Jak se žije učitelkám?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Jak zvládáte dnešní mladé studenty a to že prý často nemají k učitelkám úctu
Učím na 2. stupni a myslím, že děti zvládám dobře. Někteří se chtějí učit víc, někteří míň, ale jde to
jak zvládáte přípravu a opravování testů
První rok to bylo náročné, naštěstí jsem do předmětů padala postupně. První M, pak F a nakonec CH. Opravování testů vzhledem k aprobaci je v pohodě (nečtu slohovky a diktáty)
jak si pamatujete jménem všechny své studenty
většinu se naučím během pár hodin, výhoda je, že mi ročně většinou přiskočí tak 25-30 dětí
jak se ve školství řeší dovolená (máte dovolenou jen přes léto, co pak děláte, když jsou třeba jarní nebo podzimní prázdniny - co třeba matky školou povinných dětí - to s vámi nikdy nebyli o jarňákách na horách?)
U nás máme většinou na jarní, podzimní prázdniny studijní volno a nebo práci na doma a pak 8 týdnů v létě. 1-2 dny co potřebujeme během roku si můžeme napracovat o prázdninách na pozemku
jaký bývá kolektiv učitelek
U nás chvíli trvalo, než jsme si s manželem sedli s jednou kolegyní (pomlouvačné naštěstí byly odejité) a teď už je to dobré
jak kmenové (déle působící) učitelky na školách přijímají nováčka a ještě jen s doplněným ped. vzděláním (tedy bez klasického ped. vzdělání)
Já byla studovaná, ale jako 2. st. jsem šla učit na 2 roky na 1. stupeň a tam mi to jedna vystudovaná 1. st. dávala sežrat. Jenže jí tam ředitelka nechtěla, tak ji stejně pak vyhodila
jak zvládáte fungovat finančně, všude se píše, že jsou učitelé podhodnocení, zvládáte z platu uhradit klasické výdaje (bydlení, jídlo a věci pro děti)
V dnešní době už to jde a dá se z platu v pohodě vyjít. My máme dva učitelské platy a nežijeme si až tak špatně. Nejsme tedy z Prahy, ale z malého města
máte před dovolenou nějakou brigádu.
Nemáme, odpočíváme a věnujeme se dětem
Je tam dost osobního, tak anonymně, ale klidně se ptej jestli tě něco zajímá.
- Citovat
- Upravit
Já učitelka nejsem, ale v rodině mám hned dva učitele, táta je vysokoškolsky profesor a mamka uci na střední - tak ti řeknu spíše o té střední, takže, mamka taky nemá vystudovanou pedagogickou, ale normálně biochemii na přírodovědecké fakultě a po rodičovské si dodelala pedagogické minimum a teď uci chemii a biologii na střední skole…a v poradku. Vše zatím nějak zvládá, i testy i pisemky, testy ji pomáháme někdy opravovat i my děti, když toho má hodně. Kolektiv učitelů mají fakt dobrý, rozumí si. Studenti jsou někteří dobří, někteří zlobi, každá třída je jiná. Asi záleží i na skole, mamka si občas postezuje, ale vylozene problémy nemá. U nich v učitelském sboru je více lidi, co studovali něco jiného než pedagogiku a mají jen pedagogické minimum a uci teď, i u nás na gymplu jsme měli několik takových učitelů, co tu pedagogiku nestudovali. Jinak podle mě pokud máš technickou školu, tak to by o tebe mohl byt i docela dobrý zájem, takové učitele shání v poslední době, ale uvidis. Jinak z platu mamka docela vyjde, není to žádná sláva, ale taky žádná bída, brigády přes prázdniny nedělá, ale třeba teď s koronavirem a tou “krizi” si brigádu hledá, ale jak máme ještě tátu, tak proste ty dva platy to utáhnou, ale stejne. Jinak prázdniny normálně má, když jsou podzimní i jarní prázdniny, tak je doma…spíše musí vždy poslední týden v srpnu už byt ve skole a první týden v červenci ještě..:alw jinak ma prázdniny jako “deti”, maximálně ma nějakou práci na doma. Ale jinak dobrý. Podle me studenti i kolektiv je hodně o stesti, bud chytnes dobrý kolektiv nebo ne, bud budes mit dobre studenty nebo ne…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Já