Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jednoduše. Nemá cenu předstírat. U nás to funguje tak, že máme rozpočet, jakousi kasičku, ze které financujeme bydlení a ostatní náklady. Nestalo se, aby nám chybělo. Naopak, máme přebytek, který každý měsíc přesunujeme do kasičky „na dovolenou“. Nemáme důvod řešit peníze, pokud je člověk aktivní, tak nemusí škemrat.
Není důvod říkat si o peníze.
Ahoj, tak já mám ten samej problém říci si o peníze neumím, raději se vymlouvám že nemám čas aby nepřije. taky spolu nebydlíme já mám dvě děti on žádné…chodím uklízet a ještě do práce abych to utáhla a on se tu o víkendu najedl prostě servis se vším všudy
Zmoklík: a proč mu to normálně neřekneš? že jsi matka samoživitelka, obracíš každou korunu a musíš se ohánět, abys Tebe a děti uživila?
Nechápu proč ze sebe děláš hrdinku, že máš, když nemáš…a ještě mu říkáš že nemáš čas, to si o tom taky může myslet leccos a najít si jinou.
Ahoj,
nastoupila jsem na MD.
A ted - chybi mi penize. Jak rikate manzelovi o penize?
On mi koupi vsechno, ale musim si rict.
Chtela bych nejakou fixni castku mit k dispozici pro pocit nezavislosti. Ted chci treba na pedikuru a budu muset jit vybrat ze svyho uctu, to se mi brzy vsechno rozkutali.
@Anonymní píše:
Ahoj,
nastoupila jsem na MD.
Chtela bych nejakou fixni castku mit k dispozici pro pocit nezavislosti. Ted chci treba na pedikuru a budu muset jit vybrat ze svyho uctu, to se mi brzy vsechno rozkutali.
A ona ta PPM chodí na účet manželovi?
@zrcadlo Ne, chodi mne.
Plus alimenty na prvniho syna.
Platim byt, elektrinu, synovi skolne, internet, telefon. Zustava mi cca 1500 Kc jakoze „pro me“. A to mi nestaci.
@Anonymní píše:
Ahoj,
nastoupila jsem na MD.
Jak říkat si o peníze? Vy máte nějakou podivnou předmanželskou smlouvu, že jeho jsou veškeré peníze? V manželství mají oba manželé mít přístup k financím.
@janickaIII Nemame zadnou smlouvu.
Jenze ja dokud jsem mela normalni plat, tak jsem zaplatila to, co ted a se zbytkem delala, co chtela. Pro syna, pro mimino, pro muze, kafe s holkama, kadernice apod.
Muz plati jidlo, benzin, svuj telefon.
A ted ja proste nevim, jak mu mam rict, at mi da prachy. ![]()
@Anonymní píše:Řekni mu ať ti něco měsíčně posílá. Co platí on když ty nájem? a to ti zbyde jen 1500 pokud i když máš mateřskou plus alimenty?
@zrcadlo Ne, chodi mne.
Platim byt, elektrinu, synovi skolne, internet, telefon. Zustava mi cca 1500 Kc jakoze „pro me“. A to mi nestaci.
@Anonymní píše:
@janickaIII Nemame zadnou smlouvu.
Jenze ja dokud jsem mela normalni plat, tak jsem zaplatila to, co ted a se zbytkem delala, co chtela. Pro syna, pro mimino, pro muze, kafe s holkama, kadernice apod.
Muz plati jidlo, benzin, svuj telefon.
A ted ja proste nevim, jak mu mam rict, at mi da prachy.
Normálně to hoď klidně papír, příjmy a výdaje a předloz mu to, že ti teď příjmy nestačí a ať teda něco platí on a nebo se domluvite na nějaká částce co ti bude dávat.
@Anonymní píše:
Ahoj,
nastoupila jsem na MD.
A jak jste se dohodli, že budete finančně fungovat? Nebo jste se o tom snad před otěhotněním nebo alespoň hned po něm nepobavili? Spoléhala jsi, že „se to nějak udělá“?
Nehaním tě za to, že jako manželé nemáte všechny finance (prakticky) společné, to ani my neměli a nechceme mít. Ale musela jsi vědět, že když platíš byt, elektřinu, školné, internet a já nevím, co ještě, tak s mateřskou už to nepoplatíš, ne?
My s oddělenými financemi najeli na RD na režim, kdy manžel platil víceméně veškeré fixní platby, byt, auto, velké nákupy, dovolené atd. a můj rodičák šel na drobné nákupy, věci pro děti, pro mě atd. Takže jsem mu neměla nikdy potřebu si o peníze říkat. Jenže ty tam evidentně máš ještě nemanželské dítě a to si skutečně žádá jasné vyčištění vzduchu ještě před pořízením dalšího potomka.
@Anonymní píše:
@zrcadlo Ne, chodi mne.
Kolik platíš, že ti z PPM+alimentů zůstane jen 1500,–Kč? Manžel si čistě za svoje libůstky měsíčně utratí víc než 1500,–? Pokud ano, měla by zbýt taky tobě odpovídající částka.
Asi jsem to blbe popsala. Muj muz neni lakomy v zadnem pripade. On se me zepta trikrat tydne, jestli mam penizky ![]()
Jenze mne vytaci, ze mu mam rikat - chtela bych tohle, tamhle jsem videla tohle a stalo to tolik.
Proste at hodi masaryka po vyplate na stul, ze to mam na drobne nakupy, hadriky deckam a na kosmetiku a smitec ![]()
Jenze nevim, jak to pojmout.
Mne uz ted desi, z ceho treba nasetrim na vanocni darky.
Ach jo.
Tak on snad není nějak retardovaný, aby nevěděl, že když jsi na rodičáku, tak ti výrazně klesl příjem, ne? Na rodičáku jsi s vaším společným dítětem. Takže mu to takhle normálně řekni, že musí buď převzít víc plateb, které jsi dosud hradila ty, nebo ti nějak kompenzovat ten snížený příjem. Ale osobně tohle moc nechápu, my třeba dáváme peníze na jednu hromadu a z toho platíme všechno, co je potřeba, a to manžel bere třikrát víc, než já. Přijde mi děsný, že dva, kteří spolu sdílejí domácnost, mají děti, žijí spolu intimně…ale co se peněz týká, jedou si každý na svém písečku a kolikrát je to jako u vás, že jeden nemá finanční problém a druhý je uvržen do nedůstojné pozice, kdy musí škemrat o každou korunu. Fuj tajbl. Takže si s ním v klidu sedni a bez výčitek a obviňování mu vysvětli situaci, když mu to nedošlo samotnému.