Jak se žije učitelkám?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Evik19 A pak se tady dohaduje rodič, který má zkušenost s tím, že učitel odchází ze školy ve 12 - 13 hod., veškerý kontakt je jenom přes email a týden se pak čeká na odpověď další týden, dva na termín osobní schůzky, což je u urgentních záležitosti o ničem, s učitelem s Tvou zkušeností a oba mají pocit, že je ten druhý nechce pochopit, nebo že je to nějaký arogantní blbec, který je jenom napadá! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Zakladatelko, odkud jsi? U nas mozna fyzikare hledame.
Jsem z Prahy, ale na fyziku si hned netroufam. Resp. ZŠ fyziku bych možná ještě zvládla, ale středoškolskou teď určitě ne, přeci jen na střední jdou pak studenti na VŠ a já si nechci vzít na triko, že je nic nenaucim. Určitě jsou lepší fyzikari než já, aspoň v tuto chvíli.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Nebo ještě jinak, je nějaký & obecně řečeno - typ/druh školy, kde je povinnost být na pracovišti častější? Já se svým zaměřením můžu jít asi jen na střední školu, možná 2. stupeň ZŠ, ale tím si nejsem moc jistá.
No na gymplu nektera vyuka konci az v 16.50, bezne jsou odpoledky do 15.20. Na 1. Stupni se zase konci nejdele ve 12.30 myslim. Jazykari a matikari uci vzdy ranni hodiny, vychovy, pracovky atd se zase uci odpoledne. Takze to zalezi i na tomto.
Ale treba se mi i stalo, ze jsem zacinala ucir az v 11.30 a ucila do 14.30. Takze volne dopoledne…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
No na gymplu nektera vyuka konci az v 16.50, bezne jsou odpoledky do 15.20. Na 1. Stupni se zase konci nejdele ve 12.30 myslim. Jazykari a matikari uci vzdy ranni hodiny, vychovy, pracovky atd se zase uci odpoledne. Takze to zalezi i na tomto.
Ale treba se mi i stalo, ze jsem zacinala ucir az v 11.30 a ucila do 14.30. Takze volne dopoledne…
To se mi povedlo letos, že jsem měla jeden den až od 9.50. Sice i tam musím být v práci v 7.30, ale já udělala za ty 2 hodiny takové práce, to bylo super.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
To se mi povedlo letos, že jsem měla jeden den až od 9.50. Sice i tam musím být v práci v 7.30, ale já udělala za ty 2 hodiny takové práce, to bylo super.
Ja tohle prave nemam rada. Prvni rok, kdyz jsem mela zkraceny uvazek, jsem to tak mdla 4 dny v tydny -zacatek mezi 10-11h. Jenze dopadlo to tak, ze jsem vyspavala a do skoly dorazila az na tu hodinu. My nemame povinnou pritomnost na pracovisti takze jsem akorat dlouho spala a k nicemu to nebylo… ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jsem z Prahy, ale na fyziku si hned netroufam. Resp. ZŠ fyziku bych možná ještě zvládla, ale středoškolskou teď určitě ne, přeci jen na střední jdou pak studenti na VŠ a já si nechci vzít na triko, že je nic nenaucim. Určitě jsou lepší fyzikari než já, aspoň v tuto chvíli.
jednalo by se o ZS pobliz Prahy. Asi klidne castecny uvazek.
- Citovat
- Upravit
@jege píše:
tak podle mě šlo o ironii kvůli komplexu mnohých učitelek, že někdo jím závidí prázdniny vždy, když se začne diskutovat o nějakém dalším smysluplném využití školství, třeba jako v případě disproporci prázdnin a běžných dovolených: https://www.emimino.cz/…na-zs-398627
Napsala jsem to schválně a více méně jsem čekala, kdo se chytne.
Svoji práci miluju a tam, kde pracuju já ( psychiatrická léčebna), to opravdu nezvládne každý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sice učitelka nejsem, ale taky o tom po rodičovské uvažuju. Stačilo by dodělat k moji VŠ učitelské minimum. Mamka učila děti přes 40 let na druhém stupni, před důchodem už si teda na jejich chování dost stěžovala, ale zase holt je ze staré školy.
Ale kromě toho, že učení milovala, tak opravdu největším plusem pro ni byla pracovní doba + prázdniny (jak čtu diskuzi asi to tak není všude, ale v drtivé většině škol ano). Když si pak přepočteš plat na skutečně odučené hodiny, je hodinový plat docela zajímavý i na Prahu. Většina ředitelů dává dost na odměnách, takže tabulkovým platem to nekončí.
Nevím jak se středními školami, ale na ZŠ učí v Praze a okolí dost neaprobovaných učitelů, které jsou ředitelé často ochotni vyměnit za někoho s lepší aprobací (i bez zkušeností), už jsem trochu zjišťovala ![]()
Evik19 můžu se zeptat na město nebo aspoň region? Docela by mně zajímalo, kde funguje škola s tak debilním vedním ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta Rudná Je to Jihomoravsky kraj… U nas je oproti Praze ucitelu dost…:) @jege Mas pravdu, ze nekteri rodice maji pocit, ze mame ve 12 padla a v hodinach jen pijem kafco a prijemne so povidame s detma, ktery potichu sedi a hltaji kazde nase slovo:=) Z mych kamaradu ucitelu na jinych skolach ale teda nikdo v tech 12 nekonci, vsichni musi byt na pracovisti minimalne do 14:30, i kdyz takova buzerace, jakou jsme meli na mem pusobisti, snad opravdu uplne bezna neni…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta Rudná píše:
Sice učitelka nejsem, ale taky o tom po rodičovské uvažuju. Stačilo by dodělat k moji VŠ učitelské minimum. Mamka učila děti přes 40 let na druhém stupni, před důchodem už si teda na jejich chování dost stěžovala, ale zase holt je ze staré školy.
Ale kromě toho, že učení milovala, tak opravdu největším plusem pro ni byla pracovní doba + prázdniny (jak čtu diskuzi asi to tak není všude, ale v drtivé většině škol ano). Když si pak přepočteš plat na skutečně odučené hodiny, je hodinový plat docela zajímavý i na Prahu. Většina ředitelů dává dost na odměnách, takže tabulkovým platem to nekončí.
Nevím jak se středními školami, ale na ZŠ učí v Praze a okolí dost neaprobovaných učitelů, které jsou ředitelé často ochotni vyměnit za někoho s lepší aprobací (i bez zkušeností), už jsem trochu zjišťovala
Evik19 můžu se zeptat na město nebo aspoň region? Docela by mně zajímalo, kde funguje škola s tak debilním vedním
Děkuji za příspěvek. Víš čemu nerozumím, co je neaprobovany učitel - je to člověk, který nemá pedak nebo je to i učitel s odbornou VŠ a dodělaným ped. minimem?
Jinak hodinový plat za oducene hodiny, ano to máš asi pravdu, ale i tady v diskusi píšou že nejsou jen oducene hodiny. Jsou tridnicke hodiny, třídní schůzky, porady a hlavně příprava. ![]()
A s tou souvisí můj další dotaz. Kolik času vám zabírá příprava? A jak to probíhá první rok. Kde zjistím na co konkrétně si mám udělat přípravu? Když teď přemýšlím, že bych si toho šla, tak kde vezmu nějaké plány co mají studenti umět? A jak se pak hodnotí odvedená práce - co se studenti naučili?
Děkuji ![]()
- Citovat
- Upravit
Neaprobovaný učitel je ten, který učí něco k čemu nemá vzdělání, třeba má vystudovaný peďák matika a fyzika, ale protože se ví, že umí jakžtakž anglicky a aprobovaného angličtináře nemají, tak mu šoupnou i angličtinu
Myslím, že když si doděláš to pedag. minimum, už se stáváš aprobovaná v těch předmětech, které máš vystudované v rámci odborné VŠ. Ale teda nevím nakolik se ta tvoje odborná škola kryje s učebními osnovami nějakých předmětů, u mně to třeba není vůbec problém, protože se to kryje. Co vím u mamky třídnické hodiny, dozory, schůzky a porady, tak to dělalo týdně 1-2 hodiny (vystřídala několik škol) s přípravou je to náročné první rok, dva, ale pak už jedeš podle toho co máš a zase není to nějaká hrůza.
Každopádně, když jsem byla malá, mamka končila v jednu, ve dvě, posledních pár roků musela mít nějakou přípravu v práci (nestačilo třeba doma), tak končila 14.30, jednou za půl roku měla holt třídní schůzky s rodiči večer.
K těm dalším dotazům ti toho zas tolik neřeknu, jsou učební osnovy, podle nich se dělá příprava.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo jinak samozřejmě samotné učení není zase taková pohodička, rozhodně ne kafčo a hltání slov
Na tuhle profesi asi nemůžeš být jemná, citlivá duše, která se lehce rozruší, ale zase nějaké peklo bych taky nečekala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta Rudná píše:
Neaprobovaný učitel je ten, který učí něco k čemu nemá vzdělání, třeba má vystudovaný peďák matika a fyzika, ale protože se ví, že umí jakžtakž anglicky a aprobovaného angličtináře nemají, tak mu šoupnou i angličtinuMyslím, že když si doděláš to pedag. minimum, už se stáváš aprobovaná v těch předmětech, které máš vystudované v rámci odborné VŠ. Ale teda nevím nakolik se ta tvoje odborná škola kryje s učebními osnovami nějakých předmětů, u mně to třeba není vůbec problém, protože se to kryje. Co vím u mamky třídnické hodiny, dozory, schůzky a porady, tak to dělalo týdně 1-2 hodiny (vystřídala několik škol) s přípravou je to náročné první rok, dva, ale pak už jedeš podle toho co máš a zase není to nějaká hrůza.
Každopádně, když jsem byla malá, mamka končila v jednu, ve dvě, posledních pár roků musela mít nějakou přípravu v práci (nestačilo třeba doma), tak končila 14.30, jednou za půl roku měla holt třídní schůzky s rodiči večer.
K těm dalším dotazům ti toho zas tolik neřeknu, jsou učební osnovy, podle nich se dělá příprava.
Ok díky za info. Takže s aprobaci je to tak že se musí předměty 100% krýt, aby je mohl člověk učit? To že mám 10 let praxe v daném oboru tedy nehraje vůbec žádnou roli? ![]()
- Citovat
- Upravit
@Markéta Rudná píše:
Jo jinak samozřejmě samotné učení není zase taková pohodička, rozhodně ne kafčo a hltání slovNa tuhle profesi asi nemůžeš být jemná, citlivá duše, která se lehce rozruší, ale zase nějaké peklo bych taky nečekala.
No nedělám že studenti budou sedět a hltat co povídám. Právě naopak. Čekám skupinu 30 mladých lidí, kteří mají jiné zájmy než to co jim budu chtít zrovna vykládat.
jestli na to mám povahu těžko říct, to se asi musí vážně spíš vyzkoušet. K učitelům, kteří umí něco naučit mám velký respekt. Ale je pravda, že za svých 20 let studií takových bylo jen pár. Většina jich byla na střední škole a pár na VŠ. Na zakladku vzpomínám snad jen na matikarku a učitelku v 1. třídě. ![]()
- Citovat
- Upravit
Pozor na to z ohledu zákona je aprobovaný učitel jen ten co má vystudované učitelství. Buď klasickou denní formu a nebo celoživotní vzdělávání. Máme kolegyni co má biologii, pak má k tomu 1. stupeň, k tomu si vystudovala nějakou DPS, co v té době stačila a nyní je na ní opět pohlíženo jako na neaprobovanou a dodělává si celoživotko pedagogické.
- Citovat
- Upravit