učitelka nejsem, ale v rodině mám hned dva učitele, táta je vysokoškolsky profesor a mamka uci na střední - tak ti řeknu spíše o té střední, takže, mamka taky nemá vystudovanou pedagogickou, ale normálně biochemii na přírodovědecké fakultě a po rodičovské si dodelala pedagogické minimum a teď uci chemii a biologii na střední skole…a v poradku. Vše zatím nějak zvládá, i testy i pisemky, testy ji pomáháme někdy opravovat i my děti, když toho má hodně. Kolektiv učitelů mají fakt dobrý, rozumí si. Studenti jsou někteří dobří, někteří zlobi, každá třída je jiná. Asi záleží i na skole, mamka si občas postezuje, ale vylozene problémy nemá. U nich v učitelském sboru je více lidi, co studovali něco jiného než pedagogiku a mají jen pedagogické minimum a uci teď, i u nás na gymplu jsme měli několik takových učitelů, co tu pedagogiku nestudovali. Jinak podle mě pokud máš technickou školu, tak to by o tebe mohl byt i docela dobrý zájem, takové učitele shání v poslední době, ale uvidis. Jinak z platu mamka docela vyjde, není to žádná sláva, ale taky žádná bída, brigády přes prázdniny nedělá, ale třeba teď s koronavirem a tou “krizi” si brigádu hledá, ale jak máme ještě tátu, tak proste ty dva platy to utáhnou, ale stejne. Jinak prázdniny normálně má, když jsou podzimní i jarní prázdniny, tak je doma…spíše musí vždy poslední týden v srpnu už byt ve skole a první týden v červenci ještě..:alw jinak ma prázdniny jako “deti”, maximálně ma nějakou práci na doma. Ale jinak dobrý. Podle me studenti i kolektiv je hodně o stesti, bud chytnes dobrý kolektiv nebo ne, bud budes mit dobre studenty nebo ne…
moc děkuji za příjemný příspěvek.
ještě bych měla dotaz, ale to asi spíš na učitelky. Pokud jste ze školství odešli, jak dobře/špatně, jste hledali uplatnění? Je o učitele zájem mimo školství?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
a jenom ještě dotaz k tvé mamince, proč si teď korona krizí hledá brigádu? Ono to nějak zasáhlo i učitele? Myslela jsem, že školy fungovaly on-line (tedy, ty schopnější) a ostatní tedy asi neučili… ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
jeee moc děkuji za odpověď.
ty máš tedy aprobaci na učení na 2. stupni? Já mám právě jen odbornou VŠ a teď s dětmi si nějak říkám, že by mě práce s mladými docela bavila, možná to má smysl, nevím. Ale odrazuje mě to co se říká o dnešních mladých. Že je to zvěř. Ale nevím, když tak ty lidi potkávám, tak mi to nepřijde. Ano mají jiné názory, jiné požadavky, ale pořád je to nová nastupující generace, která se prostě chce a musí osamostatnit. Docela odstarašujícím dojmem na mě zapůsobila nedávná kauza o „utýrané“ učitelce. Je to cca 5 let nazpět. A také jedna kamarádka, šla po VŠ učit na učňák a přesto, že sama byla šťastná, že dostala místo na škole, tak po půl roce utekla. Prý studenti byli příšerní - dali si židli na stůl a sedli si na ni apod…
jak třeba na tohle reagovat?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
a jenom ještě dotaz k tvé mamince, proč si teď korona krizí hledá brigádu? Ono to nějak zasáhlo i učitele? Myslela jsem, že školy fungovaly on-line (tedy, ty schopnější) a ostatní tedy asi neučili…
Ale, to nemá moc ani souvislost s ucitelstvim, spíše se nudí doma, tak chce mezi lidi a kdyžtak si něco přivydělat
ona je trochu workoholik, takže teď jak nepracovala, tak ji to chybí
- Citovat
- Upravit
@Veveří píše:
Jak se žije ucitelkam? Momentálně dobře 😁
jsem se měla zeptat někdy v lednu, viď? ![]()
- Citovat
- Upravit
Jak je to třeba se průběžným vzděláváním učitelů? je možné jít na nějaký doplňující, rozšiřující kurz apod.?
