Jak správně uvařit rané brambory?

565
29.7.15 12:26

Jak správně uvařit rané brambory?

Ahoj, nedaří se mi uvařit rané brambory tak, aby byly poživatelné. Letos už jsme je koupili několikrát v různých obchodech. Vařím je klasicky oloupané ve vodě se solí a kmínem. Podzimní vařím 20 minut. Ranným stačí i 15. Ale jakmile je sleju, rozpadají se, drobí se a jsou takové divně moučné. Na chuť strašné. Pokud jich vařím přes kilo, tak na dně hrnce je takový blátivý blivajz. Co dělám špatně? Nepamatuju si, že bych dřív měla takové problémy. Nebo je mám házet až do vařící vody? Asi před měsícem jsme v Tescu koupili ještě podzimní brambory a ty byly naprosto úžasné. Držely tvar, chuť výborná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20518
29.7.15 12:30

Ty, já se někde setkala s tím, že vaří rané brambory i se slupkou. I počala jsem to dělat i doma… samozřejmě vydrbané předem ve vodě… a ani se nikdo neošklíbá nad tím, že je neloupu. Ale musí jít fakt o čerstvé brambory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.7.15 12:32

Rané brambory vařím vždycky ve slupce. Jdou pak i líp sloupnout než za syrového stavu.

A jinak to jestli jsou moučné nebo ne, je dáno odrůdou

• Citovat
  • Upravit
24798
29.7.15 12:33

No já nevím, jak máš velké kusy, ale raným stačí i 5-10 minut varu kolikrát :nevim:
Podle mě jsou rozvařené.
Trošku víc je solím, než uskladněné. Trochu kmínu, na talíři máslo a nějakou bylinku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3511
29.7.15 12:36

@adusinka chyba bude v těch bramborách. Když jsem měla rané brambry od pěstitele byly úžasné a daly se jíst jen s máslem a pažitkou. Ty z obchodů vařím stejně a jsou chuťově dost mizerné. Rané brambory většinou škrábu nožem, jen z lehka odstaním slupku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
29.7.15 12:43

Vařím ve slupce, hážu do studené vody na asi osminky, píchám vidličkou a když už sklouznou, tak sliju. 15 minut mi přijde moc, podle popisu rozvařené, ale já to nestopuji, takže neokážu odhadnout, jak je vařím dlouho já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
565
29.7.15 12:52

Zkusím vařit kratší dobu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
29.7.15 12:55

Buď se mají házet do vařící vody, nebo je dobrý pařáček, prostě je vařím v páře, osolím, kmín a na pařák. Nejsou tak vymočené. Nebo ve slupce, ale ta chuť mi pak vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.7.15 13:19

My je teď nejčastěji pecene, na sucho bez soli v troube buď na crispu nebo na pečicím papíru v troube, říkáme tomu domácí hranolky. Máme radi čerstvě brambory se slupkou bez loupání, vařené bez soli se sníst nedají, pecene ano. Takže nejčastěji je máme teď takhle.
Ale už jsem min. týden dělala i kaši, o víkendu bramborový salat, bramboraky pecene v troube na pec. papiru.
A když je varim, tak dam do studené, trochu osolim a pridam kousek másla, po uvaření a scedeni dam nasekanou pazitku nebo libecek a zamicham. Provoni to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Užitečné odkazy

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport