Umělé oplodnění - řešit se zaměstnavatelem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
746
17.6.16 21:45
@chipsa píše:
Zeptám se tě jinak: Když by za tebou přišla zaměstnankyně a na rovinu ti řekla, že má tyhle a tyhle zdravotní problémy a prostě se x let snaží+ měla potraty a musí jít na neschopenku s umělým oplodněním, co bys jí na to řekla? Neptám se sama za sebe, ptám se všeobecně za všechny ostatní, co musejí tohle řešit.

upřímně, v případě, že bych byla zaměstnavatel a takhle ženská přišla tak bych to řešila prostě podle toho, co je to za pracovnici.
Tj. dobrá pracovnice, žádné problémy, nikdy nevyužívala nemocenské víc než bylo potřeba atd - pustila bych jí a dala klidně měsíc volna a ještě popřála štěstí
Zaměstnankyně, se kterou byly už předtím problémy a podobně - ta by šanci na takovéhle volno neměla.

a celkově:
jsem hodně zastáncem toho, aby se při přijímání do práce nehledělo na to, jestli má žena dítě nebo ne, myslím si, že by každý měl dostat šanci.

Ale pokud by se zase ze zákona zohledňovalo, že mají právo ženy na volno i kvůli umělému oplodnění a další a další věci, co by koho napadli… to bych se opravdu nedivila, že zaměstnavatelé by ženy raději vůbec nebrali… ono zase musí být bohužel ústupky na obou stranách, ne jen vše pro ženy.
Pořád je totiž pravda, že je spousta mrch (nemyslím tím zakladatelku!) které jsou schopné jakoukoliv možnost nepracovat a vzít si volno zneužívat. Takže zase je také potřeba i trochu chránit zaměstnavatela. Když zkrachují tak kdo nám dá práci :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
17.6.16 21:49
@Shana píše:
upřímně, v případě, že bych byla zaměstnavatel a takhle ženská přišla tak bych to řešila prostě podle toho, co je to za pracovnici.
Tj. dobrá pracovnice, žádné problémy, nikdy nevyužívala nemocenské víc než bylo potřeba atd - pustila bych jí a dala klidně měsíc volna a ještě popřála štěstí
Zaměstnankyně, se kterou byly už předtím problémy a podobně - ta by šanci na takovéhle volno neměla.

a celkově:
jsem hodně zastáncem toho, aby se při přijímání do práce nehledělo na to, jestli má žena dítě nebo ne, myslím si, že by každý měl dostat šanci.

Ale pokud by se zase ze zákona zohledňovalo, že mají právo ženy na volno i kvůli umělému oplodnění a další a další věci, co by koho napadli… to bych se opravdu nedivila, že zaměstnavatelé by ženy raději vůbec nebrali… ono zase musí být bohužel ústupky na obou stranách, ne jen vše pro ženy.
Pořád je totiž pravda, že je spousta mrch (nemyslím tím zakladatelku!) které jsou schopné jakoukoliv možnost nepracovat a vzít si volno zneužívat. Takže zase je také potřeba i trochu chránit zaměstnavatela. Když zkrachují tak kdo nám dá práci :zed:

No konečně rozumný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.6.16 21:50

@chipsa
Naprosto souhlasím. Volba byla jasná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
17.6.16 21:57

@JayLee jenže někdy to jinak nejde - musíš být přesně v ten daný den u dr. a jak vysvětlíš v práci, že to nejde přehodit na jindy? Navíc nikdy to nevíš moc dopředu, kdy půjdeš zase na kontrolu. Já to v jedné práci neřekla, byl to děsný stres, navíc mě tam měli za hroznou ženskou, co nechce děti, že by u mě už viděli tak tříletou holčičku a proč nechci a měli mě za sobeckou potvoru, bylo to pro mě hodně bolestné. V druhé práci jsem to zase na rovinu řekla, vedoucí toho zase zneužívala tím způsobem, že ona mě pustí, když budu potřebovat, ale já navíc udělám ještě tohle a tamto, když mi vychází vstříct. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
17.6.16 22:08

@chipsa děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
17.6.16 22:17
@Shana píše:
@chipsa děkuji :kytka:

Myslím, že ty bys tu situaci dokázala řešit rozumně a určitě byste spolu se zaměstnankyní našli kompromis :kytka: Moje otázky směřují k tomu, jak tuhle situaci řešit z pohledu zaměstnance který se bojí, co zaměstnavatel udělá. Zaměstnavatel si může najít náhradu, nebo přejít k vyhazovu, dá se čekat prakticky cokoliv. Já v roli zaměstnavatele bych asi ocenila férové jednání, jenže to by se mě zaměstnanci nesměli bát říct pravdu, že jo.. Každá žena si zaslouží miminko, alespoń jedno. Jenže zatímco proces s miminkem může trvat x let, tak určitě náhradu zaměstnavatel x let hledat nebude, najde si ji hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
17.6.16 22:37

Tak tohle je ale hlavne o tom, jak sveho zamestnavatele znas a jak se chova v ruznych situacich :nevim: A pak samozrejme, presne jak psala Shana, jak ses chovala ty doposud - jak dlouho ve firme jsi, jake jsi mela doted absence, jak jsi byla ochotna mu vychazet vstric…
Ano, ferove jednani je fajn a taky ho ocenuji, ale bohuzel na to musi byt ferove obe strany. Takze urcite automaticky nepredpokladat, ze kdyz se zachovas ferove ty, bude to oceneno. Jsou lide, kteri to proti tobe pri prvni prilezitosti obrati.
Ale tohle zakonem nevymuzes. Pokud je zamestnavatel blbec, ma clovek v podstate jen dve moznosti - bud to trpet a prizpusobit se, nebo se poohlednout jinde.
Coz opet nema nic spolecneho s IVF. Kdyz se po tobe bude chtit vozit, udela to, i kdyz blbe slapnes a skoncis s nohou na dva mesice v sadre.

A ne, ani u jednoho zamestnavatele jsem to nerekla. Prvni byla velka zahranicni firma jednajici striktne dle zakonu, ani o nic vic, ani o nic min. Nakonec me propustili, ale s IVF to absolutne nesouviselo, za X let jsem mela jednu PN tyden po potratu.
Druhy zamestnavatel byl blbec, u nejz jsem netusila, jak by to pobral, navic zrovna u nej jsem ani nechtela, aby to vedel. Odesla jsem sama, prave proto, ze to byl blbec.
Treti zamestnavatel je ferovy, nadrizena fajn, presto to neroztrubuju, dokud to zatajit dokazu, tak to zatajim. Stejne jako nemam v planu odchazet na PN, kdybych otehotnela, pracovala bych az do nastupu na MD jako vsechny me tehotne kolegyne, takze proc to hlasit predem.
Pokud potom pracovat nechces vzhledem k potratum, tak pak se neni moc co divit, ze mas strach - zazadas o par tydnu a prejes si, aby to bylo par let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
17.6.16 23:01

@chipsa
no, trochu je na tobě jak dobře znáš a neznáš svého zaměstnavatele. Myšleno, jestli třeba už někdo kolem tebe měl podobný problém, nebo něco řešil a jak zaměstnavatel byl vstřícný v nestandartní situaci.

První bych se asi poradila s doktorkou co vše opravdu nesmíš vykonávat, jak dlouho je skutečně nutné mít volno a podobně.
Zaměstnavatel tě nesmí vyhodit při neschopence jako takové, a nejsi povinná nahlašovat proč neschopenku máš a co přesně ti je. A razítko budeš mít od obvodní, takže z toho dle mého nic zaměstnavatel nepozná. Asi bych mu přímo nepředhazovala „co mi je“. Už proto, že se to taky nemusí povést a zbytečně si dělat zle v práci, že jsi byla měsíc kvůli oplodnění doma a stejně nic… myslím, že by ti bylo pak v práci hodně nepříjemně ze soucitných pohledů nebo nepříjemných poznámek (člověk od člověka no :nevim: )
Jen bych toho zkusila nezneužít a vrátit se jakmile to půjde. Nemyslím si, že by tě vyhodili jen za to, že jsi „onemocněla“ a tvé důvody jsou v tomhle případě osobní a nikdo do nich nemá co mluvit.
Ovšem rozhodně dodržuj vycházky (ty budeš mít po omezený čas ať máš neschopenku z jakéhokoliv důvodu) protože se hodně kontroluje, zvláště, když jsi doma déle :)

A pokud se vajíčko uchytí a otěhotníš tak je dle mého pro tebe podobný postup. Ty budeš mít určitě rizikové, což je samozřejmě nevýhodné, ale nedá se nic dělat. Zaměstnavatel tě vyhodit nesmí a musí ti držet místo po dobu mateřské a rodičovské…3 roky myslím (ale nejsem si úplně jistá těmi roky).
Ale můžeš se s ním dohodnout, jestli místo neschopenky není možné tě třeba zatím přeřadit na práci, kde nebudeš v takovém riziku (bez chemikálií, bez noční a bez dlouhého stání) aby viděl, že máš snahu pracovat, a že toho nechceš zneužívat. To by mu mohlo samo o sobě ukázat, že o práci stojíš :think: a dát mu čas najít i dočasný záskok :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
17.6.16 23:15

Já jsem to svému zaměstnavateli i kolegům řekla. Zaměstnavateli proto, aby počítal s tim, že se může stát, že otěhotním a bude si muset hledat náhradu a kolegům proto, aby za mě šli do práce, když jsem potřebovala jít k lékaři. Při iui jsem chodila do práce a při ivf jsem si vzala dovolenou 14 dní. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, lékař mi vystavil neschopenku. I tohle jsem se zaměstnavatelem probírala. Ale udělala jsem to proto, že můj zaměstnavatel je férový a tolerantní člověk. Pracovala jsem v restauraci jako servírka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
18.6.16 07:41

Normálně jsem chodila do práce. Lékaře jsem objednávala na odpoledne, když to šlo. Když ne tak jsem si vzala volno. Zase tolik dní to nebylo. Já teda pracovala v kanceláři. Tak to bylo jednodušší. Ale mám i fajn lékaře, takže když by to bylo nutné, vymyslel by mi nějaký důvěryhodný problém pro zaměstnavatele☺ @chipsa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
18.6.16 07:47
@Charlie18 píše:
Normálně jsem chodila do práce. Lékaře jsem objednávala na odpoledne, když to šlo. Když ne tak jsem si vzala volno. Zase tolik dní to nebylo. Já teda pracovala v kanceláři. Tak to bylo jednodušší. Ale mám i fajn lékaře, takže když by to bylo nutné, vymyslel by mi nějaký důvěryhodný problém pro zaměstnavatele☺ @chipsa

Jenže ne vždy to tak jde. U nás když má dát zaměstnavatel někomu volno, tak by vraždil. A v třísměnném provozu tedy nevím jak bych to praktikovala. Když jsem šla na propustku k zubaři, všichni kolem se na mě dívali, jakobych spáchala atentát. Takže ne vždy je tak toleratntí, aby dal volno a když bych šla na propustku, měl by tam razítko a bylo by to jasné. Takže když pracovní podmínky nejsou zrovna nakloněné, tak je lepší si vzít neschopenku a nestresovat se tím. Můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
18.6.16 07:57

No, at už problém se zaměstnavatel dopadne jak chce, přeji všem krásná zdravá miminka. Dítě máte na celý život :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí