Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
tak bílou plombu dávat dávat nemusíš ne? jsou to mléčné zuby vypadají
jinak dokáže ti dítě sedět a nechat si vrtat pusu?
Bila blomba se detem dava uz automaticky a nic se za ni neplati. Dcera v dubnu bude mit 5. Mela jeden kaz, zvladla osetreni bez problemu ani se nehla. 5 kazu je docela dost, tak mozna na dvakrat.
Na mlecne zuby nepotrebuje bile plomby, stejne brzy vypadnou. Na utlumeni jsou i jine zpusoby (diazepam apod.), to bych resila s pediatrickou.
Pet kazu ve trech letech nevidim jako „malinko“. Neco delate spatne, to bych resila se zubarem hned.
Rozhodně bych do toho šla. My jsme museli jít s dvouletou na trhání předního zubu, analgosedaci nám nikdo nechtěl dát, že u zkaženého jednoho zubu se to nedělá, až od 5ti zkažených zubů. Takže musela dostat jen injekci a byl to horor. Od té doby je absolutně hysterická u jakéhokoliv lékaře, už nám doporučili i psychologa.
Tak záleží, jak moc je ustrašená vaše zubařka, že nechce ani zkusit vrtat bez „narkózy“. Taky záleží jak dramatický sou to kazy.
Ale každej zubař se cejti na něco jinýho, jsou zubaři, který cokoliv nad sundání zubního kamene už honí stomatochirurgii ![]()
Syn má odvrtany tři kazy, bílé plomby na pojišťovnu, za syna sem u zubařky nenechala ani korunu, doktorka šikovná a v pohodě.
Ale taky sem měnila zubaře pětkrát, než sme byli spokojení.
Moje měla taky 4 kazy, vrtali ji normálně bez ničeho jeden zoubek jednu návštěvu, ale je nutné to dělat dokud je jen povrchový aby to nebolelo. Taky záleží samozřejmě na dítěti, moje ani nepipla, jen jednou když ji do rozvrtaného stříkla vzduch, byly ji asi 3. Na lehátku jsem ležela já, ona na mě a držela si medvídka. Vše v klidu, trvalo to pár minut.
Pokud dítě spolupracuje, šla bych určitě bez uspání. Chodíme teda ke speciálnímu pro děti, kde jsou zvyklí, nase dospělá zubařka do toho taky jít nechtěla.
Děkuji všem za reakce … primárně mi šlo spíše o to, jaké zkušenosti máte se zubaři ve spojení s cenami a tím, co nabízejí jako nejvhodnější zákrok pro tak malé dítě. Já došel ke prozření, že bohužel i u tak malých dětí jde ve větší míře o finance. Naše zubařka raději volí tu pro ni nejjednodušší cestu a to tu, že děti max. v rámci preventivní prohlídky prohlédne a když je potřeba zub vytrhne… opravovat už nechce. U dalšího zubaře jsem zjistil, že tam mu šlo pouze o peníze - okamžitě nabídl analgosedaci za 6000Kč a plombu za 1200Kč - a vyčíslil nám 5 zubních kazů (jiní lékaři chtějí za analgosedaci 15000Kč)
Naštěstí se mi podařilo se mi najít kliniku, kde ještě před tím, než zvolí analgosedaci zkusí normálně bez umrtvení zoubky opravit a pak, teprve, když to nejde volí analgosedaci (za 500Kč). Namísto 5 kazů jsme měli pouze 4 … 2 zuby jsou již opravené a na dva ještě půjdeme. Zjistili jsme, že to zvládneme v klidu bez umrtvení a za zlomkovou cenu (600Kč/plomba)