Jak stíháte kroužky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21593
25.9.19 15:07
@renap píše:
Jo, jak jsem psala, u nás je spusta kroužku, ale není to nic, co by tomu dítěti vydrželo aspoň přes pubertu. Je to víceméně zaplacnuti času, když jsou rodiče v práci. Když už to má být něco smysluplného, u čeho dítě vydrží, tak to zabere víc času a záleží už pak na rodičích, jak to mají nastavený a jestli chtějí nebo mají tu možnost tomu něco obětovat. Mně třeba už plno lidí řeklo, že by se na to vyprdlo, proč to dělám. Ale dcera to miluje, žije tím a podle mě je v dnešní době důležitý, aby dítě mělo nějaký zájem, který vydrží.

dobre chapu. Ale ne snad na 6 letech. Tak prvni 3 roky to je na zaplacnuti casu, nez si rodic decko vyzvedne ze skoly a az mu bude 9plus, tak si na ten krouzek zajde i samo.

Pro mne je tezke predstavit si tu pridanou hodnotu. Ja na krouzky jako dite nikdy nechodila a jsem tomu v podstate rada. Nekdy v 11 letech me mama prihlasila na jeden krouzek, jednalo se o hodiny umeni. Musim rict, ze prestoze moc rada maluju (nebo spis v te dobe jsem se tomu rada venovala), krouzek mi nesedl a chodila jsem tam spis nerada. kdyz se mne matka zeptala, zda tam chci chodit i dalsi rok, rekla jsem, ze ne. Patrim k tem detem, ktere nemaji rady, kdyz jim nekdo organizuje volny cas, mnohem radsi jsem byla doma, nebo s kamaradkama za barakem. A kdyz jsem chtela neco malovat, delala jsem to kdyz jsem na to mela chut a jak jsem sama uznala za vhodne a nikdo mi nevnucoval napady a techniky a nesoudil muj vykon. Suma sumarum jsem rada, ze mne rodice do zadnych extra aktivit po skole nenutili. Vsak ma dite tech povinnosti i tak dost, proc mu nakladat jeste neco extra?

Ale chapu, ze tehdy byla jina doba. Nebyly mobily, v TV nebezelo nic zajimaveho a vetsina decek travila volny cas behanim po venku. To holt dnes neni. Ale ja bych decko nechala byt ditetem a nelinkovala bych mu zivot a hobby, ktere mu ma vydrzet do puberty. Ay v puberte bude, tak snad zvladne rict i samo, co ho zajima a bude se tomu venovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
25.9.19 15:14

@warita až bude v pubertě, tak se nechytne. Dneska běžně začínají se sportem už minipřípravky, to znamená 3-4 roky. Když si dítě ve 12-13 letech vzpomene, že by začalo hrát volejbal, florbal, hokej, atletiku nebo cokoliv jiného, tak má dost problém. Může to zase dělat jako hobby typu sportovní kroužek pod MDDM, ale prostě propast mezi dětmi, které to hrají třeba od šesti sedmi let, ne-li od čtyř, ak ta tam prostě bude a veliká. A chci vidět puberťáka, který není veden ke sportu, jak si řekne ve 13 ha, jdu dělat atletiku, sice budu za blba několik let, než doženu ty ostatní, ale chci sportovat. Většinou to dopadne tak, že nesportují a jen se poflakují. Doba našeho hraní si za barákama je dávno pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
25.9.19 15:20
@Svistice píše:
Nedá mi to nezeptat se, jak stíháte s dětmi kroužky. Koukala jsem na nabídku pro první stupeň u nás ve městě a většina jich začíná mezi 15-16h. Já se dodružiny dohrabu v nejlepším v 16h, manžel v 15:30. A ještě se musí vyzvednout druhé dítě ze školky, cesta, převlečení…
Nehledě na to, že i kdyby se člověk odprostil od strachu a vybral kroužek, kam prvňák dojede sám busem, tak ty sportovní mají v zimě trénink někde v tělocvičně, co je na úplně druhém konci města, než tréning na jaře/podzim.
Jak to lidi děláte?
U nás to zatím jistí školky v rámci družiny a Sokol v místě bydliště, kde začínají až v 17h.

No, já měla štěstí, že když kluci začali chodit vloni do 1 a 2 třídy ( starší měl ve školce a v 1 třídě kroužek jen jeden, jednou měsíčně a to zajišťoval otec a vyzvedávání ten den babička) tak už jsem byla doma na nemocenské a pak mateřské. A že pomáhá hodně babička vyzvedávat a vodit. Mladší chodí od 1 třídy na atletiku, stadion i tělocvična jsou v jednom areálu, je od 15h. Letos taky a k tomu mají oba jeden kroužek jinde ještě, též od 15h. Jsou i kroužky později, od 16-17h, i později ještě jsem viděla v DDM. Kdybychom nezvládali, měli by kroužky jen v rámci družiny, nebo max 1× týdně něco od těch 16-17h. Kvůli úkolům, přípravě do školy..Mám třeťáka a sám na kroužky nechodí, ani ze/do školy. Druhák taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
25.9.19 15:23

@Šáruší jo aha, on to musi byt sport… tak pak jo no. Ja myslela, ze krouzek ma byt predevsim zabava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491

@warita dcera začala v 5 letech, to byla v přípravce, jednou týdně, pak ji vybrali do závodní skupiny to bylo dvakrát, a od cca 8 let třikrát. Nic ji nelinkujem, Chtěla to sama, co začala chodit, tak tančila, když nemůže na trénink, tak je nešťastná. Starší dcera začala tancovat, ale tenkrát jsme neměli ty možnosti jako dnes - zkrácený úvazek, dvě auta a samozřejme peníze taky hrály roli, takže toho musela nechat a strašně ji to mrzelo a mrzí doteď, a i přiznala, že malé závidí, že má tu možnost tohle zažít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005

@warita Krom toho, co píše @Šáruší (i když osobně nemám ambice mít z dítěte vrcholového sportovce a zaplácnout rodinné víkendy závody apod.), tak ty externí kroužky mají i různé tábory/soustředění o prázdninách a já potřebuju to dítě někam přes letní/podzimní/jarní prázdniny udat. A raději ho pošlu někam, kde ty děti zná, já znám vedoucí a podobně, než ho poslat někam na blind podle inzerce ze školní nástěnky s partou úplně neznámých děcek a dospělých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11923
25.9.19 15:25
@warita píše:
@Šáruší jo aha, on to musi byt sport… tak pak jo no. Ja myslela, ze krouzek ma byt predevsim zabava.

sport není zábava? Proč tam ty děti tedy chodí, aby je to nebavilo? A ano, v dnešní době je třeba v mých očích vedení dětí ke sportu maximálně důležité. A sport je zábava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
25.9.19 15:25

@warita já jsem měla kroužky od první třídy. Nástroj plus nauku, to jsem chodila 5 let do ZUŠ. K tomu většinou ještě něco ve škole, pohybové hry, ruční práce.. Na druhém stupni vím že jsem chodila na různé kroužky v DDM, na keramiku, angličtinu, kytaru..ve škole na výtvarku několik let, plus cvičení z matiky. Chodila / jezdila jsem sama, mamka byla samozivitelka pracující ve školce. Nejvíc kroužků jsem měla tak v 5-7 třídě. A jsem ráda. Vyzkoušela jsem si spoustu věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
25.9.19 15:26
@warita píše:

Aha, sport nemůže být zábava? A myslíš, že když dítě dělá něco uměleckýho, třeba zpívá, na něco hraje, že to nezabere tolik času? To máš to samý, taky vystoupení, soustředění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
25.9.19 15:27
@warita píše:

Tak i sport je zabava. Muj kluk hraje na housle a to se taky v 10 letech nezacina. Ale u techto krouzku se predpoklada, ze dite je talentovane a bude ho mit kdyz ne obzivu, tak celozivotni hobby. U Mladeho modelare nebo Skauta je to jedno ;)

• Citovat
  • Upravit
21593
25.9.19 15:33

Hmmmm, ja nevim, jak to budu resit u moji male. V listopadu ji budou teprve 3, takze casu dost. Vlohy zatim vidim spis hudebni, bude po tatinkovi. Malovani po mamince to asi nebude, kdyz se tak divam na to, jak drzi v ruce pastelku a vrchol jejiho umeleckeho projevu je klikyhak.

Tak to vidim spis na navstevu nejake hudebni hodiny… mozna? Nebo nejake tanecky pro nejmensi, protoze kdyz slysi hudbu, zacne se vykrucovat do taktu a evidentne se ji to libi.

Mozna casem pak nejake ty skauty, Vyslovene sport nevim. Spis ne. Ja mam ke sportu zdravy odpor. :mrgreen: Dokazu si maximalne predstavit nejake to plavani, ale spis lezerne, nic na vykon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
25.9.19 15:33

@Svistice jj, kluci taky chodí na příměstské tábory nebo prázdninové akce tam kde to znají. Je to lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.9.19 15:38

Doma jsem v 15h. (v patek odchazim +- ve 14h.). Takze hned udelame ukoly, kdyz prijdeme domu. Syna predskolaka vozim na fotbal 2× tydne od 17h. a vyzvedavam v 18h. a na zapasy vozim.
Dcery jsou skolacky a chodi spolu. Pohybove krouzky maji v telocvicne skoly od 16h. V patek maji jeden krouzek driv. Takze mi starsi dcera pomuze, ze vyzvedne sestru ve druzine a dovede ji kousek na klavir, ktery bude mit na 14h. a ja si ji vyzvednu. A starsi ma svoji hodinu klaviru po sestre. Klavir maji tri minuty chuze od domu a skolu pet minut. Mame vse velmi blizko, dostupne. Akorat synuv krouzek je v jine casti obce. Je to dal. Tam jezdim autem, kdyz se mi pesky nechce :oops:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
25.9.19 15:39
@Šáruší píše:
@warita až bude v pubertě, tak se nechytne. Dneska běžně začínají se sportem už minipřípravky, to znamená 3-4 roky. Když si dítě ve 12-13 letech vzpomene, že by začalo hrát volejbal, florbal, hokej, atletiku nebo cokoliv jiného, tak má dost problém. Může to zase dělat jako hobby typu sportovní kroužek pod MDDM, ale prostě propast mezi dětmi, které to hrají třeba od šesti sedmi let, ne-li od čtyř, ak ta tam prostě bude a veliká. A chci vidět puberťáka, který není veden ke sportu, jak si řekne ve 13 ha, jdu dělat atletiku, sice budu za blba několik let, než doženu ty ostatní, ale chci sportovat. Většinou to dopadne tak, že nesportují a jen se poflakují. Doba našeho hraní si za barákama je dávno pryč.

No, já to vidím u mých kluků. Starší,9 let, není moc na sport, není obratný, nemá rád kolektivní sporty, rád jezdí na kole, chodí s námi plavat ( chodí každý týden minimálně jedno pololetí se školou, vloni i letos, tak na kroužek plavání jsem ho nedávala už). Tak ten na sportovní kroužek nechodil, jen ve 2 třídě na míčové hry co měli v družině. Teď kluci vymysleli že chtějí chodit na parkour, tak to zkusí. Kluk je tam nejstarší, ale tím že je poměrně gramlavy, tak to nevadí, a trenér je v pohodě. Mladší je sportovně založený od malička, tak hned od 1 třídy je v oddíle atletiky a ještě ve školce zkoušel fotbal. Takže bych řekla že kdo je sportovně typ, ten si cestu najde už od školky, a kdo ne, tak ani v budoucnu nebude vadit, že něco nezačal dělat už v dětství.

Příspěvek upraven 25.09.19 v 15:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.9.19 15:40

@warita Jo, jenže i na to ležérní tancování nebo do hudebky to dítě někdo doprovodit musí. A ve škole povětšinou prckům nabídnou maximálně flétnu, zpěv a nějaké všestranné pohybovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí