Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Vcera chlapi pletli pomlazky, dneska jsem pekla mazance, zitra budu barvit par vajicek. V pondeli muz se synem pujdou na babicku a ke znamym vymrskat holky a ja budu doma cekat na sve kazdorocni 4 koledníky. K obedu bude kure a nadivka. Mam rada, ze se za mnou stavuji kamaradi, ktere vidam prave jen na Velikonoce. Ale jak se rozbihaji po republice, je jich míň a míň.
Slavim s doma udelanym vajecnym likerem s notasem v posteli a muze s mrnetem jsem vyslala ven.
Velikonoce neslavím, chápu jejich význam, vím o nich, ale neslavím, nic doma nezdobíme, nepečeme beránka, nebarvíme vajíčka. Ale ano, v pondělí vždy dostanu pomlázkou, to je asi tak všechno. Nevím proč, nemám Velikonoce prostě ráda, nestavím se tak ke všem svátkům, třeba Vánoce miluji a přeháním to s nimi zase až moc ![]()
My bydlíme v satelitu a tady je to takový divný. Když jsme ještě neměli děti, chystala jsem venkovní výzdobu a balíčky pro koledníky, barvila vajíčka (dětí je tu v okolí dost). Ale na Velikonoce jsem pak byla zklamaná, protože hodně našich sousedů se prostě zavře a zamkne, vypnou zvonek, dělají, že nejsou doma a koledníkům nic nedávají (ti drzejší z nich jen vystrčí svoje děti, aby šly koledovat). Takže koledníci jsou tady takoví nesví a nevědí, kam jít nebo ne, sami se k někomu moc nehrncujou (třeba chodí jen po známých?), já sama jsem koledníky k nám musela vyloženě nahánět venku a i tak jich bylo málo. Přišlo mi to takový smutný. A když teď mám svoje děti ve věku, kdy koledují, kdy to hodně prožívají, jedeme už druhým rokem celá rodina na víkend k mým rodičům na vesnici, kde se to drží a koledníci opravdu chodí od domu k domu, nikdo si nedovolí mít zavřeno. A děti mají obrovskou nadílku, je to prostě takové poetičtější, kouzelnější, jiné. Jediné, co si trochu vyčítám, je, že já sama mám „zavřeno“ a koledníčkům nic nedávám, čímž sama přispívám k mizerné úrovni zdejších tradicí. Fakt si to vyčítám.
Ale dělám to vyloženě kvůli svým dětem, protože kdybych měla srovnat koledu a tradice tady a u rodičů na vesnici, je to o něčem jiném. Fakt mám v tomto špatné svědomí, asi jsem praštěná. Ale zase si říkám, že naše děti budou chodit koledovat jen pár let, než vyrostou a pak se pustím do tradic zase tady.
. Tady je to fakt taková divná morálka, lidi tady jsou většinou z velikých sídlišť a dle jejich tvrzení se nezávisle na sobě shodnou na tom, že po sídlištích je otravovali hlavně malí cikáni, kteří nechtěli koledu, ale peníze, a pokud člověk odmítl, ještě ho seřvali. Je to těžký… Vždycky si představuju, jak tady nějaký malý díťátko stojí a koleduje a my jsme pryč… ![]()
Bydlíme na vesnici, taky chodí koledovat hodně lidí a hlavně dětí, takže nejen kamarádi, mých holek, ale i spousta cizích. Takže nějakou sladkost nakoupenou máme, zítra obarvíme cca 20 vajec.
Dnes jsem upekla mazanec, zítra beránka, holky udělali perníčky-ale to spíš proto, abych je zabavila a měla chvilku pokoj ![]()
Jinak výzdobu máme, ale dnes jsem na potřetí předělávala vázu s vajíčky, protože mi to roští chcíplo
Teď už tam jsou jen suchy kočky, tak snad to do úterý vydrží.
Nevím nijak ty Velikonoce nehrotíme.
Jen teda se přiznám, že mi hrozně vadí když přijdou cizí dospělí, těm nestačí dát vajíčko a zabouchnout dveře, chtějí panáka a tak nějak nevím co si s nima povídat, takže ty mi vyloženě vadí.
@Pinkie píše:
My bydlíme v satelitu a tady je to takový divný. Když jsme ještě neměli děti, chystala jsem venkovní výzdobu a balíčky pro koledníky, barvila vajíčka (dětí je tu v okolí dost). Ale na Velikonoce jsem pak byla zklamaná, protože hodně našich sousedů se prostě zavře a zamkne, vypnou zvonek, dělají, že nejsou doma a koledníkům nic nedávají (ti drzejší z nich jen vystrčí svoje děti, aby šly koledovat). Takže koledníci jsou tady takoví nesví a nevědí, kam jít nebo ne, sami se k někomu moc nehrncujou (třeba chodí jen po známých?), já sama jsem koledníky k nám musela vyloženě nahánět venku a i tak jich bylo málo. Přišlo mi to takový smutný. A když teď mám svoje děti ve věku, kdy koledují, kdy to hodně prožívají, jedeme už druhým rokem celá rodina na víkend k mým rodičům na vesnici, kde se to drží a koledníci opravdu chodí od domu k domu, nikdo si nedovolí mít zavřeno. A děti mají obrovskou nadílku, je to prostě takové poetičtější, kouzelnější, jiné. Jediné, co si trochu vyčítám, je, že já sama mám „zavřeno“ a koledníčkům nic nedávám, čímž sama přispívám k mizerné úrovni zdejších tradicí. Fakt si to vyčítám.Ale dělám to vyloženě kvůli svým dětem, protože kdybych měla srovnat koledu a tradice tady a u rodičů na vesnici, je to o něčem jiném. Fakt mám v tomto špatné svědomí, asi jsem praštěná. Ale zase si říkám, že naše děti budou chodit koledovat jen pár let, než vyrostou a pak se pustím do tradic zase tady.
. Tady je to fakt taková divná morálka, lidi tady jsou většinou z velikých sídlišť a dle jejich tvrzení se nezávisle na sobě shodnou na tom, že po sídlištích je otravovali hlavně malí cikáni, kteří nechtěli koledu, ale peníze, a pokud člověk odmítl, ještě ho seřvali. Je to těžký… Vždycky si představuju, jak tady nějaký malý díťátko stojí a koleduje a my jsme pryč…
Bydlíme v Praze, ve staré vilové čtvrti. Takže většinou taky domy, ale ne satelit.
Koledovat se tu chodí jen po známých, když to teda někoho baví. Zvonit na cizí lidi a chtít po nic vajíčko nebo čokoládu, by mě nikdy nenapadlo
A kdyby u nás zazvonil někdo cizí, taky bych mu neotevřela
To je prostě město.
A jestli v tom vašem satelitu bydlí lidi s „městskou“ mentalitou, nemůžeš se moc divit.
Na sídlištích pak fakt chodí často malí Romové, kteří chtějí hlavně peníze. Tak těm bych neotevřela už tuplem.
Na vsi je to jiné, to chápu.
Vánoce miluju. Velikonoce beru hlavně jako svátky přicházejícího jara. Nesnáším jen tu blbou část s výpraskem.
Takže skromnou jarní výzdobu mám, jezdíme po příbuzných a v pondělí „zajíček“ schová něco dobrého pro dítě na zahradě. Obarvíme tak 5 vajíček, která si v pondělí sníme.
Další vejce a pečivo počítám dostanu od rodiny, takže nepeču a barvím jen pro radost.
Dělali jsme jarní věnec na dveře. Budeme barvit vajíčka, máme nějaké dekorace ve váze, na okně, nesmí chybět beránek a nádivka.
Jinak jezdíme po vyletech, velikonočních trzích.
A ještě má doma řehtačku.
V pondělí půjde kluk s pomlázkou.
Dělám slavnostní oběd a scházíme se s příbuznými. Hodně dekoruju stůl a barák, mám hlavně kočičky, čerstvě řezané květiny, pěkný ubrus, a tak.
Pomlázku neděláme, je to pro mě spíš období, kdy slavíme příchod jara.
@Pinkie připadá mi divné pouštět takhle děti ve městě
na vesnici ej to jiné, tam se skoro všichni znají. Ani na větších vesnicích dneska lidi nechodí úplně barák od baráku
Ve městě to musí být úplně sci fi. Napadlo tě navíc, že ne každý slaví Velikonoce? ![]()
Pro nás je to doba, kdy si můžeme užít relativně dlouhého volna a setkat se s rodinou. Nic extra nechystám, akorát pár vajíček a trochu sladkostí pro děti z rodiny. Jezdívali jsme po výletech, letos jsem nemocná, tak se snažím spíš dát do kupy a využít toho, že je manžel doma, obstará dcerku a já můžu ležet. Jsme na malé vesnici, ale koledování od domu k domu pamatuju jen z dětství. Dneska se maximálně obejde rodina a nejbližší přátelé. Vánoce, to je něco jiného, to pro mě má i jistý duchovní rozměr, ačkoliv nejsem nábožensky založená. Velikonoce jsou asi opravdu jen o tom volnu a času pro rodinu ![]()
@EmmaAnna píše:@Pinkie připadá mi divné pouštět takhle děti ve městěna vesnici ej to jiné, tam se skoro všichni znají. Ani na větších vesnicích dneska lidi nechodí úplně barák od baráku
Ve městě to musí být úplně sci fi. Napadlo tě navíc, že ne každý slaví Velikonoce?
