Jak se učit na střední škole?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31292
5.2.19 22:11

Taky je dobrý systém učit se jen v bodech. Třeba v literatuře je toho fakt hrozne. Pomohlo mi učit se základní „strukturu“, od daného lit. smeru třeba pet, deset spisovatelů, u každého třeba tři díla, u jednoho z těch děl důkladně o čem to je. Pak to většinou na trojku stačilo. Pokud byl čas, tak sem si připsala další díla či další autory, pokud ne, tak sem věděla, že vím aspoň něco. A taky hodně číst, když od každýho autora něco prelouskas, tak ti to v hlavě uvízne až do třiceti ;) pak popisem jednoho stěžejního díla můžeš okecat třeba celý romantismus ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.19 22:13
@Russet píše:
Začala bych tím, že cestou domů, pokud dojíždíš, bych si probíranou látku přečetla. Měla bys vědět, jestli se ti líp pamatuje to, co vidíš nebo to, co slyšíš. Já třeba hodně potřebuju nahlas opakovat. Nemůžu se jen mrknout do sešitu. Jestli opravdu v předmětech jako matika plaveš, zvaž doučování. Někomu vyhovuje učit se ve dvojici. Na to jsem dost nedisciplinovaná a asi bych kecala o něčem jiném.

Dojíždím domu asi tak dvacet minut takže někdy se třeba to naučím a taky si to spíš říkám nahlas. Doučování o tom jsem taky uvažovala a myslím že na to asi brzy chodit budu :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.2.19 22:15
@Mar__tanka1983 píše:
Taky je dobrý systém učit se jen v bodech. Třeba v literatuře je toho fakt hrozne. Pomohlo mi učit se základní „strukturu“, od daného lit. smeru třeba pet, deset spisovatelů, u každého třeba tři díla, u jednoho z těch děl důkladně o čem to je. Pak to většinou na trojku stačilo. Pokud byl čas, tak sem si připsala další díla či další autory, pokud ne, tak sem věděla, že vím aspoň něco. A taky hodně číst, když od každýho autora něco prelouskas, tak ti to v hlavě uvízne až do třiceti ;) pak popisem jednoho stěžejního díla můžeš okecat třeba celý romantismus ;)

Dneska mi naše učitelka říkala že toho bude ještě víc a že musím být v klidu a nedělat si z toho tak moc. A nejspíš nemá cenu se to biflovat. Spíš opravdu ty nejdůležitější poznámky vypsat si a nějak se naučit noo. :D

• Citovat
  • Upravit
31292
5.2.19 22:16
@Anonymní píše:
Přesně tak, mě taky připadá že všechno co se tam učíme je úplná blbost kterou v životě nepoužijeme :D

No to každopádně, to je prostě gympl,zakladni všeobecná teorie zaměřená na memorování, všeobecná přípravka na vejsku :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
5.2.19 22:18

SS i VS jsem se ucila se zvyraznovaci,podtrhavala jsem a lepe se to ucilo.Zasadni deleni a pojmy jsem si vypisovala na papirky a ty vozila s sebou a treba v autobuse si to prochazela.Ucila jsem se sama v pokoji bez hudby a vse si rikala nahlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
5.2.19 22:19
@Anonymní píše:
Přesně tak, mě taky připadá že všechno co se tam učíme je úplná blbost kterou v životě nepoužijeme :D

jediný v čem ta má škola byla možná dobrá že jsem v těch bouřlivých letech puberty nemohla delat až tak moc kravin protože ta škola mě docela svazovala…sice jsem tam ne pokaždý dorazila ale z 90% ano. U mých deti určite nebudu bazírovat na tom aby šli studovat…za mě čím dříve začnou pracovat tím dříve se osamostatní a to je pro život a sebevedomí duležitejsi než VŚ titul. asi jsem tady s tímto nazorem jedina ale stojímsi za nim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.19 22:19
@Mar__tanka1983 píše:
No to každopádně, to je prostě gympl,zakladni všeobecná teorie zaměřená na memorování, všeobecná přípravka na vejsku :jazyk:

No joo někdy si říkám proč jsem vůbec šla na gympl :D

• Citovat
  • Upravit
31292
5.2.19 22:20
@Anonymní píše:
Dneska mi naše učitelka říkala že toho bude ještě víc a že musím být v klidu a nedělat si z toho tak moc. A nejspíš nemá cenu se to biflovat. Spíš opravdu ty nejdůležitější poznámky vypsat si a nějak se naučit noo. :D

Tak tak, gympl mě hodně naučil z kvanta vědomostí vybrat to důležité. Nemá smysl se učit jak kolovrátek všechno pomalu nazpaměť…pak ti vypadne slovo a budeš ztracená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
5.2.19 22:21

@axelina mám stejnou zkušenost i stejný názor :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.02.19 v 22:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.19 22:21
@axelina píše:
jediný v čem ta má škola byla možná dobrá že jsem v těch bouřlivých letech puberty nemohla delat až tak moc kravin protože ta škola mě docela svazovala…sice jsem tam ne pokaždý dorazila ale z 90% ano. U mých deti určite nebudu bazírovat na tom aby šli studovat…za mě čím dříve začnou pracovat tím dříve se osamostatní a to je pro život a sebevedomí duležitejsi než VŚ titul. asi jsem tady s tímto nazorem jedina ale stojímsi za nim
:D no to je možná i pravda, mamka říká většinou něco podobného :D
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.2.19 22:22
@Mar__tanka1983 píše:
Tak tak, gympl mě hodně naučil z kvanta vědomostí vybrat to důležité. Nemá smysl se učit jak kolovrátek všechno pomalu nazpaměť…pak ti vypadne slovo a budeš ztracená.

No přesně tak a ještě k tomu skončím v blázinci :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.2.19 22:23
@tini píše:
SS i VS jsem se ucila se zvyraznovaci,podtrhavala jsem a lepe se to ucilo.Zasadni deleni a pojmy jsem si vypisovala na papirky a ty vozila s sebou a treba v autobuse si to prochazela.Ucila jsem se sama v pokoji bez hudby a vse si rikala nahlas.

Jj taky to tak většinou dělám :))

• Citovat
  • Upravit
31292
5.2.19 22:27
@Anonymní píše:
No joo někdy si říkám proč jsem vůbec šla na gympl :D

Tak já třeba byla ráda, že sem díky němu měla tři roky navíc na to, dělat stěžejní rozhodnutí, co chci v životě vůbec dělat. Nezávidím čtrnáctiletým tuhle komplikovanou životní výzvu. Pak se můj život otočil po maturitě úplně jinam, ale to už je na jiné vyprávění… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3589
6.2.19 08:46

Gympl je výbornej pro ty, co ve 14 nevědí, co dělat, kam se vrtnout. Byl to můj případ, a bude to i případ mojí dcery, za rok. Za mě stačil gympl, takže po něm hned do práce, dneska se obávám, že gympl je nic, tak aspoň VOŠku,,,,,,,pracuju na tabulkový plat, a tam je dokončené vzdělání důležité.

Z toho samého mám strach u dcery. Základkou proplouvá, učí se jen nárazově na písemku. Já se na gymplu musela učit průběžně, myslím, to že ta nutnost stále trvá, ale to dcera neumí, nemá to naučeno, takže za rok doma očekávám podobné nářky. Taky jsem moc nestíhala literaturu, i za nás toho bylo moc, ale zato jsem byla perfektní v gramatice, z ČJ byla tenkrát společná známka, takže to mě zachránilo, jinak bych měla asi trojku. Matika v poho, ale fyzika a chemie-to je peklo, hlavně chemie, no byla jsem trojkařka, ale ono to na gymplu nevadí, maturitní předměty to nebyly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.19 18:59
@Anik píše:
Gympl je výbornej pro ty, co ve 14 nevědí, co dělat, kam se vrtnout. Byl to můj případ, a bude to i případ mojí dcery, za rok. Za mě stačil gympl, takže po něm hned do práce, dneska se obávám, že gympl je nic, tak aspoň VOŠku,,,,,,,pracuju na tabulkový plat, a tam je dokončené vzdělání důležité.Z toho samého mám strach u dcery. Základkou proplouvá, učí se jen nárazově na písemku. Já se na gymplu musela učit průběžně, myslím, to že ta nutnost stále trvá, ale to dcera neumí, nemá to naučeno, takže za rok doma očekávám podobné nářky. Taky jsem moc nestíhala literaturu, i za nás toho bylo moc, ale zato jsem byla perfektní v gramatice, z ČJ byla tenkrát společná známka, takže to mě zachránilo, jinak bych měla asi trojku. Matika v poho, ale fyzika a chemie-to je peklo, hlavně chemie, no byla jsem trojkařka, ale ono to na gymplu nevadí, maturitní předměty to nebyly.

Ano taky jsem šla na gympl, protože jsem nevěděla co bych chtěla dělat a kam bych měla již a tak jsem šla tady. A hodně lidí říká že pokud neudělám výšku tak jsem vlastně promarnila celé čtyři roky 😃 Tak trojky to bych klidně teď i brala, protože z matiky jsem měla v prvním pololetí 4, ale jako nejhorší nejsem hodně lidí má více čtyřek :D Takže uvidím jak to zvládnu v tom pololetí jestli se zlepším nebo zhorším :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin