Jak se žije učitelkám?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
14.7.20 16:50
@Evik19 píše:
Ja jsem bohuzel byla ta postizena praci ve skole, kdy byvalo bezne byvat do sedmi, pracovat o vikendech apod… Kdyz jsem byla na pohovoru, tak jsem se na prac. dobu opatrne zeptala a bylo mi receno, ze odejit mohu v 15 hod, krome dni, kdy jsou porady, coz jsem byla ochotna akceptovat. Netusila jsem ale, ze porada bude v nejake podobe minimalne jedna tydne a ze se z porad nesmi odejit (jednou jsem potrebovala utect z predem neohlasene porady k lekarce, kam jsem byla objednaná na 16:30 a bylo mi reditelkou receno, ze jsem si to snad mela nejak zaridit a ze se to jiz nesmi vickrat opakovat. Mimochodem, tahle konkretni porada se napr. tykala rekonstrukcnich praci na skole, ktere mely probehnout za 2 roky :zed:. Takze se mi pak obcas stavalo, ze jsem na porade do posledni minuty trnula, jestli teda uz skonci a ja budu smet pro dite do skolky anebo zase budu muset nekoho otravovat, at ho vyzvedne za me.) Na pohovoru mi taky nikdo nerekl, ze budu mit 6 hodinovych dozoru tydne, ze budu mit povinnou 1 tridnickou hodinu tydne, ze ja budu ten, kdo bude muset vypracovat IVP pro zaky sve tridy, vcetne administrativy s tim spojene atd atd… A ze kazdy den budu s taskou plnou sesitu a pisemek zdrhat ve 4 s pocitem, ze zas budu nad tim sedet do noci a ze kluk bude stejne zase v te skolce posledni. Takze bohuzel, i takoveto skoly existuji. V Praze je ucitelu nedostatek, tam by tento pristup neprosel, v nasem regionu je ale situace trochu jina, takze budu hodne doufat, ze po materske budu mit vetsi štěstí, protoze prace samotna me fakt bavila a oproti praci ve firme, kde jsem pracovala drive, jsem i mela pocit, ze ma smysl.
Jo a rozvrhy delali schvalne tak, aby clovek, co mel treba jen 8 hodin tydne stejne musel stravit na pracovisti v podstate celou pracovni dobu a tim padem tam meli otroka na vsechny suply, hlidani deti, kterym bylo blbe, nez pro ne prijeli rodice, na „suplovani“ dozoru, druziny a podobne. Kolegyne treba ucila v 7:05 a pak ve 14:30 a mezitim ji tam hodili supla treba na 11 a jeste se tvarili, ze ma byt rada, ze se ji tim ten mesic zvysi uvazek.

Ahoj,
jsem z Prahy a odcházím ze školy právě proto, že je to tam totéž. Nejprve žádné limity, kdy můžeme odejít, pak najednou ve 14 - a to i při zkráceném uvazku, řekli to uprostřed roku a nazdar, takže jsem tam seděla zdarma.
Rozvrhy rozfrcané, že od nula do deváté vyuč. hodiny nebyl problém.
Porady o ventilaci, novém linu atd. několikrát měsíčně, takže k prdu.
Když byla výuka od 9, stejně v 7.30 v práci a nemohla sis ani objednat doktora. Dozorů jsem měla 5 hodin 25 min, takže super, nestihla jsem se nasvačit, dojít si na wc, napít se. Za jedno pololetí jsem měla 115 hodin supla - zdarma.

Teď školu měním a pokud to bude stát zase za pendrek, končím ve školství.
Po 15 letech mám 23 čistého, takže bych být bez manžela nezaplatím nájem nebo nebudou děti jíst.

• Citovat
  • Upravit
14047
14.7.20 17:00
@Anonymní píše:
Ahoj, díky za info. Tak teď tomu vůbec nerozumím. I v případě že si udělám kvalifikační vzdělání pedagogických pracovníků - pro učitele odborných předmětů. Tak stejně nebudu aprobovany učitel? A co praxe, kterou v oboru mám? Tomu nerozumím, takže kvalifikovanější je ten, kdo „jen“ vystudoval PedF a nikdy v daném oboru nepracoval než ten kdo má vystudovanou technickou VŠ, pracoval v oboru a dodělá si ped. vzdělání? A co konkrétně myslíš celozivotko pedagogické? A co v reálu znamená být neaprobovany učitel, jaké to má následky při práci učitele? Děkuji

Samozřejmě, že vystudovaný pedagog je víc než ten, co má jen DPS. A je úplně fuk, že máš praxi, z hlediska legislativy nejsi učitel.

Ono učit je dost jiné než pracovat v oboru, můžeš být skvělý chemik, ale to neznamená, že to budeš umět učit a pracovat s mladými.

No a následky to má na tom, do jaké platové třídy tě zařadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
14.7.20 17:04

A ještě jedna věc, musíš být připravená učit cokoli.
Na ZŠ jsem dostala přiděleno, kromě mé aprobace ještě 5 jiných předmětů, protože se musí zaplnit rozvrh, úvazky atd.
Takže jsem měla pracovní činnosti, hudební výchovu, německý jazyk, výtvarnou výchovu a psaní na stroji.
Jsem češtinář

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
14.7.20 17:10
@Anonymní píše:
Moc děkuji, podívám se na to. S dalším vzděláváním nemám problém, pokud by mi škola umožnila na studium volno, tak učit se budu ráda.
Nevíš jestli inspekce bere, probíhající studium už jako aprobovaneho učitele nebo ještě ne? A co z toho škola má, když má neaprovobane učitele?
Včera jsem se dívala na stránky skol v okolí a je to bída. Hledají buď učitele pro 1. stupeň a nebo odborné elektro :(

Volno ti škola na studium nedá, potřebuje tě v práci. Probíhající studium je stále jen studium, tedy neaprobovaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.20 15:09
@jizvíková píše:
A ještě jedna věc, musíš být připravená učit cokoli.
Na ZŠ jsem dostala přiděleno, kromě mé aprobace ještě 5 jiných předmětů, protože se musí zaplnit rozvrh, úvazky atd.
Takže jsem měla pracovní činnosti, hudební výchovu, německý jazyk, výtvarnou výchovu a psaní na stroji.
Jsem češtinář

Tohle je na malých školách taky boj. U nás je vedení naštěstí rozumné a vždy se ptá na co si troufneme. Takže třeba u mě ví, že odučím takřka cokoliv, ale nesmí to být jazyk, ani ten český. :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.20 23:11
@Anonymní píše:
Ahoj,

učím na zemědělské SŠ odborné předměty, vystudovala jsem vet. lékařství, takže nejsem „čistokrevný“ učitel :-)

1. Se studenty vycházím dobře, učím už asi 8 let, ale většinou na zkrácený úvazek, mám děti 3, vždycky jsem nastupovala už v cca roce věku dětí na pár h/týden a postupně zvyšovala úvazek
2. Nevím, jestli víš, že plný úvazek ve školství je cca 21-25h/ týden (mě to překvapilo :lol:, přípravy jsem si vždycky dělala po nocích, opravy testů taky, bez problémů
3. Studenty si (celkem) pamatuju
4. Prázdniny letní i ostatní pokryje dovolená a studijní volno (když to někomu nevyjde, vezme si neplacené volno), ta hromada volna je na školství úžasná ;)
5. Kolektiv moc neřeším, s většinou kolegů vycházím dobře, na mimopracovní akce nemám čas (kvůli dětem)
6. U nás je spousta učitelů odborných předmětů, kteří nemají Pedf, takže si nepřipadám nijak exoticky
7. Finančně nestrádáme, máme s manželem cca stejný plat, ale žijeme na vesnici, nemáme velké náklady. Ŕekla bych že poměr času stráveného v práci/mzda vychází nadprůměrně příznivě. A pokud neuděláš nějakou fakt šílenou botu, výpověď nedostaneš

Ještě Ti napíšu, co mě po příchodu do školství překvapilo:
1. Hromada (jako fakt hafo :mrgreen: volna
2. Porady :roll: nevím, jestli je to i jinde, ale u nás probíhají klasifikační porady v délce několika hodin, u každé třídy se čte nahlas elaborát (kolik studentů má 4 - jmenovitě, z čeho, kolik 5, kolik neklasifikovaných, průměrná absence, studenti s nejvyšší absencí - kolik h a proč…) sedíš tam jako pako a posloucháš jména, která vůbec neznáš, protože logicky ve většině tříd neučíš. Poprvé jsem tam seděla a nevěřícně zírala a říkala si, že pokud jsou učitelé ochotní takhle trávit čas, tak si vyšší plat ani nezaslouží :roll:
3. Vopruz je třídnictví - řešíš stížnosti, že studenti ve „tvé“ třídě jsou hluční a nenosí papučky :roll:
4. Mám pocit profesní stagnace, čím dál tím větší :think:

Každopádně držím palce, práci najdeš (i bez ped. minima, to se dá dodělat už při práci), učitelů technických předmětů je málo, utrhají ti ruce :kytka:

Ahoj, vracím se ještě k dotazu ohledně učitelek. Prosím tě těch 25 hodin/týdně za plný úvazek to je vč. učení a přípravy nebo to je jen počet hodin, které musíš odučit? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.7.20 23:16
@Anonymní píše:
Ahoj, vracím se ještě k dotazu ohledně učitelek. Prosím tě těch 25 hodin/týdně za plný úvazek to je vč. učení a přípravy nebo to je jen počet hodin, které musíš odučit? Děkuji

Na zš je to 22 hodin přímé výuky, dále budou dozory, suplování. m pořady, Předmětové komise. Celkově strávím ve škole cca 35 hodin čistého času týdně, zbytek je na přípravy hodin, opravy sešitů, písemek atd.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.20 15:04
@Anonymní píše:
Na zš je to 22 hodin přímé výuky, dále budou dozory, suplování. m pořady, Předmětové komise. Celkově strávím ve škole cca 35 hodin čistého času týdně, zbytek je na přípravy hodin, opravy sešitů, písemek atd.

Díky za odpověď. A jak dlouho Ti zaberou opravy? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
1086
21.7.20 15:35
@Anonymní píše:
Ahoj, vracím se ještě k dotazu ohledně učitelek. Prosím tě těch 25 hodin/týdně za plný úvazek to je vč. učení a přípravy nebo to je jen počet hodin, které musíš odučit? Děkuji

Ja treba na 22h prime vyuky potrebuji tak 15h te neprime… jako tridni o dost vic teda… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.20 22:25
@PupuP píše:
Ja treba na 22h prime vyuky potrebuji tak 15h te neprime… jako tridni o dost vic teda… :)

A to je na ZŠ, 1. nebo 2. stupeň? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
66845
21.7.20 22:31

Na soukromych skolach byva prime vyucovaci cinnosti vice. Ve „statnim“ 21-22, v soukromem treba tech 25-nadelavaji prazdniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.20 22:56
@matkabagristy píše:
Na soukromych skolach byva prime vyucovaci cinnosti vice. Ve „statnim“ 21-22, v soukromem treba tech 25-nadelavaji prazdniny.

On je rozdíl mezi soukromými a státními školami, co se hodin týká? Učitelky na soukromých školách nemají 8 týdnů dovolené?

• Citovat
  • Upravit
1086
21.7.20 23:05
@Anonymní píše:
A to je na ZŠ, 1. nebo 2. stupeň? Děkuji

2. Stupen s tim, ze ucim temer stejne predmety a tridy jako rok predtim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.20 00:39
@Anonymní píše:

Ahoj, 21 h je na SŠ počet odučených hodin při plném úvazku (21×45 min), 25 h je, pokud jsi učitel praxe. Jinak plný úvazek máš (teoreticky) 40h/týden jako všude. Super ale je, že si ostatní práci - přípravy/opravování testů atd. (na škole, kde jsou normální) můžeš udělat doma. První rok (když jsem si dělala na všechno nové přípravy) jsem byla na těch 40ti hodinách/týden, možná i 50ti, odhadem, teď se i s rezervou vejdu do 30ti (spíš míň) :oops:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat