Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
čičinko, na ultrazvuk jdeme kolem 9.října. Slyšela jsem, že se nemusí na tom utz objevit všechna štěňátka, že se můžou stínit. Já myslela, že svůj porod ani nepřežiju, ale pak když přišlo na věc, zas tak strašný to nebylo. Jen se prostě o Dorinku moc bojím, aby se jí nic nestalo ![]()
díky ![]()
Ty nic moc zvládat nemusíš
Nech ji pak v klidu ona si to pořeší sama. Moje Německá ovčanda rodila 2×, poprvý 12 štěňat/11 přežilo, podruhý 11/8přežilo. Vše zvládla vždy sama, já přišla už k hotovejm mazlíkům ![]()
Tak já bych to jenom na přírodě nenechávala. K porodu německé ovčandy, jsem se dostala, jak slepý k houslím, navíc sestra na ní hodně lpí a kdybych to nechala být, tak nevím jak by to dopadlo. Když začlo být jasné, že tenhle úkol bude na mě, tak jsem toho hodně nastudovala, ale nejlepší nakonec byl bratranec s chovnou stanicí na telefonu. Štěňat bylo celkem 9, první se rodilo strašně dlouho, tak jsem ho tahala za pacičky, fena pořád chodila tlačila a nic, koukala na mě strašně vyčítavě, jako bych za to mohla /no ne že by ne, protože jsem vyfásla i krytí
/. Další bylo v pohodě, ale pak se fena dožadovala venčení, tak jsem jí pustila ona vylítla a já za ní a ještěže tak, protože jedno vypadlo v poklusu. Další 4 byly celkem v pohodě, jen intervaly se prodlužovaly. Z utz měla sestra potvrzených 7 kousků, fena byla strašně unavená, tak to vypadalo na konec-2hodiny od posledního štěněte, ale bála jsem se, tak zase bratranec, který mi řekl, že s papírovou fenou jede na utz, s nepapírovou čeká, jak to dopadne, což pro mojí byť nepapírovou absolutně nepřicházelo v úvahu, takže se jelo na utz a tam mi řekli, že jedno je v porodních cestách bez srdeční akce a jedno se srdeční akcí ještě v děloze. Píchli jí injekci a po příjezdu se narodilo to mrtvé, ale fena byla tak grogy, že další už vůbec netlačila a já čekala další 2 hodiny, pak jsem to poslední začala páčit z porodních cest za ťapinku a měla jsem to udělat mnohem dřív, bylo taky mrtvé ![]()
Co se týče čištění a placent, tak nechat to na psovi i to mi bratranec rozmlouval, zvlášť při tomto počtu štěňat by prý fena mohla mít velký průjem, tak jsem jí zkraje asi 3 nechala komplet a u těch ostatních jsem jí nechala překousat šnůru a zbytek jsem jí sebrala, naštěstí byla zlatá a nechala si ode mě líbit všechno. Taky by se měly počítat placenty, protože někdy nevýjdou se štěnětem a mohla by nějaká zůstat uvnitř.
Kadlonko, to je přesně to, čeho se nejvíc obávám. Že se něco přihodí. Budu Vás průběžně informovat, jak se naší Doris daří a jak jsme to nakonec zvládli ![]()
urcite to nenechavej jen na prirode!!!! mohlo by to dopadnout zle…navic mas molosa…to jsou hysterky
chovam leta nemecke dogy…napr. nase cubina rodila 48 hodin..ze se porod blizi nijak poznat nebylo…sla se vykadit a najednou vypadlo stene…byla jsem celou dobu u ni…a pomahala…jako prvorodicka vubec stenata nechtela…u porodu nechtela lezet chtela chodit…kdyz videla ze z ni neco vypadlo tak utikala…pupecni snury, odblanovani masirovani briska…vsechno bylo na me…pri prvnim kojeni jsme ji museli drzet..na stenata vrcela…asi az pate nebo seste stene teprve zacala pomahat…ale ne nijak akcne…vicemene prvni tyden jsem se o stenata starala ja…musela jsem privest cubinu…mimca se prisala…pak sem musela vlhkym hadrikem masirovat briska..uklidit hovnouse..atd. (je to jen priklad…kazdy porod probiha jinak a netvrdim ze to taky cubina nemuze zvladnout sama)..doporucuju jednak sehnat literaturu…aby si vedela co vsechno te muze potkat…mohla bych ti kdyztak oskenovat neco a poslat!!! druhak sehnat veterinare ktery bude mit cca kdy vychazi porod sluzbu a bude ochoten po telefonu poradit…nebo tam budete moci prijet kdyby doslo na cisare. a urcite sehnat oxytocin u veta a mit ho doma…kdyz porod nepostupuje muzes pichnout…stejne tak jako po porodu kdyby uvnitr zustalo napr. mrtve stene - taky se nam stalo…aby vyslo ven.
vetsinou - nechci to nijak zlehcovat ani z toho delat pravidlo…ale plemena labrador ovcak a pod. maji pocetne vrhy a rodi bez problemu…tyhle nasi vyslechtenci maji mene stenat a vic problemu.
lesi: jooo a mate to paradne udelany v te kuchyni
ja si teda psi mimca v byte neumim predstavit…kdyz to ma tech 7 tydnu tak uz je to slusna demolicni ceta…ale je videt ze se u vas maji jak raji ![]()
mikitaa píše:
lesi: jooo a mate to paradne udelany v te kuchynija si teda psi mimca v byte neumim predstavit…kdyz to ma tech 7 tydnu tak uz je to slusna demolicni ceta…ale je videt ze se u vas maji jak raji
Už ne
Štěňátkům jsou už čtyři roky, jejich maminka je už v psím nebi (strašně mi chybí) a my bydlíme úplně jinde
Kurňa, když to tak čtu, tak se nám ten život nějak převrátil ![]()
Přidala bych se k radě od Mikitaa. My jsem rodili fenečku kokra před 8 lety. Kolik bude štěňátek jsme netušili tak jsem čekali. Že začne rodit jsem poznali podle toho, že byla neklidná a schovávala se pod postelí a to nedělá. To začalo někdy o půlnoci a ve 14 hodin jsme měli první štěně. Rodila až do 20 hodin, celkem 5 štěňátek. Protože jsem se dočetli, že placenta ji nic nedá, jen se poblinká a bude mít průjem tak jsme ji je brali, ale ona o ně stejně neměla velký zájem. Ze začátku nechtěla štěňátka ani odblaňovat, ale jak jsem ji je vybalili tak je začala umývat a krmit. U jednoho jsem nemohli ani mi protrhnout blánu, nakonec z něj je to nejsilnější štěně. Pupeční šňůry jsme stříhali a podvazovali, ale je lepší je stříhat až je venku placenta. Jedna nám pak nechtěla vyjít, už jsem volali veterináře. Byl problém, že jsme ho nemohli sehnat a to jsem obvolali všechny ve městě, naštěstí potom nebyl potřeba, vyšla sama před posledním štěnětem. Jinak z ní byla suprová máma, ale ven se chodilo s brekem a zpátky sprintem. Vrchol byl, že i náš závislák spinkal v koupelně se štěňátky a ne v posteli, po třech týdnech to přehodnotila na postel. Ráno, ale vedla první cesta do koupelny, spočítat a pak jsem se šli venčit. Ještě bych pak doporučila, dávat feně i štěňatům vitamíny, aby se mamina neoddělala. Už nevím od kdy jsem přikrmovali, ale dávali jsem jim dospělácké konzervy s vitamíny a štěněcí granulky namočené ve vývaru. Pak nudlovou polévku a ještě nějakou kaši, ale už nevím jakou. Snad jsem taky aspoň trošku poradila.
Holky, moc díky za vaše zkušenosti. Dnes jsem volala veterináři a ultrazvuk máme objednaný na pondělí večer. Určitě písnu, kolik se jich v bříšku klube. Teda jestli se klube
protože na Dorce není zatím nic poznat ![]()
UTZ ber spis jako potvrzeni brezosti nez udaje o poctu stenat…vsechny nikdy nejsou videt. fenky maji delohu priblizne (ale ne uplne - jen pro predstavu) ve tvaru naseho tlusteho streva..stenata tam jsou za sebou takze ani nemuzou byt videt…to je proste vzdycky prekvapko ![]()
a s tim ze neni nic videt…zazila jsem i fenu na ktere nic videt nebylo a ktere i na UTZ rekli ze nic tam neni…a ona nakonec porodila jedno krasny zdravy stenatko
jinak v te prvni polovine vetsinou na fene neni nic znat…jen byvaji umazlenejsi
a jen k tem pupecnim snuram…treba se bude hodit rada i ostatnim…fena prekusuje (lepe receno drti) stolickama kdyz vse je jak ma byt…takze pouziti nuzek a prestrihnuti neni uplne vhodne…lepsi je vzit mezi ukazovacek a palec a rozdrtit…pak to ani nekrvaci a neni potreba podvazovat ![]()
uz se tesime na dalsi zpravy ![]()
mikitta díky za radu, až budeme mít příště štěňátka vyzkouším tu pupeční šňuru, ale když jsme rodili jsme to nikde nenašli. Hledali jsme to všude možně, ale tohle tam nebylo.
Jinak přidám ještě jednu věc. Když už se blížil porod a fenka se položila na záda bylo krásně vidět jak se štěňata melou. Tu záda, tu noha. super.
My jsme to poznali, že víc žrala, mazlila se furt dost jako normálně a pak byla líná a nechtěla chodit. Naučila se u babičky dokonce jezdit výtahem (dříve ho nechtěla ani vidět), už nemohla unést bříško a od té doby si výtah vyžaduje a běda když jdeme pěšky. To si na toho kdo nám ho sebral i štěkne.
Jsem na infarkt. Manžel dojel před chvílí z veteríny a nevím, jestli je to jeho blbý vtip nebo pravda. Štěňátka tam jsou a je jich tam víc jak 5
Prý se Dorka pořád vrtěla, tak to nešlo pořádně vidět, ale těch 5 je jistých. Prý dr říkala, že jsou nějaké malé
(naznačila, že tatínek nebude bulmastif) ![]()
Na připouštění byla 12.až 15.den hárání, prý se nastavovala tak že by to mělo být ok. Jenže 21.den jsme dojeli z nákupu a měli jsme na dvoře jakéhosi černého špice a Dorka na něj štěkala(štěkne 2× za rok). Jsem na mrtvicu…
![]()
zuzuz píše:
Jsem na infarkt. Manžel dojel před chvílí z veteríny a nevím, jestli je to jeho blbý vtip nebo pravda. Štěňátka tam jsou a je jich tam víc jak 5Prý se Dorka pořád vrtěla, tak to nešlo pořádně vidět, ale těch 5 je jistých. Prý dr říkala, že jsou nějaké malé
(naznačila, že tatínek nebude bulmastif)
Na připouštění byla 12.až 15.den hárání, prý se nastavovala tak že by to mělo být ok. Jenže 21.den jsme dojeli z nákupu a měli jsme na dvoře jakéhosi černého špice a Dorka na něj štěkala(štěkne 2× za rok). Jsem na mrtvicu…![]()
![]()
A Dorku jste měli venku?
zuzuz píše:
Lesi, bohužel JO
To jste fakt dobří, nechat háravou fenu venku
Ale ty jsi psala, že to je váš první pes, že?