Jak stíháte kroužky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
26.9.19 07:52
@warita píše:
Ja proste nechapu tu potrebu delat z krouzku druhou skolu a povinnost. Krouzek ma byt primarne zabava a taky zaplacnuti casu. Ne drezura. Jinak vesmes souhlas s @mroe.

Proč je pro tebe tak těžké pochopit, že pro ty děti to je zábava a žádná drezura? Moje dítě by jsi třeba na flétnu nebo malování nedostala ani párem volů, protože ho to nezajímá. Takže po nabídce lidušky ani nekoukám. Malého hasiče by bral všema deseti, neb již 3 roky chce být požárníkem. :nevim: Někoho baví hrát na nástroj, jiného 3× týdně se potit na ovále.
Ale jsem ráda, že na fotbale se synovi nelíbilo a po druhém tréningu už tam jít nechtěl, neb smysluplného trávení víkendů máme až až a nechci mít každou druhou sobotu vyplněnou zápasem.
Na druhou stranu Sokol pořádá pro děcka super akce, takže tomu ty 4 víkendy za rok ráda obětuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44204
26.9.19 08:05

Tak já Základní umeleckou školu beru jako součást vzdělání a stavím to na úroveň školy, to je fakt. Nikomu v reálu bych neřekla, že chodí do krouzku. Žádný kroužek to není. ZUS má normální postavení v českém vzdělávacím systému a děti dostávají vysvědčení, které je úředním dokladem jako to ze školy. Jsem ráda, že se holky chytly, vím, že se jim to neztratí. Trochu mě mrzí, že syna hra na nástroj nebavila, teď uz by končil první cyklus. A měl by pokoj. Studuje vicelete gymnazium a kdyby si potom vybral učitelství prvního stupně, bude to horko tezko dohánět, bude do klavíru brečet. I když by to asi nakonec zvládl. Příbuzná doucuje studenty střední a vysoké skoly, kteří nehrali a teď to potřebují. Tak víme, jaké je to peklicko. Vetsinou jsou to holky/ženy a lituji, ze jim to rodiče neumoznili. Syn zatím smeruje jinam, čert to vem.

Krouzky, které organizují soukromé subjekty, vetsinou predrazene a krouzky ve skole(levné a u nas většinou neodborne vedené) neřeším, to podporovat nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
26.9.19 08:19

@Jana206 já souhlasím, ale nevylučuje to ani zábavu. Jak jsme si psaly pro dceru je dramťák v ZuŠ zábava a relax. Ale bez veřejného vystoupení nebo soutěžních přehlídek amatérských souborů by jí to nebavilo. To měla kroužek, kde si hrály pořád jen hry a byla jen ukázková hodina pro rodiče a to ji festovně nebavilo a hned v pololetí přešla do ZUš. A to si k tomu aktivisticky přibrala ještě přednes a moderování. To jí hodně pomohlo s trémou a já to vidím jako velkou devízu do života, umět veřejně vystoupit. Už moderovala koncerty atd. mají skvělou učitelku, takže věnují prostor i improvizaci, ale i tomu že hrají pro lidi a nějak by to mělo vypadat. Nástroj ji tolik nebaví, ale díky skvělému učiteli a cvičení se posunula tak, že jí to už baví a vidí ten efekt každodenního cvičení. Má poruchu pozornosti a dost to pomohlo i terapeuticky. Kroužky ve škole jsou ve směs u nás na nic, jen zabíjení času, nijak to děti neformuje a hra na nástroj spíš i deformuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.9.19 08:19

Celkem mě nepřekvapuje, že vidím ty dětičky s nadváhou neustále nalepené na telefonu, když má spousta lidí názor, že kroužky jsou zbytečná drezůza a něco, co dítě fakt nepotřebuje.. :roll: Souhlasím s názorem, že kroužky jsou pro děti velmi důležité, většina dětí jako malí potřebuje navést směrem k nějaké aktivitě, která je nadchne a bude bavit. Je úplně jedno, zda to bude liduška, hokej, šachy nebo lego kroužek, ale zkrátka něco. Nechat dítě 99% volného času se nudit podle mě není ani trochu dobrej nápad. Ale samozřejmě, všeho s mírou. Zařáží mě oba extrémy - jak úplná absence kroužků a smysluplného vyplnění času, tak již zmíněná „drezůra“ a 5× týdně tréninky a víkendové soutěže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44204
26.9.19 08:34

@lamicina Vidím to úplně stejně. Dcera už taky spolumoderovala akci, v dramaťáku mají taky od letošního roku i přednesy, kde chodí po malých skupinkách a učí se, jak mluvit na veřejnosti, jak u toho správně dýchat a jak se tvářit. Taky to považuji za velké plus, umět veřejně vystoupit. V tanečním oddíle je s holkami o rok výš, protože v jejím ročníku nebylo místo. To ale bereme spíš tak okrajově, je pohybově nadaná. Sice uvažovala, že by chtěla jít z páté třídy na taneční konzervatoř, ale jediná státní škola je od nás vzdálená a dcera má zdravotní problémy, takže je to spíš passé. Zvažuje, zda zkusí aspoň přijímačky, aby věděla, jak na tom je. Ale moc se jí tam nechce i z toho důvodu, že by přišla tady o svůj oddíl v dramaťáku, tam je sice taky předmět na to zaměřený. Ale tady je zvyklá a ráda. A co se týče klavíru, tam mají na intru k trénování jen klávesy, to je jiná šířka a síla úhozu.

A s těmi vystoupeními to není tak tragické. Pár představení je kolem Vánoc a jinak je divadelní sezona zhruba od března do června. Prázdniny má volné. V tomto věku nejsou povinná ani doporučená žádná soustředění. I v tanečním oboru je to až pro starší žáky :pankac:
Co se týče tanečního oddílu, tak během roku sem tam k nějaké příležitosti a nejvíc je toho taky v červnu. Soutěž jednou dvakrát do roka.

Opravdu nevím, z jakého principu bych jí měla říct, že do ZUŠ chodit nebude :nevim: Teď mě od září prosí, že by chtěla vyzkoušet, jak je na tom ze zpěvem. Že by se jí to do toho všeho hodilo taky, trochu pracovat s hlasem a umět zazpívat písničku, kdyby někdy v rámci nějaké divadelní hry dostala příležitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4656
26.9.19 08:45

Na ZUŠ jsem chodila od první třídy, od šesté jsem přibrala druhý nastroj. Na SŠ pěvecký sbor při škole, v tanečních mne vybrali do tanečního kroužku. Kromě ZUŠ jsem chodila ještě do dvou orchestrů. Na VŠ jsem všechno utla a chodila na místní ZUŠ na třetí nástroj. Všude jsem chodila sama, byla jsem dítě s klíčem na krku, naši bez auta a do pěti v práci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44204
26.9.19 08:46

@unuděná Ve sportu se těm víkendovým závodům a soustředěním nevyhneš. Někde je to méně, někde více, třeba každý druhý víkend. Někde se trénuje třikrát týdně(syn),někde mají trénink každý den, některé ráno před školou nebo o víkendu brzy ráno.
Syn je na gymplu(rozšířená výuka angličtiny a navýšené hodiny informatiky),nic jiného mimo už nedělá, tak mi nevadí, že má třikrát týdně trénink. Na závody si trenér vybírá a vozí si je sám. Syn teda jezdí jednou za dva až tři týdny. Ale chce.
Trenér jim zařizuje i soustředění ve spřátelených oddílech, i v Polsku nebo na Slovensku a to se na otočku zvládnout nedá.
Dcera chodila rok do oddílu krasobruslení a půl rok do oddílu plavání. Ne dohromady a impulz byl, že si to vymrčela. Byla totiž na venkovním kurzu inline bruslí a vedly to trenérky krasobruslení, chvalili ji, jak je šikovná a pozvali ji tam. Nezvládala ale ty teplotní přechody led a venku a taky na ranní tréninky by se mohla vykašlat(je sova, ráda ráno spí). Na závody jezdily až ty starší holky, ty malé jen dvakrát nebo třikrát za rok na velké soutěže. Tam to bylo ale i o penězích, jednak to stálo 600 měsíčně a to byla jen přípravka a taky, když dítě jelo na závod nebo soutěž, tak buď vlastní doprava nebo si zaplatit místo v autě u někoho jiného, cena byla daná za kilometr. Upřímně, tam jsem dceru doprovázela(i s kočárkem a batoletem) a tam jsem poznala z mého pohledu natěšené a nadšené rodiče a znuděné děti, které brečí při obouvání bruslí, že nechtějí a že je bolí nohy(byla ve svým 7 letech v přípravce s pětiletými dětmi)..Ale nikdy jsem to neřešila ani neměla tu potřebu. Je to každého věc. Řeším jen nás a své děti.
Ale když se o tom bavíme teď, cca po 3-4 letech, je ráda, že má tu zkušenost a že se naučila za ten rok pořádně bruslit a má techniku. Když má čas, ráda chodí na zimní stadion si jen tak zabruslit nebo na umělé kluziště, které tu máme od listopadu do ledna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44204
26.9.19 08:49

Plavání bylo v pohodě, tam byly trenérské soutěžní skupiny a rekreační skupiny. Dcera byla v rekreační skupině, trénink dvakrát týdně. To bylo ještě před tím, než si přibrala taneční obor, teď už by to nezvládala. Ale musela s tím skončit, v zimě byla často nemocná a složitější styly hůře udýchávala.
U těch soutěžních družstev jsou tréninky vypsané čtyřikrát týdně, jeden z nich ráno.

O jarních prázdninách školní děti posíláme na lyže nebo běžky, s DDM, lektory jsou učitelé tělocviku. To je taky fajn, děti spokojené, cena přijatelná, i se zapůjčením veškerého vybavení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.9.19 08:51

@Jana206 To, co popisuješ, je ale poměrně normální. Syn má taky už třetím rokem sport, 3× týdně 1,5hodiny a zápasy v sezoně ob víkend, někdy to vyjde v týdnu, jindy 3 týdny nemají nic, když nemůže, omluví se, pohoda. Já spíš píšu o takovém tom fanatismu, co je třeba kolem hokeje (v 1. třídě mívají ti kluci i 5 tréninků týdně a o víkendu pokaždé zápas nebo kondiční trénink), nebo jak někdo psal to plavání 6× týdně a ráno apod.. Tam je pak od věci dopřát to dítěti, které je do toho skutečně zažrané, nikoli u toho držet dítě, které to až tak moc nežere, jen „aby něco dělalo“ :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
26.9.19 09:00

Jak píšete o těch víkendových soutěžích a spol, tak u nás v klubu loni těžce narazila trenérka. Nabídla na hodně vzdálenou ale postupovou soutěž dovoz autobusem pro dětské kategorie, ovšem bez doprovodu rodičů, ti už by se nevešli. Holky by zajistila ona a další dvě její pomocnice, včetně česání, líčení, zkoušek apod a taky by pomohly holky z juniorské kategorie. Chtěla tím i podpořit týmového ducha a soudržnost celé skupiny. No a byly jsme jen tři maminky ochotné pustit holky bez doprovodu a ještě jsme vypadaly jak největší lemplové :lol:. Tak trenérka vyhlásila, že se na to může vyprdnout zajišťovat autobus a ať si zařídí každý odvoz individuálně. No a to zase matinky frfňaly, protože odjezd byl ve 4hodiny ráno 8o. A to se to vědělo od začátku roku, času bylo dost to promyslet. Takže někdo má víkendové soutěže tak rád, že se jich nechce vzdát :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
26.9.19 09:04

Kroužky jsme museli zvolit podle toho, abych děti byla schopná odvést. Pracuju na plný úvazek (zkrácený není možný), ale doba pružná, takže chodím brzo ráno a v 15 můžu odejít. Naštěstí mám vše potřebné na pětníku, synova škola hned za budovou, kde pracuju, školka nedaleko. Nejstarší (4. třída) chodí do jiné školy než syn a dopravuje se sama.
Původně jsem myslela, že vše budeme řešit kroužkama ve škole/školce, ale bohužel u dcery jsou všechny sportovní kroužky až odpoledne od 16 a později, nenavazujou na vyučování a musela by se tam hrabat zase zpátky (půl hodiny jedna cesta). A ona sportovat potřebuje, jakmile pravidelně necvičí, ochabujou jí svaly (měla jako miminko hypotonii trupu) a hrbí se. Letos se nám to podařilo pokrýt Sokolem od 16 hodin, velká výhoda je, že nejstarší se synem chodí na stejné cvičení, 3. v pořadí má cvičení taky ve stejnou dobu, jen o hodinu kratší a až nebudu lazar (jsem v PN kvůli úrazu), tak budu v tu samou dobu chodit ještě s nemladší.
U nás je i problém, že ty sportovní aktivity, které bychom upřednostňovali se kryjí časově, nejčastěji jsou v pondělí a čtvrtek kolem 16 :zed:
A že by nechodili na žádné kroužky, to nechci, protože pak to v zimě končí tím, že se jde max na nějakou procházku a tím si opravdu zádové svalstvo neposílí. Na hřišti taky dost často sedí na kolotoči nebo sice vylezou na prolízačku, ale tam sedí a povídají si. Kde jsou ty časy, kdy po hřišti běhali jak neřízené střely a neustále byli v pohybu :)

• Citovat
  • Upravit
44204
26.9.19 09:13

@lamicina Syn jezdí už večer. Ma už 13 let, ale trenér chce, aby se pred závody všichni vyspali :) Většinou spí na zinenkach v sokolovně. Ono to na jednu stranu vypadá jako rivalita, ale oddíly mají mezi sebou dobré vztahy. I u nás jednou za rok nocuji vzdálenější oddíly. A je to tak dobře. Deti musí být odpocate a vyspane. Unavené dítě ani nepoda standartni vykon. Taky bych nepustila ve 4 ráno, pokud se má ten den zavodit/soutezit.

Autobus neobjednava, protoze to potom hodně lidí onemocní nebo to na poslední chvíli odvolá. Stojí to peníze. Na zavody bere jen ty, kteří na to mají a zároveň chtějí :mrgreen: V tom oddíle jsou i takoví, kteří dělají sparinga těm lepším. Na zavody jedou treba jednou, dvakrat do roka. Mají to jen jako koníček :)

Příspěvek upraven 26.09.19 v 09:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44204
26.9.19 09:15

@unuděná Syn, taky nekdy na trenink nejde. Když se musí učit nebo je po nějaké sportovní školní akci. Prostě zavolám a nejde. Ale na zavody jezdit chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
26.9.19 09:22

@Jana206 jenže o to nešlo, všichni jeli ráno kromě nás. Jen nechtěli pustit děti bez rodičů na soutěž a to průměrný věk je 9let. Takže místo společně autobusem jeli sólo autama ve čtyři ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.9.19 09:24
@Jana206 píše:
@unuděná Syn, taky nekdy na trenink nejde. Když se musí učit nebo je po nějaké sportovní školní akci. Prostě zavolám a nejde. Ale na zavody jezdit chce.

My právě z toho důvodu přešli pod jiný klub, kde se ještě tolik nebazíruje na docházce, omluvách a zkrátka celkově je to takové rekreačnější a volnější, i když hrají přebor. Ale už mě fakt krkaly ty komentáře a pohledy, když jsem si dovolila omluvit ho po příchodu ze školy, protože mu třeba bylo blbě nebo měl teplotu. Jak už zde padlo, v určitých sportech je vážně těžké sehnat slušný kroužek, který to nepožene na špičky žebříčků, ale zároveň vás něco naučí (a ne, že družinářka nechá kluky kopat fotbal za školou :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí