Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Věřím tomu. Známá koupila byt u metra stejné velikosti před 7 lety za 2,2 miliónu. Byl to byt v paneláku.
A co je byt podobné velikosti? Pokud koupila 60m2 4+kk, tak to pak ano, reálné to je, ale to pak není normální velký byt. Pokud to mělo alespoň 80m2 (ač i to je na 4+kk stále relativně malé), znamenalo by to cenu cca 27 tis. za m2. To byly v roce 2010 běžné ceny pro Brno, rozhodně ne pro Prahu. A nebo to musela být výjimečné hodně výhodný nákup.
@Lenyy21 Prosím anonym, osobní údaje.
Koupili jsme dva roky zpátky byt 3kk (84 m2) v Praze, Libeň, asi 2,5 mil. plus nezbytná rekonstrukce, takže celkově 3,2 mil. Dnes má byt hodnotu takřka 6 mil. Zvýšení hypotéky se naprosto neobávám, protože bydlíme vlastně za hubičku a i kdyby se hypotéka zvýšila, pořád to bude krásný. Žasnu nad těmi cenami, co dávají ostatní, 20 tis. za byt je norma.
Samozřejmě jsme museli udělat spoustu kompromisů. Třeba čtvrť není tak hezká jako jiné vyhlášenější. Na druhou stranu se to tu hodně zvedá a i díky tomu jsme na koupi hodně vydělali. Jinde ten růst takový není. Takže investice fajn. Vadí mi, že dům nemá zatím výtah. Ale uhájila jsem si balkón a nechtěla jsem přízemí nebo pod střechu. Taky ulice je klidná, žádná tramvaj nebo auta. Prostě člověk nemůže mít všechno. Ideál by samozřejmě bylo 4+1 s terasou.
Jinak rodina má v Praze příjem průměrně cca 60 tis. Normální co tak pozoruju ve světě je dávat za bydlení cca třetinu až půlku příjmů. Takže nový byt 6 mil - splátka 20 tis. není až takový extrém, jak se zdá.
@Anonymní píše:
@Lenyy21 Prosím anonym, osobní údaje.Koupili jsme dva roky zpátky byt 3kk (84 m2) v Praze, Libeň, asi 2,5 mil. plus nezbytná rekonstrukce, takže celkově 3,2 mil. Dnes má byt hodnotu takřka 6 mil. Zvýšení hypotéky se naprosto neobávám, protože bydlíme vlastně za hubičku a i kdyby se hypotéka zvýšila, pořád to bude krásný. Žasnu nad těmi cenami, co dávají ostatní, 20 tis. za byt je norma.
Samozřejmě jsme museli udělat spoustu kompromisů. Třeba čtvrť není tak hezká jako jiné vyhlášenější. Na druhou stranu se to tu hodně zvedá a i díky tomu jsme na koupi hodně vydělali. Jinde ten růst takový není. Takže investice fajn. Vadí mi, že dům nemá zatím výtah. Ale uhájila jsem si balkón a nechtěla jsem přízemí nebo pod střechu. Taky ulice je klidná, žádná tramvaj nebo auta. Prostě člověk nemůže mít všechno. Ideál by samozřejmě bylo 4+1 s terasou.
Jinak rodina má v Praze příjem průměrně cca 60 tis. Normální co tak pozoruju ve světě je dávat za bydlení cca třetinu až půlku příjmů. Takže nový byt 6 mil - splátka 20 tis. není až takový extrém, jak se zdá.
Zkoušeli jste byt prodávat nebo mu jakkoliv jinak stanovovat hodnotu nebo z čeho to odhaduješ? Protože mi připadá dost fascinující, jak se tu vyrojilo tolik úspěšných nákupů, kdy to vypadá, že se každé druhé tady podařilo nakoupit byt za naprosto minimální, téměř nereálné ceny a v tomto případě je to ještě tak, že to za pár let vyrostlo na hodnotu nových moderních bytů s garážovým stáním a terasou. Ne že by se v Libni za takovou (i vyšší) cenu 3+kk neprodávaly, to prodávají, akorát buď prošly mnohem rozsáhlejší rekonstrukcí (často společně s celým domem) nebo před 2 lety rozhodně nestály 2,5 mil.
@Nimie píše:
Zkoušeli jste byt prodávat nebo mu jakkoliv jinak stanovovat hodnotu nebo z čeho to odhaduješ? Protože mi připadá dost fascinující, jak se tu vyrojilo tolik úspěšných nákupů, kdy to vypadá, že se každé druhé tady podařilo nakoupit byt za naprosto minimální, téměř nereálné ceny a v tomto případě je to ještě tak, že to za pár let vyrostlo na hodnotu nových moderních bytů s garážovým stáním a terasou. Ne že by se v Libni za takovou (i vyšší) cenu 3+kk neprodávaly, to prodávají, akorát buď prošly mnohem rozsáhlejší rekonstrukcí (často společně s celým domem) nebo před 2 lety rozhodně nestály 2,5 mil.
No je to tak. Znamej koupil byt pred cca 5lety za asi 3mil a ted ho za 6prodal a koupil si barak nekde za Prahou
Cenám před 2-5 lety klidně věřím, ceny byly opravdu nižší. Zajímalo by mě zda za dnešní ceny někdo ty byty opravdu kupuje. Teď jsem viděla v Praze 1kk (30m), umakartove jádro, dům po rekonstrukci za 2 500 000,– Nevím, ale ani s průměrnou pražskou mzdou bych se o koupi hodně rozmýšlela, nebo jsem úplně mimo? Anonym, citlivé údaje.
@Anonymní píše:
Cenám před 2-5 lety klidně věřím, ceny byly opravdu nižší. Zajímalo by mě zda za dnešní ceny někdo ty byty opravdu kupuje. Teď jsem viděla v Praze 1kk (30m), umakartove jádro, dům po rekonstrukci za 2 500 000,– Nevím, ale ani s průměrnou pražskou mzdou bych se o koupi hodně rozmýšlela, nebo jsem úplně mimo? Anonym, citlivé údaje.
Nejsi mimo, v roce 2013/14 jsem zvažovala koupi garsonky v Praze a ceny na Jižňáku byly za garsonku 30m 1,6 mil Kč (ale nechtělo se mi brát si hypo). Takovéty sklepy na Žižkově přestavěné na byt se daly sehnat za mega. Samozřejmě nejvíc nahoru pak vyletěly ty nejmenší byty, protože ty si může dovolit nejvíc lidi. Teď čekám na pokles, ale ten podle mě přijde nejdřív v roce 2019.
@LennyL1 píše:
My jsme koupili byt 4KK v Brně před rokem necelých 5 mil, půlku jsme museli sehnat po rodině plus něco jsme měli my a druhá půlka hypotéka, splátku máme 13 tis. Což je pro nás super, předtím jsme platili 17 tis. za pronájem 3KK ve stejné lokalitě. Prostě ceny bydlení jsou šílené.
Nějak mi to nevychází, těch 17 bylo s náklady na bydlení? Rodině to budete vracet z čeho??
@Criolo píše:
No je to tak. Znamej koupil byt pred cca 5lety za asi 3mil a ted ho za 6prodal a koupil si barak nekde za Prahou
Jenže 5 let nejsou 2 roky a to ještě 2 roky teď, kdy ke konci to spíš stagnovalo.
Ceny jsou také hodně vytažené díky malé nabídce. My hledáme rok a půl, během prvního půl roku jsme obešli dost prohlídek a snad půlku jich někdo rezervoval přímo na prohlídce. Vše se prodávalo rychlostí blesku. Za poslední půlrok jsme byli na dvou prohlídkách, nic slušného prostě není! Jeden byt jsme chtěli koupit a zkoušela jsem slevu, na místní poměry byl dost drahý…no a koupili ho zájemci z Prahy za nabízenou cenu. Raději šli z nájmu v pražském paneláku do krásného bytu v krajském městě. A my jsme ostrouhali a od srpna se nic rozumného neobjevilo ![]()