské vzdělání, pokud nechtějí zůstat jen jako praktická sestra, co teda nemůže dělat nic moc samostatně.
Jinak tedy praktické sestry opravdu nemají v popisu práce zaučovat absolventy, pokud jim to přímo někdo nezadal. Takže pokud dotyčná byla nemehlo bez praxe a nebyla úplně schopní se s tím srovnat, tak holt se to učila tvrdou cestou.
A samozřejmě že sestra co chce dělat v nemocnici, tak musí k lůžku a dělat noční. Bez toho se práci pořádně nenanučí. Nezávisle na tom, jestli má maturitu a nebo bakaláře.
A ano - najít dobrý kolektiv v nemocnici nemusí být úplně snadné, protože stačí kretén primář/ka a nebo vrchní a tu těžkou a náročnou práci defintivině lidem znechutí a mnohdy pak vyjíždí proti sobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou tam šlo v drtivé většině o to, že to byly mentorky, které měly studentky přímo na starosti..A kde jinde se to mají naučit než na praxi?
- Citovat
- Upravit
Taky mi to přijde nesmysl. Dneska má spousta sester minimálně bakaláře. Možná ty služeb je starší kolegyně to špatně nesou. Nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To asi byla hodne stara diskuse, kdyz dneska ma vetsina sester VS.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou píše:
Co je to za volovinu, drtivá většina sester mají vysokoškolské vzdělání, pokud nechtějí zůstat jen jako praktická sestra, co teda nemůže dělat nic moc samostatně.Jinak tedy praktické sestry opravdu nemají v popisu práce zaučovat absolventy, pokud jim to přímo někdo nezadal. Takže pokud dotyčná byla nemehlo bez praxe a nebyla úplně schopní se s tím srovnat, tak holt se to učila tvrdou cestou.
A samozřejmě že sestra co chce dělat v nemocnici, tak musí k lůžku a dělat noční. Bez toho se práci pořádně nenanučí. Nezávisle na tom, jestli má maturitu a nebo bakaláře.
A ano - najít dobrý kolektiv v nemocnici nemusí být úplně snadné, protože stačí kretén primář/ka a nebo vrchní a tu těžkou a náročnou práci defintivině lidem znechutí a mnohdy pak vyjíždí proti sobě.
Ty staré struktury (třeba mého věku) vš mít nemusí. Jinak mi přijde, že i na laborantky s vš koukáme různě - když je holka snaživá, šikovná a „normální“, je to v pohodě. Když je tam expertka s nosem nahoru a akorát se školou vytahuje, většinou ji tam nechceme, docela to rozvrací kolektiv, a ten je u nás v pohodě.
A s tím, že se sesterskou práci naučí nejlépe na lůžkovém, to je pravda. A na lůžkovém jsou prostě i noční.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe píše:
To asi byla hodne stara diskuse, kdyz dneska ma vetsina sester VS.
tak ty starší určitě všechny VŠ nemaj.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Ou tam šlo v drtivé většině o to, že to byly mentorky, které měly studentky přímo na starosti..A kde jinde se to mají naučit než na praxi?
Tak základy (krev, mytí, péči) by snad měly umět ze školy. Jinak je něco sakra špatně. Ale vím od tech starých čarodějnic, že naopak slýchají, já mám vš tak přeci nebudu stlát postel a umývat pacienta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Stare sestry maji vetsinou jen maturitu a nelibe nesou, ze jim „sefuji“ mlade se vzdelanim, ktere se snazi i o empatictejsi pristup k pacientum.
Proste stara skola, co lekarum vari kaficko, ale oni s nema uz nechtej kukat. Zavist, komplexy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
to pak je nahouby, no. Na druhou stranu takové káči připravují studentky na realitu českého zdravotnictví a mohou je motivovat k hlubšímu studiu němčiny, kde se s nimu bude zacházet daleko lépe.
Zodpovědnost je pak na vrchní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše:
Tak základy (krev, mytí, péči) by snad měly umět ze školy. Jinak je něco sakra špatně. Ale vím od tech starých čarodějnic, že naopak slýchají, já mám vš tak přeci nebudu stlát postel a umývat pacienta.
To je prece v poradku, opravdu nepotrebujeme draze vzdelavat sestry a draze je platit, aby pak stlaly postele. Od toho je pomocny personal s kurzem sanitare a minimalni mzdou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@VitaminC píše:
To je prece v poradku, opravdu nepotrebujeme draze vzdelavat sestry a draze je platit, aby pak stlaly postele. Od toho je pomocny personal s kurzem sanitare a minimalni mzdou.
Ale ti třeba na místě nejsou, třeba jsou oddělení, které mají 1 sanitářku a ještě jen na denní, kdy je víc práce (víc lidí nesehnali). Takže pacient má ležet pokaděnej v špinavé posteli do rána, protože ona má vš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše:
Ty staré struktury (třeba mého věku) vš mít nemusí. Jinak mi přijde, že i na laborantky s vš koukáme různě - když je holka snaživá, šikovná a „normální“, je to v pohodě. Když je tam expertka s nosem nahoru a akorát se školou vytahuje, většinou ji tam nechceme, docela to rozvrací kolektiv, a ten je u nás v pohodě.
A s tím, že se sesterskou práci naučí nejlépe na lůžkovém, to je pravda. A na lůžkovém jsou prostě i noční.
Jako na jednu stranu snad ano, na druhou je praxe od toho, aby se studentky naučily základ práce sestry, nejen stlát postele a vynášet nočníky. Nemluvě o tom, že tam holky psaly, že na praxi akorát utíraly kytky na chodbě nebo stříhaly perlan…V horším případě na ně houkaly, ať nepřekáží a hrozně se divily, že to nebo ono neumí - hm a jak to mají umět, když právě proto přišly na praxi, aby se to naučily že..nicméně to asi nebude jen problém ve zdravotnictví, ale problém u praxí obecně…
- Citovat
- Upravit
@VitaminC píše:
Stare sestry maji vetsinou jen maturitu a nelibe nesou, ze jim „sefuji“ mlade se vzdelanim, ktere se snazi i o empatictejsi pristup k pacientum.
Proste stara skola, co lekarum vari kaficko, ale oni s nema uz nechtej kukat. Zavist, komplexy.
A ty tam děláš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: tak ty starší určitě všechny VŠ nemaj.
A proto taky ty starší nemají ani pracovní zařazení, ani platovou třídu jako zdravotní sestry s ukončeným vysokoškolským vzděláním. Mají samozřejmě plat podle roků praxe, a ten může být vyšší než u sestry s vysokoškolským diplomem, ale bez praxe.
- Citovat
- Upravit
Nedávno jsem narazila na sociální sítě jedné paní, která vystudovala ošetřovatelství na VŠ a popisovala, jak ji to jiné sestry na praxi dávali sežrat - a zdaleka nebyla jediná. Komentáře byly plné zkušenosti jiných studentek, jak se do nich starší ženský (a nejen!) navážely stylem „hlavně, že máš VŠ, ale neumíš odebrat krev“ atd…přitom jim nic neukázaly, neporadily. Tak mě napadá, jak se vlastně na sestry, které mají VŠ díváte vy? A jak je vnímají tedy kolegyně, které mají třeba „jen“ střední? Je v tom závist nebo co vlastně? Jako pacientka mezi sestrami nedělám rozdíly, nicméně holkám fandím, ať se vzdělávají co to jde, je to jenom dobře, nicméně tohle může dost studentek odradit..
jo a ještě tam popisovaly, že jim sestry i vyučující dávaly najevo, že po škole musí jít pracovat k lůžku, dělat noční atd a pokud chce něco jiného, tak je rozmazlená atd.