My sice bydlíme v satelitu, ale v malebném maličkém jihočeském městě, nebo spíš větší vesnici, kde se Velikonoce obecně hodně slaví. „Kazí“ to tady jen ti přistěhovalci z většího krajského města - ze sídlišť, co utekli „na venkov“. Starousedlíci bydlící opodál jsou v pohodě.
A ti lidi, co se zavírají, Velikonoce jinak normálně slaví, to vím stoprocentně. Mě by nikdy nenapadlo řešit, jestli děti, kterým já koledu dávám, znám nebo ne a kolik mě to stojí.
Prostě u nás se vždycky dělaly úhledné balíčky plné sladkostí s pentličkou a k tomu obarvené vejce a nikdy jsme neřešili, kdo je kdo a jestli se na tom někdo nenapakuje. Naopak, většinu dětí jsem ani neznala. Ale co by pro děti člověk neudělal. Proto mě zaráží, že se to tak řeší. Na vesnici, kde jsem vyrůstala, to je fakt jiné. Někdo dá jen obarvené vajíčko, někdo přidá čokoládu, někdo se dětem dělá i s ručně dělanými výrobky. Je to fakt paráda, je to kouzelné. Je mi to líto, takto jdou tradice do kopru. Lidi jsou moc pohodlní, počítají, aby náhodou nedali moc a ještě k tomu cizímu, nebo já nevím.
Co to komu co udělá? Kdyby tady ti lidi byli trochu normální, neutíkám k rodičům. A svým způsobem se těším, že až naše děti koledovat nebudou, zůstaneme doma a já se pořádně vyblbnu přípravou pro koledníky u nás.
Neslavim vůbec. Jsem jenom s mimcem a to stejně ještě nic nechápe. Takže tohle jde mimo nás. Možná až bude větší. Takže žádnej beránek, mazanec ani jedno jediný vajíčko se u nás nenajde. Jen jedna slepice
ale o velikonocich jde spíš o kuřátka, takže asi ani to se nepočítá ![]()
Příspěvek upraven 15.04.17 v 17:46
@Bábrdl Praha je trochu jiná, to chápu.
Ale tady, to je fakt divný. Dělají to ti městští. A všichni nadávají na špatné zkušenosti s cikány. Možná na tom něco bude, ale tady v satelitu o cikána nezakopnete, takže to je asi trochu i pohodlnost.
@Pinkie píše:
My sice bydlíme v satelitu, ale v malebném maličkém jihočeském městě, nebo spíš větší vesnici, kde se Velikonoce obecně hodně slaví. „Kazí“ to tady jen ti přistěhovalci z většího krajského města - ze sídlišť, co utekli „na venkov“. Starousedlíci bydlící opodál jsou v pohodě.A ti lidi, co se zavírají, Velikonoce jinak normálně slaví, to vím stoprocentně. Mě by nikdy nenapadlo řešit, jestli děti, kterým já koledu dávám, znám nebo ne a kolik mě to stojí.
Prostě u nás se vždycky dělaly úhledné balíčky plné sladkostí s pentličkou a k tomu obarvené vejce a nikdy jsme neřešili, kdo je kdo a jestli se na tom někdo nenapakuje. Naopak, většinu dětí jsem ani neznala. Ale co by pro děti člověk neudělal. Proto mě zaráží, že se to tak řeší. Na vesnici, kde jsem vyrůstala, to je fakt jiné. Někdo dá jen obarvené vajíčko, někdo přidá čokoládu, někdo se dětem dělá i s ručně dělanými výrobky. Je to fakt paráda, je to kouzelné. Je mi to líto, takto jdou tradice do kopru. Lidi jsou moc pohodlní, počítají, aby náhodou nedali moc a ještě k tomu cizímu, nebo já nevím.
Co to komu co udělá? Kdyby tady ti lidi byli trochu normální, neutíkám k rodičům. A svým způsobem se těším, že až naše děti koledovat nebudou, zůstaneme doma a já se pořádně vyblbnu přípravou pro koledníky u nás.
nojo, ale podle toho co píšeš u vás stejne nikdo na koledu nezazvoní…
jinak teda mě přijde divný zvonit i u cizích lidí, u spolužáků, kamarádků, obejít starý tetky bez dětí z ulice, ale u cizích? to jsem nikdy nezažila a upřímně nevím, jak bych já reagovala, kdyby u nás zazvonil někdo cizí…