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
učím na zemědělské SŠ odborné předměty, vystudovala jsem vet. lékařství, takže nejsem „čistokrevný“ učitel ![]()
1. Se studenty vycházím dobře, učím už asi 8 let, ale většinou na zkrácený úvazek, mám děti 3, vždycky jsem nastupovala už v cca roce věku dětí na pár h/týden a postupně zvyšovala úvazek
2. Nevím, jestli víš, že plný úvazek ve školství je cca 21-25h/ týden (mě to překvapilo
, přípravy jsem si vždycky dělala po nocích, opravy testů taky, bez problémů
3. Studenty si (celkem) pamatuju
4. Prázdniny letní i ostatní pokryje dovolená a studijní volno (když to někomu nevyjde, vezme si neplacené volno), ta hromada volna je na školství úžasná ![]()
5. Kolektiv moc neřeším, s většinou kolegů vycházím dobře, na mimopracovní akce nemám čas (kvůli dětem)
6. U nás je spousta učitelů odborných předmětů, kteří nemají Pedf, takže si nepřipadám nijak exoticky
7. Finančně nestrádáme, máme s manželem cca stejný plat, ale žijeme na vesnici, nemáme velké náklady. Ŕekla bych že poměr času stráveného v práci/mzda vychází nadprůměrně příznivě. A pokud neuděláš nějakou fakt šílenou botu, výpověď nedostaneš
Ještě Ti napíšu, co mě po příchodu do školství překvapilo:
1. Hromada (jako fakt hafo
volna
2. Porady
nevím, jestli je to i jinde, ale u nás probíhají klasifikační porady v délce několika hodin, u každé třídy se čte nahlas elaborát (kolik studentů má 4 - jmenovitě, z čeho, kolik 5, kolik neklasifikovaných, průměrná absence, studenti s nejvyšší absencí - kolik h a proč…) sedíš tam jako pako a posloucháš jména, která vůbec neznáš, protože logicky ve většině tříd neučíš. Poprvé jsem tam seděla a nevěřícně zírala a říkala si, že pokud jsou učitelé ochotní takhle trávit čas, tak si vyšší plat ani nezaslouží ![]()
3. Vopruz je třídnictví - řešíš stížnosti, že studenti ve „tvé“ třídě jsou hluční a nenosí papučky ![]()
4. Mám pocit profesní stagnace, čím dál tím větší ![]()
Každopádně držím palce, práci najdeš (i bez ped. minima, to se dá dodělat už při práci), učitelů technických předmětů je málo, utrhají ti ruce ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jak je to třeba se průběžným vzděláváním učitelů? je možné jít na nějaký doplňující, rozšiřující kurz apod.?
Jo, to je, po domluvě s ředitelem. Já jsem si třeba dodělávala AJ (CAE), zaplatili mi asi půlku kurzu
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj,učím na zemědělské SŠ odborné předměty, vystudovala jsem vet. lékařství, takže nejsem „čistokrevný“ učitel
1. Se studenty vycházím dobře, učím už asi 8 let, ale většinou na zkrácený úvazek, mám děti 3, vždycky jsem nastupovala už v cca roce věku dětí na pár h/týden a postupně zvyšovala úvazek
2. Nevím, jestli víš, že plný úvazek ve školství je cca 21-25h/ týden (mě to překvapilo, přípravy jsem si vždycky dělala po nocích, opravy testů taky, bez problémů
4. Prázdniny letní i ostatní pokryje dovolená a studijní volno (když to někomu nevyjde, vezme si neplacené volno), ta hromada volna je na školství úžasná
5. Kolektiv moc neřeším, s většinou kolegů vycházím dobře, na mimopracovní akce nemám čas (kvůli dětem)
6. U nás je spousta učitelů odborných předmětů, kteří nemají Pedf, takže si nepřipadám nijak exoticky
7. Finančně nestrádáme, máme s manželem cca stejný plat, ale žijeme na vesnici, nemáme velké náklady. Ŕekla bych že poměr času stráveného v práci/mzda vychází nadprůměrně příznivě. A pokud neuděláš nějakou fakt šílenou botu, výpověď nedostanešJeště Ti napíšu, co mě po příchodu do školství překvapilo:
Každopádně držím palce, práci najdeš (i bez ped. minima, to se dá dodělat už při práci), učitelů technických předmětů je málo, utrhají ti ruce
1. Hromada (jako fakt hafovolna
2. Poradynevím, jestli je to i jinde, ale u nás probíhají klasifikační porady v délce několika hodin, u každé třídy se čte nahlas elaborát (kolik studentů má 4 - jmenovitě, z čeho, kolik 5, kolik neklasifikovaných, průměrná absence, studenti s nejvyšší absencí - kolik h a proč…) sedíš tam jako pako a posloucháš jména, která vůbec neznáš, protože logicky ve většině tříd neučíš. Poprvé jsem tam seděla a nevěřícně zírala a říkala si, že pokud jsou učitelé ochotní takhle trávit čas, tak si vyšší plat ani nezaslouží
