Jak se žije učitelkám?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj, díky za info. Tak teď tomu vůbec nerozumím. I v případě že si udělám kvalifikační vzdělání pedagogických pracovníků - pro učitele odborných předmětů. Tak stejně nebudu aprobovany učitel? A co praxe, kterou v oboru mám? Tomu nerozumím, takže kvalifikovanější je ten, kdo „jen“ vystudoval PedF a nikdy v daném oboru nepracoval než ten kdo má vystudovanou technickou VŠ, pracoval v oboru a dodělá si ped. vzdělání? A co konkrétně myslíš celozivotko pedagogické? A co v reálu znamená být neaprobovany učitel, jaké to má následky při práci učitele? Děkuji
Samozřejmě, že vystudovaný pedagog je víc než ten, co má jen DPS. A je úplně fuk, že máš praxi, z hlediska legislativy nejsi učitel.
Ono učit je dost jiné než pracovat v oboru, můžeš být skvělý chemik, ale to neznamená, že to budeš umět učit a pracovat s mladými.
No a následky to má na tom, do jaké platové třídy tě zařadí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě jedna věc, musíš být připravená učit cokoli.
Na ZŠ jsem dostala přiděleno, kromě mé aprobace ještě 5 jiných předmětů, protože se musí zaplnit rozvrh, úvazky atd.
Takže jsem měla pracovní činnosti, hudební výchovu, německý jazyk, výtvarnou výchovu a psaní na stroji.
Jsem češtinář
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Moc děkuji, podívám se na to. S dalším vzděláváním nemám problém, pokud by mi škola umožnila na studium volno, tak učit se budu ráda.
Nevíš jestli inspekce bere, probíhající studium už jako aprobovaneho učitele nebo ještě ne? A co z toho škola má, když má neaprovobane učitele?
Včera jsem se dívala na stránky skol v okolí a je to bída. Hledají buď učitele pro 1. stupeň a nebo odborné elektro
Volno ti škola na studium nedá, potřebuje tě v práci. Probíhající studium je stále jen studium, tedy neaprobovaný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jizvíková píše:
A ještě jedna věc, musíš být připravená učit cokoli.
Na ZŠ jsem dostala přiděleno, kromě mé aprobace ještě 5 jiných předmětů, protože se musí zaplnit rozvrh, úvazky atd.
Takže jsem měla pracovní činnosti, hudební výchovu, německý jazyk, výtvarnou výchovu a psaní na stroji.
Jsem češtinář
Tohle je na malých školách taky boj. U nás je vedení naštěstí rozumné a vždy se ptá na co si troufneme. Takže třeba u mě ví, že odučím takřka cokoliv, ale nesmí to být jazyk, ani ten český. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj,učím na zemědělské SŠ odborné předměty, vystudovala jsem vet. lékařství, takže nejsem „čistokrevný“ učitel
1. Se studenty vycházím dobře, učím už asi 8 let, ale většinou na zkrácený úvazek, mám děti 3, vždycky jsem nastupovala už v cca roce věku dětí na pár h/týden a postupně zvyšovala úvazek
2. Nevím, jestli víš, že plný úvazek ve školství je cca 21-25h/ týden (mě to překvapilo, přípravy jsem si vždycky dělala po nocích, opravy testů taky, bez problémů
3. Studenty si (celkem) pamatuju
4. Prázdniny letní i ostatní pokryje dovolená a studijní volno (když to někomu nevyjde, vezme si neplacené volno), ta hromada volna je na školství úžasná
5. Kolektiv moc neřeším, s většinou kolegů vycházím dobře, na mimopracovní akce nemám čas (kvůli dětem)
6. U nás je spousta učitelů odborných předmětů, kteří nemají Pedf, takže si nepřipadám nijak exoticky
7. Finančně nestrádáme, máme s manželem cca stejný plat, ale žijeme na vesnici, nemáme velké náklady. Ŕekla bych že poměr času stráveného v práci/mzda vychází nadprůměrně příznivě. A pokud neuděláš nějakou fakt šílenou botu, výpověď nedostanešJeště Ti napíšu, co mě po příchodu do školství překvapilo:
Každopádně držím palce, práci najdeš (i bez ped. minima, to se dá dodělat už při práci), učitelů technických předmětů je málo, utrhají ti ruce
1. Hromada (jako fakt hafovolna
2. Poradynevím, jestli je to i jinde, ale u nás probíhají klasifikační porady v délce několika hodin, u každé třídy se čte nahlas elaborát (kolik studentů má 4 - jmenovitě, z čeho, kolik 5, kolik neklasifikovaných, průměrná absence, studenti s nejvyšší absencí - kolik h a proč…) sedíš tam jako pako a posloucháš jména, která vůbec neznáš, protože logicky ve většině tříd neučíš. Poprvé jsem tam seděla a nevěřícně zírala a říkala si, že pokud jsou učitelé ochotní takhle trávit čas, tak si vyšší plat ani nezaslouží
3. Vopruz je třídnictví - řešíš stížnosti, že studenti ve „tvé“ třídě jsou hluční a nenosí papučky
4. Mám pocit profesní stagnace, čím dál tím větší
Ahoj, vracím se ještě k dotazu ohledně učitelek. Prosím tě těch 25 hodin/týdně za plný úvazek to je vč. učení a přípravy nebo to je jen počet hodin, které musíš odučit? Děkuji
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj, vracím se ještě k dotazu ohledně učitelek. Prosím tě těch 25 hodin/týdně za plný úvazek to je vč. učení a přípravy nebo to je jen počet hodin, které musíš odučit? Děkuji
Na zš je to 22 hodin přímé výuky, dále budou dozory, suplování. m pořady, Předmětové komise. Celkově strávím ve škole cca 35 hodin čistého času týdně, zbytek je na přípravy hodin, opravy sešitů, písemek atd.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Na zš je to 22 hodin přímé výuky, dále budou dozory, suplování. m pořady, Předmětové komise. Celkově strávím ve škole cca 35 hodin čistého času týdně, zbytek je na přípravy hodin, opravy sešitů, písemek atd.
Díky za odpověď. A jak dlouho Ti zaberou opravy? Děkuji.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ja treba na 22h prime vyuky potrebuji tak 15h te neprime… jako tridni o dost vic teda… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PupuP píše:
Ja treba na 22h prime vyuky potrebuji tak 15h te neprime… jako tridni o dost vic teda…
A to je na ZŠ, 1. nebo 2. stupeň? Děkuji
- Citovat
- Upravit
Na soukromych skolach byva prime vyucovaci cinnosti vice. Ve „statnim“ 21-22, v soukromem treba tech 25-nadelavaji prazdniny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
Na soukromych skolach byva prime vyucovaci cinnosti vice. Ve „statnim“ 21-22, v soukromem treba tech 25-nadelavaji prazdniny.
On je rozdíl mezi soukromými a státními školami, co se hodin týká? Učitelky na soukromých školách nemají 8 týdnů dovolené?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
A to je na ZŠ, 1. nebo 2. stupeň? Děkuji
2. Stupen s tim, ze ucim temer stejne predmety a tridy jako rok predtim
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, 21 h je na SŠ počet odučených hodin při plném úvazku (21×45 min), 25 h je, pokud jsi učitel praxe. Jinak plný úvazek máš (teoreticky) 40h/týden jako všude. Super ale je, že si ostatní práci - přípravy/opravování testů atd. (na škole, kde jsou normální) můžeš udělat doma. První rok (když jsem si dělala na všechno nové přípravy) jsem byla na těch 40ti hodinách/týden, možná i 50ti, odhadem, teď se i s rezervou vejdu do 30ti (spíš míň) ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
jsem z Prahy a odcházím ze školy právě proto, že je to tam totéž. Nejprve žádné limity, kdy můžeme odejít, pak najednou ve 14 - a to i při zkráceném uvazku, řekli to uprostřed roku a nazdar, takže jsem tam seděla zdarma.
Rozvrhy rozfrcané, že od nula do deváté vyuč. hodiny nebyl problém.
Porady o ventilaci, novém linu atd. několikrát měsíčně, takže k prdu.
Když byla výuka od 9, stejně v 7.30 v práci a nemohla sis ani objednat doktora. Dozorů jsem měla 5 hodin 25 min, takže super, nestihla jsem se nasvačit, dojít si na wc, napít se. Za jedno pololetí jsem měla 115 hodin supla - zdarma.
Teď školu měním a pokud to bude stát zase za pendrek, končím ve školství.
Po 15 letech mám 23 čistého, takže bych být bez manžela nezaplatím nájem nebo nebudou děti jíst.