3. Vopruz je třídnictví - řešíš stížnosti, že studenti ve „tvé“ třídě jsou hluční a nenosí papučky
4. Mám pocit profesní stagnace, čím dál tím větší
moc děkuji za příspěvěk. Mám ještě rok RD a ráda bych si během toho dodělala minimum, ať jdu učit aspoň trochu připravená. Tedy pokud něco najdu, resp. mě někam vezmou
Ten úvazek, 25h/týden to jsou odučené hodiny a plus k tomu ještě příprava a opravy testů apod.? A ty částečné úvazky - je to ve školství běžné? To bych vlastně mohla jít na pár hodin učit už teď. Aspoň si to zkusit.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj,učím na zemědělské SŠ odborné předměty, vystudovala jsem vet. lékařství, takže nejsem „čistokrevný“ učitel
2. Nevím, jestli víš, že plný úvazek ve školství je cca 21-25h/ týden (mě to překvapilo, přípravy jsem si vždycky dělala po nocích, opravy testů taky, bez problémů
4. Prázdniny letní i ostatní pokryje dovolená a studijní volno (když to někomu nevyjde, vezme si neplacené volno), ta hromada volna je na školství úžasná
7. Finančně nestrádáme, máme s manželem cca stejný plat, ale žijeme na vesnici, nemáme velké náklady. Ŕekla bych že poměr času stráveného v práci/mzda vychází nadprůměrně příznivě. A pokud neuděláš nějakou fakt šílenou botu, výpověď nedostanešJeště Ti napíšu, co mě po příchodu do školství překvapilo:
Každopádně držím palce, práci najdeš (i bez ped. minima, to se dá dodělat už při práci), učitelů technických předmětů je málo, utrhají ti ruce
1. Hromada (jako fakt hafovolna
2. Poradynevím, jestli je to i jinde, ale u nás probíhají klasifikační porady v délce několika hodin, u každé třídy se čte nahlas elaborát (kolik studentů má 4 - jmenovitě, z čeho, kolik 5, kolik neklasifikovaných, průměrná absence, studenti s nejvyšší absencí - kolik h a proč…) sedíš tam jako pako a posloucháš jména, která vůbec neznáš, protože logicky ve většině tříd neučíš. Poprvé jsem tam seděla a nevěřícně zírala a říkala si, že pokud jsou učitelé ochotní takhle trávit čas, tak si vyšší plat ani nezaslouží
3. Vopruz je třídnictví - řešíš stížnosti, že studenti ve „tvé“ třídě jsou hluční a nenosí papučky
4. Mám pocit profesní stagnace, čím dál tím větší
k té profesní stagnaci - takže návrat zpět k původnímu oboru už tedy nevidíš jako reálný?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
moc děkuji za příspěvěk. Mám ještě rok RD a ráda bych si během toho dodělala minimum, ať jdu učit aspoň trochu připravená. Tedy pokud něco najdu, resp. mě někam vezmouTen úvazek, 25h/týden to jsou odučené hodiny a plus k tomu ještě příprava a opravy testů apod.? A ty částečné úvazky - je to ve školství běžné? To bych vlastně mohla jít na pár hodin učit už teď. Aspoň si to zkusit.
U nás na škole jsou částečné úvazky naprosto běžné, u matek/důchodců/odborníků z praxe, kteří mají ještě jinou práci…já jsem takhle nastoupila, když bylo prvnímu dítěti asi 8 měsíců na 2 dopoledne/týden (asi 7h). Postupně jsem dostudovala ped. minimum (teď se to jmenuje DPS - doplňující pedagogické studium). Zeptej se na blízkých školách (doporučuju určitě SŠ než ZŠ - to musí být očistec). 21h je u teorie plný úvazek, 25 když učíš praxi, zbytek jsou přípravy, které si uděláš doma. Akorát je dost pozdě, většinou se nabírají učitelé duben/květen. Leda by někde někdo vypadl. Ale zeptat se zkus, pár h by ti třeba našli…
- Citovat
- Upravit
Ahoj maminky učitelky. Ráda bych se vás zeptala na pár otázek ohledně této profese. Na úvod chci napsat, že mám vystudovanou technickou VŠ, před MD/RD jsem 10 let pracovala v oboru. Teď na RD přemýšlím co do budoucna. Na své původní místo se pravděpodobně nebudu moci vrátit. A také přemýšlím, zda bych vlastně chtěla, pokud by mi umožnili zkrácený úvazek, tak bych se asi vrátila jinak asi ne. Mám ještě rok RD. Uvažuji o tom, že bych si doplnila pedagogické vzdělání a následně pak učila buď na 2. stupni ZŠ a nebo na střední škole. Ovšem nevím, jaká je po učitelkách poptávka, když se dívám na inzeráty, tak nikde moc nic není. No a mé otázky:
Moc děkuji za odpovědi. Budu ráda, když se někdo ozve, o učení jsem vždy přemýšlela, ale doma mi nedovolili na PedF jít.